- Правова система ipLex360
- Законодавство
- Наказ
МІНІСТЕРСТВО АГРАРНОЇ ПОЛІТИКИ ТА ПРОДОВОЛЬСТВА УКРАЇНИ
НАКАЗ
15.11.2023 № 1968
Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
27 грудня 2023 р.
за № 2262/41318
Про затвердження Гігієнічних вимог до потужностей, на яких здійснюється виробництво та/або обіг продуктів бджільництва
Відповідно до пункту 1 частини першої
статті 7 Закону України "Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів", пунктів 1, 2
Всеохоплюючої стратегії імплементації Глави IV (Санітарні та фітосанітарні заходи) Розділу IV "Торгівля і питання, пов’язані з торгівлею" Угоди про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським Співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони, схваленої розпорядженням Кабінету Міністрів України від 24 лютого 2016 року № 228-р, пункту 221
Плану заходів з виконання Угоди про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 25 жовтня 2017 року № 1106, пункту 8 Положення про Міністерство аграрної політики та продовольства України, затвердженого
постановою Кабінету Міністрів України від 17 лютого 2021 року № 124, НАКАЗУЮ:
1. Затвердити Гігієнічні вимоги до потужностей, на яких здійснюється виробництво та/або обіг продуктів бджільництва, що додаються.
3. Департаменту державної політики у сфері санітарних та фітосанітарних заходів забезпечити подання цього наказу в установленому порядку на державну реєстрацію до Міністерства юстиції України.
4. Цей наказ набирає чинності через шість місяців з дня його офіційного опублікування.
5. Контроль за виконанням цього наказу покласти на заступника Міністра аграрної політики та продовольства України згідно з розподілом обов’язків.
ПОГОДЖЕНО: Міністр охорони здоров’я України Т.в.о. Голови Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів | В. Ляшко С. Ткачук |
ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Міністерства
аграрної політики
та продовольства України
15 листопада 2023 року № 1968
Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
27 грудня 2023 р.
за № 2262/41318
ГІГІЄНІЧНІ ВИМОГИ
до потужностей, на яких здійснюється виробництво та/або обіг продуктів бджільництва
I. Загальні положення
1. Ці Вимоги поширюються на відносини, пов’язані з виробництвом та/або обігом продуктів бджільництва.
2. Ці Вимоги є обов’язковими для:
операторів ринку харчових продуктів, що провадять діяльність, пов’язану з виробництвом та/або обігом продуктів бджільництва, які призначені для споживання людиною (далі - оператори ринку);
операторів потужностей, що провадять діяльність, пов’язану з виробництвом та/або обігом продуктів бджільництва, які не призначені для споживання людиною (далі - оператори потужностей).
3. Ці Вимоги не поширюються на відносини, пов’язані з виробництвом, зберіганням та іншим поводженням з продуктами бджільництва, які призначені для особистого споживання (використання) людиною.
4. У цих Вимогах терміни вживаються у таких значеннях:
1) бджолиний віск - органічна сполука, яка виділяється восковими залозами бджіл і використовується для будівництва стільників, запечатування комірок з медом і розплодом;
2) гомогенізація продуктів бджільництва - процес надання однорідної структури та/або однорідних властивостей сумішам продуктів бджільництва шляхом механічного перемішування, усереднення, температурного впливу на них;
3) декристалізація меду (розпускання меду) - процес перетворення меду з кристалічного стану в рідкий (сироподібний), що проводиться шляхом нагрівання меду до температури не більше 40-42оС;
4) купажування продуктів бджільництва - процес змішування у певному співвідношенні одного виду продуктів бджільництва різного ботанічного походження з/без додаванням продуктів бджільництва іншого виду з метою покращення його товарного вигляду, смаку, запаху та інших корисних властивостей;
5) маточне молочко бджолине - секрет, виділений верхньощелепною та підглотковою залозами робочих бджіл, який характеризується високою біологічною активністю і використовується для годування личинок та маток;
6) обніжжя бджолине (пилок квітковий) - пилок із квіток рослин, зібраний і складений бджолами в кошичках задніх ніжок бджіл у вигляді грудочок для переміщення у вулик;
7) отрута бджолина - суміш речовин, виділених отруйними залозами робочих бджіл як засіб захисту;
8) первинне пакування - пакування продуктів бджільництва у будь-яку обгортку або упаковку (контейнер), що безпосередньо контактує з харчовим продуктом;
9) перга - обніжжя бджолине, перероблене бджолами та складене у стільникові комірки для зберігання і використання;
10) продукти бджільництва - продукти, одержані завдяки збиральним і фізіологічним властивостям бджіл (мед, віск, обніжжя бджолине (пилок квітковий), перга, прополіс, маточне молочко бджолине, отрута бджолина, трутневий гомогенат), а також самі бджоли;
11) прополіс - клейка смолиста речовина, зібрана бджолами з бруньок, листя, стебел диких рослин і перероблена, що має бактерицидні властивості та використовується для заклеювання щілин у вулику, полірування стінок воскових комірок, бальзамування трупів мишей, плазунів тощо;
12) тара зворотна - тара з матеріалів, призначених для безпосереднього контакту з харчовими продуктами, яку після приймання продуктів бджільництва повертають постачальнику;
13) тара споживча - тара з матеріалів, призначених для безпосереднього контакту з харчовими продуктами, що реалізується разом з продуктами бджільництва;
14) товарна пасіка - пасіка, призначена для одержання продуктів бджільництва;
15) трутневий гомогенат - трутневі личинки, гомогенізовані і стабілізовані медом, лактозою або глюкозою.
