1. Правова система ipLex360
  2. Законодавство
  3. Наказ


МІНІСТЕРСТВО ТОРГІВЛІ СРСР
Н А К А З
27.12.1983 N 309
Про затвердження норм природного убутку м'яса і м'ясопродуктів при холодильній обробці та зберіганні на розподільних холодильниках торгівлі
(Витяг)
НАКАЗУЮ:
1. Затвердити і ввести в дію з 1 січня 1984 р. розроблені Всесоюзним науково-дослідним інститутом економіки торгівлі та систем управління Міністерства торгівлі СРСР і погоджені з Міністерством фінансів СРСР Норми природного убутку м'яса і м'ясопродуктів при холодильній обробці та зберіганні на розподільних холодильниках торгівлі та Інструкцію щодо їх застосування згідно з додатками NN 1 і 2.
<...>
3. Вважати такими, що втратили чинність:
Норми природного убутку м'яса і м'ясопродуктів при холодильній обробці та зберіганні на розподільних холодильниках торгівлі та Інструкцію щодо їх застосування, затверджені наказом Міністерства торгівлі СРСР від 26 березня 1980 р. N 75 - додатки NN 10 і 11;
Наказ Міністерства торгівлі СРСР від 8 липня 1976 р. N 119 "Про норми природного убутку мороженого м'яса птиці, упакованого в полімерні плівки, при зберіганні його на розподільних холодильниках".
Міністр Г.Ващенко
Додаток N 1
НОРМИ
природного убутку м'яса і м'ясопродуктів при холодильній обробці та зберіганні на розподільних холодильниках торгівлі*
_______________
* У таблицях <...> 3 (графи 2 і 4) та 6 (для багатоповерхових холодильників) наведено норми, затверджені наказом Міністерства м'ясної і молочної промисловості СРСР від 28.12.81 N 300.
Таблиця 3
НОРМИ
природного убутку охолодженого м'яса при заморожуванні в камерах холодильників
(у відсотках)
Найменування м'ясопродуктів Заморожування при паспортній
темп. повітря камери
-23 град. C
і нижче
вище
-23 град. C
Норма убутку при
заморожуванні охолодженого
м'яса від темп. 4 град. C
до темп. у товщі м'язів
-8
град. С
-15
град. С
-8
град.С
-15
град. С
1 2 3 4 5
Яловичина у напівтушах,
четвертинах і торгових відрубах:
першої категорії 0,70 0,79 0,90 1,02
другої категорії 0,82 0,93 1,05 1,18
пісна 1,02 1,16 1,20 1,35
Баранина і козлятина в тушах:
першої категорії 0,90 1,02 1,06 1,19
другої категорії 0,97 1,10 1,12 1,26
пісна 1,30 1,47 1,37 1,55
Свинина в тушах і напівтушах:
першої категорії (беконна) 0,81 0,92 0,91 1,04
другої категорії (м'ясна -
молодняк)
у шкурі 0,81 0,92 0,91 1,04
без шкури 0,67 0,76 0,73 0,83
зі знятим крупоном 0,74 0,83 0,82 0,93
обрізна 0,86 0,98 0,97 1,09
туші підсвинків
у шкурі 0,81 0,92 0,91 1,04
без шкури 0,67 0,76 0,73 0,83
третьої категорії (жирна)
у шкурі 0,67 0,76 0,73 0,83
без шкури 0,57 0,65 0,63 0,72
зі знятим крупоном 0,62 0,70 0,68 0,77
четвертої категорії
(промпереробка)
у шкурі 0,81 0,92 0,91 1,04
без шкури 0,67 0,76 0,73 0,83
п'ятої категорії (м'ясо поросят) 1,45 1,64 1,61 1,82
у шкурі 1,07 1,21 1,20 1,35
без шкури 1,13 1,28 1,34 1,51
Таблиця 4
НОРМИ
природного убутку охолоджених м'яса і субпродуктів при заморожуванні у блоках у камерах холодильників
(у відсотках)
Найменування м'ясопродуктів Заморожування при паспортній
температурі повітря камери,
град. C
-23 град. C
і нижче
вище
-23 град. C
М'ясо всіх видів на кістках і без
кісток у блоках
0,60 0,70
Субпродукти всіх видів у блоках 0,85 0,94
Язики, мозок, нирки поштучно на
листах
0,79 0,87
Усі інші субпродукти поштучно на
листах
1,15 1,30
Примітки до табл. 3 і 4:
1. Паспортною температурою повітря в камерах заморожування вважається температура, що значиться в паспорті холодильника.
