- Правова система ipLex360
- Законодавство
- Наказ
СЛУЖБА БЕЗПЕКИ УКРАЇНИ
Центральне управління
НАКАЗ
Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
23 липня 2018 р.
за № 852/32304
Про затвердження Положення про продовольче забезпечення в системі Служби безпеки України на мирний час
Відповідно до статей
10,
13 Закону України
"Про Службу безпеки України", постанов Кабінету Міністрів України від 29 березня 2002 року
№ 426 "Про норми харчування військовослужбовців Збройних Сил, інших військових формувань та Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації, поліцейських, осіб рядового та начальницького складу підрозділів оперативного забезпечення зон проведення антитерористичної операції Державної фіскальної служби, осіб рядового, начальницького складу органів і підрозділів цивільного захисту" та від 15 жовтня 2001 року
№ 1348 "Про норми годування штатних тварин військових частин, закладів, установ і організацій Збройних Сил, інших військових формувань, структурних підрозділів Державної спеціальної служби транспорту, органів і підрозділів Національної поліції, цивільного захисту та установ кримінально-виконавчої служби", з метою врегулювання продовольчого забезпечення в системі Служби безпеки України на мирний час
НАКАЗУЮ:
1. Затвердити Положення про продовольче забезпечення в системі Служби безпеки України на мирний час, що додається.
2. Начальникам органів, підрозділів, закладів, установ Служби безпеки України та Штабу Антитерористичного центру при Службі безпеки України організувати продовольче забезпечення відповідно до вимог Положення про продовольче забезпечення в системі Служби безпеки України на мирний час, затвердженого цим наказом.
3. Начальникам Управління правового забезпечення та Департаменту господарського забезпечення Служби безпеки України забезпечити подання цього наказу на державну реєстрацію до Міністерства юстиції України.
5. Цей наказ набирає чинності з дня його офіційного опублікування.
Голова Служби генерал армії України |
В. Грицак |
ПОГОДЖЕНО: Голова Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів В.о. Міністра охорони здоров’я України Т.в.о. Міністра освіти і науки України |
В. Лапа У. Супрун В.В. Ковтунець |
ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Центрального управління
Служби безпеки України
25 червня 2018 року № 1112
Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
23 липня 2018 р.
за № 852/32304
ПОЛОЖЕННЯ
про продовольче забезпечення в системі Служби безпеки України на мирний час
І. Основні положення
1. Це Положення визначає завдання, організацію та порядок продовольчого забезпечення військовослужбовців та інших категорій осіб, які у встановленому порядку мають право на таке забезпечення, і годування штатних тварин за рахунок держави в системі Служби безпеки України на мирний час.
2. Основними завданнями продовольчого забезпечення є забезпечення підрозділів Центрального управління Служби безпеки України, регіональних органів, органів військової контррозвідки, а також навчальних, наукових, науково-дослідних та інших закладів, установ, організацій Служби безпеки України та Штабу Антитерористичного центру при Службі безпеки України (далі - органи, підрозділи, заклади) продовольством, технікою та майном продовольчого призначення, а також організація харчування військовослужбовців та інших категорій осіб, які у встановленому порядку мають право на таке забезпечення (далі - військовослужбовці та інші категорії), та годування штатних тварин за рахунок держави відповідно до законодавства.
3. Продовольче забезпечення включає:
обрахування потреби, закупівлю, зберігання продовольства, техніки та майна;
планування та забезпечення продовольством, технікою та майном, а також організацію ремонту техніки та майна;
організацію харчування військовослужбовців та інших категорій осіб;
обрахування потреби у коштах на закупівлю продовольства, техніки та майна, на виплату грошової компенсації замість норм харчування;
розробку норм харчування для військовослужбовців та інших категорій осіб, норм забезпечення підрозділів технікою та майном і норм годування штатних тварин;
організацію і ведення обліку, звітності та контролю за напрямом діяльності.
4. Продовольче забезпечення здійснюють:
у підрозділах Центрального управління Служби безпеки України, які не мають господарських підрозділів,- Департамент господарського забезпечення Служби безпеки України (далі - ДГЗ);
в органах, підрозділах, закладах - підрозділи господарського забезпечення органів, підрозділів, закладів.
5. Розміри поточних запасів продовольства визначаються з урахуванням їх призначення, особливостей розташування (дислокації) органів, підрозділів, закладів (умов підвезення, завдань, які виконуються).
6. Органи, підрозділи, заклади, які ліквідуються, здають наявне у них продовольство, техніку і майно продовольчого призначення та надають ДГЗ остаточний звіт.
