1. Правова система ipLex360
  2. Законодавство
  3. Закон України


ЗАКОН УКРАЇНИ
Про виноград та виноградне вино
(Відомості Верховної Ради України (ВВР), 2005, № 31, ст.419) ( Із змінами, внесеними згідно із Законами № 3235-IV від 20.12.2005, ВВР, 2006, № 9, № 10-11, ст.96 № 3427-IV від 09.02.2006, ВВР, 2006, № 26, ст.214 № 489-V від 19.12.2006, ВВР, 2007, № 7-8, ст.66 № 107-VI від 28.12.2007, ВВР, 2008, № 5-6, № 7-8, ст.78 ) ( Додатково див. Рішення Конституційного Суду № 10-рп/2008 від 22.05.2008 ) ( Із змінами, внесеними згідно із Законами № 309-VI від 03.06.2008, ВВР, 2008, № 27-28, ст.253 № 1103-VI від 05.03.2009, ВВР, 2009, № 31, ст.451 № 2974-VI від 03.02.2011, ВВР, 2011, № 33, ст.327 № 3043-VI від 17.02.2011, ВВР, 2011, № 37, ст.373 № 5462-VI від 16.10.2012, ВВР, 2014, № 6-7, ст.80 № 406-VII від 04.07.2013, ВВР, 2014, № 20-21, ст.712 № 1193-VII від 09.04.2014, ВВР, 2014, № 23, ст.873 № 1638-VII від 12.08.2014, ВВР, 2014, № 40, ст.2017 № 2245-VIII від 07.12.2017, ВВР, 2018, № 8, ст.46 № 2360-VIII від 20.03.2018, ВВР, 2018, № 17, ст.151 № 2628-VIII від 23.11.2018, ВВР, 2018, № 49, ст.399 № 124-IX від 20.09.2019, ВВР, 2019, № 46, ст.295 № 440-IX від 14.01.2020, ВВР, 2020, № 28, ст.188 № 465-IX від 16.01.2020, ВВР, 2020, № 30, ст.206 № 2573-IX від 06.09.2022, ВВР, 2023, № 26, ст.93 № 3193-IX від 29.06.2023, ВВР, 2023, № 80, ст.295 № 3303-IX від 09.08.2023, ВВР, 2023, № 89, ст.338 № 3817-IX від 18.06.2024 № 3928-IX від 22.08.2024 ) ( У тексті Закону слова "спеціально уповноважений центральний орган виконавчої влади з сільського господарства" у всіх відмінках замінено словами "центральний орган виконавчої влади з питань аграрної політики та продовольства" у відповідному відмінку згідно із Законом № 3043-VI від 17.02.2011 ) ( У тексті Закону слова "центральний орган виконавчої влади з питань аграрної політики та продовольства" в усіх відмінках замінено словами "центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну аграрну політику, політику у сфері сільського господарства" у відповідному відмінку згідно із Законом № 5462-VI від 16.10.2012 )
Цей Закон регулює правові відносини у сфері виноградарства та виноробства України, пов'язані з веденням виноградників та виробництвом винограду, вина та інших продуктів виноробства, визначає регламентацію і контроль в цих галузях виробництва, права і обов'язки виробників, повноваження органів виконавчої влади і спрямований на посилення боротьби з фальсифікацією виноробної продукції в Україні.
Дія цього Закону поширюється на юридичних та фізичних осіб, господарська діяльність яких включає виробництво, реалізацію, експорт та імпорт товарної продукції в галузі виноградарства і виноробства. Дія цього Закону не поширюється на виробників винограду і вина домашнього, призначених для власного споживання.
