- Правова система ipLex360
- Законодавство
- Наказ
МІНІСТЕРСТВО АГРАРНОЇ ПОЛІТИКИ УКРАЇНИ
ДЕРЖАВНИЙ ДЕПАРТАМЕНТ ВЕТЕРИНАРНОЇ МЕДИЦИНИ
Н А К А З
N 17 від 21.03.2002 Зареєстровано в Міністерстві
м. Київ юстиції України
5 квітня 2002 р.
за N 336/6624
( Наказ втратив чинність на підставі Наказу Міністерства
аграрної політики та продовольства
N 209 від 07.04.2022 )
Про затвердження Ветеринарних та санітарних вимог до особистих селянських господарств - виробників сирого товарного молока
( Із змінами, внесеними згідно з Наказом Державного
комітету ветеринарної медицини
N 547 від 09.12.2010
( У назві та тексті наказу слова "особистих підсобних
господарств населення" у всіх відмінках замінено словами
"обисті селянські господарства" у відповідних відмінках
згідно з Наказом Державного комітету ветеринарної
медицини
N 547 від 09.12.2010 )
1. Затвердити Ветеринарні та санітарні вимоги до особистих селянських господарств - виробників сирого товарного молока (далі - Вимоги), що додаються.
2. Головним державним інспекторам ветеринарної медицини Автономної Республіки Крим, областей, міст Києва та Севастополя, районів, міст здійснювати ветеринарно-санітарний нагляд та контроль за діяльністю суб'єктів господарювання, які виробляють сире товарне молоко відповідно до чинного законодавства та цих Вимог.
3. Зареєструвати ці Вимоги в Міністерстві юстиції України.
4. Управлінню забезпечення протиепізоотичної роботи (Кучерявенко О.О.) забезпечити тиражування та розсилання Вимог до установ ветеринарної медицини.
5. Контроль за виконанням наказу залишаю за собою.
Голова Державного департаменту
ветеринарної медицини П.І. Вербицький
ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Державного
департаменту ветеринарної
медицини України
21.03.2002 N 17
Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
5 квітня 2002 р.
за N 336/6624
ВЕТЕРИНАРНІ ТА САНІТАРНІ ВИМОГИ
ДО ОСОБИСТИХ СЕЛЯНСЬКИХ ГОСПОДАРСТВ - ВИРОБНИКІВ СИРОГО ТОВАРНОГО МОЛОКА
1. Загальні вимоги
1.1. Ці Вимоги є обов'язковими для:
- власників особистих селянських господарств, що утримують до 5 голів корів і виробляють сире товарне коров'яче молоко (молочну сировину);
- спеціалістів ветеринарної медицини, які здійснюють ветеринарне забезпечення і державний ветеринарно-санітарний контроль за діяльністю особистих селянських господарств, що виробляють сире товарне молоко, фахівців державної служби ветеринарної медицини, які здійснюють державний ветеринарно-санітарний нагляд, а також для установ державної санітарно-епідеміологічної служби, які здійснюють нагляд за проходженням власниками особистих селянських господарств обов'язкових профілактичних медичних оглядів, станом питної води, наявністю мийних та дезінфекційних засобів, спецодягу тощо.
1.2. Цим нормативно-правовим актом установлюються ветеринарні та санітарні вимоги щодо одержання, первинної обробки та реалізації виробленого особистими селянськими господарствами сирого товарного молока.
2. Терміни та їх визначення
У цих Вимогах терміни вживаються у такому значенні:
ветеринарна картка - документ, виданий державним лікарем ветеринарної медицини або уповноваженим лікарем ветеринарної медицини, до якого заносяться дані щодо ветеринарно-санітарного стану господарства, діагностики, вакцинації, лікування та інших протиепізоотичних заходів стосовно певної тварини, який є додатком до паспорта цієї тварини;
вільний продаж молока - форма реалізації молока, що здійснюється на агропродовольчому ринку;
знезараження (знешкодження) - технологічна обробка продукції (пастеризація, кип'ятіння тощо), що забезпечує її безпеку для людей і тварин та охорону довкілля;
первинна обробка молока - фільтрація та охолодження сирого товарного молока;
реалізація молока за прямими зв'язками - реалізація молока за договорами молокопереробним підприємствам через пункти закупівлі молока або безпосередньо з молочних ферм сільськогосподарських підприємств усіх форм власності та сільськогосподарських (фермерських) господарств;
сире молоко - означає молоко, що є продуктом молочних залоз домашніх тварин, яке не було підігріто до температури понад 40 град.C та не було оброблено у такий спосіб, який дає аналогічний ефект.
( Глава 2 в редакції Наказу Державного комітету ветеринарної медицини
N 547 від 09.12.2010 )
3. Вимоги до тваринницьких приміщень та санітарного благоустрою території
3.1. Приміщення для утримання корів (корівник) повинно бути спроектовано і побудовано так, щоб забезпечувати зручне та надійне у ветеринарно-санітарному відношенні утримання корів, а також сприяти дотриманню чистоти при їх доїнні.
3.2. Приміщення для утримання корів розташовують на більш високому рівні за рельєфом місцевості щодо інших господарських будівель. Воно повинно бути зручними для обслуговування, а також для енерго- та водопостачання.
3.3. Корівник повинен мати зручні підходи до стійла корів. Підходи покривають таким матеріалом, щоб їх можна було легко утримувати в чистоті. За необхідності мають проводитися заходи з боротьби з гризунами та комахами згідно з інструкціями із застосування дератизаційних та дезінсекційних засобів.