У цих Вимогах термін "ветеринарно-санітарний паспорт пасіки" вживається у значенні, наведеному у
Порядку видачі ветеринарно-санітарного паспорта пасіки, затвердженому наказом Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України від 19 лютого 2021 року
№ 338, зареєстрованому в Міністерстві юстиції України 04 березня 2021 року за № 281/35903.
Інші терміни вживаються у значеннях, наведених у Законах України
"Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів",
"Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’ я та благополуччя тварин",
"Про побічні продукти тваринного походження, не призначені для споживання людиною",
"Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів",
"Про матеріали і предмети, призначені для контакту з харчовими продуктами",
Вимогах до меду, затверджених наказом Міністерства аграрної політики та продовольства України від 19 червня 2019 року № 330, зареєстрованих у Міністерстві юстиції України 04 липня 2019 року за № 725/33696.
II. Потужності, на яких здійснюється виробництво та/або обіг продуктів бджільництва
До потужностей, на яких здійснюється виробництво та/або обіг продуктів бджільництва відносяться:
потужності, на яких здійснюється первинне виробництво та обіг продуктів бджільництва, а також пов’язана з первинним виробництвом діяльність, зокрема транспортування, зберігання та обробка первинної продукції в місці первинного виробництва, за умови, що при цьому не змінюється суттєво стан продуктів бджільництва, а саме: товарні пасіки, споруди або комплекс споруд, обладнання, приміщення, та інші засоби, включаючи транспортні засоби, а також територія, що використовується у виробництві та/або обігу, де здійснюється відбір, декристалізація, первинне пакування продуктів бджільництва тощо;
потужності, на яких здійснюється обробка, переробка та/або обіг продуктів бджільництва, а саме: споруди або комплекс споруд, приміщення, обладнання, будівлі, та інші засоби, включаючи транспортні засоби, а також територія, що використовується у виробництві та/або обігу, де здійснюється обробка, переробка (декристалізація, гомогенізація, купажування, кремування та пов’язані з цим технологічні процеси), пакування тощо.
III. Загальні вимоги до операторів ринку та/або операторів потужностей
1. Оператори ринку та/або оператори потужностей зобов’язані:
1) отримати експлуатаційний дозвіл та/або реєструвати потужності у випадках, передбачених
Законом України "Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів";
2) розробляти, вводити в дію та застосовувати постійно діючі процедури, що засновані на принципах системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках, крім операторів ринку, що здійснюють первинне виробництво, а також провадять пов’язану з первинним виробництвом діяльність;
3) забезпечувати простежуваність продуктів бджільництва, а також речовин, що призначені для включення або очікується, що вони будуть включені до продуктів бджільництва, на всіх стадіях виробництва, переробки та обігу, та надавати відповідну інформацію центральному органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері безпечності та окремих показників якості харчових продуктів (компетентному органу), за його запитом;
4) забезпечувати, щоб продукти бджільництва, які розміщуються на ринку або будуть введені в обіг, відповідали параметрам безпечності, були належним чином марковані або позначені згідно з документацією чи супроводжувалися інформацією відповідно до вимог законодавства;
5) вести записи про заходи, які вживаються для управління небезпечними факторами, зберігати їх протягом трьох місяців після закінчення строку придатності, мінімального терміну придатності або дати "вжити до", нанесеної на маркуванні, а також надавати центральному органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері безпечності та окремих показників якості харчових продуктів (компетентному органу), інформацію щодо зазначених заходів за його запитом.
................Перейти до повного тексту