1. Правова система ipLex360
  2. Законодавство
  3. Рішення


ДЕРЖАВНИЙ КОМІТЕТ УКРАЇНИ З ПИТАНЬ РЕГУЛЯТОРНОЇ ПОЛІТИКИ
І ПІДПРИЄМНИЦТВА
Р І Ш Е Н Н Я
N 17-103/01 від 30.01.2001
Про необхідність усунення порушень вимог Указу Президента України від 03.02.98 N 79/98 "Про усунення обмежень, що стримують розвиток підприємницької діяльності" Міністерством економіки України
На виконання Указу Президента України від 03.02.98 N 79/98 "Про усунення обмежень, що стримують розвиток підприємницької діяльності", здійснюючи аналіз нормативно-правових актів центральних органів виконавчої влади, з метою усунення надмірного та необгрунтованого державного втручання у підприємницьку діяльність Державний комітет України з питань регуляторної політики та підприємництва В С Т А Н О В И В:
Наказом Міністерства зовнішніх економічних зв'язків України від 03.07.95 N 129 затверджені Правила роботи підприємств громадського харчування (далі - Правила роботи підприємств громадського харчування).
Наказом Міністерства зовнішніх економічних зв'язків і торгівлі України від 08.07.96 N 369 затверджені Правила роботи дрібнороздрібної торговельної мережі (далі - Правила роботи дрібнороздрібної торговельної мережі).
Наказом Міністерства зовнішніх економічних зв'язків і торгівлі України від 08.07.97 N 344 затверджені Правила роздрібної торгівлі картоплею та плодоовочевою продукцією (далі - Правила роздрібної торгівлі картоплею та плодоовочевою продукцією).
Аналіз Правил роботи підприємств громадського харчування, Правил роботи дрібнороздрібної торговельної мережі, Правил роздрібної торгівлі картоплею та плодоовочевою продукцією виявив норми, які не узгоджуються із законодавством України та створюють перешкоди у здійсненні підприємницької діяльності.
1. Згідно з абзацом 1 пункту 2.1 Правил роботи підприємств громадського харчування (із змінами та доповненнями, внесеними згідно з наказом МЗЕЗторгу України від 23.03.99 N 168) господарюючий суб'єкт розробляє асортиментний перелік страв, виробів, напоїв для даного типу та класу підприємства, погоджує його з територіальними органами санітарно-епідеміологічного нагляду.
В пункті 5 Правил роботи дрібнороздрібної торговельної мережі встановлюється, що асортиментний перелік товарів для дрібнороздрібної торговельної мережі затверджується з дотриманням цих Правил господарюючим суб'єктом, якому вона підпорядкована. При цьому асортиментний перелік продовольчих товарів узгоджується господарюючим суб'єктом з територіальною установою державної санітарно-епідеміологічної служби.
Відповідно до пункту 13 Правил роздрібної торгівлі картоплею та плодоовочевою продукцією суб'єкт господарювання повинен мати санітарні правила, зареєстрований санітарний журнал, медичні книжки працівників, асортиментний перелік продукції, що реалізується, погоджений з територіальною установою державної санітарно-епідеміологічної служби, а також Книгу відгуків та пропозицій встановленої форми.
Встановлена в зазначених нормах необхідність погодження асортиментного переліку продукції, продовольчих товарів, страв, виробів, напоїв, що реалізуються (далі - асортиментний перелік продукції), з територіальним органом (установою) державної санітарно-епідеміологічної служби не узгоджується із законодавством України.
Правила роботи підприємств громадського харчування, Правила роботи дрібнороздрібної торговельної мережі та Правила роздрібної торгівлі картоплею та плодоовочевою продукцією затверджені відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 08.02.95 N 108 "Про Порядок заняття торговельною діяльністю і правила торговельного обслуговування населення" (зі змінами та доповненнями).
Згідно з абзацом 5 пункту 8 Порядку заняття торговельною діяльністю і правил торговельного обслуговування населення, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 08.02.95 N 108, господарюючі суб'єкти всіх форм власності повинні забезпечити наявність на видному місці в торговельному приміщенні асортиментного переліку товарів, чинних санітарних і ветеринарних правил, правил продажу товарів та іншої необхідної нормативно-технічної документації та дотримання встановлених у них вимог. В пункті 12 Порядку заняття торговельною діяльністю і правил торговельного обслуговування населення зазначається, що торговельно-виробничу діяльність підприємства громадського харчування здійснюють відповідно до меню або асортиментного переліку продукції, затвердженого відповідно до типу даного підприємства власником або керівником підприємства.
Отже, нормами Порядку заняття торговельною діяльністю і правил торговельного обслуговування населення, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 08.02.95 N 108, передбачена обов'язкова наявність у суб'єкта господарювання, що здійснює діяльність у сфері торгівлі або громадського харчування, асортиментного переліку продукції, а також визначений порядок його затвердження і застосування. Однак Порядком заняття торговельною діяльністю і правилами торговельного обслуговування населення не передбачене обов'язкове погодження асортиментного переліку продукції з територіальним органом (установою) санітарно-епідеміологічної служби.
Погодження асортиментного переліку продукції з територіальним органом (установою) державної санітарно-епідеміологічної служби не передбачене іншими актами законодавства вищої юридичної сили, які регулюють здійснення торговельної діяльності та діяльності з громадського харчування.
Не передбачене зазначене погодження також нормами Закону України "Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення" від 24.02.94 N 4004-XII, Положення про державний санітарно-епідеміологічний нагляд в Україні, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 22.06.99 N 1109, Положення про державну санітарно-епідеміологічну службу Міністерства охорони здоров'я України, затвердженого наказом МОЗ України від 18.04.2000 N 78, іншими нормативно-правовими актами, які регулюють діяльність органів (установ) державної санітарно-епідеміологічної служби.
2. Законодавством України вже встановлена чітка система державного регулювання, спрямована на забезпечення належної якості та безпеки продовольчих товарів і виробів з них (страв та напоїв) при їх виробництві та реалізації, в тому числі шляхом додержання санітарно-гігієнічних норм і правил.

................
Перейти до повного тексту