Розділ I
ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ
Стаття 1. Визначення основних термінів
У цьому Законі терміни вживаються в такому значенні:
1) виноградарсько-виноробна галузь - сукупність підприємств, організацій, науково-дослідницьких закладів, зайнятих у сфері виробництва винограду, виробництва і реалізації виноробної продукції;
2) виноградарство - сукупність організаційних і технологічних прийомів розмноження, культивування і збору винограду;
( Пункт 2 статті 1 в редакції Закону № 3427-IV від 09.02.2006 )
3) виноробство - сукупність організаційних і технологічних прийомів виготовлення виноробної продукції;
( Пункт 3 статті 1 в редакції Закону № 3427-IV від 09.02.2006 )
4) виноградники - промислові насадження винограду для виноробства на площі понад 0,5 гектара;
( Пункт 4 статті 1 в редакції Закону № 3427-IV від 09.02.2006 )
5) зрідженість виноградників - відсоткове відношення неіснуючих кущів до номінальної (розрахункової) їх кількості на даній площі;
6) столові сорти винограду - сорти винограду, що вирощуються для споживання у свіжому вигляді;
( Пункт 6 статті 1 в редакції Закону № 3427-IV від 09.02.2006 )
7) технічні сорти винограду - сорти винограду, призначені для виробництва виноробної продукції;
( Пункт 7 статті 1 в редакції Закону № 3427-IV від 09.02.2006 )
8) гібриди прямі виробники - сорти винограду першого покоління від схрещування сортів виду Vitis vinifera з іншими видами винограду роду Vitis: Зейбель, Террас, Бако, Кастель, Кудерк, Отелло, Жакез, Клінтон, Ербемон;
( Пункт 8 статті 1 в редакції Законів № 3427-IV від 09.02.2006, № 2974-VI від 03.02.2011 )
9) районовані сорти винограду - визначені для певної зони виноградарства сорти винограду, що забезпечують найбільшу господарську ефективність виноградарства і виноробства в цій місцевості та включені до Державного реєстру сортів рослин, придатних для поширення в Україні;
10) зона виноградарства - географічна територія України з придатними агроекологічними умовами для розведення культури винограду;
11) сусло - свіжовіджатий сік, що одержують при подрібненні та пресуванні винограду чи мезги, призначений для виробництва виноматеріалів, бродіння якого здійснюється у місці переробки винограду;
( Пункт 11 статті 1 в редакції Закону № 3427-IV від 09.02.2006 )
12) вино - алкогольний напій, вироблений з винограду, міцність якого набувається внаслідок спиртового бродіння роздушених ягід або свіжовіджатого соку, а в разі виготовлення вин кріплених - підвищується шляхом додавання спирту етилового, ректифікованого та/або спирту етилового ректифікованого виноградного, та/або дистиляту виноградного спиртового. Міцність вин може становити від 9 до 20 відсотків об'ємних. Органолептичні якості вина повинні відповідати природному складу винограду або відтворювати особливості, набуті внаслідок купажування чи спеціальної технологічної обробки виноматеріалів;
( Пункт 12 статті 1 в редакції Закону № 3427-IV від 09.02.2006; із змінами, внесеними згідно із Законами № 2974-VI від 03.02.2011, № 2245-VIII від 07.12.2017 )
13) виноробна місцевість - територія, на якій технічні сорти винограду постійно досягають цукристості у суслі не менш як 150 г/куб. дм (на території Автономної Республіки Крим - 160 г/куб. дм);
14) виноматеріали виноградні - продукти первинної переробки винограду, призначені для виробництва вин та іншої виноробної продукції;
15) виноматеріали коньячні - молоді натуральні сухі виноматеріали, виготовлені з винограду у "білий" спосіб з дотриманням технологічних особливостей і призначені для виробництва спирту коньячного;
( Пункт 15 статті 1 в редакції Закону № 3427-IV від 09.02.2006 )
