- Правова система ipLex360
- Законодавство
- Наказ
МІНІСТЕРСТВО ОХОРОНИ ЗДОРОВ'Я УКРАЇНИ
НАКАЗ
Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
08 липня 2022 р.
за № 755/38091
Про затвердження Вимог до безпечності та окремих показників якості дитячого харчування
Відповідно до частини другої
статті 6 Закону України "Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів", абзацу сьомого підпункту 14 пункту 4, пункту 8 Положення про Міністерство охорони здоров'я України, затвердженого
постановою Кабінету Міністрів України від 25 березня 2015 року № 267 (у редакції постанови Кабінету Міністрів України від 24 січня 2020 року № 90), з метою приведення вимог до дитячого харчування у відповідність до вимог Європейського Союзу, НАКАЗУЮ:
1. Затвердити Вимоги до безпечності та окремих показників якості дитячого харчування, що додаються.
2. Установити, що дитяче харчування, яке відповідає вимогам, що діяли до набрання чинності цим наказом, але не відповідає Вимогам, затвердженим пунктом 1 цього наказу, може ввозитися на митну територію України, вироблятися та/або вводитися в обіг протягом трьох років після набрання чинності цим наказом. Таке дитяче харчування може перебувати в обігу до настання кінцевої дати споживання або закінчення строку придатності, або мінімального терміну придатності, або дати "вжити до".
4. Директорату громадського здоров'я та профілактики захворюваності (Даниленко О.М.) забезпечити подання цього наказу в установленому законодавством порядку на державну реєстрацію до Міністерства юстиції України.
5. Контроль за виконанням цього наказу покласти на заступника Міністра охорони здоров'я України - головного державного санітарного лікаря України Кузіна І.В.
6. Цей наказ набирає чинності через три місяці з дня його офіційного опублікування.
ПОГОДЖЕНО: Т.в.о. Голови Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів Голова Державної регуляторної служби України Міністр аграрної політики та продовольства України В.о. президента Національної академії медичних наук України Уповноважений Верховної Ради України з прав людини |
А. Вовнюк О. Кучер М. Сольський І. Лурін Л. Денісова |
ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Міністерства охорони
здоров'я України
23 червня 2022 року № 1084
Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
08 липня 2022 р.
за № 755/38091
ВИМОГИ
до безпечності та окремих показників якості дитячого харчування
I. Загальні положення
1. Ці Вимоги поширюються на:
1) дитячі суміші початкові та дитячі суміші для подальшого годування;
2) дитяче харчування на основі зернових;
3) продукти прикорму, крім дитячого харчування на основі зернових (далі - інші продукти прикорму).
Ці Вимоги не поширюються на дитяче харчування для спеціальних медичних цілей, а також воду для дитячого харчування.
2. Зазначені в пункті 1 цього розділу харчові продукти не можуть вводитися в обіг, якщо вони не відповідають цим Вимогам.
3. Цими Вимогами встановлюються правила застосування пестицидів під час первинного виробництва продукції, що використовується для виробництва харчових продуктів, зазначених у пункті 1 цього розділу, та їх максимальні межі залишків.
( Абзац другий пункту 3 розділу I із змінами, внесеними згідно з Наказом Міністерства охорони здоров'я
№ 1212 від 12.07.2022 )
II. Вимоги до дитячих сумішей початкових та дитячих сумішей для подальшого годування
1. Дитячі суміші початкові є єдиним харчовим продуктом, який може вводитися в обіг на ринку України як такий, що може в повній мірі задовольняти харчові потреби здорових дітей грудного віку протягом перших місяців життя до введення продуктів прикорму.
2. Дитячі суміші початкові повинні вироблятися з джерел білка, визначених у додатках 1 і 2 до цих Вимог, а також інших інгредієнтів за умови, що їх придатність для харчування дітей з народження була встановлена за допомогою визнаних, на міжнародному та/або національному рівні, наукових даних.
3. Дитячі суміші для подальшого годування повинні вироблятися з джерел білка, визначених у додатках 2 і 3 до цих Вимог, а також інших інгредієнтів за умови, що їх придатність для харчування дітей грудного віку була встановлена за допомогою визнаних, на міжнародному та/або національному рівні, наукових даних.
4. Дитячі суміші початкові та дитячі суміші для подальшого годування повинні бути вироблені у такий спосіб, щоб їх вживання не потребувало будь-якого попереднього приготування, крім додавання води питної або іншої придатної для розведення цих сумішей рідини.
5. Дитячі суміші початкові та дитячі суміші для подальшого годування не можуть містити залишки пестицидів, рівень яких для кожного окремого пестициду перевищує 0,01 мг/кг, за винятком пестицидів або їх метаболітів, максимальний рівень залишків яких наведено у додатку 4 до цих Вимог.
6. В первинному виробництві продукції, призначеної для виробництва дитячих сумішей початкових та дитячих сумішей для подальшого годування, забороняється застосовувати пестициди, зазначені у додатку 5 до цих Вимог.
Пестициди, зазначені у додатку 5 до цих Вимог, слід вважати такими, що не застосовувались, якщо їх залишки в дитячих сумішах початкових та дитячих сумішах для подальшого годування не визначаються на рівні 0,003 мг/кг і менше відповідно до вимог, що встановлені до лабораторних досліджень (випробувань)
Законом України "Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров'я та благополуччя тварин".