2. Застосування норм убутку при заморожуванні м'яса до температури у товщі м'язів -15 град. C дозволяється тільки на холодильниках з паспортною температурою повітря в камерах зберігання мороженого м'яса -15 град. C і нижче.
На холодильниках з паспортною температурою повітря в камерах зберігання мороженого м'яса вище -15 град. С застосовуються норми убутку при заморожуванні м'яса і субпродуктів до температури -8 град. C у товщі м'язів.
3. При заморожуванні охолодженого м'яса в тунельних морозильних камерах норми природного убутку обчислюються за нормами, зазначеними в табл. 3, графа 3, зі зниженням на 20 відсотків.
4. При надходженні на холодильник повністю відталих морожених м'яса і субпродуктів (з температурою -1,5 град. C і вище) при вторинному заморожуванні застосовуються норми природного убутку, зазначені в табл. 3, 4, залежно від паспортної температури повітря камер холодильника.
Повторне заморожування м'яса і субпродуктів проводиться тільки у виняткових випадках (у разі неможливості негайної реалізації) за дозволом керівництва холодильника.
5. При надходженні на холодильник частково відталих (з температурою вище -8 град. C) субпродуктів і мороженого м'яса всіх видів і категорій у тушах, напівтушах, четвертинах та блоках норми природного убутку при доморожуванні м'яса і субпродуктів до температури камер зберігання встановлюються в розмірі 0,25% до маси м'ясопродуктів, що надійшли; для м'ясопродуктів з температурою -8 град. C і нижче при зберіганні їх у камерах з температурою -15 град. C або нижче - 0,10% до маси м'ясопродуктів, що надійшли.
6. При заморожуванні телятини слід користуватися нормами природного убутку, передбаченими для яловичини пісної, а при заморожуванні ягнятини - передбаченими для баранини другої категорії.
7. При заморожуванні буйволини слід користуватися нормами природного убутку, передбаченими для яловичини другої категорії.
8. При заморожуванні м'яса диких тварин слід користуватися нормами природного убутку:
- лося, оленя (марала), ведмедя - для яловичини другої категорії;
- козулі, сайгака - для баранини, козлятини другої категорії;
- дикого кабана - для свинини другої категорії (м'ясна - молодняк).
Таблиця 5
НОРМИ
природного убутку свіжих м'яса і субпродуктів при остиганні та заморожуванні природним холодом (поза камерами холодильників)
(у відсотках)
Найменування
м'ясопродуктів
При остиганні в охолоджуваних
приміщеннях до темп. навколишнього
повітря
При
заморож.
свіжого
м'яса
природ.
холодом до
темп. не
вище
-8 град. С
у товщі
м'язів
стегна

за
останні
6 год.

за
послідучі
18 год.


Всього за
добу
Яловичина в
напівтушах і
четвертинах:
першої
категорії
0,70 0,70 1,40 2,23
другої
категорії
0,80 0,80 1,60 2,50
пісна 0,90 0,90 1,80 2,70
Баранина і
козлятина в
тушах:
першої
категорії
0,77 0,77 1,54 2,34
другої
категорії
0,80 0,80 1,60 2,60
пісна 0,90 0,90 1,80 2,75
Свинина в тушах
і напівтушах:
першої категорії
(беконна);
другої категорії
(м'ясна -
молодняк) у
шкурі та
четвертої
категорії
(промпереробка)
0,70 0,70 1,40 2,00
другої категорії
(м'ясна -
молодняк) без
шкури та третьої
категорії
(жирна) у шкурі
0,60 0,60 1,20 1,60
другої категорії
(м'ясна -
молодняк):
обрізна
0,80 0,80 1,60 2,20
зі знятим
крупоном
0,65 0,65 1,30 1,80
туші підсвинків 1,23 1,23 2,46 3,50
третьої
категорії
(жирна):
без шкури 0,49 0,49 0,98 1,39
зі знятим
крупоном
0,55 0,55 1,10 1,50
п'ятої категорії
(м'ясо поросят)
1,58 1,58 3,16 4,40
Конина в
напівтушах і
четвертинах
0,90 0,90 1,80 2,70
Верблюдина в
напівтушах і
четвертинах
1,04 1,04 2,08 3,00
Субпродукти всіх
видів
0,83 0,83 1,66 2,50
Примітки:
1. Підставою для застосування норм природного убутку м'яса і субпродуктів при заморожуванні поза камерами холодильників є акти, складені комісією за участі начальника технологічного цеху або заступника начальника технологічного цеху з технологічної і товарознавчої роботи, технолога, товарознавця з м'ясних продуктів, ветеринарного лікаря, матеріально відповідальної особи та затверджені керівником підприємства.