16) виноматеріали шампанські - виноматеріали, виготовлені з регламентованих сортів винограду у "білий" спосіб за спеціальною технологією і призначені для виробництва шампанського України та ігристих вин;
( Пункт 16 статті 1 в редакції Закону № 3427-IV від 09.02.2006; із змінами, внесеними згідно із Законом № 1103-VI від 05.03.2009 )
17) вино газоване - вино, піняста властивість якого набута внаслідок його штучного насичення діоксидом вуглецю;
( Пункт 17 статті 1 в редакції Закону № 3427-IV від 09.02.2006 )
18) вино ігристе - вино, піняста властивість якого набута внаслідок його насичення діоксидом вуглецю ендогенного походження, що утворюється під час бродіння сусла або вторинного бродіння виноматеріалів у герметично закритих посудинах;
( Пункт 18 статті 1 в редакції Закону № 3427-IV від 09.02.2006 )
19) шампанське України - біле ігристе вино, виготовлене шляхом його насичення діоксидом вуглецю ендогенного походження при вторинному бродінні шампанських виноматеріалів з використанням сахарози в герметично закритих ємностях міцністю не нижче 10,5 відсотка об'ємних одиниць. При здійсненні процесу шампанізації в пляшках з наступною трирічною витримкою ігристе вино має назву "Шампанське України класичне";
( Пункт 19 статті 1 в редакції Закону № 3427-IV від 09.02.2006; із змінами, внесеними згідно із Законом № 2974-VI від 03.02.2011 )
20) вино колекційне - спеціально відібране марочне вино, яке після закінчення встановлених строків визрівання в дубовій тарі додатково витримується в пляшках не менш як 3 роки у спеціальних сховищах з чітко визначеними параметрами витримки;
( Пункт 20 статті 1 в редакції Закону № 3427-IV від 09.02.2006 )
21) вино контрольованого найменування - вино стабільно високої якості, що виробляється за спеціальною або традиційною технологією з визначених сортів винограду строго регламентованого географічного району. Походження і якість вина спеціально контролюються на всіх етапах виробництва сировини та готової продукції;
( Пункт 21 статті 1 в редакції Закону № 2974-VI від 03.02.2011 )
22) вино кріплене - вино, одержане в результаті повного або неповного збродження цукрів сусла шляхом припинення бродіння через додавання спирту етилового ректифікованого та/або спирту етилового ректифікованого виноградного, та/або дистиляту виноградного спиртового;
( Пункт 22 із змінами, внесеними згідно із Законом № 2245-VIII від 07.12.2017 )
23) вино марочне - столове або кріплене вино вищої якості з характерними для обумовленої виноробної місцевості та сортів винограду особливостями, яке пройшло дозрівання шляхом технологічної витримки в дубовій тарі не менш як 1,5 року з моменту закладки на витримку;
( Пункт 23 статті 1 в редакції Закону № 3427-IV від 09.02.2006; із змінами, внесеними згідно із Законом № 2974-VI від 03.02.2011 ) ( Пункт 24 статті 1 виключено на підставі Закону № 2974-VI від 03.02.2011 ) ( Пункт 25 статті 1 виключено на підставі Закону № 1103-VI від 05.03.2009 )
26) вино ординарне - вино, виготовлене за загальноприйнятною технологією, яке реалізується з 1 січня року, наступного за врожаєм винограду. Допускається випуск молодих столових вин, що виробляються з виноматеріалів окремих сортів винограду або їх суміші і реалізуються в рік урожаю або не пізніше трьох місяців після завершення процесу бродіння сусла;
( Пункт 26 статті 1 в редакції Закону № 3427-IV від 09.02.2006; із змінами, внесеними згідно із Законами № 1103-VI від 05.03.2009, № 2974-VI від 03.02.2011; в редакції Закону № 124-IX від 20.09.2019 )
26-1) вино ординарне витримане - вино поліпшеної якості, виготовлене за спеціальною технологією з виноматеріалів окремих сортів винограду чи їх суміші, з обов'язковою витримкою у дубовій тарі перед розливом не менше шести місяців;
( Статтю 1 доповнено пунктом 261 згідно із Законом № 2974-VI від 03.02.2011 )
