1. Правова система ipLex360
  2. Законодавство
  3. Наказ


МІНІСТЕРСТВО ЮСТИЦІЇ УКРАЇНИ
НАКАЗ
08.06.2012 № 850/5
Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
15 червня 2012 р.
за № 982/21294
( Наказ втратив чинність на підставі Наказу Міністерства юстиції № 2160/5 від 15.06.2021 )
Про затвердження Положення про організацію продовольчого забезпечення у Державній кримінально-виконавчій службі України на мирний час
Відповідно до Кримінально-виконавчого кодексу України, статті 11 Закону України "Про попереднє ув’язнення", Положення про Міністерство юстиції України, затвердженого Указом Президента України від 6 квітня 2011 року № 395, Положення про Державну пенітенціарну службу України, затвердженого Указом Президента України від 6 квітня 2011 року № 394, та з метою організації продовольчого забезпечення установ виконання покарань, слідчих ізоляторів і навчальних закладів, що належать до сфери управління Державної пенітенціарної служби України,
НАКАЗУЮ:
1. Затвердити Положення про організацію продовольчого забезпечення у Державній кримінально-виконавчій службі України на мирний час, що додається.
2. Державній пенітенціарній службі (Лісіцков О.В.) довести цей наказ до відома керівників структурних підрозділів, керівників територіальних органів управління ДПтС, навчальних закладів, що належать до сфери управління ДПтС, та забезпечити його виконання.
3. Департаменту взаємодії з органами влади Міністерства юстиції України (Зеркаль О.В.) подати цей наказ на державну реєстрацію в установленому законодавством порядку.
4. Визнати таким, що втратив чинність, наказ Державного департаменту України з питань виконання покарань від 30 червня 2004 року № 126 "Про затвердження Положення про організацію харчування осіб, які тримаються в установах виконання покарань, слідчих ізоляторах Державної кримінально-виконавчої служби", зареєстрований у Міністерстві юстиції України 16 липня 2004 року за № 892/9491 (із змінами).
5. Контроль за виконанням цього наказу покласти на заступника Голови ДПтС генерал-майора внутрішньої служби Дуку О.О. і департамент виробничої діяльності та ресурсного забезпечення ДПтС (Пудак В.А.).
6. Цей наказ набирає чинності з дня його офіційного опублікування.
Міністр Олександр Лавринович
ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Міністерства
юстиції України
08.06.2012 № 850/5
Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
15 червня 2012 р.
за № 982/21294
ПОЛОЖЕННЯ
про організацію продовольчого забезпечення у Державній кримінально-виконавчій службі України на мирний час
I. Загальні положення
1.1. Це Положення визначає правовий статус організації продовольчого забезпечення засуджених, осіб, узятих під варту, слухачів та курсантів навчальних закладів, які належать до сфери управління Державної пенітенціарної служби України (далі - ДПтС), та роботи продовольчої служби органів, установ виконання покарань, слідчих ізоляторів та навчальних закладів, які належать до сфери управління ДПтС (далі - установа).
Продовольче забезпечення організовується відповідно до законів України, актів Кабінету Міністрів України, наказів Міністерства юстиції України, чинних нормативно-правових актів, наказів ДПтС.
1.2. Під організацією роботи продовольчого забезпечення установ розуміють систему органів управління продовольчої служби із забезпечення підпорядкованих їм установ продовольством, технічними засобами та майном для продовольчої служби, якісним та своєчасним харчуванням засуджених, осіб, узятих під варту, курсантів та слухачів навчальних закладів, що належать до сфери управління ДПтС.
До органів управління продовольчої служби належать:
в апараті ДПтС - відділ продовольчого забезпечення управління ресурсного забезпечення;
у територіальних органах управління ДПтС - відділ ресурсного забезпечення або особа, яка виконує обов'язки з організації продовольчого забезпечення;
в установах - відділ (сектор, група), визначений штатним розписом, що виконує функцію інтендантського та комунально-побутового забезпечення, або особа, яка виконує обов’язки з організації продовольчого забезпечення.
1.3. Продовольче забезпечення здійснюється за принципом централізованого придбання та постачання установам продовольства, техніки і майна продовольчої служби за рахунок коштів загального фонду державного бюджету.
Дозволяється децентралізоване придбання та постачання установам продовольства, техніки, майна і тари продовольчої служби за рахунок кошторисних призначень спеціального та загального фонду державного бюджету.