7. Військовослужбовці та інші категорії зараховуються на продовольче забезпечення наказом керівника органу, підрозділу, закладу.
Підставою для видання наказу про зарахування на продовольче забезпечення є атестат на продовольство (додаток 1) (за винятком випадків, передбачених пунктом 8 цього розділу), а також посвідчення про відрядження або відпускне посвідчення військовослужбовця.
Атестат на продовольство визначає, до якого числа і за якими нормами військовослужбовець забезпечений харчуванням (грошовою компенсацією замість норми харчування, повсякденним набором сухих продуктів, добовим польовим набором продуктів).
У разі втрати атестата на продовольство військовослужбовці зараховуються на продовольче забезпечення наказом керівника органу, підрозділу, закладу на підставі їх рапорту, у якому вказується причина втрати атестата, до якого числа і за якими нормами харчування вони були забезпечені продовольством (грошовою компенсацією, повсякденним набором сухих продуктів (добовим польовим набором продуктів)).
Атестат на продовольство дає право військовослужбовцю на отримання або харчування, або грошової компенсації замість нього, або повсякденного набору сухих продуктів (добового польового набору продуктів) як на новому місці служби військовослужбовця, так і під час перебування у службовому відрядженні.
Керівник органу, підрозділу, закладу за фактом втрати атестата на продовольство призначає комісію, що встановлює обставини, за яких було втрачено атестат на продовольство, та складає про це акт. Акт затверджується керівником органу, підрозділу, закладу та скріплюється гербовою печаткою. Акт складається у двох примірниках, з яких перший із запитом на дублікат атестата надсилається до органу, підрозділу, закладу, яким видано атестат на продовольство, а другий - долучається до відповідної справи.
Протягом доби з дня отримання запиту та першого примірника акта орган, підрозділ, заклад мають відправити дублікат атестата на продовольство.
8. Військовослужбовці під час несення бойового чергування, добового чергування, варти та у разі призначення до складу добового наряду, перебування в польових умовах (у таборах, на навчаннях, маневрах) під час відпрацювання завдань з бойової (навчально-бойової) підготовки наказом керівника органу, підрозділу, закладу зараховуються на продовольче забезпечення за рахунок держави, при цьому атестат на продовольство не виписується.
Атестат на продовольство при прямуванні військовослужбовця до санаторію (реабілітаційного центру) Служби безпеки України за путівкою (направленням) не виписується. У таких випадках зарахування на продовольче забезпечення здійснюється без атестата.
Також без атестата на продовольство зараховуються військовослужбовці, які мають право на одержання харчування за рахунок держави, перебувають на стаціонарному лікуванні в закладах охорони здоров’я Служби безпеки України. У таких випадках заклад охорони здоров’я Служби безпеки України витребовує атестат на продовольство з відповідного органу, підрозділу, закладу, а останній протягом доби з дати отримання відповідного запиту зобов’язаний надіслати його до закладу охорони здоров’я Служби безпеки України.
Військовослужбовцям, які мають право на одержання встановлених норм харчування за рахунок держави, у разі вибуття у відрядження (проходження стажування) до органів, підрозділів, закладів, які не здійснюють продовольче забезпечення, атестат на продовольство не виписується, а замість харчування надається компенсація.
9. Військовослужбовці та інші категорії осіб, які мають право на одержання встановлених норм харчування за рахунок держави у вигляді гарячої їжі, у разі вибуття у відрядження, на лікування тощо знімаються з продовольчого забезпечення (сніданку, обіду або вечері залежно від часу вибуття) на підставі наказу про вибуття.
При звільненні (виключенні зі списків особового складу органу, підрозділу, закладу) військовослужбовці та інші категорії осіб забезпечуються харчуванням до дня виключення їх зі списків особового складу.
У разі вибуття військовослужбовців у складі групи військовослужбовців атестат на продовольство виписується один на всю групу військовослужбовців, які мають право на одержання встановлених норм харчування за рахунок держави. До атестата додається список військовослужбовців. Список підписується посадовими особами, які підписували атестат на продовольство, а також старшим групи військовослужбовців, що вибуває, і завіряється гербовою печаткою.
ІІ. Забезпечення продовольством
2. Нормами харчування визначено асортимент та кількість продовольства, що відпускається для харчування однієї людини на добу.
3. У Службі безпеки України забезпечення харчуванням військовослужбовців та інших категорій осіб за нормами харчування здійснюється за рахунок держави у межах встановлених обсягів бюджетних призначень на зазначені цілі.
Військовослужбовцям та іншим категоріям осіб харчування видається через їдальні (склади) або замість нього виплачується грошова компенсація у розмірі вартості харчування за нормами.