27) вино сортове - вино, виготовлене з винограду одного сорту. Допускається використання до 15 відсотків інших сортів винограду того ж ботанічного виду;
28) вино столове - вино, виготовлене шляхом повного чи неповного збродження сусла. Залежно від вмісту цукрів, столове вино поділяється на сухе, напівсухе, напівсолодке;
29) вино спеціального типу - вино, яке згідно з видовою назвою за походженням належить до традиційного типу і має особливі смакові якості, набуті в результаті спеціальної технологічної обробки виноматеріалів відповідно до свого прототипу, назву якого воно носить;
( Пункт 29 статті 1 в редакції Законів № 3427-IV від 09.02.2006, № 1103-VI від 05.03.2009 )
30) купаж - суміш у певному співвідношенні різних виноматеріалів, коньячних спиртів з компонентами, встановленими технологічними інструкціями для надання вину, коньяку України типовості, забезпечення випуску стабільних за своїми органолептичними і фізико-хімічними показниками вин і коньяків України. Технологічна операція приготування купажу має назву - купажування, а вина мають назву - купажовані;
( Пункт 30 статті 1 із змінами, внесеними згідно із Законом № 3427-IV від 09.02.2006; в редакції Закону № 2974-VI від 03.02.2011 )
31) витримка - тривалий технологічний процес дозрівання виноматеріалу або коньячного спирту в технологічній тарі у певних умовах, що сприяють формуванню його типовості та покращенню якості;
( Пункт 31 статті 1 в редакції Закону № 2974-VI від 03.02.2011 )
32) фальсифікація вин, вермутів, коньяків України і бренді - умисна з корисливою метою підробка вин, вермутів, коньяків України, бренді за походженням (місцем виробництва) або їх складом шляхом додавання нешкідливих чи шкідливих для здоров'я людини речовин, а також виготовлення винних і коньячних сурогатів у процесі виробництва, транспортування, зберігання та продажу;
( Пункт 32 статті 1 в редакції Закону № 3427-IV від 09.02.2006 )
33) якість вина - ступінь відповідності вина органолептичному сприйняттю і фізико-хімічним показникам, які характеризують конкретний тип (марку) вина. Оцінюється в балах за прийнятою у виноробстві системою;
34) шапталізація - технологічний прийом підсолоджування сусла при виробництві столових сухих і шампанських виноматеріалів;
( Статтю 1 доповнено пунктом 34 згідно із Законом № 3427-IV від 09.02.2006; із змінами, внесеними згідно із Законом № 1103-VI від 05.03.2009 ) ( Пункт 35 статті виключено на підставі Закону № 1103-VI від 05.03.2009 )
36) виноробна продукція - вина тихі, шампанські, ігристі та газовані, вермути, бренді, коньяки і алкогольні напої виноградного походження;
( Статтю 1 доповнено пунктом 36 згідно із Законом № 3427-IV від 09.02.2006 )
37) підприємства первинного виноробства - підприємства, які здійснюють переробку винограду, виробництво виноматеріалів, сусла або соку консервованого, концентрату виноградного соку, займаються витримкою виноматеріалів, а також утилізацією відходів виноробства;
( Статтю 1 доповнено пунктом 37 згідно із Законом № 3427-IV від 09.02.2006; із змінами, внесеними згідно із Законом № 1103-VI від 05.03.2009 )
38) підприємства вторинного виноробства - підприємства, які займаються витримкою виноматеріалів, обробкою виноматеріалів та розливом або тільки розливом вин у споживчу тару відповідно до норм та правил виробництва виноробної продукції;
( Статтю 1 доповнено пунктом 38 згідно із Законом № 3427-IV від 09.02.2006; в редакції Законів № 1103-VI від 05.03.2009, № 2974-VI від 03.02.2011; із змінами, внесеними згідно із Законом № 124-IX від 20.09.2019 )