7. Вимоги, зазначені у пунктах 5 та 6 цього розділу, застосовуються як до дитячих сумішей початкових, так і дитячих сумішей для подальшого годування, що пропонуються до реалізації як готові до вживання, або до відновлених (приготованих) відповідно до інструкції виробника.
8. Для виробництва дитячих сумішей початкових та дитячих сумішей для подальшого годування, з метою забезпечення у харчуванні дітей грудного та раннього віку вмісту поживних речовин (мінеральні речовини, вітаміни, амінокислоти та інших речовини, що мають поживну цінність), можуть використовуватися тільки поживні речовини, що зазначені в додатку 6 до цих Вимог.
9. Для поживних речовин, наведених у додатку 6 до цих Вимог, щодо яких у законодавстві України не встановлено критерії чистоти, можуть застосовуватися відповідні критерії, встановлені Комісією з Кодексу Аліментаріус, іншими відповідними міжнародними організаціями, Міжнародною Фармакопеєю та/або законодавством Європейського Союзу.
III. Вимоги до дитячого харчування на основі зернових та інших продуктів прикорму
1. Основний склад дитячого харчування на основі зернових повинен відповідати параметрам, наведеним у додатку 7 до цих Вимог.
2. Основний склад інших продуктів прикорму повинен відповідати параметрам, наведеним у додатку 8 до цих Вимог.
3. При виробництві дитячого харчування на основі зернових та інших продуктів прикорму можна додавати тільки поживні речовини, наведені у додатку 9 до цих Вимог.
4. Дитяче харчування на основі зернових та інші продукти прикорму не можуть містити залишки для кожного окремого пестициду на рівні, що перевищує 0,01 мг/кг, за винятком пестицидів або їх метаболітів, максимальний рівень залишків яких наведено у додатку 4 до цих Вимог.
5. У первинному виробництві продукції, призначеної для виробництва дитячого харчування на основі зернових та інших продуктів прикорму забороняється застосовувати пестициди зазначені у додатку 5 до цих Вимог.
Пестициди, зазначені у додатку 5 до цих Вимог, слід вважати такими, що не застосовувались, якщо їх залишки в дитячому харчуванні на основі зернових та інших продуктах прикорму не визначаються на рівні 0,003 мг/кг і менше відповідно до вимог, що встановлені до лабораторних досліджень (випробувань)
Законом України "Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров'я та благополуччя тварин".
6. Вимоги пунктів 4 та 5 цього розділу застосовуються до дитячого харчування на основі зернових та інших продуктів прикорму, які пропонуються до реалізації як готові до вживання, або до відновлених (приготованих) відповідно до інструкції виробника.
IV. Маркування і реклама
2. Крім зазначення енергетичної цінності і кількості поживних речовин у розрахунку на 100 мл готового до вживання харчового продукту, на маркуванні дитячих сумішей для подальшого годування може наводитися інформація про вміст вітамінів та мінеральних речовин у відсотках від референсних величин споживання, наведених в додатку 10 до цих Вимог, на 100 мл готового до вживання харчового продукту після відновлення (приготування) відповідно до інструкції виробника.
3. Заборонено застосування тверджень про поживну цінність та про користь для здоров'я для дитячих сумішей початкових.
4. На маркуванні дитячих сумішей початкових та дитячих сумішей для подальшого годування можуть наводитися позначки щодо лактози, відповідно дододатку 11 до цих Вимог.
5. На маркуванні дитячого харчування на основі зернових та інших продуктів прикорму зазначається така інформація:
1) вік дитини (але не менше чотирьох місяців) починаючи з якого може вживатися цей харчовий продукт;
2) присутність або відсутність глютену, якщо рекомендований вік з якого може вживатися цей харчовий продукт, становить менше шести місяців;
3) енергетична цінність, виражена у кДж та ккал, вміст білків, вуглеводів та жирів, що виражений у числовій формі на 100 г або 100 мл харчового продукту, або на кількість порційного харчового продукту, який пропонується для споживання;
4) середня кількість кожної мінеральної речовини та вітаміну, для яких у додатках 7 та 8 до цих Вимог встановлений відповідний рівень вмісту, виражена у числовій формі на 100 г або 100 мл готового до вживання харчового продукту, або на кількість порційного харчового продукту, який пропонується для споживання.
6. Крім середньої кількості кожної мінеральної речовини та вітаміну, що вказуються відповідно до положень підпункту 4 пункту 5 цього розділу, на маркуванні дитячого харчування на основі зернових та інших продуктів прикорму, може наводитися середня кількість інших мінеральних речовин та вітамінів, якщо їх назви наведені в додатку 9 до цих Вимог. Ця кількість виражається у числовій формі на 100 г або 100 мл готового до вживання харчового продукту, або на кількість порційного харчового продукту, який пропонується для споживання.
7. Крім середньої кількості кожної мінеральної речовини та вітаміну, що зазначається відповідно до положень підпункту 4 пункту 5 цього розділу, на маркуванні дитячого харчування на основі зернових та інших продуктів прикорму може наводитися відсоток від їх референсної величини споживання, наведеної в додатку 12 до цих Вимог, за умови, що цей відсоток дорівнює або більше 15.