1.4. Основними завданнями продовольчої служби є:
розроблення організаційно-мобілізаційних заходів з продовольчого забезпечення;
розрахунок потреби в матеріальних засобах, закупівлі, заготівлі, зберіганні продовольства, техніки та майна;
забезпечення продовольством, технічними засобами та майном служби, організація якісного та своєчасного харчування;
введення в експлуатацію нової та удосконалення існуючої матеріально-технічної бази служби;
планування та проведення заходів, які забезпечують життєдіяльність, а також належне утримання запасів матеріальних засобів;
організація і ведення обліку, звітності та контролю з питань продовольчого забезпечення;
підготовка персоналу продовольчої служби і підтримання на належному рівні його знань та вмінь.
1.5. Витребування продовольства, тари, техніки та майна установами здійснюється шляхом подання в довольчий орган документів за переліком, установленим ДПтС.
1.6. Довольчими органами є:
апарат ДПтС - для територіальних органів управління ДПтС, навчальних закладів та Центральної бази забезпечення, що належать до сфери управління ДПтС;
територіальний орган управління ДПтС - для підпорядкованих йому установ виконання покарань та слідчих ізоляторів.
Розміри поточних запасів продовольства встановлюються ДПтС з урахуванням їх призначення, особливостей розташування установ (віддаленості їх від складів, умов підвезення тощо), завдань, що виконуються, та можливостей із збереження продовольства.
1.7. Установи, що створюються, зараховуються на продовольче забезпечення на підставі наказу ДПтС та на період створення забезпечуються продовольством, тарою, технікою, майном територіальними органами управління ДПтС, на які покладено їх створення.
1.8. На самостійне забезпечення продовольством, тарою, технікою та майном установа, що створюється, зараховується на підставі наказу ДПтС після завершення формування та повідомлення начальника створеної установи щодо одержання в період створення необхідних запасів продовольства, тари, техніки та майна.
1.9. Установи, які ліквідуються, зобов’язані:
здати продовольство, тару, техніку та майно до довольчого органу;
надати довольчому органу остаточні звіти про рух продовольства, тари, техніки та майна.
1.10. Контроль за організацією роботи продовольчого забезпечення установ, а також обов’язки посадових осіб щодо організації продовольчого забезпечення встановлюються та здійснюються посадовими особами ДПтС, територіальних органів управління ДПтС, установ відповідно до розподілу функціональних обов’язків.
II. Порядок забезпечення продовольством, технікою, майном та тарою продовольчої служби
2.1. Закупівля продовольства, техніки, майна та тари продовольчої служби здійснюється відповідно до вимог законодавства про державні закупівлі.
2.2. Відділом продовольчого забезпечення управління ресурсного забезпечення ДПтС складається план централізованого постачання продовольства із зазначенням обсягів і строків поставок та доводяться до територіальних органів управління ДПтС повідомлення на отримання продовольства.
2.3. Навчальні заклади, що належать до сфери управління ДПтС, здійснюють закупівлю продовольства, техніки, майна та тари продовольчої служби самостійно за рахунок видатків державного бюджету згідно із затвердженими кошторисами.
2.4. Забезпечення установ продовольством, технікою та майном здійснюється згідно з планами забезпечення, які складаються відділом продовольчого забезпечення управління ресурсного забезпечення, - для територіальних органів управління ДПтС та територіальними органами управління ДПтС - для установ.
2.4.1. Плани забезпечення продовольством складаються на півріччя, а плани забезпечення продовольчих служб установ технікою та майном - раз на рік.
2.4.2. На підставі затвердженого ДПтС плану заготівлі овочів територіальні органи управління ДПтС складають плани забезпечення овочами та проведення їх сезонної заготівлі для підпорядкованих установ.
2.4.3. Вихідними даними для складання планів забезпечення є:
чисельність осіб, які харчуються;
норми забезпечення;
організаційні заходи, проведення яких передбачається у плановому періоді;
фактична кількість продовольства на початок планового періоду;
кількість продовольства для заміни одних продуктів іншими під час харчування;
кількість продовольства, яке йде на переробку;
норми природних втрат продовольства під час транспортування, переробки і зберігання;
джерело постачання;
перехідні запаси;
наявність техніки і майна згідно з обліком та їх якісний стан з урахуванням строків експлуатації на початок планового періоду;
затверджений кошторис видатків.
2.4.4. Територіальні органи управління ДПтС відповідно до зазначених планів здійснюють контроль рівня забезпеченості установ продовольством, технікою та майном, у разі потреби проводять їх перерозподіл між установами.
2.4.5. Коригування плану забезпечення на плановий період проводиться у разі зміни чисельності за списком, норм харчування та проведення раніше не передбачених організаційних заходів.
