1. Правова система ipLex360
  2. Законодавство
  3. Наказ


ГОЛОВНИЙ ДЕРЖАВНИЙ ІНСПЕКТОР ВЕТЕРИНАРНОЇ МЕДИЦИНИ
УКРАЇНИ
НАКАЗ
27.09.2012 № 147
Про затвердження Методичних рекомендацій щодо Програми виробничого контролю за дотриманням вимог виробництва, зберігання та транспортування сирого товарного молока
Для забезпечення якості сирого товарного молока при виробництві, зберіганні та транспортуванні, а також з метою гармонізації та систематизації вимог
НАКАЗУЮ:
1. Затвердити Методичні рекомендації щодо Програми виробничого контролю за дотриманням вимог виробництва, зберігання та транспортування сирого товарного молока, що додаються.
2. Контроль за виконанням наказу залишаю за собою.
Заступник В.В. Башинський
Додаток
до наказу Головного
державного інспектора
ветеринарної медицини України
27.09.2012 № 147
МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ
щодо Програми виробничого контролю за дотриманням вимог виробництва, зберігання та транспортування сирого товарного молока
Ці методичні рекомендації розроблені для потужностей (сільгоспгосподарство) з метою проведення документування заходів, що здійснюються на молокотоварних фермах, шляхом запровадження Програми виробничого контролю за дотриманням вимог виробництва, зберігання та транспортування сирого товарного молока (далі - Програма). Зазначена Програма запропонована як зразок, може змінюватися та адаптуватися до умов роботи окремої потужності.
Зразок Програми
ЗАТВЕРДЖУЮ:
_____________________________
(посада керівника
сільгоспгосподарства)
_____________________________
(прізвище, ім'я, по батькові)
"___" _______________ 2012 р.
ПРОГРАМА
виробничого контролю за дотриманням вимог виробництва, зберігання та транспортування сирого товарного молока
I. ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ
1.1. Найменування потужності (сільгоспгосподарства)
1.2. Місцерозташування
1.3. Реквізити потужності (сільгоспгосподарства)
1.3.1. Реквізити, реєстраційні дані (зазначається юридична, поштова адреса, банківські реквізити тощо).
1.4. Номер потужності (сільгоспгосподарства) в Єдиному державному реєстрі тварин
1.5. Проектна потужність
1.6. Перелік відповідальних осіб
1.6.1. Вказується перелік осіб, які несуть персональну відповідальність за організацію та виконання цієї Програми (керівник ферми, головні спеціалісти за напрямками роботи сільгоспгосподарства).
1.6.2. Контроль за виконанням цієї Програми здійснює керівник сільгоспгосподарства.
II. ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ БЕЗПЕКИ ПЕРСОНАЛУ
2.1. Охорона праці
У всіх виробничих приміщеннях дотримуються виконання вимог інструкцій з техніки безпеки та вимог всіх встановлених норм і правил.
2.2. Заходи із запобігання спричинення шкоди життю та здоров'ю людей
2.2.1. Персонал ферми повинен:
1) дотримуватись правил експлуатації обладнання;
2) проходити первинний та періодичні інструктажі з охорони праці;
3) систематично підвищувати кваліфікацію, дотримуватись заходів, передбачених законодавством України, щодо недопущення заподіянню шкоди життю громадян та тварин, майну, довкіллю.
2.2.2. Персонал зобов'язаний користуватися засобами індивідуального захисту при роботі з тваринами, агресивними хімічними речовинами (миючими та дезінфікуючими засобами та тощо), забезпечуватися спецодягом та спецвзуттям згідно з чинним законодавством.
Рекомендації: зазначаються нормативні документи по охороні праці, майна, навколишнього природного середовища, проведення навчань із санітарного мінімуму, організація проведення медичних оглядів тощо.
2.3. Заходи із попередження і виявлення порушень в організації та здійсненні виробничих процесів
2.3.1. Персонал, який виконує технологічні операції з виробництва сирого товарного молока, повинен мати відповідну кваліфікацію і дотримуватись правил охорони праці у тваринництві.
2.3.2. Персонал, зайнятий в процесах виробництва, експлуатації обладнання, зберігання, транспортування, реалізації та утилізації молока повинен:
1) мати фахову підготовку відповідно до кваліфікаційних вимог;
2) дотримуватись вимог посадових інструкцій, технологічних карт, санітарних та ветеринарних правил і норм, які встановлюють вимоги до виробництва безпечного та якісного сирого товарного молока;
3) проходити попередній медичний огляд (обстеження) під час прийому на роботу та періодичні медичні обстеження 1 раз на рік.