Відсоток від референсної величини споживання розраховується на 100 г або 100 мл готового до вживання харчового продукту, або на кількість порційного харчового продукту, який пропонується для споживання.
В.о. Генерального директора Директорату громадського здоров'я та профілактики захворюваності |
О. Даниленко |
Додаток 1
до Вимог до безпечності
та окремих показників якості дитячого
харчування
(пункт 2 розділу II)
ОБОВ'ЯЗКОВИЙ СКЛАД
дитячих сумішей початкових, що пропонуються до реалізації як готові до вживання, або відновлених шляхом розведення відповідно до інструкції виробника
I. Енергетична цінність
Таблиця 1
Мінімум |
Максимум |
250 кДж / 100 мл (60 ккал / 100 мл) |
293 кДж / 100 мл (70 ккал / 100 мл) |
II. Білок
1. Вміст білка = вміст азоту х 6,25.
2. Вміст білка в дитячих сумішах початкових, виготовлених на основі білків коров'ячого чи козиного молока наведено в таблиці 2.
Таблиця 2
Мінімум |
Максимум |
0,43 г / 100 кДж (1,8 г / 100 ккал) |
0,6 г / 100 кДж (2,5 г / 100 ккал) |
Для набуття відповідного значення енергетичної цінності дитячі суміші початкові, виготовлені з молочних білків коров'ячого або козиного молока, повинні містити доступні як незамінні, так і умовно незамінні амінокислоти в кількості, як мінімум, рівній їх вмісту в еталонному білку (в грудному молоці, амінокислотний склад якого наведено у додатку 2 до Вимог до безпечності та окремих показників якості дитячого харчування, затверджених наказом Міністерства охорони здоров'я України від 23 червня 2022 року № 1084 (далі - Вимоги).
З метою розрахунку може визначатися:
сумарна концентрація метіоніну і цистеїну, якщо співвідношення метіонін/цистеїн не більше 2;
сумарна концентрація тирозину і фенілаланіну, якщо співвідношення тирозин/фенілаланін не більше 2.
Співвідношення метіонін/цистеїн та тирозин/фенілаланін може бути більше ніж 2 за умови, що придатність харчового продукту для вживання дітьми грудного віку підтверджена загальновизнаними науковими даними.
Вміст L-карнітину повинен бути, як мінімум, рівним 0,3 мг / 100 кДж (1,2 мг / 100 ккал).
3. Вміст білка в дитячих сумішах початкових, виготовлених на основі ізолятів соєвого білка, окремо або в суміші з білками коров'ячого або козиного молока наведено в таблиці 3.
Таблиця 3
Мінімум |
Максимум |
0,54 г / 100 кДж (2,25 г / 100 ккал) |
0,67 г / 100 кДж (2,8 г / 100 ккал) |
При виробництві цих дитячих сумішей початкових повинні використовуватися тільки ізоляти соєвого білка.
Для набуття відповідного значення енергетичної цінності дитячі суміші початкові, виготовлені з білка коров'ячого або козиного молока, та ті, що виготовлені на основі ізолятів соєвого білка, окремо або в суміші з білками коров'ячого або козиного молока, повинні містити доступні як незамінні, так і умовно незамінні амінокислоти в кількості, як мінімум, рівній їх вмісту в еталонному білку (в грудному молоці, амінокислотний склад якого наведений у додатку 2 до Вимог).
З метою розрахунку може визначатися:
сумарна концентрація метіоніну і цистеїну, якщо співвідношення метіонін/цистеїн не більше 2;
сумарна концентрація тирозину і фенілаланіну, якщо співвідношення тирозин/фенілаланін не більше 2.
Співвідношення метіонін/цистеїн та тирозин/фенілаланін може бути більше ніж 2 за умови, що придатність харчового продукту для вживання дітьми грудного віку підтверджена загальновизнаними науковими даними.
4. Дитячі суміші початкові, виготовлені на основі гідролізату білка, повинні відповідати вимогам щодо білка, наведеним у пунктах 5 або 6 цього розділу.
5. Вимоги до білка, група A.
1) Вміст білка наведено в таблиці 4.
Таблиця 4
Мінімум |
Максимум |
0,44 г / 100 кДж (1,86 г / 100 ккал) |
0,67 г / 100 кДж (2,8 г / 100 ккал) |
2) джерело білка.
Білок солодкої демінералізованої сироватки, отриманої з коров'ячого молока після ферментативного осаджування казеїну за допомогою хімозину, що складається з:
63 % ізоляту білка сироватки, що не містить казеїно-глікомакропептид, з мінімальним вмістом білка на рівні 95 % сухої речовини і рівнем денатурації білка нижче 70 %, а також з максимальним вмістом золи - 3 %;
37 % концентрату білка солодкої сироватки з мінімальним вмістом білка на рівні 87 % сухої речовини і рівнем денатурації білка нижче 70 %, а також з максимальним вмістом золи - 3,5 %;
3) переробка білка.
