1. Правова система ipLex360
  2. Законодавство
  3. Наказ


МІНІСТЕРСТВО АГРАРНОЇ ПОЛІТИКИ УКРАЇНИ
Н А К А З
31.07.2007 N 551
Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
22 серпня 2007 р.
за N 971/14238
( Наказ втратив чинність на підставі Наказу Міністерства аграрної політики та продовольства N 28 від 22.01.2013 )
Про затвердження Положення та складу Центральної дегустаційної комісії виноробної промисловості
З метою забезпечення населення якісною виноробною продукцією та виконання вимог ДСТУ 3946-2000 "Система розроблення і поставлення продукції на виробництво. Продукція харчова. Основні положення"
НАКАЗУЮ:
1. Затвердити Положення про Центральну дегустаційну комісію виноробної промисловості, що додається.
2. Затвердити:
склад Центральної дегустаційної комісії виноробної промисловості згідно з додатком 1;
склад Експертної ради Центральної дегустаційної комісії виноробної промисловості згідно з додатком 2.
3. Департаменту ринків рослинництва, садівництва, виноградарства та виноробства (Демидов О.А.) забезпечити подання цього наказу на державну реєстрацію відповідно до Указу Президента України від 3 жовтня 1992 року N 493 "Про державну реєстрацію нормативно-правових актів міністерств та інших органів виконавчої влади" (із змінами і доповненнями).
4. Наказ Державного комітету з питань садівництва, виноградарства і виноробної промисловості від 10 липня 1996 року N 97 "Про затвердження Положення про Центральну дегустаційну комісію виноробної промисловості Держсадвинпрому України", зареєстрований в Міністерстві юстиції України 1 серпня 1996 року за N 414/1439, визнати таким, що втратив чинність.
5. Контроль за виконанням наказу покласти на заступника Міністра Мельника С.І.
Міністр
ПОГОДЖЕНО:
В.о. Голови Державного комітету
України з питань регуляторної
політики та підприємництва
Заступник Голови Державного
комітету України з питань
технічного регулювання
та споживчої політики
Ю.Ф.Мельник



К.О.Ващенко



С.Черепков
ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Мінагрополітики
України
31.07.2007 N 551
Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
22 серпня 2007 р.
за N 971/14238
ПОЛОЖЕННЯ
про Центральну дегустаційну комісію виноробної промисловості
1. Загальні положення
1.1. Центральна дегустаційна комісія виноробної промисловості (далі - ЦДК) є головною дегустаційною комісією в галузі виробництва виноробної продукції в системі Міністерства аграрної політики України.
ЦДК у своїй діяльності керується Конституцією України, Законом України "Про виноград та виноградне вино", цим Положенням та іншими нормативно-правовими актами.
1.2. ЦДК проводить органолептичну оцінку якості виноробної продукції, яка виробляється та пропонується до випуску підприємствами і суб'єктами господарювання, незалежно від форм власності.
1.3. Організаційно-технічне і методичне керівництво роботою ЦДК здійснює Відділ розвитку садівництва, виноградарства та виноробства Мінагрополітики.
1.4. До складу ЦДК включаються кваліфіковані спеціалісти Відділу розвитку садівництва, виноградарства та виноробства Мінагрополітики, Держспоживстандарту, галузевих наукових установ Української академії аграрних наук, а також представники галузевих об'єднань, підприємств і установ (за згодою) з правом дорадчого голосу.
1.5. При підрахунку середньоарифметичної оцінки щодо кожного зразка враховуються тільки оцінки, дані членами ЦДК. Особи, запрошені на дегустацію Головою ЦДК або його заступником, можуть оцінювати якість виноробної продукції та напоїв, брати участь в обговоренні представлених зразків без урахування їх при підрахунку середньої арифметичної оцінки.
1.6. Члени ЦДК мають право відбору проб зразків виноробної продукції та напоїв на підприємствах і в торговельних організаціях за участю представників заводу-виробника для подальшого їх подання на дегустацію для оцінки якості.
1.7. Виробництво нових видів виноробної продукції та напоїв може проводитись тільки за наявності позитивного висновку ЦДК виноробної промисловості або її Експертної ради, рішення якої оформляється протоколом засідання.
2. Функції ЦДК
2.1. ЦДК проводить оцінку якості виноробної продукції:
- що виробляється як новий вид продукції для затвердження до випуску згідно з ДСТУ 3946-2000 "Система розроблення і поставлення продукції на виробництво. Продукція харчова. Основні положення";
- що випускається суб'єктами господарювання незалежно від форм власності під час поставлення продукції на виробництво;
- що подається відповідними органами контролю України і відібрана в процесі виробництва продукції або в торгівлі;
- що подається споживачами продукції;
- що поставляється на експорт, міжнародні і вітчизняні ярмарки і конкурси;
- що одержує органолептичну характеристику;
- щодо зовнішнього оформлення і закупорювання продукції, яка подається на дегустацію;
- при виникненні суперечностей між постачальником і одержувачем;
- за окремими поданнями правоохоронних органів.
