1. Правова система ipLex360
  2. Законодавство
  3. Наказ


МІНІСТЕРСТВО АГРАРНОЇ ПОЛІТИКИ ТА ПРОДОВОЛЬСТВА УКРАЇНИ
НАКАЗ
19.06.2019 № 330
Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
04 липня 2019 р.
за № 725/33696
Про затвердження Вимог до меду
Відповідно до статей 8 - 10 та 12 Закону України "Про технічні регламенти та оцінку відповідності" , постанови Кабінету Міністрів України від 16 грудня 2015 року № 1057 "Про визначення сфер діяльності, в яких центральні органи виконавчої влади здійснюють функції технічного регулювання", підпункту 11 пункту 4 Положення про Міністерство аграрної політики та продовольства України , затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 25 листопада 2015 року № 1119,
НАКАЗУЮ:
1. Затвердити Вимоги до меду, що додаються.
2. Департаменту аграрної політики та сільського господарства забезпечити в установленому порядку подання цього наказу на державну реєстрацію до Міністерства юстиції України.
3. Цей наказ набирає чинності через шість місяців з дня його офіційного опублікування.
4. Установити, що надання на ринку меду, який введений або буде введений в обіг до 01 січня 2023 року, не може бути заборонено або обмежено з причин невідповідності усім чи окремим положенням Вимог, затверджених цим наказом, до закінчення строку його придатності.
5. Контроль за виконанням цього наказу залишаю за собою.
В.о. Міністра О. Трофімцева
ПОГОДЖЕНО:

В.о. Міністра охорони здоров’я України

Перший віце-прем’єр-міністр України -
Міністр економічного розвитку
і торгівлі України

Голова Державної служби України
з питань безпечності харчових продуктів
та захисту споживачів

Голова Державної регуляторної служби України


У. Супрун



С.І. Кубів



В. Лапа

К. Ляпіна
ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Міністерства
аграрної політики
та продовольства України
19 червня 2019 року № 330
Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
04 липня 2019 р.
за № 725/33696
ВИМОГИ ДО МЕДУ
1. Ці Вимоги поширюються на маркування меду для забезпечення належної поінформованості споживачів (користувачів) та запобігання підприємницькій практиці, що вводить споживача в оману.
2. Ці Вимоги застосовуються до призначених для споживання людиною продуктів, визначених у підпунктах 1-6 та підпунктах 8, 11, 13-15 пункту 3 цих Вимог.
3. У цих Вимогах терміни вживаються в таких значеннях:
1) злитий мед - мед, отриманий завдяки його стіканню з розпечатаних стільників, що не містять розплоду;
2) квітковий або нектарний мед - мед, отриманий з нектару рослин;
3) мед для кондитерських виробів - мед, який може бути перегрітим та/або мати показник гідроксиметилфурфуролу більше ніж 40 мг/кг. Такий мед може мати сторонній смак чи запах, притаманні перегрітому меду;
4) мед монофлорний квітковий (нектарний) - мед, у якому переважають пилкові зерна одного виду рослин у кількості не менше ніж 30 % для всіх видів меду, а для меду з акації та липи - не менше ніж 20 %;
5) мед - натуральна солодка речовина, вироблена бджолами Apis mellifera шляхом сполучення з власними особливими речовинами нектару рослин або секреції живих частин рослин чи виділень комах, що смокчуть рослинний сік на живих частинах рослин, які збирають бджоли, з подальшим відкладенням, зневодненням, зберіганням для дозрівання у стільниках;
6) мед поліфлорний квітковий (нектарний) - мед, який містить пилкові зерна кількох видів рослин у кількості менше ніж 30 % для всіх видів меду, а для меду із акації та липи - менше ніж 20 %;
7) механічна домішка - видимі природні та сторонні небажані домішки, а саме: мертві бджоли та їх частки, личинки бджіл, шматочки стільників, зола, пил, пісок, солома, волосся, рослинні волокна тощо;
8) падевий мед - мед, отриманий переважно з виділень комах (Hemiptera), що смокчуть рослинний сік на живих частинах рослин або із секрецій живих частин рослини;
9) переробка - будь-який процес, що істотно змінює первинний харчовий продукт, у тому числі нагрівання, коптіння, консервування, дозрівання, сушіння, екстракція, екструзія або комбінація зазначених процесів;
10) пилкове зерно - чоловіча статева клітина (гаметофіт), яка розвивається у пиляках тичинок насінних рослин;
11) пресований мед - мед, отриманий шляхом пресування стільників, що не містять розплоду, із застосуванням помірного нагріву не більше ніж до 45 °C або без нього;
12) пролін - вільна амінокислота, яка потрапляє в мед із нектару квітів, пилкових зерен, виробляється бджолами і в значній кількості міститься в меду;
13) стільники в меду - мед, що містить один або більше шматків стільникового меду;
14) стільниковий мед - мед, який бджоли зберігають у комірках новозбудованих стільників, що не містять розплоду або вощини, виготовленої лише з бджолиного воску, і який продають у запечатаних цільних стільниках або частинах таких стільників;
15) центрифужний (екстрагований) мед - мед, отриманий шляхом центрифугування розпечатаних стільників, що не містять розплоду.
4. Мед повинен відповідати таким характеристикам та критеріям складу:
складається з вуглеводів, переважно із фруктози й глюкози, а також інших речовин, таких як органічні кислоти, ензими (ферменти), пилкові зерна, що потрапляють у процесі переробки бджолами нектару (паді) на мед;
колір повинен бути від прозорого (безкольорового), білого, світло-жовтого до темно-коричневого;
консистенція може бути рідкою, в’язкою, дуже в’язкою, щільною;
кристалізація - від дрібно-до крупнозернистої;
смак солодкий, ніжний, приємний, терпкий, подразнює слизову оболонку ротової порожнини, без сторонніх присмаків;
аромат специфічний, приємний, слабкий, сильний, ніжний, без сторонніх запахів.
Смак та аромат варіюються, але зумовлені рослинним походженням залежно від виду рослини.

................
Перейти до повного тексту