39) коньяки України - міцні алкогольні напої з характерним букетом і смаком, виготовлені шляхом купажу спиртів коньячних, отриманих методом дистиляції коньячних виноматеріалів на спеціальних мідних апаратах з фракціонуванням, витриманих не менше трьох років у дубовій тарі або нержавіючих чи емальованих ємностях з дубовою клепкою. Залежно від строку витримки спиртів коньячних і їх якості коньяки України поділяються на ординарні, марочні і колекційні. Коньяки України можуть випускатися під власною назвою;
( Статтю 1 доповнено пунктом 39 згідно із Законом № 3427-IV від 09.02.2006; в редакції Закону № 1103-VI від 05.03.2009 ) ( Пункт 40 статті 1 виключено на підставі Закону № 124-IX від 20.09.2019 )
41) прототип вина - тип вина, що історично склався в певних географічних регіонах внаслідок використання специфічних прийомів переробки винограду певних сортів та способів обробки мезги, сусла або виноматеріалів, який став прообразом (попередником і зразком) для виробництва відповідного типу вина в тій самій або іншій географічній зоні вирощування винограду;
( Статтю 1 доповнено пунктом 41 згідно із Законом № 2974-VI від 03.02.2011 )
42) дистилят виноградний спиртовий - дистилят з об’ємною часткою спирту етилового від 70 до 80 відсотків об’ємних, одержаний шляхом дистиляції виноматеріалів виноградних, виготовлених без застосування сірчистого ангідриду або вміст сірчистої кислоти в яких зменшено шляхом її видалення (десульфітації) до встановлених норм, у тому числі непридатних для виробництва вин виноградних, десульфітованих вин виноградних, віджатих дріжджових та гущових осадів, виноградних вичавок на спеціальних апаратах безперервної чи періодичної дії, методом фракціонування чи подвійної згонки з отриманням первинного відгону дистиляту з вмістом спирту від 23 до 32 відсотків об’ємних, з подальшим його фракціонуванням для підвищення об’ємної частки етилового спирту від 70 до 80 відсотків об’ємних.
( Статтю 1 доповнено пунктом 42 згідно із Законом № 2245-VIII від 07.12.2017 )
Термін "спирт етиловий" вживається у цьому Законі у значенні, наведеному в Законі України "Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, спиртових дистилятів, біоетанолу, алкогольних напоїв, тютюнових виробів, тютюнової сировини, рідин, що використовуються в електронних сигаретах, та пального".
( Статтю 1 доповнено частиною другою згідно із Законом № 124-IX від 20.09.2019; в редакції Закону № 3193-IX від 29.06.2023; із змінами, внесеними згідно із Законом № 3817-IX від 18.06.2024 )
Розділ II
СИРОВИННА БАЗА ВИНОРОБСТВА (ВИНОГРАДАРСТВО)
Стаття 2. Порядок опорядження та утримання виноградників
Виноградні насадження технічних та столових сортів у господарствах усіх форм власності підлягають реєстрації в центральному органі виконавчої влади, що реалізує державну аграрну політику, політику у сфері сільського господарства.
Центральний орган виконавчої влади з, що реалізує державну аграрну політику, політику у сфері сільського господарства, визначає з виділенням у натурі зони виробництва винограду. У виділених зонах регламентується сортовий склад вирощування винограду відповідно до спеціалізації району виноградарства та заявлених категорій вина.
Садіння виноградників для виноробства дозволяється у виноробних місцевостях із застосуванням районованих або перспективних сортів винограду відповідно до проекту, розробленого на замовлення суб’єкта господарювання, що планує таке садіння, який подає такий проект до центрального органу виконавчої влади, що забезпечує формування державної аграрної політики, державної політики у сфері сільського господарства та з питань продовольчої безпеки держави, протягом одного місяця після його розроблення. Гібриди прямі виробники, що є в насадженнях, підлягають заміні, а нерайоновані сорти підлягають заміні або районуванню протягом 15 років з дня розроблення проекту.