2.4.6. Номенклатура техніки, майна та тари для продовольчої служби установ визначається відповідно до законодавства.
2.5. Установи за узгодженням із довольчим органом можуть одержувати продовольство, техніку, майно та тару продовольчої служби від:
постачальників згідно з укладеними угодами ДПтС;
Центральної бази забезпечення, що належить до сфери управління ДПтС (далі-база);
постачальників різних форм власності;
підсобних господарств та підприємств установ;
інших джерел, не заборонених законодавством.
Документальне оформлення приймання-передавання матеріальних цінностей здійснюється відповідно до Закону України "Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні".
2.5.1. Для забезпечення централізованого постачання продовольства, техніки, майна та тари продовольчої служби в межах територіального органу управління ДПтС наказом цього органу управління визначається базова установа.
Продовольство, техніка, майно та тара продовольчої служби від постачальників може надходити в установи (базові установи) та на базу залізничним і автомобільним транспортом, якість продовольства повинна відповідати вимогам держстандартів або технічним умовам виробника.
2.5.2. При централізованому постачанні продовольства, техніки, майна та тари продовольчої служби їх приймання установами (базою) здійснюється на підставі:
повідомлення ДПтС, яке надсилається на поштову адресу територіального органу управління ДПтС (бази);
повідомлення територіального органу управління ДПтС про поставку продовольства, техніки, майна та тари продовольчої служби установам, у якому зазначаються: найменування постачальника, його місцезнаходження, телефони, найменування продовольства, його кількість і строки поставки;
накладних постачальника;
документів, що підтверджують якість та безпеку харчових продуктів.
2.5.3. Повідомлення територіального органу управління ДПтС про поставку продовольства надається установам протягом однієї доби після надходження повідомлення із ДПтС про централізовано виділене продовольство.
2.5.4. Територіальний орган управління ДПтС одночасно з повідомленням надає (протягом однієї доби) постачальнику рознарядку про поставку продовольства установам із зазначенням місцезнаходження, телефонів, найменування продовольства і його кількості.
2.5.5. При децентралізованій поставці продовольства документами на право його приймання установою є:
договори на поставку продовольства між установою і постачальником;
накладні постачальника;
документи, що підтверджують якість та безпеку харчових продуктів відповідно до вимог, встановлених санітарними заходами та/або технічними регламентами згідно із Законом України "Про безпечність та якість харчових продуктів".
2.5.6. Приймання продовольства, що надійшло залізничним або автомобільним транспортом, здійснюється згідно із супровідними документами комісією установи (бази), яка призначається наказом начальника установи (бази).
Приймання комісією продовольства, техніки, майна та тари продовольчої служби, перевірка їх відповідності вимогам державних стандартів або технічних умов здійснюється згідно з порядком, встановленим законодавством.
2.6. Отримання продовольства з бази здійснюється представниками установ.
2.6.1. Документами на право отримання продовольства є письмове повідомлення ДПтС.
2.6.2. На продовольство, яке відпускається з бази, видаються копії документів, що підтверджують якість та безпеку харчових продуктів, завірені печатками бази.
2.6.3. Забороняється отримувати продовольство з бази у випадках:
відсутності ярликів на тарі, пакуванні;
наявності розбіжностей, виявлених при перевірці фактичної маси продовольства даним облікових залишків;
виявлення відхилення відповідності якості товару шляхом органолептичного огляду продовольства;
порушення умов та термінів зберігання харчової продукції.
2.7. Продукти харчування, отримані від підсобного господарства, оприбутковуються на підставі акта комісії, яка призначається наказом начальника установи. Видача продуктів у їдальню на планове забезпечення, а також на покращення харчування проводиться на підставі розкладки продуктів, затвердженої начальником установи за меню-вимогами. Продукти харчування, що отримані від підсобного господарства, повинні пройти ветсанекспертизу.
На підставі актів комісії та меню-вимог у книзі складського обліку запасів проводяться записи прибуткових і видаткових операцій.
2.8. Продукти харчування сумнівної якості вилучаються із обігу.
2.9. По кожному випадку вилучення з обігу продуктів харчування начальником установи забезпечується проведення розслідування, за результатами якого приймаються відповідні рішення.
2.10. Списання природного убутку продовольства проводиться після його інвентаризації згідно з Нормами природного убутку продовольчих товарів у торгівлі та інструкцій по їх застосуванню, затвердженими наказом Міністерства торгівлі СРСР від 2 квітня 1987 року № 88.