2. При остиганні та заморожуванні природним холодом м'яса диких тварин слід користуватися нормами природного убутку:
- лося, оленя (марала), ведмедя - для яловичини другої категорії;
- козулі, сайгака - для баранини, козлятини другої категорії;
- дикого кабана - для свинини другої категорії (м'ясна - молодняк).
Таблиця 6
НОРМИ
природного убутку морожених яловичини, баранини, козлятини, свинини і субпродуктів неблочних при зберіганні в камерах холодильників з батарейним та змішаним охолодженням
(у відсотках за один місяць зберігання)
Найменування
м'ясопродуктів
Північна зона Середня зона Південна зона
I кв. II
кв.
III
кв.
IV
кв.
I кв. II
кв.
III
кв.
IV
кв.
I кв. II
кв.
III
кв.
IV
кв.
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13
Одноповерхові холодильники місткістю 300 тонн і вище та багатоповерхові холодильники
місткістю від 300 тонн до 3 тис. тонн включно
Яловичина в
напівтушах,
четвертинах і
торгових
відрубах:
першої
категорії
0,06 0,14 0,22 0,10 0,08 0,18 0,26 0,14 0,16 0,22 0,27 0,20
другої категорії
та пісна
0,07 0,19 0,30 0,13 0,10 0,22 0,32 0,18 0,20 0,27 0,35 0,25
Баранина і
козлятина в
тушах:
першої
категорії
0,07 0,18 0,30 0,13 0,10 0,22 0,32 0,18 0,21 0,27 0,34 0,24
другої категорії
та пісна
0,08 0,21 0,32 0,14 0,11 0,25 0,35 0,19 0,22 0,30 0,38 0,27
Свинина в тушах
і напівтушах:
першої категорії
(беконна);
другої категорії
(м'ясна -
молодняк,
обрізна і
підсвинки);
четвертої
категорії
(промпереробка);
п'ятої категорії
(м'ясо поросят)
0,06 0,15 0,22 0,10 0,08 0,18 0,25 0,14 0,16 0,22 0,27 0,19
третьої
категорії
(жирна)
0,05 0,12 0,18 0,07 0,07 0,14 0,20 0,10 0,12 0,18 0,22 0,16
Субпродукти всіх
видів
0,07 0,17 0,26 0,11 0,09 0,20 0,28 0,15 0,19 0,24 0,31 0,22
Багатоповерхові холодильники місткістю від 3 до 10 тис. тонн включно
Яловичина в
напівтушах,
четвертинах і
торгових
відрубах:
першої
категорії
0,04 0,11 0,18 0,08 0,06 0,14 0,20 0,10 0,14 0,19 0,23 0,18
другої категорії
та пісна
0,06 0,17 0,25 0,11 0,09 0,20 0,27 0,15 0,17 0,24 0,29 0,22
Баранина і
козлятина в
тушах:
першої
категорії
0,05 0,18 0,27 0,12 0,10 0,21 0,30 0,16 0,19 0,26 0,30 0,22
другої категорії
та пісна
0,06 0,19 0,30 0,14 0,11 0,22 0,32 0,18 0,20 0,28 0,33 0,26
Свинина в тушах
і напівтушах:
першої категорії
(беконна);
другої категорії
(м'ясна -
молодняк,
обрізна і
підсвинки);
четвертої
категорії
(промпереробка);
п'ятої категорії
(м'ясо поросят)
0,05 0,13 0,21 0,10 0,07 0,16 0,22 0,13 0,15 0,20 0,25 0,18
третьої
категорії
(жирна)
0,04 0,10 0,17 0,07 0,05 0,14 0,16 0,10 0,12 0,16 0,19 0,14
Субпродукти всіх
видів
0,06 0,14 0,22 0,10 0,08 0,18 0,25 0,14 0,16 0,22 0,27 0,19
Багатоповерхові холодильники місткістю понад 10 тис. тонн
Яловичина в
напівтушах,
четвертинах і
торгових
відрубах:
першої
категорії
0,04 0,10 0,17 0,07 0,05 0,12 0,18 0,10 0,13 0,18 0,22 0,16
другої категорії
та пісна
0,05 0,15 0,23 0,10 0,08 0,18 0,25 0,14 0,15 0,22 0,26 0,19
Баранина і
козлятина в
тушах:
першої
категорії
0,05 0,16 0,25 0,10 0,09 0,19 0,27 0,15 0,18 0,23 0,30 0,21
другої категорії
та пісна
0,06 0,18 0,27 0,12 0,10 0,22 0,30 0,17 0,19 0,26 0,32 0,23
Свинина в тушах
і напівтушах:
першої категорії
(беконна);
другої категорії
(м'ясна-
молодняк,
обрізна і
підсвинки);
четвертої
категорії
(промпереробка);
п'ятої категорії
(м'ясо поросят)