( Частина третя статті 2 в редакції Законом № 2974-VI від 03.02.2011; із змінами, внесеними згідно із Законом № 5462-VI від 16.10.2012; в редакції Закону № 3928-IX від 22.08.2024 )
Садіння виноградників малими виробництвами виноробної продукції дозволяється із застосуванням технічних сортів винограду, занесених до Державного реєстру сортів рослин, придатних для поширення в Україні, відповідно до проекту, розробленого на замовлення суб’єкта господарювання. Вимоги частин другої і третьої цієї статті не поширюються на малі виробництва виноробної продукції.
( Статтю 2 доповнено новою частиною згідно із Законом № 3303-IX від 09.08.2023; в редакції Закону № 3928-IX від 22.08.2024 )
Сорти винограду, посаджені відповідно до проекту для випробування нових селекційних сортів винограду, за позитивних результатів сортовипробування районуються у встановленому порядку.
( Статтю 2 доповнено новою частиною згідно із Законом № 2974-VI від 03.02.2011 )
Придбаний садивний матеріал вітчизняного або іноземного походження, призначений для садіння виноградників, проходить обов'язкову сертифікацію в установах, які мають на це повноваження, та акредитацію. Ця норма не поширюється на садивний матеріал, отриманий у власних розсадниках, розміщених у зоні садіння виноградників.
( Статтю 2 доповнено новою частиною згідно із Законом № 2974-VI від 03.02.2011 )
Державний перепис виноградників здійснюється не менше одного разу на 10 років.
Списання виноградників усіх форм власності, які закладені за рахунок державних коштів, організується і проводиться центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну аграрну політику, політику у сфері сільського господарства, з обов'язковим відновленням площ виноградних насаджень.
( Частина статті 2 в редакції Закону № 3427-IV від 09.02.2006 )
Зрідженість молодих (до 5 років) виноградників, на закладення яких та на догляд за якими використовувалися повністю державні кошти, що зумовлена недбалим доглядом за ними, розцінюється як безгосподарне використання земель, у зв'язку з чим винних осіб може бути притягнуто до адміністративної відповідальності. При зрідженості понад 60 відсотків виноградники виключаються з державного реєстру, паспорт на них анулюється і державне фінансування на садіння та догляд за виноградниками припиняється.
( Частина статті 2 в редакції Закону № 3427-IV від 09.02.2006 )
Стаття 3. Вимоги до якості сировини
Для виробництва вин і коньяків України використовуються технічні сорти винограду, що відповідають вимогам нормативно-правових актів. Не допускається при переробці змішування європейських сортів винограду з сортами виду Лабруска та гібридами прямими виробниками. Столові сорти винограду можуть використовуватися для виготовлення ординарних вин. Для виробництва ординарних вин, бренді і коньяків України допускається використовування столових сортів винограду, якщо за вмістом цукрів та іншими показниками якості вони відповідають вимогам, що пред'являються до винограду технічних сортів.
( Частина перша статті 3 в редакції Законів № 3427-IV від 09.02.2006, № 2974-VI від 03.02.2011; із змінами, внесеними згідно із Законом № 124-IX від 20.09.2019 )
Для виробництва вин допускається переробка зав'яленого на кущах винограду до цукристості в суслі не більш як 40 г/100 куб. см.
Використання сушеного винограду (ізюму) для виготовлення вин забороняється. Випадки порушення цієї норми розглядаються як фальсифікація вина.
Розділ III
ВИРОБНИЦТВО ВИНОРОБНОЇ ПРОДУКЦІЇ (ВИНОРОБСТВО)
( Назва розділу III в редакції Закону № 3427-IV від 09.02.2006 )
Стаття 4. Регламентація виноробства
Виробництво виноробної продукції здійснюється суб'єктами підприємницької діяльності незалежно від форм власності за наявності в них ліцензії.