Двофазний гідроліз з використанням препарату трипсину з фазою теплової обробки (від 3 до 10 хвилин при температурі від 80° C до 100° C) між двома фазами гідролізу;
4) незамінні та умовно незамінні амінокислоти, L-карнітин.
Для набуття відповідного значення енергетичної цінності дитяча суміш початкова, виготовлена на основі гідролізату білка, повинна містити доступні як незамінні, так і умовно незамінні амінокислоти в кількості, як мінімум, рівній їх вмісту в еталонному білку (грудне молоко, амінокислотний склад якого наведений у додатку 2 до Вимог).
З метою розрахунку визначається:
концентрація метіоніну і цистеїну, якщо співвідношення метіонін/цистеїн не більше 2:1;
концентрація тирозину і фенілаланіну, якщо тирозин/фенілаланін - не більше 2:1. Співвідношення метіонін/цистеїн та тирозин/фенілаланін може бути більше ніж 2:1 за умови, що придатність вживання дітьми грудного віку підтверджена загальновизнаними науковими даними.
Вміст L-карнітину повинен бути, як мінімум, рівним 0,3 мг / 100 кДж (1,2 мг / 100 ккал).
6. Вимоги до білка, група B.
1) Вміст білка наведено в таблиці 5.
Таблиця 5
Мінімум |
Максимум |
0,55 г / 100 кДж (2,3 г / 100 ккал) |
0,67 г / 100 кДж (2,8 г / 100 ккал) |
2) джерело білка.
Білок сироватки, отриманий з коров'ячого молока, що складається з:
77 % кислої сироватки, отриманої з концентрату білка сироватки з вмістом білка від 35 % до 80 %;
23 % солодкої сироватки, отриманої з демінералізованої сироватки з мінімальним вмістом білка 12,5 %;
3) переробка білка.
Вхідний матеріал зволожують та нагрівають. Після фази теплової обробки, гідроліз проводять за pH від 7,5 до 8,5 та температури від 55 до 70° C із використанням ферментної суміші серинової ендопептидази та комплексу протеаза/пептидаза. Харчові ферменти інактивуються на стадії термічної обробки (від 2 до 10 секунд за температури 120 - 150° C) під час виробничого процесу.
4) незамінні та умовно незамінні амінокислоти, L-карнітин.
Для набуття відповідного значення енергетичної цінності дитяча суміш початкова, виготовлена на основі гідролізату білка, повинна містити доступні як незамінні, так і умовно незамінні амінокислоти в кількості, як мінімум, рівній їх вмісту в еталонному білку (грудне молоко, амінокислотний склад якого наведений у додатку 2 до Вимог).
З метою розрахунку визначається:
концентрація метіоніну і цистеїну, якщо співвідношення метіонін/цистеїн не більше 2:1;
концентрація тирозину і фенілаланіну, якщо тирозин/фенілаланін - не більше 2:1. Співвідношення метіонін/цистеїн та тирозин/фенілаланін може бути більше ніж 2:1 за умови, що придатність вживання дітьми грудного віку підтверджена загальновизнаними науковими даними.
Вміст L-карнітину повинен бути, як мінімум, рівним 0,3 мг / 100 кДж (1,2 мг / 100 ккал).
7. У всіх випадках амінокислоти можуть бути додані до складу дитячих сумішей початкових тільки у цілях підвищення поживної цінності білків і лише в пропорціях, необхідних для цих цілей.
III. Таурин
Якщо таурин додають до складу дитячої суміші початкової, його вміст не повинен перевищувати 2,9 мг / 100 кДж (12 мг / 100 ккал).
IV. Холін
Таблиця 6
Мінімум |
Максимум |
6 мг / 100 кДж (25 мг / 100 ккал) |
12 мг / 100 кДж (50 мг / 100 ккал) |
V. Ліпіди
Таблиця 7
Мінімум |
Максимум |
1,1 г / 100 кДж (4,4 г / 100 ккал) |
1,4 г / 100 кДж (6,0 г / 100 ккал) |
1. Речовини, які заборонено використовувати як інгредієнти для виготовлення дитячих сумішей початкових, зазначені в частинах першій і третій
статті 32-1 Закону України "Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів".
2. Вміст трансжирних кислот не повинен перевищувати 3 % від загального вмісту жирів.
3. Вміст ерукової кислоти не повинен перевищувати 0,4 % від загального вмісту жирів.
4. Лінолева кислота
Таблиця 8
Мінімум |
Максимум |
120 мг / 100 кДж (500 мг / 100 ккал) |
300 мг / 100 кДж (1200 мг / 100 ккал) |
5. Альфа-ліноленова кислота
Таблиця 9
Мінімум |
Максимум |
12 мг / 100 кДж (50 мг / 100 ккал) |
24 мг / 100 кДж (100 мг / 100 ккал) |
6. Докозагексаєнова кислота
Таблиця 10
Мінімум |
Максимум |
4,8 мг / 100 кДж (20 мг / 100 ккал) |
12 мг / 100 кДж (50 мг / 100 ккал) |
7. В якості інгредієнтів до дитячих сумішей початкових можуть бути додані інші довголанцюгові (20 і 22 атоми вуглецю) поліненасичені жирні кислоти (далі - ПНЖК). У такому разі їх вміст не повинен перевищувати:
2 % від загального вмісту жирів для n-6 ПНЖК (1 % від загального вмісту жиру для арахідонової кислоти (20: 4 x n-6).
