1. Правова система ipLex360
  2. Законодавство
  3. Наказ


МІНІСТЕРСТВО АГРАРНОЇ ПОЛІТИКИ ТА ПРОДОВОЛЬСТВА УКРАЇНИ
НАКАЗ
06.09.2023 № 1632
Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
31 жовтня 2023 р.
за № 1893/40949
Про затвердження Порядку складання та подання заявки на реєстрацію традиційної гарантованої особливості, Правил розгляду заявки на реєстрацію традиційної гарантованої особливості, Вимог до заперечення щодо реєстрації традиційної гарантованої особливості, порядок його подання та розгляду та форми заяви про реєстрацію традиційної гарантованої особливості
( Із змінами, внесеними згідно з Наказом Міністерства аграрної політики та продовольства № 1897 від 02.11.2023 )
Відповідно до частини третьої статті 24, частини першої статті 25, частин першої, восьмої статті 27 Закону України "Про особливості правової охорони географічних зазначень для сільськогосподарської продукції та харчових продуктів, захист прав та застосування схем якості, включаючи традиційні гарантовані особливості для сільськогосподарської продукції та харчових продуктів", пункту 8 Положення про Міністерство аграрної політики та продовольства України, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 17 лютого 2021 року № 124, НАКАЗУЮ:
1. Затвердити такі, що додаються:
Порядок складання та подання заявки на реєстрацію традиційної гарантованої особливості;
Правила розгляду заявки на реєстрацію традиційної гарантованої особливості;
Вимоги до заперечення щодо реєстрації традиційної гарантованої особливості, порядок його подання та розгляду;
форму заяви про реєстрацію традиційної гарантованої особливості.
2. Департаменту державної політики у сфері санітарних та фітосанітарних заходів забезпечити подання цього наказу в установленому порядку на державну реєстрацію до Міністерства юстиції України.
3. Цей наказ набирає чинності з дня його офіційного опублікування.
4. Контроль за виконанням цього наказу покласти на заступника Міністра згідно з розподілом обов’язків.

Міністр

М. Сольський

ПОГОДЖЕНО:

Заступник Міністра
цифрової трансформації України

Т.в.о. Голови Державної служби України
з питань безпечності харчових продуктів
та захисту споживачів

