- Правова система ipLex360
- Законодавство
- Наказ
ДЕРЖАВНИЙ КОМІТЕТ З ПИТАНЬ САДІВНИЦТВА, ВИНОГРАДАРСТВА
І ВИНОРОБНОЇ ПРОМИСЛОВОСТІ
Н А К А З
N 97 від 10.07.96 м.Київ | Зареєстровано в Міністерстві юстиції України 1 серпня 1996 р. за N 414/1439 |
( Наказ втратив чинність на підставі Наказу Міністерства
аграрної політики
N 551 від 31.07.2007 )
Про затвердження Положення про Центральну дегустаційну комісію виноробної промисловості Держсадвинпрому України
У відповідності з Положенням про Державний комітет України з питань садівництва, виноградарства та виноробної промисловості, затвердженим Указом Президента від 25 січня 1995 року N 82/95,
НАКАЗУЮ:
1. Затвердити Положення про Центральну дегустаційну комісію виноробної промисловості Державного комітету з питань садівництва, виноградарства та виноробної промисловості України (додається).
2. Створити Центральну дегустаційну комісію виноробної промисловості Держсадвинпрому України та затвердити її склад згідно з додатком N 1.
3. Затвердити склад експертної ради Центральної дегустаційної комісії Держсадвинпрому згідно з додатком N 2.
Голова Комітету | В.Я.Гончарук |
Затверджено
наказом Держсадвинпрому України
від 10.07.96 N 97
Положення про Центральну дегустаційну комісію виноробної промисловості Державного Комітету з питань садівництва, виноградарства та виноробної промисловості України
1. Загальні положення
1.1. Центральна дегустаційна комісія виноробної промисловості Держсадвинпрому України (в подальшому ЦДК) проводить органолептичну оцінку якості виноробної продукції, яка виробляється підприємствами і суб'єктами підприємницької діяльності, незалежно від форм власності і відомчої підпорядкованості, і діє у відповідності з цим Положенням.
1.2. Організаційно-технічне і методичне керівництво роботою ЦДК здійснює Управління виноробної промисловості Держсадвинпрому України.
1.3. Склад ЦДК затверджується Держсадвинпромом України.
2. Функції ЦДК
2.1. ЦДК виноробної промисловості проводить оцінку якості виноробної продукції:
- що випускається підприємствами, які входять до сфери управління Держсадвинпрому України - періодично;
- що випускається підприємствами і суб'єктами підприємницької діяльності, незалежно від форм власності і відомчої підпорядкованості;
- що подається контролюючими органами України і відібрана в процесі виробництва продукції або в торгівлі;
- що подається споживачами;
- з нових сортів винограду, що подається оригінаторами і рекомендується Держкомісією України по випробуванню та охороні сортів рослин для внесення до Реєстру рослин України;
- що поставляється на експорт, міжнародні і вітчизняні ярмарки і конкурси;
- при виникненні спору між підприємством-постачальником і підприємством-одержувачем;
- нових видів для затвердження їх до випуску;
- за окремими поданнями правоохоронних органів;
- вітчизняної та імпортної сировини, яка використовується у виробництві виноробної продукції (виноматеріали, коньячні спирти, концентрати виноградного соку та інші);
- зовнішнього оформлення і укупорювання продукції, яка подається на дегустацію.
2.2. ЦДК виноробної промисловості дає висновки про якість виноробної продукції, вітчизняної та імпортної сировини, розробляє пропозиції про освоєння випуску або зняття з виробництва окремих марок виноробної продукції, про поставку виноробної продукції на експорт, міжнародні і вітчизняні ярмарки і конкурси, розробляє рекомендації по підвищенню якості виноробної продукції.
2.3. Висновки і рекомендації ЦДК повідомляються зацікавленим організаціям.
3. Порядок проведення дегустацій
3.1. Засідання ЦДК скликаються головою або заступником голови ЦДК. На засідання можуть запрошуватися спеціалісти виноробної галузі і зацікавлених організацій. Кількість учасників засідання визначається головою або заступником голови, але не менше п'ятидесяти відсотків членів ЦДК.
3.2. Рішення ЦДК вважаються прийнятими, якщо в засіданні приймають участь не менше п'ятидесяти відсотків членів ЦДК. Виконання окремих завдань по визначенню якості виноробної продукції з виїздом на місця виробництва може бути доручено трьом членам комісії.