Вміст ейкозапентаєнової кислоти (20: 5 x n-3) не повинен перевищувати вмісту докозагексаєнової кислоти (22: 6 x n-3).
VI. Фосфоліпіди
Кількість фосфоліпідів у дитячих сумішах початкових не повинна перевищувати 2 г/л.
VII. Інозитол
Таблиця 11
Мінімум |
Максимум |
0,96 мг / 100 кДж (4 мг / 100 ккал) |
9,6 мг / 100 кДж (40 мг / 100 ккал) |
VIII. Вуглеводи
Таблиця 12
Мінімум |
Максимум |
2,2 г / 100 кДж (9 г / 100 ккал) |
3,3 г / 100 кДж (14 г / 100 ккал) |
1. Можуть бути використані тільки такі вуглеводи:
Таблиця 13
Лактоза |
|
Мальтоза |
Сахароза |
Глюкоза |
Мальтодекстрини |
Глюкозний сироп або сухий глюкозний сироп |
Оброблений крохмаль |
Природньо вільні від глютену |
Гелізований крохмаль |
2. Лактоза
Таблиця 14
Мінімум |
Максимум |
1,1 г / 100 кДж (4,5 г / 100 ккал) |
Не визначений Не визначений |
Положення цього пункту не застосовується до дитячих сумішей початкових, в яких ізоляти соєвого білка становлять більше 50 % від загального вмісту білка, або до дитячих сумішей початкових, де застосовується позначки про відсутність лактози відповідно до додатку 11 до Вимог.
3. Сахароза.
Сахароза може бути додана тільки до дитячих сумішей початкових, виготовлених на основі гідролізату білка. Якщо додають сахарозу, її вміст не повинен перевищувати 20 % загального вмісту вуглеводів.
4. Глюкоза.
Глюкоза може бути додана тільки до дитячих сумішей початкових, виготовлених на основі гідролізату білка. Якщо додають глюкозу, її вміст не повинен перевищувати 0,5 г / 100 кДж (2 г / 100 ккал).
5. Глюкозний сироп або сухий глюкозний сироп.
Глюкозний сироп або сухий глюкозний сироп можна додавати до дитячих сумішей початкових, виготовлених на основі білка коров'ячого молока або козиного молока, або дитячих сумішей початкових, виготовлених на основі ізолятів соєвих білкових (окремо або в суміші з білками коров'ячого або козиного молока), лише якщо еквівалент декстрози не перевищує 32. Якщо в ці харчові продукти додають глюкозний сироп або сухий глюкозний сироп, вміст глюкози в результаті такого додавання не повинен перевищувати 0,2 г / 100 кДж (0,84 г / 100 ккал).
Максимальні кількості глюкози, встановлені в пункті 4 цього розділу, застосовуються, якщо до складу дитячих сумішей початкових, виготовлених на основі гідролізатів білка, додають глюкозний сироп або сухий глюкозний сироп.
6. Оброблений крохмаль і/або гелізований крохмаль.
Таблиця 15
Мінімум |
Максимум |
- |
2 г / 100 мл і 30 % від загального вмісту вуглеводів |
IX. Фруктоолігосахариди і галактоолігосахариди
1. До складу дитячих сумішей початкових можуть бути додані фруктоолігосахариди і галактоолігосахариди. У такому разі їх вміст не повинен перевищувати 0,8 г / 100 мл в комбінації з 90 % олігогалактозил-лактози і 10 % олігофруктосилсахарози з високою молекулярною масою.
2. Інші комбінації і максимальні рівні фруктоолігосахаридів і галактоолігосахаридів можуть використовуватися відповідно до пункту 2 розділу II Вимог.
X. Мінеральні речовини
1. Дитячі суміші початкові, виготовлені на основі білків коров'ячого молока або козиного молока, або гідролізату білка.
Таблиця 16
Мінеральні речовини |
на 100 кДж |
на 100 ккал |
мінімум |
максимум |
мінімум |
максимум |
Натрій (мг) |
6 |
14,3 |
25 |
60 |
Калій (мг) |
19,1 |
38,2 |
80 |
160 |
Хлориди (мг) |
14,3 |
38,2 |
60 |
160 |
Кальцій (мг) |
12 |
33,5 |
50 |
140 |
Фосфор (мг)-1 |
6 |
21,5 |
25 |
90 |
Магній (мг) |
1,2 |
3,6 |
5 |
15 |
Залізо (мг) |
0,07 |
0,31 |
0,3 |
1,3 |
Цинк (мг) |
0,12 |
0,24 |
0,5 |
1 |
Мідь (мкг) |
14,3 |
24 |
60 |
100 |
Йод (мкг) |
3,6 |
6,9 |
15 |
29 |
Селен (мкг) |
0,72 |
2 |
3 |
8,6 |
Марганець (мкг) |
0,24 |
24 |
1 |
100 |
Молібден (мкг) |
- |
3,3 |
- |
14 |
Фтористі з'єднання (мкг) |
- |
24 |
- |
100 |
__________
-1 Загальний фосфор.