( Частина перша статті 4 в редакції Закону № 3427-IV від 09.02.2006 )
Під час виробництва виноматеріалів та інших продуктів виноробства здійснюються органолептичний, хімічний і мікробіологічний контроль якості сировини і готової продукції та ведеться відповідна технологічна документація.
( Частина друга статті 4 із змінами, внесеними згідно із Законом № 3427-IV від 09.02.2006; в редакції Закону № 2974-VI від 03.02.2011 )
Підприємства, які займаються переробкою винограду, зобов'язані щорічно після завершення сезону виноробства, але не пізніше 1 грудня, надавати центральному органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері статистики, інформацію за встановленою ним формою щодо обсягів переробки винограду, виробництва виноматеріалів у груповому асортименті, використання та залишків спирту.
( Частина третя статті 4 в редакції Закону № 3427-IV від 09.02.2006; із змінами, внесеними згідно із Законом № 5462-VI від 16.10.2012 )
Центральний орган виконавчої влади, що забезпечує формування державної аграрної політики, політики у сфері сільського господарства, затверджує порядок ведення та форми виробничого обліку вин, технологічну документацію на виробництво вин, погоджує в установленому ним порядку використання зарубіжної технологічної документації, визначає перелік необхідних для цього документів, строки і процедуру їх подання.
( Частина четверта статті 4 в редакції Закону № 3043-VI від 17.02.2011; із змінами, внесеними згідно із Законами № 5462-VI від 16.10.2012, № 124-IX від 20.09.2019 )
Стаття 5. Загальні вимоги до виноматеріалів, вин і коньяків, умов їх виробництва
( Назва статті 5 в редакції Закону № 3427-IV від 09.02.2006 )
Вина і коньяки України виготовляються згідно з правилами виробництва і зберігання тихих вин, правилами виробництва і зберігання ігристих та шампанських вин, правилами виробництва коньяків України, правилами виробництва виноробної продукції, які затверджуються центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної аграрної політики, політики у сфері сільського господарства. Для виготовлення вин і коньяків України застосовуються матеріали та речовини українського та/або неукраїнського походження без будь-яких обмежень щодо часток їх використання у виробництві, дозволені для використання нормативно-правовими актами.
( Частина перша статті 5 в редакції Закону № 3427-IV від 09.02.2006; із змінами, внесеними згідно із Законом № 1103-VI від 05.03.2009; в редакції Закону № 2974-VI від 03.02.2011; із змінами, внесеними згідно із Законами № 5462-VI від 16.10.2012, № 2628-VIII від 23.11.2018, № 124-IX від 20.09.2019, № 2573-IX від 06.09.2022; в редакції Закону № 3193-IX від 29.06.2023 ) ( Частину другу статті 5 виключено на підставі Закону № 3427-IV від 09.02.2006 )
Запровадження будь-яких заходів кількісного регулювання щодо змішування, переробки чи використання спирту етилового ректифікованого виноградного, спирту етилового ректифікованого плодового та виноградного дистиляту спиртового і зернового дистиляту, що мають іноземне (неукраїнське) походження відповідно до Митного кодексу України, у певних кількостях чи пропорціях при виробництві алкогольних напоїв здійснюється виключно законами України з урахуванням норм міжнародних договорів України, згода на обов’язковість яких надана Верховною Радою України.
( До статті 5 включено частину другу згідно із Законом № 2628-VIII від 23.11.2018 )
Виробництво і технологічна обробка виноматеріалів дозволяються на підприємствах первинного виноробства.
( Частина третя статті 5 в редакції Закону № 3427-IV від 09.02.2006; із змінами, внесеними згідно із Законом № 1103-VI від 05.03.2009; в редакції Закону № 2974-VI від 03.02.2011 )

................
Перейти до повного тексту