3.3. В період між засіданнями ЦДК її функції виконує експертна рада ЦДК. Рішення експертної ради приймається при участі в засіданні не менше 75 відсотків членів ради.
Про результати роботи експертної ради члени ЦДК інформуються на засіданнях ЦДК.
3.4. Оцінка якості виноробної продукції проводиться за 10-бальною системою. Середній бал визначається як середньоарифметична величина з оцінок членів комісії, які беруть участь у засіданні.
3.5. Випуск нових видів виноробної продукції може проводитись тільки при наявності позитивного висновку ЦДК виноробної промисловості або її експертної ради.
3.6. Виноробна продукція дозволяється до реалізації або рекомендується до затвердження, як новий вид продукції, при одержанні відповідних дегустаційних оцінок, але не нижче:
Таблиця 1
------------------------------------------------------------------
| Найменування продукції |Оцінка за 10-ти бальною |
| |системою, не нижче |
| |-------------------------|
| |готова продук-|нові види |
| |ція |продукції |
------------------------------------------------------------------
Вино виноградне ординарне 8,0 8,4
марочне 8,8 9,2
колекційне 9,2 -
контрольованих найме-
нувань за походженням 9,4 9,4
Шампанське та ігристе акратофорне 8,8 9,0
Шампанське колекційне 9,0 9,2
Вино виноградне газоване 8,2 8,6
Коньяк 3 зірочки 8,3 8,5
4 зірочки 8,5 8,7
5 зірочок 8,7 8,9
КВ 9,0 9,2
КВВК 9,2 9,4
КС 9,4 9,6
Міцні напої 8,0 8,2
Вино плодове 7,8 8,2
Сік 8,0 8,4
Вино плодове газоване 8,0 8,4
Напої плодово-ягідні газовані 8,0 8,4
Примітка: Виноматеріали оброблені, купажі коньяків і міцних напоїв перед розливом оцінюються на рівні готової продукції.
3.6.1. Виноматеріали необроблені, одержані у сезон виробництва, а також сокоматеріали і спирти молоді використовують для виробництва готової продукції при отриманні відповідних оцінок, не нижче:
Таблиця 2
------------------------------------------------------------------
| Найменування продукції |Оцінка за 10-ти|
| |бальною систе- |
| |мою, не нижче |
------------------------------------------------------------------
Виноматеріали виноградні необроблені ординарні 7,5
для закладки на витрим-
ку 7,8
для закладки на витрим-
ку для вин контрольова-
них найменувань 8,4
Шампанські виноматеріали і виноматеріали для
ігристих вин (для акратофорного способу) 7,8
Шампанські виноматеріали для пляшкового способу 8,0
Виноматеріали коньячні 7,5
Виноматеріали плодово-ягідні необроблені 7,3
Спирти коньячні молоді 7,5
Спирти плодові молоді 7,4
Сокоматеріали виноградні 7,5
Сокоматеріали плодово-ягідні 7,4
3.7. Рішення ЦДК та експертної ради оформляються протоколами, в яких зазначаються:
дата і місце проведення дегустації;
персональний склад учасників дегустації;
перелік продегустованої продукції з органолептичною характеристикою і бальною оцінкою;
висновки за результатами дегустації.
Протоколи підписуються головуючим на засіданні і секретарем.
4. Порядок подання і витрачання зразків
4.1. Зразки виноробної продукції для дегустації подаються в кількості не менше двох пляшок:
вина - місткістю 0,7 дм3;
коньяки і міцні напої - місткістю 0,5 дм3;
шампанське, ігристе і газоване вино - місткістю 0,75 дм3 або 0,8 дм3.
4.2. Зразки продукції, представлені для оцінки якості, повинні мати таку документацію:
супроводжувальний лист з зазначенням мети дегустації;
акт відбору проб;
посвідчення про якість з зазначенням найменування продукції, року врожаю, сорту винограду, технології виготовлення, даних по обсягах виробництва, фізико-хімічних показників, передбачених діючими стандартами, технічними умовами;
товарно-транспортна накладна.
На нові види продукції додатково подаються:
висновок дегустаційної комісії обласного органу, до складу якого входить підприємство-виготовлювач;
................Перейти до повного тексту