2.3.3. Персонал повинен підтримувати абсолютну чистоту.
Рекомендації: вказуються кваліфікаційні та гігієнічні вимоги до персоналу.
2.4. Заходи із забезпечення виконання вимог гігієни
2.4.1. Персонал повинен проходити медичні обстеження, результати якого відображаються у особистих медичних книжках (зазначається перелік персоналу ферми).
2.4.2. Персонал має дотримуватися санітарного режиму: одягає спецодяг та спецвзуття, дотримується правил особистої гігієни, основні вимоги щодо законодавства про куріння.
2.4.3. Кожне виробниче приміщення має побутову кімнату для зберігання робочого та спецодягу, взуття.
2.4.4. Чистий спецодяг видається перед початком робочої зміни.
2.4.5. Брудний спецодяг зберігається окремо, не в побутовій кімнаті, зважаючи на можливість проникнення хвороботворних мікроорганізмів.
2.4.6. Спеціальне взуття після відвідування молокотоварних ферм миється, дезінфікується шляхом проходження через дезковрики.
2.4.7. Харчування персоналу ферми здійснюється у спеціально відведених місцях.
2.4.8. При появі ознак шлунково-кишкових захворювань, підвищення температури, гнійних інфекцій кожен робітник зобов'язаний сповістити про це відповідальну особу - завідуючого фермою, спеціаліста ветеринарної медицини.
2.4.9. Перед кожним доїнням робочий персонал зобов'язаний вимити руки з милом, потім приступати до процедур доїння.
2.4.10. Спецодяг знімається перед входом в туалетну кімнату. Після кожного відвідування туалетної кімнати руки миють з милом двічі.
2.5. Контроль виконання
2.5.1. Персональну відповідальність за виконання заходів, передбачених розділом II "Забезпечення безпеки персоналу", несе керуючий фермою, інженер з охорони праці. Контроль за виконанням розділу 2 здійснює керівник сільгоспгосподарства.
III. ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ БЕЗПЕКИ ТВАРИН
3.1. Робота з Єдиним державним реєстром тварин
3.1.1. На виконання Закону України "Про ідентифікацію та реєстрацію тварин" на фермі постійно проводиться робота з ідентифікації і реєстрації тварин, а саме:
1) кожна тварина протягом трьох днів після народження ідентифікується шляхом прикріплення вушних бирок встановленого зразка;
2) дані про тварину заносяться в Книгу обліку тварин та в реєстраційну картку великої рогатої худоби;
3) інформація про тварину заноситься до Єдиного державного реєстру тварин і отримується паспорт тварини;
4) інформація про будь-які переміщення тварин (прибуття, вибуття) фіксується в паспорті тварини та в Єдиному державному реєстрі тварин.
3.2. Взаємодія з Державною ветеринарною та фітосанітарною службою (Держветфітослужба)
3.2.1. Спеціалісти сільгоспгосподарства спільно з територіальними органами Держветфітослужби здійснюють заходи, спрямовані на профілактику виникнення інфекційних, інвазійних та інших захворювань тварин:
1) планові вакцинації проти інфекційних хвороб;
2) діагностичні дослідження;
3) карантинні заходи (при надходженні тварин з інших господарств);
4) оформляють ветеринарні картки при реєстрації тварин в Єдиному державному реєстрі тварин.
3.3. Ветеринарне обслуговування
3.3.1. З метою профілактики та недопущення розповсюдження інфекційних хвороб тварин в сільгоспгосподарстві із залученням служби ветеринарної медицини проводяться протиепізоотичні заходи (вакцинація, туберкулінізація, дослідження крові).
3.3.2. Дані про тварин, яких лікують, зазначають в амбулаторному журналі, проводять записи про призначені ветеринарні препарати, вказуючи дату їх застосування та термін очікування.
3.3.3. Для запобігання попадання молока, отриманого від корів, хворих на мастит та іншими захворюваннями, в загальну партію молока на фермі організовують ізолятор (зону) для корів, яких піддають лікуванню.
3.3.4. Змішування молока від корів, яких лікували, в загальну партію молока проводять тільки після закінчення термінів очікування згідно з інструкціями із застосування ветеринарних препаратів.
