1. Правова система ipLex360
  2. Законодавство
  3. Наказ


МІНІСТЕРСТВО ЗОВНІШНІХ ЕКОНОМІЧНИХ ЗВ'ЯЗКІВ
І ТОРГІВЛІ УКРАЇНИ
Н А К А З
N 369 від 08.07.96
м.Київ

Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
23 липня 1996 р.
за N 372/1397
Про затвердження Правил роботи дрібнороздрібної торговельної мережі
( Із змінами, внесеними згідно з Наказом МЗЕЗторгу N 402 від 07.07.98 Наказами Міністерства економіки N 259 від 29.08.2005 N 309 від 09.10.2006 N 21 від 25.01.2008 N 911 від 24.12.2008 Наказом Міністерства економічного розвитку і торгівлі N 632 від 10.05.2018 Наказом Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства N 1130 від 16.06.2020 )
Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 15.06.2006 N 833 "Про затвердження Порядку провадження торговельної діяльності та правил торговельного обслуговування населення"
НАКАЗУЮ:
( Преамбула в редакції Наказу Міністерства економіки N 21 від 25.01.2008 )
1. Затвердити Правила роботи дрібнороздрібної торговельної мережі, що додаються.
( Пункт 1 в редакції Наказу Міністерства економіки N 21 від 25.01.2008 )
2. Головному управління з питань внутрішньої торгівлі (Родіонов Ю.Ф.), Головному договірно-правовому управлінню (Нестер Л.Д.) зареєструвати Правила роботи дрібнороздрібної торговельної мережі в Міністерстві юстиції України.
3. Управлінню інформації та інформатики (Загорняк О.В.) забезпечити публікацію Правил роботи дрібнороздрібної торговельної мережі в газеті "Урядовий кур'єр".
4. Визнати таким, що втратив чинність, наказ Міністерства торгівлі УРСР від 14.02.75 N 39 "Про розвиток дрібнороздрібної мережі, організацію весняно-літньої торгівлі в 1975 році".
Міністр С.Г.Осика
Затверджено
наказом Міністерства зовнішніх
економічних зв'язків і торгівлі
України від 08.07.96 N 369
Правила роботи дрібнороздрібної торговельної мережі
( У тексті Правил слова "господарюючий суб'єкт", "громадське харчування" та "покупець" в усіх відмінках та числах замінено відповідно словами "суб'єкт господарювання", "ресторанне господарство" та "споживач" у відповідних відмінках та числах згідно з Наказом Міністерства економіки N 21 від 25.01.2008 ) ( У тексті Правил слова "нормативних документів" замінено словами "нормативно-правових актів" згідно з Наказом Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства N 1130 від 16.06.2020 )
Загальні положення
1. Ці Правила визначають вимоги до організації дрібнороздрібної торговельної мережі, її приміщень та обладнання і поширюються на суб'єкти господарювання всіх форм власності, що здійснюють підприємницьку діяльність у сфері торгівлі та ресторанного господарства.
2. Суб'єкт господарювання при організації роботи дрібнороздрібної мережі повинен керуватися та дотримуватися вимог Законів України "Про захист прав споживачів", "Про споживчу кооперацію", "Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення", "Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів", "Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг", Порядком провадження торговельної діяльності та правилами торговельного обслуговування на ринку споживчих товарів, затвердженими постановою Кабінету Міністрів України від 15.06.2006 N 833, цими Правилами та іншими нормативно-правовими актами, які регулюють торговельну діяльність.
( Пункт 2 в редакції Наказу Міністерства економіки N 309 від 09.10.2006; із змінами, внесеними згідно з Наказом Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства N 1130 від 16.06.2020 )
3. Роздрібна торгівля через дрібнороздрібну торговельну мережу є однією із форм позамагазинного продажу товарів, при якій приміщення не мають торговельного залу для споживачів.
Продаж товарів здійснюється через:
пункти некапітальної забудови - кіоски, ларі, ларки, палатки, павільйони для сезонного продажу товарів, торговельні автомати;
засоби пересувної мережі - автомагазини, автокафе, авторозвозки, автоцистерни, лавки-автопричепи, візки, спеціальне технологічне обладнання (низькотемпературні лотки-прилавки), розноски, лотки, столики тощо.
4. Через дрібнороздрібну торговельну мережу дозволяється реалізація продовольчих і непродовольчих товарів тільки нескладного асортименту, яка проводиться згідно з правилами їх продажу.
( Пункт 5 виключено на підставі Наказу Міністерства економіки N 309 від 09.10.2006 )
6. Торгівля продовольчими та непродовольчими товарами в одному дрібнороздрібному торговельному пункті дозволяється лише за умови, що продовольчі товари фасовані, мають герметичну (непошкоджену) упаковку і при цьому додержується принцип товарного сусідства.
7. Суб'єкт господарювання, у підпорядкуванні якого є магазини та пункти дрібнороздрібної торговельної мережі, зобов'язаний не допускати продажу в цих пунктах тих товарів, які відсутні у продажу в магазинах відповідної товарної спеціалізації.
8. У дрібнороздрібній торговельній мережі забороняється продаж:
продовольчих товарів, якщо при їх продажу відсутні умови для дотримання санітарних норм і правил, а також для додержання температурних режимів, умов зберігання та продажу цих товарів;
нефасованих і неупакованих продовольчих товарів з розносок, лотків, столиків, корзин та неспеціалізованого транспорту, крім картоплі, овочів, фруктів, плодів, ягід, баштанних культур в період сезонного продажу, а також морозива, квітів;
( Абзац четвертий пункту 8 виключено на підставі Наказу Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства N 1130 від 16.06.2020 ) ( Абзац п'ятий пункту 8 виключено на підставі Наказу Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства N 1130 від 16.06.2020 ) ( Абзац шостий пункту 8 виключено на підставі Наказу Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства N 1130 від 16.06.2020 ) ( Абзац сьомий пункту 8 виключено на підставі Наказу Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства N 1130 від 16.06.2020 ) ( Абзац восьмий пункту 8 виключено на підставі Наказу Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства N 1130 від 16.06.2020 )
технічно складних та великогабаритних товарів;
тканин, взуття (крім домашнього та робочого), швейних виробів (крім робочого одягу і головних уборів для літнього сезону) та виробів верхнього трикотажу, що потребують примірювання;
дорогоцінних металів, коштовного каміння та виробів з них;
вогненебезпечних товарів побутової хімії, піротехнічних іграшок, паливно-мастильних матеріалів (крім тих, що реалізуються через авторозвозки системи споживчої кооперації);
об'єктів санітарних заходів, вимоги до обігу яких заборонено законодавчими актами; товарів, вільна реалізація яких заборонена, а також тих, що не мають відповідного маркування, належного товарного вигляду, на яких строк придатності не зазначено або зазначено з порушенням вимог нормативно-правових актів, строк придатності яких минув, а також тих, що надійшли без документів, передбачених законодавством, зокрема, які засвідчують їх якість та безпеку.
( Абзац пункту 8 в редакції Наказу Міністерства економіки N 309 від 09.10.2006 )
Продаж алкогольних напоїв та тютюнових виробів у дрібнороздрібній торговельній мережі здійснюється відповідно до вимог законодавства.
( Пункт 8 доповнено абзацом дев'ятим згідно з Наказом Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства N 1130 від 16.06.2020 )
9. Всі працівники дрібнороздрібної торговельної мережі при оформленні на роботу обов'язково проходять інструктаж з питань охорони праці, протипожежної безпеки, санітарного мінімуму, додержання вимог нормативно-правових актів щодо продажу товарів і торговельного обслуговування споживачів.
( Абзац перший пункту 9 із змінами, внесеними згідно з Наказом Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства N 1130 від 16.06.2020 )
Суб'єкт господарювання несе відповідальність за дотримання працівниками дрібнороздрібної торговельної мережі нормативно-правових актів щодо продажу товарів та торговельного обслуговування споживачів.
( Абзац другий пункту 9 із змінами, внесеними згідно з Наказом Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства N 1130 від 16.06.2020 )
10. Працівники пунктів дрібнороздрібної торговельної мережі, які безпосередньо здійснюють продаж продовольчих товарів, підлягають в установленому порядку обов'язковому систематичному медичному обстеженню, результати якого заносяться в їх особисті медичні книжки, що зберігаються на робочих місцях працівників.
Особи, які не пройшли своєчасно чергове медичне обстеження, до роботи не допускаються.
11. Працівники дрібнороздрібної торговельної мережі під час виконання своїх обов'язків повинні:
бути охайно одягнені в формений чи санітарний одяг і головні убори;
додержуватися правил особистої гігієни, тримати робоче місце, приміщення та навколишню територію в належному санітарному стані, не палити на робочому місці, бути з споживачами ввічливими;
мати при собі паспорт, який пред'являється на вимогу службових осіб органів державного нагляду (контролю) та правоохоронних органів.
( Абзац четвертий пункту 11 із змінами, внесеними згідно з Наказом Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства N 1130 від 16.06.2020 )
12. Забороняється допускати в пункти дрібнороздрібної торговельної мережі сторонніх осіб за винятком представників органів державного нагляду (контролю) та правоохоронних органів, які пред'явили службове посвідчення для проведення перевірки в межах компетенції, наданої їм законодавством.
( Пункт 12 із змінами, внесеними згідно з Наказом Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства N 1130 від 16.06.2020 )
13. У кожному стаціонарному пункті дрібнороздрібної торговельної мережі повинні бути санітарні правила та санітарний журнал.
( Пункт 13 із змінами, внесеними згідно з Наказом Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства N 1130 від 16.06.2020 )
Розміщення та режим роботи

................
Перейти до повного тексту