Молярне співвідношення кальцій/доступний фосфор не повинно бути менше ніж 1 і більше ніж 2.
Кількість доступного фосфору розраховується як 80 % загального фосфору для дитячої суміші початкової, що виготовлена на основі білка коров'ячого молока, білка козиного молока або гідролізатів білка.
2. Дитячі суміші початкові, виготовлені на основі ізолятів соєвого білка окремо або в суміші з білками коров'ячого або козиного молока.
Для цих сумішей початкових повинні застосовуватися всі вимоги пункту 1 цього розділу, крім тих, що стосуються заліза, фосфору і цинку, вміст яких повинен бути таким:
Таблиця 17
|
на 100 кДж |
на 100 ккал |
мінімум |
максимум |
мінімум |
максимум |
Залізо (мг) |
0,11 |
0,48 |
0,45 |
2 |
Фосфор (мг)-1 |
7,2 |
24 |
30 |
100 |
Цинк (мг) |
0,18 |
0,3 |
0,75 |
1,25 |
__________
-1 Загальний фосфор.
Молярне співвідношення кальцій / доступний фосфор не повинно бути менше ніж 1 і більше ніж 2.
Кількість доступного фосфору розраховується як 70 % загального фосфору для дитячої суміші початкової, що виготовлена на основі білка коров'ячого молока, білка козиного молока або гідролізатів білка.
XI. Вітаміни
Таблиця 18
Вітаміни |
на 100 кДж |
на 100 ккал |
мінімум |
максимум |
мінімум |
максимум |
Вітамін A (мкг-RE)-1 |
16,7 |
27,2 |
70 |
114 |
Вітамін D (мкг) |
0,48 |
0,6 |
2 |
2,5 |
Тіамін (мкг) |
9,6 |
72 |
40 |
300 |
Рибофлавін (мкг) |
14,3 |
95,6 |
60 |
400 |
Ніацин (мг)-2 |
0,1 |
0,36 |
0,4 |
1,5 |
Пантотенова кислота (мг) |
0,1 |
0,48 |
0,4 |
2 |
Вітамін B6 (мкг) |
4,8 |
41,8 |
20 |
175 |
Біотин (мкг) |
0,24 |
1,8 |
1 |
7,5 |
Фолат (мкг-DFE)-3 |
3,6 |
11,4 |
15 |
47,6 |
Вітамін B12 (мкг) |
0,02 |
0,12 |
0,1 |
0,5 |
Вітамін C (мг) |
0,96 |
7,2 |
4 |
30 |
Вітамін K (мкг) |
0,24 |
6 |
1 |
25 |
Вітамін E (мг альфа -TE)-4 |
0,14 |
1,2 |
0,6 |
5 |
__________
-1 RE = еквівалент усіх трансретинолів.
-2 Преформований ніацин.
-3 Еквівалент фолату: 1 мкг DFE = 1 мкг фолату з харчового продукту = 0,6 мкг фолієвої кислоти з дитячої суміші початкової.
-4 На основі активності RRR-a-токоферолу вітаміну E.
XII. Нуклеотиди
До складу дитячих сумішей початкових можуть бути додані такі нуклеотиди:
Таблиця 19
Назви нуклеотидів |
Максимум-1 |
(мг / 100 кДж) |
(мг / 100 ккал) |
Цитидин 5'-монофосфат |
0,60 |
2,50 |
Уридин 5'-монофосфат |
0,42 |
1,75 |
Аденозин 5'-монофосфат |
0,36 |
1,50 |
Гуанозин 5'-монофосфат |
0,12 |
0,50 |
Інозин 5'-монофосфат |
0,24 |
1,00 |
__________
-1 Загальна концентрація нуклеотидів не повинна перевищувати 1,2 мг / 100 кДж (5 мг / 100 ккал).
Додаток 2
до Вимог до безпечності
та окремих показників якості дитячого
харчування
(пункт 2 розділу II)
НЕЗАМІННІ ТА УМОВНО НЕЗАМІННІ АМІНОКИСЛОТИ
у складі грудного молока
1. Для потреб додатків 1 та 3 до Вимог до безпечності та окремих показників якості дитячого харчування, затверджених наказом Міністерства охорони здоров'я України від 23 червня 2022 року № 1084 (далі - Вимоги), грудне молоко використовуватиметься, як еталонний білок згідно з пунктами 2 та 3 цього додатку відповідно.
2. Для потреб пунктів 2, 3 та 6 розділу II додатків 1 та 3 до Вимог для дитячих сумішей початкових та дитячих сумішей для подальшого годування, виготовлених з коров'ячого або козиного молока, та дитячих сумішей початкових та дитячих сумішей для подальшого годування, виготовлених з ізолятів соєвих білків, окремо або в суміші з білками коров'ячого або козиного молока, та дитячих сумішей початкових та дитячих сумішей для подальшого годування виготовлених на основі гідролізату білка, незамінними та умовно незамінними амінокислотами у грудному молоці, вираженими у мг на 100 кДж та 100 ккал, є такі:
Таблиця 1
№ з/п |
Амінокислоти |
На 100 кДж-1 |
на 100 ккал |
1 |
Цистеїн |
9 |
38 |
2 |
Гістидин |
10 |
40 |
3 |
Ізолейцин |
22 |
90 |
4 |
Лейцин |
40 |
166 |
5 |
Лізин |
27 |
113 |
6 |
Метіонін |
5 |
23 |
7 |
Фенілаланін |
20 |
83 |
8 |
Треонін |
18 |
77 |
9 |
Триптофан |
8 |
32 |
10 |
Тирозин |
18 |
76 |
11 |
Валін |
21 |
88 |
__________
-1 1 кДж = 0,239 ккал.