0,04 0,13 0,19 0,09 0,07 0,15 0,22 0,11 0,13 0,18 0,23 0,17
третьої
категорії
(жирна)
0,04 0,10 0,16 0,06 0,05 0,12 0,18 0,10 0,11 0,14 0,18 0,14
Субпродукти всіх
видів
0,05 0,13 0,20 0,09 0,07 0,16 0,22 І
0,12
0,14 0,18 0,24 0,17
Таблиця 7
НОРМИ
природного убутку морожених м'яса та вирізки у блоках при зберіганні в камерах холодильників
(у відсотках за один місяць зберігання)
Найменування
м'ясопродуктів
Північна зона Середня зона Південна зона
I кв. II
кв.
III
кв.
IV
кв.
I кв. II
кв.
III
кв.
IV
кв.
I кв. II
кв.
III
кв.
IV
кв.
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13
Яловичина,
баранина і
свинина на
кістках і без
кісток,
вирізка
0,02 0,05 0,09 0,04 0,03 0,06 0,10 0,05 0,05 0,08 0,10 0,08
Примітки до табл. 6 і 7:
1. <...>
До середньої кліматичної зони належать: <...> Українська РСР (за винятком Кримської області); <...>
До південної кліматичної зони належать: <...> Українська РСР - Кримська область; <...>
2. При зберіганні морожених м'яса і субпродуктів застосовуються норми природного убутку залежно від місткості холодильника або місткості кожного корпуса холодильника, що стоїть окремо, обчислювальної за місткістю камер зберігання тільки морожених вантажів.
3. Норми природного убутку морожених яловичини, баранини, козлятини, свинини і субпродуктів дано при зберіганні в камерах холодильників з паспортною (проектною) температурою повітря -15 град. C і нижче. При зберіганні морожених м'яса і субпродуктів на всіх холодильниках з паспортною температурою повітря камери вище -15 град. C, але не вище температури -8 град. C, крім холодильників місткістю менше 300 тонн, норми збільшуються на 15 відсотків (крім I кварталу).
4. На холодильниках місткістю менше 300 тонн норми убутку при зберіганні морожених м'яса і субпродуктів передбачаються на 10 відсотків вище від норм, зазначених у табл. 6 для холодильників місткістю від 300 тонн до 3 тис. тонн.
5. При зберіганні мороженого м'яса всіх видів і категорій вгодованості в камерах з льодовими екранами або при вкритті штабелів м'яса тканинами з нанесенням льодової глазурі норми природного убутку зменшуються на 15 відсотків на всіх холодильниках, крім одноповерхових з електрообігріванням ґрунту.
6. При зберіганні мороженого м'яса всіх видів і категорій вгодованості на всіх холодильниках, крім одноповерхових з електрообігріванням ґрунту, норми зменшуються:
- на 20 відсотків - для камер з коефіцієнтом екранування менше 0,5;
- на 25 відсотків - для камер з коефіцієнтом екранування 0,5 і більше.
Коефіцієнт екранування холодильника, тобто відношення суми поверхні панельних приладів охолодження (пристінних і стельових) до загальної будівельної площі екранованих стін і стелі всіх камер, обладнаних панельними приладами охолодження, виражене в частках одиниці, розраховується технічною службою холодильника, затверджується головним інженером і передається до бухгалтерії цього підприємства.
7. При зберіганні морожених м'яса і субпродуктів у камерах з повітряним охолодженням норми природного убутку, зазначені в табл. 6, збільшуються на 15 відсотків (крім I кварталу).
8. При зберіганні на холодильниках конини, верблюдини, буйволини та телятини слід користуватися нормами природного убутку, передбаченими для яловичини другої категорії, а при зберіганні ягнятини - передбаченими для баранини другої категорії.