4. Курсанти військових навчальних закладів, а також підрозділів у складі закладів вищої освіти (далі - ЗВО) забезпечуються харчуванням або грошовою компенсацією замість нього на весь період навчання до отримання ЗВО наказу про присвоєння офіцерського звання.
Списки на виплату грошової компенсації складаються відповідальною особою, визначеною керівником ЗВО, та щомісяця оголошуються наказом керівника ЗВО на підставі особистих рапортів курсантів ЗВО. Виплата грошової компенсації має здійснюватися на підставі наказу керівника ЗВО у поточному місяці за минулий місяць.
5. Виплата встановленої вартості норм харчування за час відпустки курсантам ЗВО не проводиться.
Курсантам ЗВО з числа сиріт та осіб, які позбавлені батьківського піклування або один з батьків яких загинув при виконанні обов’язків військової служби, під час перебування у відпустці, у тому числі у відпустці через хворобу, за місцем навчання виплачується грошова компенсація замість харчування.
6. Особи, які вступають до ЗВО Служби безпеки України, за їх бажанням забезпечуються харчуванням за плату. Забезпечення харчуванням сиріт та осіб, які позбавлені батьківського піклування або один з батьків яких загинув при виконанні обов’язків військової служби, здійснюється за рахунок держави.
7. Для осіб, які вступають до ЗВО Служби безпеки України, плата за харчування, яке надається за їх бажанням, відшкодовується ними з розрахунку вартості норм харчування. Забезпечення харчуванням осіб з числа сиріт та осіб, які позбавлені батьківського піклування або один з батьків яких загинув при виконанні обов’язків військової служби, здійснюється за рахунок держави.
8. За час, що минув, продукти згідно з нормами харчування не видаються, грошова компенсація може виплачуватися за строк, що не перевищує загального строку позовної давності, відповідно до чинного законодавства.
За понаднормове харчування грошова компенсація не виплачується.
9. Військовослужбовці та інші категорії осіб мають право на одержання тільки однієї норми харчування.
10. Військовослужбовці, продовольче забезпечення яких здійснюється на підставі міжнародних угод України, забезпечуються продовольством за нормами та в порядку, визначеними цими угодами.
11. Курсантам ЗВО, які мають зріст 190 см і вище, дозволяється видавати додаткове харчування в розмірі половини норми, передбаченої для них. Додаткове харчування призначається наказом керівника органу, підрозділу, закладу за висновками військово-лікарської комісії на строк не більше трьох місяців. Видача додаткового харчування зазначеним особам може бути продовжена на підставі рішення військово-лікарської комісії.
ІІІ. Техніка та майно продовольчого призначення
1. До техніки продовольчого призначення належать:
1) польові технічні засоби:
технічні засоби для приготування і транспортування їжі в польових умовах (кухні автомобільні, причіпні, переносні, газові, кухні-їдальні пересувні, плити причіпні і переносні, їдальні автомобільні та причіпні, кип’ятильники переносні, термоси, термоси-ящики тощо);
технічні засоби підвезення продовольства та води (авторефрижератори, причепи-рефрижератори, автофургони та причепи-фургони хлібні, ізотермічні та комбіновані транспортні засоби, причеписклади, причепи-контейнери, автоводоцистерни, причепи-цистерни для води, цистерни переносні для води тощо);
2) технологічне обладнання їдалень:
механічне (універсальні кухонні машини, машини для чищення картоплі, для нарізання овочів, шинкувальні машини, м’ясорубки, машини для формування і панірування котлет, хліборізки, рибочистки, збивальні машини, машини для миття посуду тощо);
теплове (плити, котли стравоварильні, сковороди та фритюрниці електричні, шафи жарові та пекарські, кип’ятильники тощо);
3) холодильне обладнання їдалень та продовольчих складів (шафи та камери холодильні, побутові холодильники, вітрини-прилавки, холодильні агрегати тощо);
4) ваговимірювальні прилади (ваги настільні, товарні, гирі тощо).
2. До майна продовольчого призначення належать:
столово-кухонний посуд та інвентар;
немеханічне обладнання їдалень і продовольчих складів, хлібозаводів (лінії самообслуговування, столи, ванни виробничі, стелажі для посуду, візки для підвезення готової їжі та збирання посуду тощо);
спеціальні намети та брезенти для укриття продовольства, техніки та майна, а також клейонки, серветки тощо;
запасні частини, матеріали, пристрої, інструменти та приладдя для експлуатації і ремонту техніки;
тара всіх видів, стелажі, піддони та контейнери;
книги та бланки обліку і звітності, плакати та інша документація.