3. Для потреб пункту 5 розділу II додатків 1 та3 до Вимог для дитячих сумішей початкових і дитячих сумішей для подальшого годування, виготовлених на основі гідролізатів білків незамінними та умовно незамінними амінокислотами у грудному молоці, вираженими у мг на 100 кДж та 100 ккал, є такі:
Таблиця 2
№ з/п |
Амінокислоти |
мг на 100 кДж |
мг на 100 ккал |
1 |
Аргінін |
16 |
69 |
2 |
Цистеїн |
6 |
24 |
3 |
Гістидин |
11 |
45 |
4 |
Ізолейцин |
17 |
72 |
5 |
Лейцин |
37 |
156 |
6 |
Лізин |
29 |
122 |
7 |
Метіонін |
7 |
29 |
8 |
Фенілаланін |
15 |
62 |
9 |
Треонін |
19 |
80 |
10 |
Триптофан |
7 |
30 |
11 |
Тирозин |
14 |
59 |
12 |
Валін |
19 |
80 |
__________
-1 1 кДж = 0,239 ккал.
Додаток 3
до Вимог до безпечності
та окремих показників якості дитячого
харчування
(пункт 3 розділу II)
ОБОВ'ЯЗКОВИЙ СКЛАД
дитячих сумішей для подальшого годування, що пропонуються до реалізації як готові до вживання, або відновлених шляхом розведення відповідно до інструкцій виробника
I. Енергетична цінність
Таблиця 1
Мінімум |
Максимум |
250 кДж / 100 мл |
293 кДж / 100 мл |
(60 ккал / 100 мл) |
(70 ккал / 100 мл) |
II. Білки
1. Вміст білка = вмісту азоту x 6,25.
2. Вміст білка в дитячих сумішах для подальшого годування виготовлених на основі білків коров'ячого чи козиного молока наведено в таблиці 2.
Таблиця 2
Мінімум |
Максимум |
0,38 г / 100 кДж |
0,6 г / 100 кДж |
(1,6 г / 100 ккал) |
(2,5 г / 100 ккал) |
Для досягнення відповідного значення енергетичної цінності дитячі суміші для подальшого годування повинні містити доступні як незамінні, так і умовно незамінні амінокислоти в кількості, як мінімум, рівній їх вмісту в еталонному білку (грудне молоко, амінокислотний склад якого наведений у додатку 2 до Вимог до безпечності та окремих показників якості дитячого харчування, затверджених наказом Міністерства охорони здоров'я України від 23 червня 2022 року № 1084 (далі - Вимоги).
Для цілей розрахунку концентрації метіоніну та цистеїну і концентрації фенілаланіну та тирозину можуть підсумовуватися.
3. Вміст білка в дитячих сумішах для подальшого годування, виготовлених на основі ізолятів соєвого білка, окремо або в суміші з білками коров'ячого або козиного молока наведено в таблиці 3.
Таблиця 3
Мінімум |
Максимум |
0,54 г / 100 кДж (2,25 г / 100 ккал) |
0,67 г / 100 кДж (2,8 г / 100 ккал) |
При виробництві цих дитячих сумішей для подальшого годування повинні використовуватися тільки ізоляти соєвого білка.
Для набуття відповідного значення енергетичної цінності дитяча суміш для подальшого годування, виготовлена на основі ізолятів соєвого білка, окремо або в суміші з білками коров'ячого або козиного молока, повинна містити доступні як незамінні, так і умовно незамінні амінокислоти в кількості, як мінімум, рівній їх вмісту в еталонному білку (грудне молоко, амінокислотний склад якого наведений у додатку 2 до Вимог). Для цілей розрахунку концентрації метіоніну та цистеїну і концентрації фенілаланіну та тирозину можуть підсумовуватися.
4. Дитячі суміші для подальшого годування, виготовлені на основі гідролізату білка, повинні відповідати вимогам щодо білка, наведеним у пунктах 5 або 6 цього розділу.
5. Вимоги до білка, група A.
1) Вміст білка наведено в таблиці 4.
Таблиця 4
Мінімум |
Максимум |
0,44 г / 100 кДж |
0,67 г / 100 кДж |
(1,86 г / 100 ккал) |
(2,8 г / 100 ккал) |
2) джерело білка.
Білок солодкої демінералізованої сироватки, отриманої з коров'ячого молока після ферментативного осаджування казеїну за допомогою хімозину, що складається з:
63 % ізоляту білка сироватки, що не містить казеїно-глікомакропептид, з мінімальним вмістом білка на рівні 95 % сухої речовини і рівнем денатурації білка нижче 70 %, а також з максимальним вмістом золи - 3 %;
37 % концентрату білка солодкої сироватки з мінімальним вмістом білка на рівні 87 % сухої речовини і рівнем денатурації білка нижче 70 %, а також з максимальним вмістом золи - 3,5 %;
3) переробка білка.
