- Правова система ipLex360
- Законодавство
- Наказ
МІНІСТЕРСТВО АГРАРНОЇ ПОЛІТИКИ ТА ПРОДОВОЛЬСТВА УКРАЇНИ
НАКАЗ
14.02.2024 № 391
Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
29 лютого 2024 р.
за № 304/41649
Про затвердження Вимог до фруктових джемів, желе, мармеладів та підсолодженого каштанового пюре
( Із змінами, внесеними згідно з Наказом Міністерства
аграрної політики та продовольства
№ 625 від 01.03.2024 )
1. Затвердити Вимоги до фруктових джемів, желе, мармеладів та підсолодженого каштанового пюре, що додаються.
2. Департаменту державної політики у сфері санітарних та фітосанітарних заходів забезпечити подання цього наказу в установленому законодавством порядку на державну реєстрацію до Міністерства юстиції України.
3. Установити, що фруктові джеми, желе, мармелади та підсолоджене каштанове пюре, які відповідають вимогам, що діяли до набрання чинності цим наказом, але не відповідають положенням Вимог до фруктових джемів, желе, мармеладів та підсолодженого каштанового пюре, затверджених цим наказом, можуть перебувати в обігу протягом трьох років з дня набрання чинності цим наказом. Такі харчові продукти можуть перебувати в обігу до настання кінцевої дати споживання або закінчення мінімального терміну придатності.
4. Цей наказ набирає чинності через шість місяців з дня його офіційного опублікування.
5. Контроль за виконанням цього наказу покласти на заступника Міністра згідно з розподілом обов’язків.
ПОГОДЖЕНО: Т.в.о. Голови Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів Міністр охорони здоров’я України | С. Ткачук В. Ляшко |
ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Міністерства
аграрної політики
та продовольства України
14 лютого 2024 року № 391
Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
29 лютого 2024 р.
за № 304/41649
ВИМОГИ
до фруктових джемів, желе, мармеладів та підсолодженого каштанового пюре
1. Ці Вимоги встановлюють окремі показники якості фруктових джемів, желе, мармеладів, підсолодженого каштанового пюре з метою належної поінформованості споживачів про властивості зазначених харчових продуктів, в тому числі його маркуванням, а також запобігання підприємницькій практиці, що вводить споживачів в оману.
2. Ці Вимоги не застосовуються до інгредієнтів, призначених для виготовлення хлібобулочних виробів, випічки або печива.
3. У цих Вимогах терміни вживаються в таких значеннях:
1) водні екстракти - водні екстракти фруктів, які, з урахуванням неминучих в процесі виробництва втрат, містять усі розчинні у питній воді компоненти використаних фруктів;
2) джем - харчовий продукт, отриманий доведенням до желеподібної консистенції суміші цукрів, води питної, м’якоті та/або пюре одного або більше видів фруктів.
Джем із цитрусових фруктів може бути отриманий з цілих фруктів, фруктів, нарізаних соломкою та/або скибочками;
3) джем екстра - харчовий продукт, отриманий доведенням до желеподібної консистенції суміші цукрів, води питної, неконцентрованої м’якоті одного або більше видів фруктів. Джем екстра з шипшини, малини, ожини, чорної смородини, чорниці й червоної порічки без насіння може бути отриманий повністю або частково з неконцентрованого пюре відповідних фруктів.
Джем екстра із цитрусових фруктів може бути отриманий з цілих фруктів, фруктів, нарізаних соломкою та/або скибочками.
Для виготовлення джему екстра не можна змішувати з іншими фруктами такі фрукти: яблука, груші, сливи з кісточкою, що не відділяється від м’якоті, дині, кавуни, виноград, гарбузи, огірки та томати;
4) желе - харчовий продукт, отриманий загущенням суміші цукрів, соку та/або водних екстрактів одного або кількох видів фруктів.
Кількість соку та/або водного екстракту, використаних для виготовлення 1000 г готового до споживання желе, не повинна бути меншою, ніж установлено для джему. Зазначені у цьому абзаці кількісні показники розраховують після віднімання маси води питної, використаної для приготування водних екстрактів;
5) желе екстра - харчовий продукт, отриманий загущенням суміші цукрів, соку та/або водних екстрактів одного або кількох видів фруктів, та у якому кількість фруктового соку та/або водних екстрактів, використаних для виготовлення 1000 г готового до споживання желе екстра, не повинна бути меншою, ніж установлено для джему екстра.
