- Правова система ipLex360
- Законодавство
- Положення
ГОЛОВНИЙ ДЕРЖАВНИЙ ІНСПЕКТОР ВЕТЕРИНАРНОЇ МЕДИЦИНИ УКРАЇНИ
Н А К А З
N 45 від 01.09.2000 | Зареєстровано в Міністерстві юстиції України 31 жовтня 2000 р. за N 760/4981 |
( Наказ втратив чинність на підставі Наказу Міністерства аграрної
політики та продовольства
N 141 від 16.03.2018 )
Про затвердження Положення про державний ветеринарний нагляд та контроль за діяльністю суб'єктів господарювання щодо забою тварин, переробки, зберігання, транспортування й реалізації продукції тваринного походження
( Із змінами, внесеними згідно з Наказом Міністерства
аграрної політики
N 51 від 23.06.2003
Наказами Міністерства аграрної
політики та продовольства
N 427 від 10.07.2013
N 185 від 13.05.2015 )
На виконання статей
12,
17,
33 Закону України
"Про ветеринарну медицину", статей
3,
5,
11,
18 Закону України
"Про якість та безпеку харчових продуктів і продовольчої сировини", вимог щодо ветеринарного клеймування м'яса країн - учасниць СНД та у зв'язку з потребою здійснення державного ветеринарно-санітарного нагляду та постійного контролю за забоєм тварин, переробкою, зберіганням, транспортуванням й реалізацією сировини, продовольчої сировини, продуктів, у тому числі харчових, тваринного походження на всіх ділянках виробництва і зберігання, а також з метою забезпечення проведення державної ветеринарно-санітарної експертизи цієї продукції
НАКАЗУЮ:
1. Затвердити Положення про державний ветеринарний нагляд та контроль за діяльністю суб'єктів господарювання щодо забою тварин, переробки, зберігання, транспортування й реалізації продукції тваринного походження, що додається.
2. Головним державним інспекторам ветеринарної медицини Автономної Республіки Крим, областей, міст Києва та Севастополя, районів здійснювати нагляд та контроль за організацією та проведенням ветеринарно-санітарної експертизи в суб'єктів господарювання щодо забою тварин, переробки, зберігання, транспортування й реалізації сировини, продовольчої сировини, продуктів, у тому числі харчових, тваринного походження відповідно до чинного законодавства та цього Положення.
3. Зареєструвати це Положення в Міністерстві юстиції України.
4. Вважати такими, що не застосовуються на території України, "Положение о государственном ветеринарном инспекторе по ветеринарному контролю на мясокомбинатах Министерства мясной и молочной промышленности", затверджене Головним державним ветеринарним інспектором СРСР 23 жовтня 1979 р., "Положение об отделе производственно-ветеринарного контроля предприятия (объединения) мясной промышленности", затверджене наказом Міністерства м'ясної і молочної промисловості СРСР від 27 серпня 1980 р. N 185 і погоджене з Головним державним ветеринарним інспектором СРСР 29 липня 1980 р., та "Положение о старшем ветеринарном враче (ветеринарном враче) холодильника (хладокомбината, базы), входящего в систему Министерства торговли СССР", затверджене Міністерством торгівлі СРСР 24 липня 1968 р. за узгодженням з Головним управлінням ветеринарії Міністерства сільського господарства СРСР.
5. Управлінню забезпечення протиепізоотичної роботи забезпечити тиражування та розсилання Положення до установ ветеринарної медицини.
6. Контроль за виконанням наказу залишаю за собою.
Головний державний інспектор ветеринарної медицини України | П.І.Вербицький |
Затверджено
Наказ Головного державного
інспектора ветеринарної
медицини України
01.09.2000 N 45
Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
31 жовтня 2000 р.
за N 760/4981
Положення
про державний ветеринарно-санітарний нагляд та контроль за діяльністю суб'єктів господарювання щодо забою тварин, переробки, зберігання, транспортування й реалізації продукції тваринного походження
( У назві Положення та за текстом слово "ветеринарний" замінено на "ветеринарно-санітарний" згідно з Наказом Міністерства аграрної політики
N 51 від 23.06.2003 )
1. Загальні положення
1.1. Державний ветеринарно-санітарний нагляд та контроль за діяльністю суб'єктів господарювання щодо забою тварин, переробки, зберігання, транспортування й реалізації продукції тваринного походження (сировини, продовольчої сировини, продуктів, у тому числі харчових) здійснюються відповідно до законів України
"Про ветеринарну медицину",
"Про відповідальність підприємств, установ та організацій за порушення законодавства про ветеринарну медицину",
"Про якість та безпеку харчових продуктів і продовольчої сировини",
"Про вилучення з обігу, переробку, утилізацію, знищення або подальше використання неякісної та небезпечної продукції", правил, інструкцій, наказів і розпоряджень Головного державного інспектора ветеринарної медицини України, інших нормативно-правових актів.