( Пункт 3.3 глави 3 із змінами, внесеними згідно з Наказом Державного комітету ветеринарної медицини
N 547 від 09.12.2010 )
3.4. Приміщення для утримання корів має бути сухим, стіни покриті штукатуркою і побілені свіжогашеним вапном, підлога водонепроникна з дерев'яним настилом стійла. Орієнтовна ширина стійла на одну корову - 1,2-1,5 м, довжина - 1,8-2,0 м, довжина годівниці - 0,75-0,9 м, висота переднього борту - 0,25-0,3 м. Ширина проходу між сечозбірним каналом і стіною - не менше 1 м. Вентиляція повинна забезпечувати безперебійний повітрообмін відповідно до зоогігієнічних нормативів. Сечозбірний канал та сечозбірник будують з вологонепроникного матеріалу (бетону). Останній розташовують за межами приміщення. Його необхідно систематично очищати і тримати закритим кришкою.
3.5. Гній складають у бурти нижче рівня приміщення на відстані не менше 25 м від житла.
3.6. Дворовий туалет та вигрібну яму розташовують на відстані не менше 15 м від корівника. Їх систематично очищають і дезінфікують 10%-ним розчином хлорного вапна.
3.7. Якість питної води повинна відповідати встановленим санітарним вимогам.
При випасанні корів забороняється їх напування з природних непроточних водойм.
3.8. У літній період корів рекомендується утримувати під навісом, а приміщення очищати і просушувати не менше 20 діб з наступною дезінфекцією згідно з ветеринарно-санітарними вимогами. Стіни та стелю білять розчином свіжогашеного вапна двічі з інтервалом 14-16 діб.
3.9. Узгодження проектів планування та будівництва тваринницьких приміщень чи реконструкції існуючих, відведення для цього земельних ділянок, а також забору води для тварин здійснюється з територіальними установами державної служби ветеринарної медицини та державної санітарно-епідеміологічної служби. Будівництво таких приміщень не повинно проводитись на місцях, де були гноєсховища, туалети, вигрібні ями, смітники тощо.
4. Вимоги щодо догляду за коровами, їх доїнням та первинною обробкою молока
4.1. Корів утримують у чистоті. Їх щоденно чистять за допомогою щітки, а забруднені частини тіла обмивають теплою водою.
Для підстилки використовують достатню кількість соломи або тирси, не ушкодженої грибками. Не рекомендується використовувати з цією метою торф'яну масу.
4.2. Тварин забезпечують повноцінними та доброякісними кормами. Молоко від виснажених корів продажу не підлягає. Не підлягає до продажу також молоко та одержані з нього молочні продукти в перші 7 днів після отелення корови і в останні 7 днів до кінця лактації, при захворюванні корів маститом, а також таке, що за органолептичними показниками має відхилення від норми.
4.3. Перед доїнням корів дояр миє руки з милом, одягає чистий халат чи комбінезон, голову пов'язує хустинкою.
Вим'я корови оглядається, миється теплою водою (43+-2 град. С) і витирається чистим рушником або індивідуальною серветкою. Для обмивання вимені наступної корови воду у відрі замінюють на чисту. Рушники, серветки, якими витирають вим'я корів, а також відра для обмивання вимені для інших потреб не використовуються.
Дійниці (відра з білої жерсті або емальовані) повинні ззовні позначитися олійною фарбою літерою "Д", відра для обмивання вимені - літерою "В".
4.4. Перед доїнням проводять масаж вимені. Доять корову сухими руками. Перші цівки молока з кожної дійки здоюють в окремий посуд. Таке молоко допускається згодовувати тваринам.
Молоко перших цівок ретельно оглядається на наявність органолептичних невідповідностей (згустки молока, крові, зміна кольору тощо). Наявність згустків і пластівців свідчить про запалення тієї чверті вимені, з якої видоєне молоко. Таке молоко здоюється в окремий посуд та не допускається до споживання людьми, реалізації за прямими зв'язками та у вільний продаж.
Після видоювання корови дійки витирають сухим рушником. Обробка дійок здійснюється розчинами або спреями, зареєстрованими у встановленому законодавством порядку, та у такий спосіб, що не призводить до потрапляння залишкових кількостей забруднювачів у молоко.
( Пункт 4.4 глави 4 в редакції Наказу Державного комітету ветеринарної медицини
N 547 від 09.12.2010 )
4.5. При машинному доїнні корови (корів) необхідно дотримуватися відповідних діючих вимог.
4.6. Відра, дійниці, фляги мають бути із матеріалів, дозволених Міністерством охорони здоров'я України. Не допускається використовувати оцинковані, мідні та іржаві ємності.
4.7. Надоєне молоко слід негайно винести з корівника для запобігання вбиранню хлівного та кормового запахів, процідити через 3-4 шари марлі або інші спеціальні фільтрувальні тканини (лавсан тощо).
Молоко, призначене для реалізації, виливають в окремий посуд і ставлять у холодильник. Воно повинно надходити до пунктів закупівлі молока не пізніше як через 24 години за температури зберігання не вище 4 град. С, 18 годин - не вище 6 град. С, 12 годин - не вище 8 град. С. В окремих випадках молоко, яке має температуру не вище +10 град. С, допускається реалізовувати не пізніше як через 2 години після доїння.
Зберігають молоко в закритому посуді, окремо від сильно пахучих речовин.
4.8. Сире молоко має бути отримано від здорових тварин, які:
утримуються на територіях, благополучних щодо інфекційних хвороб тварин;
не мають клінічних ознак інфекційних хвороб тварин, що передаються людині через молоко;
мають задовільний стан здоров'я та у яких не виявлено ознак недугів, що можуть призвести до забруднення молока, зокрема не мають виділень із статевих органів, ентеритів з діареєю і лихоманкою, кровотеч;
................Перейти до повного тексту