У разі якщо при прийманні продовольства різниця його маси не перевищує загальної суми встановлених норм природного убутку і допустимих розбіжностей у показаннях ваг даного типу, тоді вважається, що партія продовольства за кількістю відповідає обсягам, зазначеним у облікових документах. Різниця маси продовольства списується комісією з обліку по фактичних обсягах, але не вище встановлених норм природного убутку на основі відповідного розрахунку, складеного і затвердженого в установленому порядку.
III. Порядок організації харчування в установах
3.1. В установах харчуванням забезпечуються:
засуджені та особи, узяті під варту, - за плату, крім випадків, передбачених законодавством;
діти, які знаходяться в слідчих ізоляторах із матерями та в будинках дитини при виправних колоніях, у яких відбувають покарання їх матері, - за рахунок держави;
курсанти та слухачі навчальних закладів, які не мають спеціальних звань рядового і начальницького складу кримінально-виконавчої служби, - за рахунок держави;
персонал ДПтС, який навчається в училищах професійної підготовки, - за рахунок держави;
особи, які вступають до навчальних закладів, що належать до сфери управління ДПтС, на строк здавання вступних іспитів - за плату;
сироти та особи, позбавлені батьківського піклування або один із батьків яких загинув при виконанні службових обов’язків у Державній кримінально-виконавчій службі України, які вступають до навчальних закладів, що належать до сфери управління ДПтС, на строк здавання вступних іспитів - за рахунок держави.
3.2. Інвалідам I та II груп, жінкам з вагітністю понад чотири місяці, непрацюючим жінкам, які мають дітей у будинках дитини при виправних колоніях, непрацюючим чоловікам і жінкам, які досягли пенсійного віку та не одержують пенсії, а також особам, звільненим від роботи через хворобу, у тому числі хворим на активну форму туберкульозу, які утримуються в установах виконання покарань та слідчих ізоляторах, харчування надається безоплатно.
3.3. Право на продовольче забезпечення в установах настає за таких умов:
для засуджених, осіб, узятих під варту, та для дітей, які перебувають із матерями, - з моменту прибуття до установи виконання покарань або слідчого ізолятора;
для курсантів, слухачів, які не мають спеціальних звань рядового і начальницького складу кримінально-виконавчої служби, навчальних закладів, що належать до сфери управління ДПтС, а також осіб рядового і молодшого начальницького складу кримінально-виконавчої служби, які навчаються в училищах професійної підготовки, - з дня підписання наказу про зарахування на навчання;
для осіб, які вступають до навчальних закладів, на строк здавання вступних іспитів - з дня підписання наказу про зарахування їх абітурієнтами та подання письмової заяви про зарахування на харчування.
3.3.1. Особи, зараховані на продовольче забезпечення, мають право на одержання тільки однієї норми харчування одночасно.
3.3.2. Особи, яким право на продовольче забезпечення надано вперше, зараховуються на харчування наказом начальника установи із зазначенням кількості осіб, які харчуються за кожною нормою окремо.
3.4. Основним способом харчування засуджених, осіб, узятих під варту, курсантів та слухачів навчальних закладів, що належать до сфери управління ДПтС, є котлове забезпечення, яке здійснюється через їдальні установ.
Цим способом харчування також забезпечуються: діти, які знаходяться у будинках дитини при виправних колоніях, у яких відбувають покарання їх матері; персонал ДПтС, який проходить навчання в училищах професійної підготовки; особи, які вступають до навчальних закладів на період вступної кампанії.
3.4.1. Засуджені та особи, взяті під варту, які виявляють бажання харчуватись їжею, отриманою в посилках та передачах, подають на ім’я начальника установи письмову заяву про зняття їх із котлового забезпечення. Заяву розглядає комісія, яку очолює начальник установи та до складу якої входять: заступник начальника установи з інтендантського та комунально-побутового забезпечення, начальник медичної частини, начальник оперативної частини, начальник відділу режиму, нагляду та охорони, заступник начальника установи із соціально-психологічної роботи.
За рішенням комісії особу, позбавлену волі, знімають із котлового забезпечення та письмово попереджають її про можливі негативні наслідки для здоров’я у разі відмови від гарячого триразового харчування.
3.4.2. Засуджені за письмовою заявою тимчасово знімаються із продовольчого забезпечення на час перебування їх на тривалому побаченні.
3.5. При переміщенні (вибутті, прибутті) засуджених, осіб, узятих під варту, курсантів та слухачів навчальних закладів, що належать до сфери управління ДПтС, право на отримання харчування в установі дає атестатна продовольство за формою згідно з додатком 1 до цього Положення.