1.2. Відповідно до законодавства України державний ветеринарно-санітарний нагляд та контроль здійснюють органи державного управління, а саме: Державний департамент ветеринарної медицини Міністерства аграрної політики України (далі - Держдепартамент ветмедицини) та його територіальні органи - управління ветеринарної медицини в Автономній Республіці Крим, областях, містах Києві та Севастополі, містах обласного значення, районах та спеціально призначені лікарі ветеринарної медицини, які мають повноваження Держдепартаменту ветмедицини (далі - офіційні лікарі ветеринарної медицини).
( Абзац перший пункту 1.2 із змінами, внесеними згідно з Наказом Мінагрополітики
N 51 від 23.06.2003 )
Ветеринарно-санітарний контроль здійснюють також спеціалісти ветеринарної медицини суб'єкта господарювання під безпосереднім керівництвом офіційних лікарів ветеринарної медицини.
( Пункт 1.3 вилучено на підставі Наказу Мінагрополітики
N 51 від 23.06.2003 )
2. Організація державного ветеринарного нагляду та контролю
2.1. Організація державного ветеринарного нагляду й контролю покладається на головних державних інспекторів ветеринарної медицини, їх заступників та державних інспекторів ветеринарної медицини районів, міст, міст Києва і Севастополя, областей, Автономної Республіки Крим, які координують діяльність відповідних служб ветеринарної медицини підприємств, установ і організацій незалежно від форми власності та офіційних лікарів ветеринарної медицини, їх заступників, повноваження яким надаються наказом Головного державного інспектора ветеринарної медицини України.
2.2. Офіційний лікар ветеринарної медицини залежно від обсягів виробництва суб'єкта господарювання може мати заступника, якому також надається статус офіційного лікаря.
Офіційний лікар ветеринарної медицини повинен мати досвід практичної роботи за фахом не менш як 3 роки або пройти відповідну підготовку та атестацію.
2.2.1. Офіційні лікарі ветеринарної медицини та їх заступники підпорядковуються головним державним інспекторам ветеринарної медицини районів, міст, міст Києва і Севастополя, областей, Автономної Республіки Крим, знаходяться у штаті районної (міської) державної лікарні ветеринарної медицини, а в місті Києві - об'єднання державної ветеринарної медицини та утримуються за рахунок коштів державного та місцевого бюджетів.
( Пункт 2.2.1 із змінами, внесеними згідно з Наказом Мінагрополітики
N 51 від 23.06.2003, Наказом Міністерства аграрної політики та продовольства
N 185 від 13.05.2015 )
2.2.2. Офіційний лікар ветеринарної медицини здійснює підбір та розстановку працівників служби ветеринарної медицини суб'єкта господарювання, контролює їх роботу, організовує професійне навчання і підвищення кваліфікації, визначає посадові права та обов'язки і подає їх на погодження відповідному головному державному інспектору ветеринарної медицини району, міста, міста Києва чи Севастополя, області, Автономної Республіки Крим.
2.3. Ветеринарно-санітарний контроль за дотриманням суб'єктом господарювання ветеринарно-санітарних вимог, правил та заходів при забої тварин, переробці, зберіганні, транспортуванні й реалізації продукції тваринного походження постійно здійснюють спеціалісти ветеринарної медицини суб'єкта господарювання під контролем офіційного лікаря ветеринарної медицини і його заступника.
2.3.1. До складу працівників ветеринарної медицини суб'єкта господарювання, в залежності від специфіки та обсягу виробництва, можуть входити: лікарі ветеринарної медицини; фельдшери ветеринарної медицини (лаборанти); трихінелоскопісти; дезінфектори; ветеринарні санітари-термометристи; нарізувачі та відбірники проб тощо.
2.3.2. Головний державний інспектор ветеринарної медицини району, міста погоджує структуру і штатну чисельність працівників ветеринарної медицини суб'єкта господарювання відповідно до чинних "Типовых норм времени и нормативов численности специалистов отделов производственно-ветеринарного контроля предприятий мясной промышленности", затверджених першим заступником голови Держагропрому СРСР 19.05.87, виходячи з виробничої потужності, потреби проведення повного переліку робіт щодо ветеринарного огляду забійних тварин, ветеринарно-санітарної експертизи продукції тваринного походження, її ветеринарно-санітарної оцінки, забезпечення ветеринарного контролю за діяльністю суб'єкта господарювання.
2.3.3. У м'ясопереробних цехах, бойнях малої потужності, незалежно від форми власності, без поточного процесу переробки тварин та в забійних цехах птахофабрик та інших підприємствах ветеринарно-санітарний контроль може бути виконаний офіційним лікарем ветеринарної медицини.