Таблиця 1. Термін очікування для отримання молока від тварин, яким застосовували ветеринарні препарати
Ветеринарні препарати Термін очікування після останнього введення ветеринарного препарату, діб
Внутріцистернально Внутрішньом'язово
Пеніцилін - 1
Стрептоміцин 5 2
Оксітетрациклін 5 2
Мономіцин 7 1
Канаміцин - 2
Гентаміцин - 2
Новоміцин - 2
Оксівет - 6
Ветбіцин-3 - 10
Мастисан-А,Б 3 -
Мастисан-Е 5 -
Мастицид 5 -
Мастаерозоль 1,5 -
Неомастаерозоль 1,5 -
Дифурол 2 -
Диофур 1 -
Диоксидін 1 -
Амоксицилін 15% - 2
Бровамаст 2Д 3 -
Іхглюкол - 10
Кобактан 1 1
Лактобай 2 -
Мультіджек ІММ 3 -
Пенбекс - 3
Тилозин - 4
Байоклокс ДС 28 -
Боваклокс ДС 49 -
Ветбіцин-5 - 14
Дексафорт - 6
Інтраміцин - 3
Мастієт-форте 8 доїнь -
Мастілекс 8 доїнь -
Норостреп - 3
Орбенін ДС 42 -
Пенстреп - 3
Енрофлоксацин - 4
Роленол - 14
3.3.5. Молоко, отримане від хворих корів, підлягає знешкодженню або утилізації.
Таблиця 2. Способи знешкодження сирого товарного молока згідно з інструкціями про заходи з профілактики та боротьби з хворобами тварин
Хвороба/Показник Способи знезараження/усунення причин Нормативний документ
ЛЕЙКОЗ:
- молоко від серопозитивних тварин - пастеризують у господарстві при температурі не нижче 80° C (з проведенням контролю якості пастеризації за допомогою реакції на пероксидазу), після чого його можна використовувати для згодовування телятам або здавати на молокозавод;
- в окремих випадках дозволяється тимчасове вивезення сирого молока окремим транспортом на молокозавод для технологічної пастеризації і подальшої переробки за наявності на молокопереробному підприємстві окремої лінії для приймання такого молока
Інструкція з профілактики та оздоровлення великої рогатої худоби від лейкозу
, затверджена наказом Державного комітету ветеринарної медицини України від 21.12.2007 № 21, зареєстрована в Мін'юсті України 11.01.2008 за № 12/14703
- молоко від серопозитивних тварин, яких утримують ізольовано від серонегативного стада - можна піддавати сепарації в господарстві. При цьому на молокопереробне підприємство вивозять тільки пастеризовані вершки, відвійки кип'ятять і згодовують тваринам
- молоко від корів з клініко-гематологічними ознаками лейкозу - проводять знешкодження шляхом додавання 5-процентного формальдегіду або іншої дезінфекційної речовини (забороняється використовувати з харчовою метою та згодовувати тваринам)
БРУЦЕЛЬОЗ:
- молоко від корів, які позитивно реагують на бруцельоз - знезаражують кип'ятінням протягом 30 хвилин і використовують для годівлі тварин у межах господарства Інструкція про заходи з профілактики та боротьби з бруцельозом тварин
, затверджена наказом Державного департаменту ветеринарної медицини Мінагрополітики України від 25.01.2000 № 4, зареєстрована в Мін'юсті України 07.03.2000 за № 135/4356
- молоко (вершки) від тварин, які від'ємно реагують на бруцельоз, з неблагополучного гурту - знезаражують у господарстві шляхом пастеризації при 70° C протягом 30 хвилин, при 85 - 90° C - протягом 20 хвилин або кип'ятінням. При використанні пастеризатора інфрачервоного електронагріття - при 77,5° C, без витримування
ТУБЕРКУЛЬОЗ:
- молоко від умовно здорових корів неблагополучного господарства - знезаражують методом пастеризації на пастеризаторах при режимі 85° C протягом 30 хвилин або в режимі 90° C протягом 5 хвилин та на установках інфрачервоного нагрівання при режимі 79,5° C ± 0,5° C без витримування. Після пастеризації молоко направляється на молокопереробне підприємство. За відсутності в господарстві пастеризаторів молоко сепарують, вершки і відвійки кип'ятять. Вершки здають на молокопереробні підприємства, а відвійки використовують для годівлі тварин Інструкція з профілактики та боротьби з туберкульозом тварин
, затверджена наказом Державного комітету ветеринарної медицини України від 03.09.2009 № 316, зареєстрована в Мін'юсті України 21.09.2009 за № 883/16899.