ІV. Приймання і відпускання продовольства, техніки та майна продовольчого призначення
1. Відпуск продовольства, техніки та майна продовольчого призначення здійснюється за нарядами.
2. Документом, який дає право на приймання продовольства, техніки та майна органом, підрозділом, закладом, є довіреність, видана керівником органу, підрозділу, закладу.
3. Передавання продовольства, техніки та майна з одного органу, підрозділу, закладу до іншого проводиться з письмового дозволу начальника ДГЗ.
4. Визначена керівником органу, підрозділу, закладу особа при прийманні продовольства, техніки та майна зобов’язана:
перевірити наявність супровідних документів;
перевірити наявність та відповідність документів, що підтверджують якість та безпечність продовольства, їх вагу і тару;
перевірити наявність на м’ясних тушах позначок придатності, що засвідчують придатність м’яса для харчування особового складу та категорію вгодованості;
перевірити технічний стан техніки, який повинен відповідати стану, зазначеному в документах, стан і комплектність належного до неї приладдя, інструменту, запасних частин, експлуатаційної документації;
стежити за правильністю укладення та кріплення вантажу під час його завантаження;
вручати у разі підвезення продовольства, техніки та майна кількома автомашинами особам, що супроводжують, або водію кожної автомашини супровідний лист.
5. Продовольство, у тому числі й продовольство, розфасоване в мішки, під час приймання перевіряється шляхом зважування або перерахування поштучно.
Техніка продовольчого призначення перевіряється на наявність експлуатаційної документації, правильність її оформлення, технічний стан і укомплектованість.
6. Продовольство, техніка та майно, що надійшли до органу, підрозділу, закладу, приймається матеріально відповідальною особою самостійно або із залученням комісії, утвореної керівником органу, підрозділу, закладу, відповідно до чинного законодавства та укладених договорів.
7. Продовольство підвозиться органам, підрозділам, закладам спеціальним транспортом. На весь спеціальний транспорт, а також на причепи, контейнери або спеціально обладнані ящики, призначені для підвезення продовольства, оформлюється санітарний паспорт на транспорт органу, підрозділу, закладу, призначений для перевезення продуктів, які швидко псуються, і хліба (додаток 2). На транспорт і ящики, які не мають санітарних паспортів, продовольство не відпускається. Приймання і видавання продовольства проводяться у чистому спецодязі. Транспорт, що не відповідає гігієнічним вимогам для перевезення продовольства, забороняється.
8. Продукти, які швидко псуються, підвозяться рефрижераторами, ізотермічними і комбінованими транспортними засобами.
Для підвезення хліба використовуються спеціально обладнані автофургони.
Підвезення хліба, м’яса та риби в кількості, що не потребує спеціального транспорту, дозволяється у спеціально обладнаних ящиках зі щільними кришками з дотриманням санітарно-гігієнічних вимог.
9. У разі закінчення строку придатності харчового продукту до споживання, порушення умов зберігання, зміни якісних властивостей продукт підлягає вилученню з обігу. Керівник органу, підрозділу, закладу призначає розслідування, за результатами якого приймаються відповідні рішення.
V. Організація зберігання продовольства, техніки та майна
1. Зберігання продовольства, техніки та майна організовується на складах органів, підрозділів, закладів.
2. Для зберігання продовольства, техніки і майна на складах обладнуються універсальні та спеціалізовані сховища (навіси).
До спеціалізованих сховищ належать стаціонарні холодильники, овочесховища, сховища для зберігання олії, пункти для квашення та засолювання овочів і фруктів.
Усі сховища мають забезпечувати надійне зберігання продовольства, техніки та майна, їх правильне розміщення і використання засобів механізації вантажно-розвантажувальних робіт.
3. Склад для зберігання продовольства та майна продовольчого призначення має містити:
основне сховище;
сховище (місце) для зберігання олії, солоної риби, томатної пасти, солоних огірків і помідорів;
овочесховище для зберігання свіжої картоплі та інших овочів;
холодильник (морозильна скриня) з відділеннями для м’яса, свіжої риби та інших продуктів, які швидко псуються;
сховище (місце) для зберігання обладнання та майна продовольчого призначення.
Холодильні камери мають бути укомплектовані термометрами, дерев’яними ґратами, деками для збирання м’ясного соку, гачками з нержавіючої сталі (луджені) для підвішування м’яса. Холодильні агрегати мають бути обладнані знімальною ґратчастою загорожею і надійно заземлені.
Техніка та майно довгострокового зберігання зберігаються окремо від техніки та майна поточного утримання.
