1. Правова система ipLex360
  2. Законодавство
  3. Закон України


ЗАКОН УКРАЇНИ
Про рибу, інші водні живі ресурси та харчову продукцію з них
(Відомості Верховної Ради України (ВВР), 2003, № 15, ст.107) ( Із змінами, внесеними згідно із Законами № 1461-IV від 05.02.2004 , ВВР, 2004, № 19, ст.273 № 2436-VI від 06.07.2010 , ВВР, 2010, № 46, ст.540 № 5462-VI від 16.10.2012 , ВВР, 2014, № 6-7, ст.80 № 442-VII від 05.09.2013 , ВВР, 2014, № 20-21, ст.727 № 1193-VII від 09.04.2014 , ВВР, 2014, № 23, ст.873 № 124-VIII від 15.01.2015 , ВВР, 2015, № 14, ст.96 № 191-VIII від 12.02.2015 , ВВР, 2015, № 21, ст.133 № 867-VIII від 08.12.2015 , ВВР, 2016, № 4, ст.40 № 124-IX від 20.09.2019 , ВВР, 2019, № 46, ст.295 ) ( У тексті Закону слова "державні органи ветеринарної медицини" в усіх відмінках замінено словами "центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері ветеринарної медицини" у відповідному відмінку згідно із Законом № 5462-VI від 16.10.2012 )
Цей Закон визначає основні правові і організаційні засади забезпечення якості та безпеки риби, інших водних живих ресурсів, виготовленої з них харчової продукції для життя і здоров’я населення та запобігання негативному впливу на довкілля у разі вилову, переробки, фасування та переміщення через митний кордон України.
Стаття 1. Визначення термінів
У цьому Законі терміни вживаються у такому значенні:
( Абзац другий статті 1 виключено на підставі Закону № 442-VII від 05.09.2013 )
ветеринарне свідоцтво або ветеринарна довідка - виданий в установленому порядку документ, що підтверджує відповідність конкретної партії продуктів лову вимогам ветеринарно-санітарної безпеки.
( Абзац третій статті 1 із змінами, внесеними згідно із Законами № 5462-VI від 16.10.2012, № 1193-VII від 09.04.2014 )
У разі здійснення експорту продуктів лову та харчової продукції з них ветеринарне свідоцтво підлягає обміну на міжнародний ветеринарний сертифікат;
критичні точки виробництва - етапи чи операції в процесі виготовлення харчової продукції, проведення контролю під час яких запобігає можливості виробництва неякісної чи небезпечної продукції;
партія вирощених живої риби або інших водних живих ресурсів - кількість риби або інших водних живих ресурсів, вирощених в окремому ставку, іншому водному об’єкті (його ділянці), незалежно від об’єму води в них та їх площі;
партія продуктів лову - кількість продуктів лову одного найменування, ґатунку, одного суб’єкта господарювання, вилучених у період не більше п’яти найближчих дат і оформлених одним документом про якість;
партія харчової продукції - кількість продукції одного найменування, ґатунку, одного суб’єкта господарювання, виробленої в період не більше п’яти найближчих дат. Партія не повинна перевищувати вантажопідйомності спеціально обладнаних: одного залізничного вагона, одного трюму рибальського судна, танкера або цистерни тощо;
( Абзац восьмий статті 1 із змінами, внесеними згідно із Законом № 442-VII від 05.09.2013 )
переробне виробництво - комплекс будівель, механізмів, технологічних процесів тощо для здійснення переробки продуктів лову;
переробка продуктів лову - розбирання, охолодження, заморожування, копчення, соління, маринування, сушіння, в’ялення, консервування, фасування, нагрівання чи поєднання цих процесів;
пресерви - солоний продукт з риби, інших водних живих ресурсів з додаванням консервантів чи антисептиків, розфасованих у герметизовану тару, що підлягає зберіганню при температурі від 0 град. С до мінус 15 град. С;
продукти лову - вилучені риба та інші водні живі ресурси;
риба та інші водні живі ресурси (водні біоресурси) - сукупність водних організмів (гідробіонтів), життя яких неможливе без перебування (знаходження) у воді. До водних живих ресурсів належать: прісноводні, морські, анадромні та катадромні риби на всіх стадіях розвитку, круглороті, водні безхребетні, у тому числі молюски, ракоподібні, черви, голкошкірі, губки, у тому числі молюски, кишковопорожнинні, наземні безхребетні у водній стадії розвитку, головоногі, водорості та інші водні рослини;
( Абзац чотирнадцятий статті 1 виключено на підставі Закону № 442-VII від 05.09.2013 )
спеціальне використання риб та інших водних живих ресурсів - усі види використання риб, інших водних живих ресурсів (за винятком любительського та спортивного рибальства у водних об’єктах загального користування), що здійснюється шляхом їх вилучення (лов, добування, збирання тощо) з середовища перебування;
харчова продукція - перероблені продукти лову, призначені окремо чи з іншою харчовою продукцією для подальшої переробки та (або) споживання.