- молоко від реагуючих на туберкулін корів благополучного господарства в період визначення у них причин сенсибілізації до туберкуліну - знезаражують методом пастеризації або кип'ятінням і використовують для відгодівлі тварин
- молоко, одержане від хворих на туберкульоз корів у період їхнього утримання в господарстві - знезаражують кип'ятінням і використовують для відгодівлі тварин
- молоко від корів з клінічними ознаками хвороби - забороняється одержувати
СИБІРСЬКА ЯЗВА:
- молоко від хворих і підозрюваних у захворюванні корів, "збірне" молоко, яке підозрюється на контамінацію збудником сибірки (змішане з молоком від хворих і підозрілих у захворюванні тварин) - знищують після знезараження шляхом додавання в нього хлорного вапна, яке має в своєму складі не менше 25% активного хлору, з розрахунку 1 кг на 20 л молока. Молоко вважають знезараженим після експонування протягом 6 годин Інструкція про заходи з профілактики та боротьби з сибіркою тварин
, затверджена наказом Державного департаменту ветеринарної медицини Мінагропрому України від 25.01.2000 № 4
, зареєстрована в Мін'юсті України 07.03.2000 за № 136/4357
- "збірне" молоко, підозріле на контамінацію збудником сибірки до зняття карантину - знезаражують у господарстві кип'ятінням протягом 30 хвилин і використовують у тому самому господарстві для згодовування свиням або щепленим проти сибірки тваринам
ЛЕПТОСПІРОЗ:
- молоко від хворих тварин - використовується після кип'ятіння у господарських цілях Інструкція про заходи профілактики та оздоровлення тварин від лептоспірозу
, затверджена Головним управлінням ветеринарної медицини з Держветінспекцією Мінсільгоспроду України від 15.03.94 № 5
, зареєстрована в Мін'юсті України 31.03.94 за № 55/264
- молоко від клінічно здорових тварин, сироватки крові яких дають позитивну РМА без наростання титру - використовується без обмежень
ЛІСТЕРІОЗ:
- молоко від тварин неблагополучних господарств - кип'ятять протягом 15 хвилин або переробляють на топлене масло Инструкция о мероприятиях по профилактике и борьбе с листериозом животных, утвержденная Главным управлением ветеринарии Госагропрома СССР 12.02.87 г. и согласованная с Министерством здравоохранения СССР 11.10.86 г.
СКАЗ:
- молоко від клінічно здорових тварин неблагополучної щодо сказу ферми - використовується в їжу людям або в корм тваринам після пастеризації при температурі 80 - 85° C протягом 30 хвилин або кип'ятіння протягом 5 хвилин Інструкція про заходи щодо боротьби зі сказом тварин
, затверджена Головним управлінням ветеринарної медицини з Держветінспекцією Мінсільгоспроду України від 15.03.94 № 5
, зареєстрована в Мін'юсті України 31.03.94 за № 54/263
МАСТИТ:
- молоко від хворих на мастит корів - з уражених чвертей вимені кип'ятять і знищують, а із здорових - згодовують тваринам після кип'ятіння Ветеринарні та санітарні вимоги до особистих підсобних господарств населення - виробників сирого товарного молока
, затверджені наказом Державного департаменту ветеринарної медицини Мінагрополітики України від 21.03.2002 № 17, зареєстровані в Мін'юсті України 05.04.2002 за № 336/6624
- молоко, одержане від хворих на мастит корів, яких лікували антибіотиками; - забороняється вживати людям (після останнього введення препаратів у лікувальній дозі) протягом строку, визначеного спеціалістом ветеринарної медицини. Допускається молоко з умістом антибіотиків після його кип'ятіння згодовувати непродуктивним тваринам
3.3.6. При перевищенні допустимих рівнів, встановлених нормативними документами, токсичних елементів, пестицидів, мікотоксинів, антибіотиків, інгібуючих речовин, радіонуклідів, соматичних клітин, патогенної мікрофлори, в т.ч. сальмонели, питання подальшого поводження з молоком здійснюється відповідно Правил ветеринарно-санітарної експертизи молока і молочних продуктів та вимог щодо їх реалізації , затверджених наказом Державного департаменту ветеринарної медицини Мінагрополітики України від 20.04.2004 № 49, зареєстрованого в Мін'юсті України 07.05.2004 № 579/9178.

................
Перейти до повного тексту