Зазначені в абзаці першому цього підпункту кількісні показники розраховують після віднімання маси води питної, використаної для приготування водних екстрактів.
( Абзац другий підпункту 5 пункту 3 із змінами, внесеними згідно з Наказом Міністерства аграрної політики та продовольства
№ 625 від 01.03.2024 )
Для виготовлення желе екстра не можна змішувати з іншими фруктами такі фрукти: яблука, груші, сливи з кісточкою, що не відділяється від м’якоті, дині, кавуни, виноград, гарбузи, огірки та томати;
6) нецитрусовий мармелад - харчовий продукт, отриманий доведенням до напіврідкого стану або стану густої рідини фруктів, як цілих, так і шматочками або подрібнених, з додаванням харчових продуктів із властивостями підсолоджувачів.
Загальна кількість використаного фруктового інгредієнта у відсотковому відношенні не повинна бути меншою ніж 30% до готового до споживання нецитрусового мармеладу, за винятком їстівного кореню імбиру, для якого цей показник повинен бути не менше ніж 11%;
7) підсолоджене каштанове пюре - харчовий продукт, отриманий доведенням до відповідної консистенції суміші води питної, цукру і щонайменше 380 г каштанового (Castanea sativa) пюре на 1000 г готового до споживання підсолодженого каштанового пюре;
8) фрукт - свіжий, з відсутніми ознаками псування, достатньо стиглий плід зі збереженими після миття, видалення пошкоджених місць, верхівки і плодоніжки основними компонентами.
Для цілей цих Вимог вважаються фруктами: томати, морква, батат, огірки, гарбузи, дині, кавуни, їстівні частини стебла ревеню, їстівний корінь імбиру, який може бути свіжий, засушений або консервований у сиропі;
9) фруктова м’якоть - їстівна частина цілих фруктів, очищених за необхідності від шкірки, насіння, зерен, кісточок тощо, отримана подрібненням або розчавленням, але яку не перетворено на пюре.
Для цитрусових фруктів м’якоттю є мішечки з соком, отримані з внутрішньої частини плода (ендокарпія);
10) фруктове пюре - їстівна частина цілих фруктів, очищених за необхідності від шкірки, насіння, зерен, кісточок тощо, отримана протиранням через сито або за допомогою подібних фізичних процесів;
11) харчові продукти з властивостями підсолоджувачів - цукри, коричневий цукор, сироп фруктози, мед, цукри, екстраговані з фруктів (фруктові цукри);
12) цитрусовий мармелад - харчовий продукт, отриманий доведенням до желеподібної консистенції одного або декількох видів цитрусових фруктів з додаванням харчових продуктів з властивостями підсолоджувачів та води, або без додавання води.
Цитрусовий мармелад може бути отриманий з одного або кількох таких інгредієнтів, отриманих з цитрусових фруктів: цілі фрукти або шматочки фруктів, з яких може бути частково або повністю видалена шкірка, фруктова м’якоть, пюре, сік, водні екстракти та цедра.
Кількість цитрусових фруктів, використаних для приготування 1000 г готового до споживання цитрусового мармеладу, не повинна бути меншою ніж 200 г, з яких щонайменше 75 г отримано з ендокарпія.
Якщо цитрусовий мармелад не містить нерозчинних сухих речовин, крім незначної частини шкірки, нарізаної тонкими скибочками, можна використовувати назву "желейний мармелад".
Термін "мед" у цих Вимогах ужито у значенні, наведеному у
Вимогах до меду, затверджених наказом Міністерства аграрної політики та продовольства України від 19 червня 2019 року № 330, зареєстрованих в Міністерстві юстиції України 04 липня 2019 року за № 725/33696.
Термін "цукри" у цих Вимогах ужито у значенні, наведеному у
Вимогах до видів цукрів, призначених для споживання людиною, затверджених наказом Міністерства аграрної політики та продовольства України від 02 листопада 2017 року № 592, зареєстрованих у Міністерстві юстиції України 27 листопада 2017 року за № 1434/31302.
4. Терміни, визначені в підпунктах 2-7 та 12 пункту 3 цих Вимог, є назвами харчових продуктів, використання яких можливо тільки за умови виконання відповідних положень цих Вимог.
................Перейти до повного тексту