Перший віце-прем’єр-міністр України -
Міністр економіки України




О. Борняков



О. Шевченко


Ю. Свириденко
ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Міністерства
аграрної політики
та продовольства України
06 вересня 2023 року № 1632
Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
31 жовтня 2023 р.
за № 1893/40949
ПОРЯДОК
складання та подання заявки на реєстрацію традиційної гарантованої особливості
І. Загальні положення
1. Цей Порядок визначає механізм та процедуру складання та подання заявки на реєстрацію традиційної гарантованої особливості (далі - заявка).
2. У цьому Порядку терміни вживаються у значеннях, наведених у Законах України "Про особливості правової охорони географічних зазначень для сільськогосподарської продукції та харчових продуктів, захист прав та застосування схем якості, включаючи традиційні гарантовані особливості для сільськогосподарської продукції та харчових продуктів" (далі - Закон), "Про електронні документи та електронний документообіг", "Про електронні довірчі послуги".
II. Загальні вимоги до заявки та її заповнення
1. Заявка складається українською мовою за формою, наведеною у додатку 1 до цього Порядку, та має містити:
заяву про реєстрацію традиційної гарантованої особливості (далі - заява);
специфікацію товару, щодо якого заявляється традиційна гарантована особливість (далі - специфікація товару), передбачену статтею 26 Закону, з додатками до неї, у двох примірниках.
2. Форми заяви та специфікації товару розміщуються на офіційному вебсайті Мінагрополітики.
3. Заява стосується лише одного найменування, яке заявляється на реєстрацію.
4. Кожен документ заявки починається з окремого аркушу. Друга та наступні сторінки нумеруються послідовно арабськими цифрами наскрізною нумерацією.
5. Документи заявки подаються у формі, придатній для їх копіювання.
6. У документах заявки не допускаються будь-які виправлення.
7. Заява та специфікація товару оформлюються друкарським способом на папері формату А4 шрифтом Times New Roman чорного кольору розміру 12 друкарських пунктів, інтервал шрифту звичайний, міжрядковий інтервал одинарний. Додатки до специфікації оформлюються у спосіб, що дозволяє сприймати їх зміст.
8. Заява та специфікація товару підписуються заявником або його представником (якщо заявка подається представником).
У разі якщо заявка подається представником, до неї додається довіреність, видана заявником на ім’я представника та оформлена з дотриманням вимог законодавства, а також засвідчений у встановленому законодавством порядку її переклад на українську мову, якщо вона складена іншою мовою. Довіреність, посвідчена або видана уповноваженим органом іноземної держави, визнається дійсною в Україні в разі її легалізації, якщо інше не передбачено законом або міжнародним договором України.
III. Специфікація товару
1. Специфікація товару складається з дотриманням вимог цього розділу за формою, наведеною у додатку 2 до цього Порядку. У клітинках " " у формі специфікації товару проставляється всередині позначка "x", якщо відповідна їм інформація є доречною.
2. У рядку "Найменування, що заявляється на реєстрацію як традиційна гарантована особливість" зазначається найменування за формою та мовою, що використовується під час її застосування, або мовою, що історично використовувалася для маркування сільськогосподарського товару або харчового продукту на відповідній географічній території, із наведенням транслітерації найменування латиницею.
3. У рядку "Сільськогосподарський товар або харчовий продукт, щодо якого заявлено традиційну гарантовану особливість" зазначається тип сільськогосподарського товару або харчового продукту (вид товару та/або конкретний товар (товари), для якого використовується традиційна гарантована особливість, та категорія сільськогосподарської продукції для споживання людиною, сільськогосподарських товарів та харчових продуктів, до якої належить товар.
Тип сільськогосподарського товару або харчового продукту зазначається відповідно до статті 2 Закону. При цьому вказуються лише сільськогосподарські товари або харчові продукти, що фактично виробляються із застосуванням заявленого на реєстрацію як традиційна гарантована особливість найменування.
Категорія сільськогосподарської продукції для споживання людиною, сільськогосподарських товарів та харчових продуктів, до якої належить товар, зазначається відповідно до додатка 3 до цього Порядку.
4. У рядку "Підстава для реєстрації" зазначається одна або декілька підстав для реєстрації згідно з частиною першою статті 20 Закону.
Підстава для реєстрації "найменування, що його традиційно використовують для позначення певного традиційного продукту" зазначається, якщо заявлене найменування не має прямого зв’язку із способом виробництва, переробки, складом, сировиною чи інгредієнтами відповідного сільськогосподарського товару або харчового продукту, однак, використовується для нього не менше 30 років поспіль.
Підстава для реєстрації "найменування вказує на традиційний чи специфічний характер сільськогосподарського товару або харчового продукту" зазначається у всіх інших випадках, коли заявлене найменування викликає у споживача асоціації із традиційним або специфічним характером певного сільськогосподарського товару або харчового продукту.
Підстава для реєстрації "найменування описує конкретний сільськогосподарський товар або харчовий продукт, який є результатом способу виробництва чи переробки або має склад, що відповідає традиційній практиці виробництва такого продукту" зазначається, якщо у заявленому найменуванні наявна вказівка на спосіб виробництва чи переробки або склад такого сільськогосподарського товару або харчового продукту, що використовуються традиційно.
Підстава для реєстрації "найменування описує сільськогосподарський товар або харчовий продукт, вироблений із сировини чи інгредієнтів, що використовуються традиційно" зазначається, якщо у складі найменування наявна вказівка на сировину чи інгредієнти, що використовуються традиційно для виготовлення відповідного сільськогосподарського товару або харчового продукту.
( Абзац п'ятий пункту 4 розділу III із змінами, внесеними згідно з Наказом Міністерства аграрної політики та продовольства № 1897 від 02.11.2023 )
5. У рядку "Опис сільськогосподарського товару або харчового продукту, у тому числі його основних фізичних, хімічних, мікробіологічних або органолептичних характеристик, що вказують на специфічний характер відповідного традиційного продукту" наводяться відомості, що дають змогу охарактеризувати сільськогосподарський товар або харчовий продукт і визначити його особливі характеристики, які відрізняють його від аналогічних сільськогосподарських товарів або харчових продуктів тієї ж категорії, товарної групи, позиції або підпозиції. Наводяться відомості щодо властивостей, певних якостей, або інших характеристик сільськогосподарського товару або харчового продукту, у тому числі, за необхідності, відомості про сировину, а також основні характеристики, які відрізняють цей сільськогосподарський товар або харчовий продукт від аналогічних.
До характеристик, зокрема, належать:
фізичні (форма, маса, консистенція, вологість, щільність, колір, стан (свіжий, заморожений, консервований, подрібнений, рублений) тощо);
хімічні (склад основних компонентів, кислотність, вміст цукру, спирту, води тощо);
біологічні (сорт, вид, рід);
мікробіологічні (вміст бактерій, грибів, дріжджів);
органолептичні (зовнішній вигляд, колір, текстура, смак, аромат).
Опис сільськогосподарського товару або харчового продукту здійснюється з використанням визначень і стандартів, які застосовуються для відповідного виду сільськогосподарського товару або харчового продукту.

................
Перейти до повного тексту