( Абзац перший пункту 2.3.3 із змінами, внесеними згідно з Наказом Мінагрополітики
N 51 від 23.06.2003 )
У такому разі офіційні лікарі ветеринарної медицини одночасно обслуговують декілька м'ясопереробних цехів і боєнь та інших підприємств без поточного процесу переробки тварин.
( Абзац другий підпункту 2.3.3 пункту 2.3 глави 2 із змінами, внесеними згідно з Наказом Мінагрополітики
N 51 від 23.06.2003; в редакції Наказу Міністерства аграрної політики та продовольства
N 427 від 10.07.2013 )
2.3.4. Спеціалісти ветеринарної медицини суб'єкта господарювання з професійних питань підпорядковуються офіційному лікарю ветеринарної медицини та його заступнику.
2.3.5. Для проведення лабораторних досліджень продукції тваринного походження за показниками, встановленими ветеринарно-санітарними правилами, технологічними інструкціями тощо, суб'єкт господарювання направляє матеріали, що підлягають дослідженню, у державну районну, міжрайонну, міську, обласну лабораторію ветеринарної медицини за місцем розташування, де такі дослідження проводяться за рахунок суб'єктів господарювання у встановленому порядку.
( Підпункт 2.3.5 пункту 2.3 глави 2 в редакції Наказу Міністерства аграрної політики та продовольства
N 185 від 13.05.2015 )
( Підпункт 2.3.6 пункту 2.3 глави 2 виключено на підставі Наказу Міністерства аграрної політики та продовольства
N 185 від 13.05.2015 )
2.3.6. Спеціалісти ветеринарної медицини суб'єкта господарювання призначаються на посади та звільняються з посад адміністрацією суб'єкта господарювання після проведення атестації державними органами ветеринарної медицини за поданням офіційного лікаря ветеринарної медицини і утримуються за рахунок коштів суб'єкта господарювання.
2.3.7. Працівники ветеринарної медицини суб'єкта господарювання працюють за правилами його внутрішнього трудового розпорядку щодо режиму робочого часу, експлуатації приміщень, обладнання тощо.
2.4. За умовами оплати праці, матеріально-побутового забезпечення, інших видів обслуговування офіційного лікаря ветеринарної медицини, заступника офіційного лікаря ветеринарної медицини прирівнюють до посад відповідних категорій працівників державних установ ветеринарної медицини.
( Пункт 2.4 глави 2 із змінами, внесеними згідно з Наказом Міністерства аграрної політики та продовольства
N 185 від 13.05.2015 )
2.5. Суб'єкт господарювання забезпечує створення спеціалістам ветеринарної медицини належних виробничих та житлових умов, їх медичне та транспортне обслуговування.
2.6. Не допускається покладання на спеціалістів ветеринарної медицини суб'єкта господарювання обов'язків, не пов'язаних із здійсненням ветеринарно-санітарного контролю за виробництвом і технологічним контролем якості та безпеки продукції тваринного походження на всіх ділянках виробництва і зберігання.
3. Обов'язки та права спеціалістів ветеринарної медицини
3.1. Обов'язками спеціалістів ветеринарної медицини суб'єкта господарювання є:
3.1.1. Здійснення ветеринарно-санітарного контролю за надходженням забійних тварин, іншої підконтрольної продукції та матеріалів, включаючи перевірку правильності оформлення і відповідності ветеринарних документів до вантажу, що надійшов, дотримання правил транспортування тощо.
3.1.2. Установлення причин падежу, вимушеного забою тварин при їх надходженні, а також на території суб'єкта господарювання.
3.1.3. Контроль за дотриманням правил карантинування і термінів передзабійної витримки тварин.
3.1.4. Проведення у повному обсязі ветеринарно-санітарної експертизи сировини, продовольчої сировини, у тому числі м'яса та м'ясопродуктів, отриманих при забої тварин, відповідно до порядку, визначеного Правилами ветеринарного огляду забійних тварин і ветеринарно-санітарної експертизи м'яса і м'ясних продуктів та іншими нормативно-правовими актами.
3.1.5. Проведення трихінелоскопії.
3.1.6. Клеймування туш відповідно до Інструкції по клеймуванню м'яса, затвердженої наказом Головного державного інспектора ветеринарної медицини України від 12.06.97 за
N 19 та зареєстрованої в Міністерстві юстиції України 25.09.97 за N 447/2251.
3.1.7. Контроль за якістю та безпекою продукції, у тому числі допоміжних матеріалів, що використовуються для її виготовлення, а також за приготуванням, зберіганням і використанням нітриту натрію.
