- Правова система ipLex360
- Законодавство
- Наказ
МІНІСТЕРСТВО АГРАРНОЇ ПОЛІТИКИ ТА ПРОДОВОЛЬСТВА УКРАЇНИ
НАКАЗ
19.04.2024 № 1279
Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
22 травня 2024 р.
за № 745/42090
Про затвердження Гігієнічних вимог до агропродовольчих ринків
Відповідно до пункту 1 частини першої
статті 7 Закону України "Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів", пунктів 1, 2
Всеохоплюючої стратегії імплементації Глави IV (Санітарні та фітосанітарні заходи) Розділу IV "Торгівля і питання, пов’язані з торгівлею" Угоди про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським Співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони, схваленої розпорядженням Кабінету Міністрів України від 24 лютого 2016 року № 228-р, пункту 221 Плану заходів з виконання Угоди про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони, затвердженого
постановою Кабінету Міністрів України від 25 жовтня 2017 року № 1106, пункту 8 Положення про Міністерство аграрної політики та продовольства України, затвердженого
постановою Кабінету Міністрів України від 17 лютого 2021 року № 124, НАКАЗУЮ:
1. Затвердити Гігієнічні вимоги до агропродовольчих ринків, що додаються.
3. Департаменту державної політики у сфері санітарних та фітосанітарних заходів забезпечити подання цього наказу в установленому законодавством порядку на державну реєстрацію до Міністерства юстиції України.
4. Цей наказ набирає чинності через шість місяців з дня його офіційного опублікування.
5. Контроль за виконанням цього наказу покласти на заступника Міністра аграрної політики та продовольства України згідно з розподілом обов’язків.
ПОГОДЖЕНО: Голова Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів Міністр охорони здоров’я України Виконувач обов’язків Міністра економіки України | С. Ткачук В. Ляшко Т. Бережна |
ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Міністерства
аграрної політики
та продовольства України
19 квітня 2024 року № 1279
Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
22 травня 2024 р.
за № 745/42090
ГІГІЄНІЧНІ ВИМОГИ
до агропродовольчих ринків
І. Загальні положення
1. Ці Вимоги поширюються на агропродовольчі ринки, оптові ринки сільськогосподарської продукції та ринкові комплекси всіх типів незалежно від їх підпорядкування та форм власності (далі - агропродовольчі ринки).
2. Ці Вимоги встановлюють гігієнічні вимоги до території, приміщень, обладнання, торговельно-технологічного устаткування, інвентаря, утримання агропродовольчих ринків, харчових продуктів та тварин, призначених для виробництва харчових продуктів, що на них реалізовуються.
3. Ці Вимоги є обов’язковими для суб’єктів господарювання, що створюють належні умови для реалізації (оптової реалізації) сільськогосподарської продукції, в тому числі харчових продуктів, на агропродовольчих ринках (далі - оператори агропродовольчих ринків).
4. У цих Вимогах терміни вживаються у таких значеннях:
термін "агропродовольчий ринок" - у значенні, наведеному в
Законі України "Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів";
інші терміни - у значеннях, наведених у Законах України
"Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів",
"Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин",
"Про ветеринарну медицину",
"Про ідентифікацію та реєстрацію тварин",
"Про оптові ринки сільськогосподарської продукції",
"Про регулювання містобудівної діяльності",
"Про питну воду та питне водопостачання".
II. Загальні вимоги до агропродовольчих ринків
1. Оператори агропродовольчих ринків зобов’язані:
1) отримувати експлуатаційний дозвіл або реєструвати потужності агропродовольчого ринку у випадках, передбачених
Законом України "Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів";
2) розробляти, вводити в дію та застосовувати постійно діючі процедури, що засновані на принципах системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках.
2. Оператори агропродовольчих ринків повинні забезпечити належні умови для роботи акредитованої лабораторії, зокрема, шляхом надання у користування службових приміщень, забезпечених опаленням, електропостачанням, вентиляцією, водопостачанням та водовідведенням.
Забороняється функціонування агропродовольчого ринку за відсутності акредитованої лабораторії.
3. Харчові продукти, що перебувають в обігу на агропродовольчих ринках, повинні:
відповідати вимогам законодавства про безпечність та окремі показники якості харчових продуктів;
зберігатися або пропонуватися до реалізації з дотриманням температурного режиму, який унеможливлює розмноження мікроорганізмів, формування токсинів;
супроводжуватися документами відповідно до вимог законодавства;
відповідати параметрам безпечності;
бути належним чином марковані або позначені згідно з документацією чи супроводжуватися інформацією відповідно до вимог законодавства.
III. Вимоги до території агропродовольчого ринку
1. Проектування та будівництво агропродовольчих ринків проводиться за типовими чи індивідуальними проектами відповідно до чинних державних будівельних норм.
2. Земельна ділянка для агропродовольчого ринку повинна знаходитися за межами санітарно-захисних зон промислових, сільськогосподарських та комунальних об’єктів, встановлених відповідно до вимог законодавства.
3. Територія агропродовольчого ринку розмежовується на торговельну та господарську зони.
В торговельній зоні розташовують:
криті ринки, торговельні павільйони, криті і відкриті ряди;
майданчики для продажу харчових продуктів із рухомих транспортних засобів;
відокремлені майданчики для торгівлі тваринами, призначеними для виробництва харчових продуктів;
інші потужності з обігу харчових продуктів та/або промислових товарів, заклади громадського харчування і побутового обслуговування;
акредитовану лабораторію.