9. При зберіганні м'яса диких тварин слід користуватися нормами природного убутку:
- лося, оленя (марала), ведмедя - для яловичини другої категорії;
- козулі, сайгака - для баранини, козлятини другої категорії;
- дикого кабана - для свинини другої категорії (м'ясна - молодняк).
Таблиця 10
НОРМИ
природного убутку ковбас і копченостей при зберіганні їх на холодильниках
(у відсотках)
Найменування
продуктів
Строк
зберігання,
доба
Норми природного убутку при темп.
зберігання, град. C
від -1
до -6 град. С
від -7
до -9 град. С
перша
зона
друга
зона
перша
зона
друга
зона
1 2 3 4 5 6
Ковбаси
напівкопчені,
виготовлені у
межах області
чи краю
1 0,32 0,32 0,40 0,40
2 0,44 0,44 0,55 0,55
3 0,56 0,56 0,70 0,70
4 0,68 0,68 0,85 0,85
5 0,80 0,80 1,00 1,00
10 1,12 1,12 1,40 1,40
15 1,28 1,28 1,60 1,60
30 1,44 1,60 1,80 2,00
45 1,52 1,84 1,90 2,30
60 - - 2,00 2,50
90 - - 2,10 2,70
Ковбаси
напівкопчені,
завезені з
інших областей
і країв
1 0,24 0,24 0,30 0,30
2 0,36 0,36 0,45 0,45
3 0,48 0,48 0,60 0,60
4 0,56 0,56 0,70 0,70
5 0,64 0,64 0,80 0,80
10 0,88 1,04 1,10 1,30
15 1,04 1,20 1,30 1,50
30 1,28 1,44 1,60 1,80
45 1,40 1,52 1,75 1,90
60 - - 1,85 2,00
90 - - 1,90 2,10
Ковбаси
варено-
копчені
1 0,10 0,10 0,13 0,13
2 0,13 0,13 0,16 0,16
3 0,15 0,15 0,19 0,19
4 0,18 0,18 0,22 0,22
5 0,20 0,20 0,25 0,25
10 0,28 0,28 0,35 0,35
15 0,32 0,32 0,40 0,40
30 0,40 0,40 0,50 0,50
45 0,48 0,48 0,60 0,60
60 0,56 0,56 0,70 0,70
90 0,64 0,64 0,80 0,80
120 - - 0,90 0,90
Копченості
сирокопчені
1 0,08 0,11 0,10 0,14
2 0,10 0,14 0,13 0,18
3 0,12 0,18 0,15 0,22
4 0,14 0,21 0,18 0,26
5 0,16 0,24 0,20 0,30
10 0,24 0,32 0,30 0,40
15 0,32 0,40 0,40 0,50
30 0,36 0,48 0,45 0,60
60 0,40 0,64 0,50 0,80
90 0,44 0,68 0,55 0,85
120 0,48 0,72 0,60 0,90
Шпик свинячий 5 0,05 0,06 0,05 0,06
15 0,10 0,12 0,10 0,12
30 0,13 0,15 0,13 0,15
60 0,15 0,17 0,15 0,17
90 0,17 0,20 0,17 0,20
Примітки:
1. Норми природного убутку для першої зони поширюються на холодильники, що знаходяться в таких республіках, краях, областях: <...> Української РСР, <...>
2. Зберігання напівкопчених ковбас при температурі від -7 до -9 град. C провадиться тільки у разі необхідності створення запасів їх на строк більше місяця з дозволу вищестоящої організації.
3. До сирокопчених ковбас вітчизняного виробництва норми природного убутку не застосовуються.
4. Природний убуток імпортних ковбас при зберіганні списується за нормами, затвердженими наказом Міністерства торгівлі СРСР від 8 липня 1976 р. N 120.
5. У разі зберігання ковбас напівкопчених, варено-копчених і копченостей при температурі від 0 до 4 град. C застосовуються норми природного убутку, встановлені для температури від -1 до -6 град. С.
Начальник Головпродторгу
Директор ВНДІЕТсистем
Є.Клинков
Д.Правдін
Додаток N 2
до наказу Міністерства
торгівлі СРСР
27.12.1983 N 309
втратив чинність
у частині, що стосується
мороженого м'яса птиці
та кролів
(Наказ Мінторгу СРСР
06.02.1991 N 13),
у частині, що стосується
охолодженого м'яса
(Наказ Мінторгу СРСР
18.08.1988 р. N 150
( v0150400-88 )
ІНСТРУКЦІЯ
щодо застосування норм природного убутку м'яса і м'ясопродуктів при холодильній обробці та зберіганні на розподільних холодильниках торгівлі
1. Норми природного убутку встановлено для відшкодування втрат м'яса і м'ясопродуктів від усихання при холодильній обробці (остиганні, охолодженні, заморожуванні, доморожуванні) та зберіганні (в охолодженому і мороженому стані) цих продуктів на розподільних холодильниках торгівлі. Норми поширюються на продукти, що відповідають вимогам ГОСТів, ОСТів, ТУ.