Стаття 2. Вимоги до вирощування риби, інших водних живих ресурсів
Вирощування риби, інших водних живих ресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх ділянках) та континентальному шельфі України дозволяється суб’єктам господарювання за наявності позитивної ветеринарно-санітарної оцінки стану (визначає центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері ветеринарної медицини) водних об’єктів.
( Частина перша статті 2 із змінами, внесеними згідно із Законом № 5462-VI від 16.10.2012 )
Якість та безпека живої риби, інших водних живих ресурсів, вирощених у ставках, інших водних об’єктах (їх ділянках), підтверджуються ветеринарним свідоцтвом, яке видається центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері ветеринарної медицини, один раз на рік на всю партію вирощених живої риби або інших водних живих ресурсів.
Стаття 3. Спеціальне використання риби, інших водних живих ресурсів та вимоги до продуктів лову
Спеціальне використання риби, інших водних живих ресурсів здійснюється суб’єктами господарювання, їх об’єднаннями переважним чином за плату в межах встановлених лімітів (квот) за наявності ліцензій (дозволів) та позитивних ветеринарно-санітарних оцінок стану промислових ділянок рибогосподарських водних об’єктів загальнодержавного значення і показників безпеки риби, інших водних живих ресурсів (визначається центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері ветеринарної медицини).
Порядок видачі ліцензій (дозволів) та порядок здійснення спеціального використання риби, інших водних живих ресурсів визначаються чинним законодавством.
( Частину третю статті 3 виключено на підставі Закону № 191-VIII від 12.02.2015 )
Періодичність контролю показників безпеки продуктів лову визначається чинним законодавством.
Продукти лову, які містять токсичні речовини, що перевищують встановлені допустимі рівні, чи з наявністю паразитів понад встановлені норми за рішенням центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері ветеринарної медицини, підлягають утилізації згідно з вимогами чинного законодавства.
У період ускладнення санітарно-епідемічної або епізоотичної ситуації у рибогосподарських водних об’єктах спільне рішення щодо реалізації чи утилізації продуктів лову приймається центральними органами виконавчої влади, що реалізують державну політику у сферах санітарного та епідемічного благополуччя населення, у сфері ветеринарної медицини.
( Частина шоста статті 3 із змінами, внесеними згідно із Законом № 5462-VI від 16.10.2012 )
Стаття 4. Переробка продуктів лову
Оператори потужностей повинні розробити та запровадити ефективну систему НАССР, що дозволяє контролювати всі небезпечні фактори, які можуть впливати на якість та безпечність харчової продукції.
( Стаття 4 із змінами, внесеними згідно із Законами № 5462-VI від 16.10.2012, № 442-VII від 05.09.2013, № 191-VIII від 12.02.2015; в редакції Закону № 867-VIII від 08.12.2015 ) ( Статтю 5 виключено на підставі Закону № 442-VII від 05.09.2013 )
Стаття 6. Вимоги до переробки продуктів лову
Під час переробки продуктів лову повинні забезпечуватися:
ведення обліку надходження продуктів лову, а також обліку виготовленої з них продукції;
проведення постійного контролю якості та безпеки продуктів лову, що надходять на переробку, а також супутніх матеріалів та харчової продукції з них відповідно до статті 7 цього Закону;

................
Перейти до повного тексту