У господарській зоні розташовують майданчики, споруди господарського призначення для зберігання обладнання, прибирального інвентаря, матеріалів, дезінфекційних засобів, тари, контейнери для відходів, громадські санітарні вузли тощо.
Для зберігання особистих речей персоналу агропродовольчого ринку обладнують гардероби, а для зберігання торговельного інвентаря виділяється спеціальне приміщення.
4. Територія агропродовольчого ринку повинна бути огороджена. Під’їзні шляхи, дороги, доріжки для пішоходів, розвантажувальні майданчики мають бути забезпечені твердим рівним покриттям, легкодоступним для миття та дезінфекції, зливовою каналізацією для відведення атмосферних, талих вод та вод від змиву майданчиків.
5. На території агропродовольчого ринку обладнують умивальники, місця для миття торговельного інвентаря, фруктів, овочів. Вода, що використовується для господарсько-побутових і питних потреб, має відповідати вимогам, установленим до води питної.
6. Територію агропродовольчого ринку прибирають щоденно після закінчення торгівлі з обов’язковим у теплу пору року поливанням (миттям) усієї території. Взимку проїзди і проходи систематично очищають від снігу та льоду.
Поточне прибирання агропродовольчого ринку проводиться з установленою оператором ринку періодичністю так, щоб протягом усього дня запобігти забрудненню харчових продуктів.
Не рідше ніж один раз на місяць проводиться санітарний день, в який на території агропродовольчого ринку, в критих та торговельних павільйонах, критих і відкритих рядах проводиться ретельне прибирання, дезінфекція місць торгівлі, торговельного інвентаря, обладнання.
Регулярно (по мірі намерзання) проводиться розморожування та дезінфекція всіх холодильних камер.
7. Для збирання побутових та харчових відходів на території агропродовольчого ринку розміщують закриті контейнери, сконструйовані таким чином, щоб забезпечити максимальний рівень захисту та їх дезінфекцію. Контейнери після очищення дезінфікують засобами, зареєстрованими відповідно до вимог
Положення.
Зберігання та утилізація (знищення) харчових та інших відходів мають здійснюватися відповідно до вимог законодавства.
8. Громадські санітарні вузли повинні утримуватися в чистому та робочому стані та щодня прибиратися й оброблятися дезінфекційними засобами, зареєстрованими відповідно до вимог
Положення.
IV. Вимоги до приміщень, обладнання, торговельно-технологічного устаткування, інвентаря агропродовольчих ринків
1. Агропродовольчий ринок, як торговельне підприємство, повинен мати торговельні місця, що належним чином обладнані для реалізації (оптової реалізації) сільськогосподарської продукції, акредитовану лабораторію, упорядковану територію, громадські санітарні вузли тощо.
2. Торговельні місця з реалізації молочних, м’ясних, рибних продуктів, а також харчових продуктів, які через свої мікробіологічні властивості є такими, що швидко псуються, облаштовують холодильним обладнанням, що дозволяє забезпечити відповідні температурні режими зберігання та здійснювати контроль за ними.
3. Усі приміщення агропродовольчого ринку мають бути забезпечені:
водою у кількості, яка відповідає розміру та типу потужності (за відсутності в місці розташування агропродовольчого ринку централізованого питного водопостачання допускається обладнання системи з джерела питного водопостачання);
водовідведенням;
електропостачанням;
належним природним та/або штучним освітленням;
належною природною або механічною вентиляцією;
опаленням (за потреби).
4. Приміщення агропродовольчого ринку повинні підтримуватися в чистому та робочому стані.
5. Конструкція та планування приміщень агропродовольчого ринку повинні забезпечувати можливість дотримання належного рівня гігієнічних вимог до харчових продуктів, включаючи захист від забруднення.
6. Для стін, перегородок та підлоги приміщень агропродовольчого ринку використовуються непроникаючі, непоглинаючі, нетоксичні та придатні до миття матеріали або інші матеріали, які забезпечують можливість дотримання належного рівня гігієнічних вимог до харчових продуктів, включаючи захист від забруднення. Стеля (або у разі її відсутності внутрішня поверхня даху) та верхні кріплення мають бути побудовані таким чином, щоб запобігати накопиченню бруду, утворенню небажаної плісняви і відпаданню часток конструкції, зменшувати конденсат. Поверхня стелі, висота якої є належною для здійснення операцій, має бути гладкою.
7. Вікна та інші отвори мають бути побудовані таким чином, щоб це запобігало накопиченню бруду. Вікна, що відкриваються назовні, у разі потреби повинні бути обладнані сіткою від комах, що легко знімається для чищення. Вікна, відкриття яких може призвести до забруднення, під час виробництва повинні бути зачинені.
8. Поверхня дверей має бути гладка та зроблена з непоглинаючих вологу матеріалів, легко піддаватись чищенню, а за потреби - дезінфекції.
9. Усі поверхні (включаючи поверхню обладнання), що контактують з харчовими продуктами, мають утримуватися у непошкодженому стані, бути такими, що легко очищаються, у разі потреби дезінфікуватися та бути зроблені з гладких, нержавіючих, нетоксичних, придатних до миття матеріалів.
................Перейти до повного тексту