3.1.8. Відбір зразків продукції, інших підконтрольних матеріалів для проведення ветеринарно-санітарних досліджень у державних лабораторіях ветеринарної медицини.
( Підпункт 3.1.8 пункту 3.1 глави 3 із змінами, внесеними згідно з Наказом Міністерства аграрної політики та продовольства
N 185 від 13.05.2015 )
3.1.9. Проведення обов'язкових лабораторних досліджень:
фізико-хімічних, біохімічних, бактеріологічних, хіміко-токсикологічних, гістологічних, радіологічних та інших відповідно до чинних нормативно-правових актів з метою оцінки безпеки та якості продукції, а також кормів тваринного походження, води, інших підконтрольних матеріалів.
3.1.10. Проведення ветеринарно-санітарної експертизи, у тому числі постійного лабораторного контролю продукції тваринного походження при надходженні до холодильника, її оцінка відповідно до чинних нормативних актів лікарями ветеринарної медицини суб'єкта господарювання при переробці, випуску в реалізацію, а також контроль за дотриманням термінів зберігання продукції.
3.1.11. Контроль за дотриманням правил пакування, маркування, транспортування продукції тваринного походження.
3.1.12. Контроль за дотриманням температурних режимів переробки продукції, отриманої на підприємстві або тієї, що надійшла.
3.1.13. Контроль за своєчасною утилізацією трупів тварин, ветеринарних конфіскатів, забракованого м'яса та іншої продукції.
3.1.14. З'ясування причин виготовлення продукції тваринного походження, що не відповідає ветеринарно-санітарним вимогам, участь у розробці і здійсненні заходів щодо усунення виявлених недоліків.
3.1.15. Контроль за санітарним станом виробничих приміщень (холодильників, складів тощо), умовами зберігання продукції тваринного походження та інших підконтрольних матеріалів.
3.1.16. Проведення обліку ветеринарно-санітарної експертизи продукції тваринного походження та ветеринарно-санітарної роботи суб'єкта господарювання, своєчасне подання звітності у встановленому порядку.
3.2. Спеціалісти ветеринарної медицини мають право:
3.2.1. Відвідувати безперешкодно всі виробничі об'єкти.
3.2.2. Одержувати від адміністрації і спеціалістів суб'єкта господарювання своєчасну інформацію, яка необхідна для розв'язання поставлених завдань.
3.2.3. Проводити відбір проб продукції, інших матеріалів для проведення ветеринарно-санітарних та лабораторних досліджень згідно з чинними нормативно-правовими актами.
3.2.4. Бракувати продукцію, яка за результатами ветеринарно-санітарної експертизи визнана непридатною до споживання.
3.2.5. Не допускати використання сировини, продовольчої сировини, інших продуктів тваринного походження, у тому числі харчових, недоброякісних у ветеринарно-санітарному відношенні та виготовлених з порушенням стандартів та технологічних інструкцій.
3.2.6. Не допускати розміщення в загальних загонах, камерах тварин, продукцію тваринного походження, що надійшли без ветеринарних свідоцтв або без інших документів установленої форми, а також недоброякісну у ветеринарно-санітарному відношенні, до отримання правильно оформлених відповідних документів або усунення виявлених дефектів.
3.2.7. Не допускати відпуск продукції у транспортні засоби, які не відповідають санітарним вимогам.
3.3. Обов'язки та права офіційних лікарів ветеринарної медицини та їх заступників
Обов'язки офіційних лікарів ветеринарної медицини та їх заступників на м'ясопереробних підприємствах, бойнях та інших підприємствах:
( Абзац другий пункту 3.3 із змінами, внесеними згідно з Наказом Мінагрополітики
N 51 від 23.06.2003 )
3.3.1. Розробка плану заходів щодо профілактики, занесення, поширення і ліквідації карантинних захворювань тварин та контроль за їх виконанням.
3.3.2. Підготовка за результатами ветеринарно-санітарної експертизи висновків щодо подальшого використання сировини, продовольчої сировини, інших продуктів тваринного походження, у тому числі харчових, та придатності їх для реалізації або переробки з дотриманням певних технологічних вимог.
3.3.3. Оформлення висновків і актів на забраковану продукцію, у тому числі на м'ясо, м'ясопродукти й технічну сировину.
3.3.4. Контроль за виконанням суб'єктом господарювання вимог законодавства з питань ветеринарної медицини.
3.3.5. Здійснення державного ветеринарного нагляду та контролю за умовами надходження, переробки і зберігання продукції, у тому числі й такої, що надійшла за імпортом.
3.3.6. Державний контроль та нагляд за ветеринарно-санітарним благополуччям продукції тваринного походження, дотриманням стандартів і технологічних інструкцій на всіх стадіях виробництва.
................Перейти до повного тексту