2.2. ЦДК дає висновки про якість виноробної продукції, вітчизняної та імпортної сировини, розробляє пропозиції щодо освоєння випуску або зняття з виробництва окремих марок виноробної продукції, поставки виноробної продукції на експорт, міжнародні і вітчизняні ярмарки і конкурси, розробляє рекомендації з підвищення якості виноробної продукції.
3. Порядок та умови проведення дегустації
3.1. Засідання ЦДК скликаються головою або заступником голови ЦДК. На засідання можуть запрошуватися спеціалісти виноробної галузі і зацікавлених організацій.
3.2. Засідання ЦДК є правомочним, якщо на ньому присутні не менше сімдесяти п'яти відсотків членів ЦДК. Рішення ЦДК приймається в результаті не менше як 2/3 голосів присутніх членів ЦДК.
У разі рівної кількості голосів голос голови, а в разі його відсутності - заступника голови ЦДК - є ухвальним.
Рішення ЦДК оформлюється протоколом, на підставі дегустаційних листів членів ЦДК або членів Експертної ради ЦДК, який підписується головою ЦДК або заступником голови та секретарем.
3.3. Засідання ЦДК проводиться згідно із затвердженим графіком проведення дегустацій. При необхідності ЦДК може скликатися додатково головою комісії, а за його відсутності - заступником голови.
Виконання окремих завдань з визначення якості виноробної продукції з виїздом на місця виробництва може бути доручено не менше ніж трьом членам ЦДК.
Дата засідання ЦДК визначається головою комісії і за 10 днів повідомляється секретарем комісії її членам.
3.4. В період між засіданнями ЦДК для оперативного вирішення питань щодо якості виноробної продукції функції ЦДК виконує з такими ж повноваженнями Експертна рада ЦДК, склад якої затверджується Мінагрополітики.
3.5. До складу Експертної ради входять 17 висококваліфікованих дегустаторів із членів ЦДК.
Рішення Експертної ради приймається при участі в засіданні не менше 75 відсотків членів ради.
Про результати роботи Експертної ради члени ЦДК інформуються на засіданні ЦДК.
3.6. Відбір зразків для дегустації нових марок виноробної продукції проводиться безпосередньо контрольно-виробничою лабораторією підприємства за участю представника ЦДК.
Для затвердження нових марок виноробної продукції кількість партії продукції повинна відповідати:
- для тихих ординарних вин не менш як 5 тис.дал
- для марочних вин не менш як 2 тис.дал
- для бренді ординарних не менш як 5 тис.дал
- для бренді витриманих не менш як 2 тис.дал
- для ординарних коньяків не менш як 3 тис.дал
- для марочних коньяків не менш як 1 тис.дал
- для колекційних коньяків не менш як 0,5 тис.дал
- для газованих вин не менш як 5 тис.дал
- для шампанських та ігристих вин 2 тис.дал
- для шампанських колекційних вин 1 тис.дал
- для слабоалкогольних напоїв, вермутів,
плодово-ягідних вин та міцних напоїв 5 тис.дал
Відібрані зразки опломбовуються представником ЦДК.
Органолептична оцінка виноробної продукції на засіданнях ЦДК та Експертної ради проводиться відкритим або закритим способом. При відкритому способі членам ЦДК чи Експертної ради повідомляються всі основні відомості про зразок виноробної продукції чи напою, його назву, вік, основні кондиції, виробника та інше. При закритому способі зразки шифруються і дегустуються під номерами без повідомлення дегустаторам найменування заводу-виробника. До відома дегустаторів доводиться тільки тип напою, який представлено на дегустацію.
3.7. Шифровку поданих на дегустацію зразків проводить в день дегустації за дорученням голови або його заступника секретар комісії чи спеціально довірена особа із складу членів ЦДК, попереджена про необхідність дотримання таємниці шифровки зразків. Кожному зразку присвоюється певний номер, складається акт шифровки, в якому вказуються номери зразків, найменування напою і заводу-виробника, дата розливу, характерні особливості зразка (при дегустації дослідних зразків - нові прийоми технології, види використаної сировини і т.ін.), стан зразків (збереження укупорювання, наявність етикетки тощо) та наявність акта відбору проб. Акт шифровки підписується, запечатується в конверт і передається голові (або заступнику голови) ЦДК.
Присутність членів ЦДК та інших спеціалістів, крім довіреної особи, при шифровці зразків не допускається.
Розкривається акт шифровки тільки після закінчення дегустації і обговорення зразків.
3.8. Дегустація виноробної продукції та напоїв повинна проводитись у спеціальному світлому приміщенні, з чистим, без сторонніх запахів повітрям. Температура в приміщенні для дегустації рекомендується в межах 15-16 град.С.
Стіл може бути загальним для всіх дегустаторів або окремим для кожного для забезпечення відсутності можливих контактів між дегустаторами.
На дегустаційному столі повинен стояти графин з чистою водою та посуд для зливу залишків виноробної продукції та напоїв.
Дегустаційні бокали повинні бути простими і легкими, без прикрас, виготовлені з тонкого, абсолютно безбарвного скла, яке не має ніяких відтінків і могли б змінювати забарвлення виноробної продукції та напоїв. Форма дегустаційних бокалів повинна бути тюльпаноподібна або яйцеподібна, місткістю приблизно 150 мл, але під час однієї дегустації в усіх дегустаторів бокали повинні бути однакові.