3.5.1. Атестат на продовольство є документом, який засвідчує, до якого числа і за якими нормами особа або група осіб забезпечені харчуванням (грошовою компенсацією замість норми харчування, набором сухих продуктів).
3.5.2. Атестат на продовольство після його оформлення видається:
засудженим та особам, узятим під варту, - начальнику варти з конвоювання під розписку в корінці атестата;
курсантам - курсанту, який вибуває, під розписку в корінці атестата або старшому команди на руки.
Корінець атестата залишається в бухгалтерії і є підставою для записів у щоденнику обліку руху осіб, які харчуються. Тотожність записів в атестаті і його корінці курсант, старший команди, начальник варти підтверджують своїм підписом.
3.6. У разі прибуття осіб, які мають право на продовольче забезпечення, з іншої установи вони зараховуються на продовольче забезпечення наказом начальника установи, до якої вони прибули, із зазначенням кількості осіб, які харчуються за кожною нормою окремо.
3.6.1. Засуджені та особи, узяті під варту, які прибули до установи, зараховуються на харчування у день прибуття, але не менше ніж за 4 години до наступного приймання їжі згідно із затвердженим розпорядком дня, якщо інше не передбачено продовольчим атестатом. Для зручності підрахунку виданих дободач харчування 1 дободачу умовно поділяють на: 0,25 дободачі - сніданок; 0,5 дободачі - обід та 0,25 дободачі - вечеря.
3.6.2. Засуджені та особи, узяті під варту, які прибули до установи в нічний час, зараховуються на харчування з обіду, якщо інше не передбачено продовольчим атестатом.
3.6.3. Курсанти та слухачі навчальних закладів, що належать до сфери управління ДПтС, тимчасово знімаються із харчування на час перебування їх у звільненні, що триває одну добу та більше.
3.6.4. За період (доба та більше), що минув, продукти згідно з нормами харчування не видаються.
3.7. Підставою для виключення із продовольчого забезпечення є наказ начальника установи, який видається у зв’язку з:
вибуттям до іншої установи або звільненням засуджених та осіб, узятих під варту, у встановленому законодавством порядку;
вибуттям із будинку дитини при установі виконання покарань дитини, яка досягла трирічного віку (в окремих випадках, передбачених законодавством, - до чотирирічного віку), або звільненням від відбування покарання її матері;
присвоєнням первинних спеціальних звань курсантам навчальних закладів, що належать до сфери управління ДПтС, або відрахуванням їх із навчальних закладів;
закінченням навчання слухачами навчальних закладів, які не мають спеціальних звань рядового і начальницького складу кримінально-виконавчої служби, та персоналом ДПтС, який навчався в училищах професійної підготовки, або відрахуванням їх із навчальних закладів;
зарахуванням курсантами осіб, які здали вступні іспити до навчальних закладів, що належать до сфери управління ДПтС.
3.7.1. Засудженим, які звільнені від відбування покарання, на час проїзду до місця проживання атестат на продовольство не видається, а про забезпечення їх продовольством (грошовою компенсацією) вказується в розпорядженні начальника установи.
3.7.2. Особи, які одержують належне їм харчування продуктами на руки або замість них грошову компенсацію, при вибутті з установи виключаються з продовольчого забезпечення з дня, що є наступним за днем, по який вони забезпечені набором сухих продуктів або грошовою компенсацією.
3.8. При переміщенні осіб, які забезпечуються харчуванням в установах, видається набір сухих продуктів:
засудженим та особам, узятим під варту, які переміщуються з одного слідчого ізолятора до іншого, із слідчого ізолятора до місця відбування покарання, з одного місця відбування покарання до іншого, та особам, які звільнені від відбування покарання і прямують до місця проживання, та в разі, коли неможливо приготувати гарячу їжу з продуктів основних норм;
курсантам та слухачам навчальних закладів, що належать до сфери управління ДПтС, у тих випадках, коли немає можливості приготувати гарячу їжу з продуктів основних норм. За дні забезпечення сухими продуктами харчування призначені їм продовольчі норми не видаються, грошова компенсація замість них не виплачується;
хворим особам, позбавленим волі, та неповнолітнім на час переміщення видається набір продуктів за призначенням лікаря в межах вартості продуктів, що входять до норми харчування, за якою вони забезпечуються в установах перебування, та затверджених норм заміни.
3.9. На час прямування до місця проживання звільнених від відбування покарання жінок з дітьми набір продуктів за призначенням лікаря видається також і на дітей, ураховуючи вартість продуктів, що входять до норми забезпечення дітей.

................
Перейти до повного тексту