Техніка та майно зберігаються комплектно. Допускається зберігання комплектувальних виробів, які потребують особливих умов зберігання, окремо із зазначенням у стелажному (штабельному) ярлику місця зберігання основного комплекту.
4. На кожному складі має бути така документація:
посадові обов’язки начальника складу, комірника;
паспорт складу (додаток 3);
правила зберігання продовольства (техніки та майна);
схеми розміщення продовольства, техніки та майна у приміщеннях складу;
інструкція щодо правил експлуатації електросилових установок і техніки безпеки під час роботи на складі;
інструкція щодо правил техніки безпеки під час роботи на складі;
інструкція, за якою діє особовий склад під час евакуації майна в разі пожежі, стихійного лиха, отримання сигналів оповіщення тощо;
умови, строки зберігання та порядок видачі продуктів, які швидко псуються;
стелажний (штабельний) ярлик (додаток 4);
картка реєстрації температури та вологості повітря (додаток 5);
книга обліку наявності та руху матеріальних засобів (додаток 6);
опис внутрішнього обладнання, інвентарю, інструменту, закріплених за складом.
5. Розміщення й укладання продовольства здійснюються з урахуванням строків виготовлення та часу надходження на склад, асортименту, призначення, виду упаковки, вимог щодо товарного сусідства та стійкості під час зберігання.
Зберігання господарських матеріалів та непродовольчих товарів разом із продовольством забороняється.
6. Усі сховища мають відповідати санітарно-гігієнічним вимогам та бути обладнані охороннопожежною сигналізацією.
Залежно від призначення сховища складу обладнуються:
підлоговими та поличними стелажами, контейнерами, засіками, дошниками та іншим обладнанням;
ваговимірювальними приладами;
термометрами та психрометрами;
інструментом для упаковування, розпаковування продовольства, майна та ремонту тари;
інвентарем і спеціальним одягом для проведення робіт у складському приміщенні, дошниках і бетонних ямах (драбина, гумові чоботи, килимки гумові, протигази, вила луджені тощо);
інвентарем для прибирання приміщень;
шафами для спеціального робочого одягу та господарського інвентарю;
колодами зі столом для рубання м’яса;
столами, стільцями та шафами для обладнання робочих місць персоналу складу;
санітарно-технічним обладнанням для дотримання особистої гігієни працівниками сховищ (рукомийник, мило, рушник);
засобами пожежогасіння;
медичною аптечкою;
природною або примусовою механічною припливно-витяжною вентиляцією;
комплектом тари для видавання продуктів до їдальні.
7. Прибирання приміщень проводиться не рідше одного разу на добу в кінці робочого дня. Після кожного відпускання продовольства або майна продукти, які розсипались, та сміття прибираються.
Прибирання пилу зі стін, стелі складських приміщень, тари з продовольством, стелажів проводиться за потреби, але не рідше одного разу на тиждень.
8. Перевірка продовольства на предмет ураження шкідниками проводиться не рідше одного разу на місяць у холодний період року і не рідше одного разу на тиждень при температурі повітря вище 10 °С.
Перед прийняттям продовольства на зберігання проводиться профілактична дезінфекція (дезінсекція, дератизація). Надалі за потреби проводиться дезінфекція за епідемічними показниками. На об’єктах, де немає гризунів, ведеться спостереження та здійснюються систематичні перевірки. У разі виявлення на об’єкті комах або гризунів негайно проводиться хімічна обробка приміщень.
VI. Організація харчування
1. Організація харчування військовослужбовців та інших категорій осіб покладається на керівника органу, підрозділу, закладу.
2. Кожна їдальня повинна мати необхідні виробничі, допоміжні, побутові та технічні приміщення, обідній зал, технологічне, холодильне й інше устаткування для приготування та приймання їжі.
3. Кожна одиниця обладнання їдалень закріплюється за матеріально відповідальними особами наказом керівника органу, підрозділу, закладу.
Матеріально відповідальні особи зобов’язані виконувати правила експлуатації, технічного обслуговування та техніки безпеки під час роботи з обладнанням, стежити за своєчасним проведенням поточного ремонту та виконувати санітарно-гігієнічні вимоги щодо його утримання.
Персонал їдалень, який займається експлуатацією технологічного та холодильного обладнання, здає заліки в обсязі програми технічного мінімуму. Без здачі заліків робітники їдальні до експлуатації вказаного обладнання не допускаються.
Відповідальною особою за збереження, технічний стан та правильну експлуатацію технологічного і холодильного устаткування, а також інвентарю і столово-кухонного посуду є начальник (завідувач) їдальні або особа, на яку покладено виконання його обов’язків.
................Перейти до повного тексту