3.9. Порядок подачі виноробної продукції та напоїв на дегустацію повинен бути таким, щоб якомога менше втомлювати дегустаторів і не допускати впливу попередньої проби на наступну. Максимальна кількість зразків не повинна перевищувати 50-ти за робочий день.
3.9.1. Загальні правила подачі зразків на дегустацію такі:
Спочатку подаються менш солодкі, менш спиртуозні і менш екстрактивні вина (напої). При однаковій цукристості подаються вина (напої) з меншим вмістом спирту, а при однаковій міцності - менш солодкі. В одній і тій самій категорії спочатку дегустуються білі вина (напої), потім рожеві, а в кінці червоні. Вина молоді дегустуються перед більш старими за віком, менш ароматичні перед більш ароматичними. Колекційні вина, які мають осад, перед дегустацією підлягають декантації для доведення до однорідності зразка.
Для об'єктивності дегустаційної оцінки зразків необхідно проводити засідання ЦДК для окремих груп напоїв.
3.9.2. Послідовність подання виноробної продукції та напоїв на дегустацію:
- Вина тихі.
Столові:
сухі;
напівсухі;
напівсолодкі.
Кріплені:
міцні;
десертні;
лікерні.
- Бренді ординарні.
- Коньяки ординарні.
- Бренді витримане.
- Коньяки марочні.
- Коньяки колекційні.
- Газовані вина:
сухі;
напівсухі;
напівсолодкі;
солодкі.
- Шампанські та ігристі вина:
брют;
сухі;
напівсухі;
напівсолодкі;
солодкі.
- Слабоалкогольні напої:
тихі;
газовані.
- Вермути:
сухі;
міцні;
десертні.
- Плодово-ягідні вина в такій самій послідовності, як і вина
виноградні.
- Міцні напої, відповідно до загальних правил подачі зразків
на дегустацію.
Залежно від мети та виду дегустації послідовність подання продукції може змінюватися і визначатися головою дегустаційної комісії. При цьому після дегустації окремої групи або 10-15 зразків в одній групі необхідно робити перерву не менш як на 10 хвилин для відновлення смакових здібностей.
3.10. Зразки подаються на дегустацію за такої температури (град.С):
Шампанське, ігристі та газовані вина, напої
слабоалкогольні 8-12
Білі та рожеві столові вина ординарні та марочні 12-16
Червоні столові вина 16-20
Кріплені та десертні вина, коньяки, міцні напої 16-18
Плодово-ягідні вина, вермути 16-18
3.11. Зразки виноробної продукції та напоїв на засідання ЦДК подаються в пляшках, оформляються належним чином супровідними документами (лист-заява на проведення дегустації, акт відбору проб, сертифікат якості та сертифікат відповідності) і представляються спеціалістом-технологом, начальником чи завідувачем лабораторії, керівником об'єднання, корпорації чи підприємства.
3.12. Перед поданням на дегустацію зразків виноробної продукції та напоїв проводяться дослідження їх фізико-хімічних властивостей у Центральній лабораторії виноробної промисловості. Невідповідність зразка виноробної продукції та напою вимогам стандарту за одним із показників, виявлена при проведенні контрольного аналізу або в процесі дегустації, є підставою для зняття зразка з дегустації.
3.13. Оцінка якості виноробної продукції та напоїв проводиться за 10-бальною системою. Середній бал визначається як середньоарифметична величина з оцінок членів комісії, які беруть участь у засіданні.
3.14. Виноробна продукція та напої рекомендуються до затвердження як новий вид продукції при одержанні відповідних дегустаційних оцінок, але не нижче, ніж наведені в табл. 1.
Таблиця 1
Найменування продукції Оцінка за 10-бальною системою,
не нижче
готова продукція нові види продукції
Вина виноградні: ординарні 8,0 8,4
марочні 8,8 9,2
колекційні 9,2 -
контрольованих найменувань
за походженням
9,4 9,4
Шампанське акратофорне та
ігристі вина
8,8 9,0
Пляшкової шампанізації 8,9 9,1
Шампанське колекційне 9,0 9,2
Вина виноградні газовані 8,2 8,6
Бренді ординарні 8,2 8,4
Коньяк:
3 зірочки 8,3 8,5
Спеціальних
найменувань
8,5 8,7
5 зірочок 8,7 8,9
Бренді витримане 8,8 9,0
Коньяк:
КВ (коньяк витриманий) 9,0 9,2
КВВЯ (коньяк витриманий
вищої якості)
9,2 9,4
КС (коньяк старий) 9,4 9,6
Вермут 8,0 8,4
Міцні напої 8,0 8,2
Вина плодово-ягідні 7,8 8,2
Вина та напої
плодово-ягідні газовані
8,0 8,4
Напої плодово-ягідні
слабоалкогольні газовані
8,0 8,4
Примітка. Виноматеріали оброблені, купажі коньяків і міцних напоїв перед розливом оцінюються на рівні готової продукції.

................
Перейти до повного тексту