Затверджені норми природного убутку є граничними і застосовуються тільки у тих випадках, коли під час перевірки фактичної маси м'яса і м'ясопродуктів при інвентаризації або повному витрачанні партії виявиться нестача проти облікових даних.
Природний убуток м'яса і м'ясопродуктів списується з матеріально відповідальних осіб за обліковими цінами і фактичними розмірами, але не вищими від установлених норм.
2. Розмір фактичного природного убутку при холодильній обробці та зберіганні виявляється шляхом порівняння залишків м'яса і м'ясопродуктів за даними бухгалтерського обліку з фактичними залишками за даними інвентаризації, проведеної відповідно до затверджених інструкцій, або при реалізації партії (закритті марки) виходячи з початкової дати надходження, дати відпуску і дати інвентаризації.
3. Підставою для нарахування природного убутку за нормами при холодильній обробці та зберіганні є:
- вказівки в приймальних документах про термічний стан м'яса, субпродуктів, м'яса птиці та кролів (свіжі, остиглі, охолоджені, морожені, частково або повністю відталі) та їх температуру; норми природного убутку м'яса і м'ясопродуктів на доохолодження, доморожування і повторне заморожування застосовуються тільки в тому разі, якщо термічний стан цих продуктів при надходженні на холодильник, зафіксований у приймальних документах, підтверджено представником органів транспорту або постачальника;
- вказівки в паспорті холодильника про температуру повітря в камерах заморожування і камерах зберігання, місткість холодильника чи місткість кожного корпуса холодильника, що стоїть окремо, обчислювану за місткістю камер зберігання тільки морожених вантажів.
Примітка.Температура м'яса і м'ясопродуктів вимірюється в кожній партії:
- м'яса в тушах, напівтушах, четвертинах, відрубах - у товщі м'язів на глибині 6 см від поверхні не менш ніж у 4 одиницях;
- м'ясопродуктів у блоках - у центрі блока не менше ніж у 4 одиницях;
- м'яса птиці та кролів - у товщі м'язів у 4 тушках, взятих не менше ніж з чотирьох місць.
До приймальних документів вноситься середня температура.
4. Для обліку та нарахування природного убутку м'яса і субпродуктів (за кожним видом, категорією вгодованості та призначення) при холодильній обробці та зберіганні на холодильниках спеціальні журнали ведуться за формами NN 1 і 2 (додаються до цієї Інструкції). Облік і нарахування природного убутку ведуться: за нормами при охолодженні свіжих, доохолодженні остиглих та зберіганні охолоджених м'яса і субпродуктів - у журналі за формою N 1, а за нормами при заморожуванні, доморожуванні та зберіганні морожених м'яса і субпродуктів - у журналі за формою N 2.
Облік м'яса і субпродуктів проводиться за кожним приймальним документом (приймальний акт, накопичувальна відомість за добу).
Нарахування природного убутку за нормами при холодильній обробці та зберіганні м'яса і субпродуктів проводиться за підсумками за місяць.
У журналах за формами NN 1 і 2 відображаються два залишки цих продуктів на початок і кінець місяця:
- залишок без вирахування норм природного убутку - для порівняння даних бухгалтерського обліку з даними матеріально відповідальних осіб;
- залишок за вирахуванням норм природного убутку - для нарахування природного убутку при холодильній обробці та зберіганні.
5. При строку зберігання морожених м'яса і м'ясопродуктів (за винятком ковбас та копченостей) менше місяця нарахування природного убутку має провадитися пропорційно добі зберігання з розрахунку місячної норми, а природний убуток за декілька місяців зберігання - шляхом підсумовування нарахованої кількості убутку за кожен місяць зберігання.
6. Для строків зберігання ковбас і копченостей, проміжних між строками, зазначеними в таблиці 10, норма природного убутку визначається так: до норми, установленої для меншого (порівняно з фактичним) строку зберігання, додається норма за період зберігання понад зазначений строк.

................
Перейти до повного тексту