Двофазний гідроліз з використанням препарату трипсину з фазою теплової обробки (від 3 до 10 хвилин при температурі від 80° C до 100° C) між двома фазами гідролізу;
4) незамінні та умовно незамінні амінокислоти, L-карнітин.
Для набуття відповідного значення енергетичної цінності дитячі суміші для подальшого годування, виготовлені на основі гідролізату білка, повинні містити доступні як незамінні, так і умовно незамінні амінокислоти в кількості, як мінімум, рівній їх вмісту в еталонному білку (грудне молоко, амінокислотний склад якого наведений у додатку 2 до Вимог).
Для цілей розрахунку концентрації метіоніну та цистеїну і концентрації фенілаланіну та тирозину можуть підсумовуватися.
6. Вимоги до білка, група B.
1) Вміст білка наведено в таблиці 5.
Таблиця 5
Мінімум |
Максимум |
0,55 г / 100 кДж (2,3 г / 100 ккал) |
0,67 г / 100 кДж (2,8 г / 100 ккал) |
2) джерело білка.
Білок сироватки, отриманий з коров'ячого молока, що складається з:
77 % кислої сироватки, отриманої з концентрату білка сироватки з вмістом білка від 35 % до 80 %;
23 % солодкої сироватки, отриманої з демінералізованої сироватки з мінімальним вмістом білка 12,5 %;
3) переробка білка.
Вхідний матеріал зволожують та нагрівають. Після фази теплової обробки, гідроліз проводять за pH від 7,5 до 8,5 та температури від 55 до 70° C із використанням ферментної суміші серинової ендопептидази та комплексу протеаза/пептидаза. Харчові ферменти інактивуються на стадії термічної обробки (від 2 до 10 секунд за температури 120 - 150° C) під час виробничого процесу.
4) незамінні та умовно незамінні амінокислоти.
Для набуття відповідного значення енергетичної цінності дитяча суміш початкова, виготовлена на основі гідролізату білка, повинна містити доступні як незамінні, так і умовно незамінні амінокислоти в кількості, як мінімум, рівній їх вмісту в еталонному білку (грудне молоко, амінокислотний склад якого наведений у додатку 2 до Вимог).
Для цілей розрахунку концентрації метіоніну та цистеїну і концентрації фенілаланіну та тирозину можуть підсумовуватися.
7. У всіх випадках амінокислоти можуть бути додані до складу дитячих сумішей для подальшого годування тільки у цілях підвищення поживної цінності білків і лише в пропорціях, необхідних для цих цілей.
III. Таурин
Якщо таурин додають до складу сумішей для подальшого годування, його вміст не повинен перевищувати 2,9 мг / 100 кДж (12 мг / 100 ккал).
IV. Ліпіди
Таблиця 6
Мінімум |
Максимум |
1,1 г / 100 кДж |
1,4 г / 100 кДж |
(4,4 г / 100 ккал) |
(6,0 г / 100 ккал) |
1. Як інгредієнти в сумішах для подальшого годування заборонені речовини, що зазначені в частинах першій і третій
статті 32-1 Закону України "Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів".
2. Вміст трансжирних кислот не повинен перевищувати 3 % від загального вмісту жирів.
3. Вміст ерукової кислоти не повинен перевищувати 0,4 % від загального вмісту жирів.
4. Лінолева кислота
Таблиця 7
Мінімум |
Максимум |
120 мг / 100 кДж |
300 мг / 100 кДж |
(500 мг / 100 ккал) |
(1200 мг / 100 ккал) |
5. Альфа-ліноленова кислота
Таблиця 8
Мінімум |
Максимум |
12 мг / 100 кДж |
24 мг / 100 кДж |
(50 мг / 100 ккал) |
(100 мг / 100 ккал) |
6. Докозагексаєнова кислота
Таблиця 9
Мінімум |
Максимум |
4,8 мг / 100 кДж |
12 мг / 100 кДж |
(20 мг / 100 ккал) |
(50 мг / 100 ккал) |
7. В якості інгредієнтів можуть додаватися інші довголанцюгові (20 і 22 атоми вуглецю) поліненасичені жирні кислоти (далі - ПНЖК). У такому разі їх вміст не повинен перевищувати:
2 % від загального вмісту жирів для n-6 ПНЖК (1 % загального вмісту жиру для арахідонової кислоти (20: 4 x n-6);
вміст ейкозапентаєнової кислоти (20: 5 x n-3) не повинен перевищувати вмісту докозагексаєнової кислоти (22: 6 x n-3).
V. Фосфоліпіди
Кількість фосфоліпідів у дитячих сумішах для подальшого годування не повинна перевищувати 2 г/л.
VI. Вуглеводи
Таблиця 10
Мінімум |
Максимум |
2,2 г / 100 кДж |
3,3 г / 100 кДж |
(9 г / 100 ккал) |
(14 г / 100 ккал) |
1. Заборонено використання інгредієнтів, що містять глютен, у дитячих сумішах для подальшого годування.
2. Лактоза
Таблиця 11
Мінімум |
Максимум |
1,1 г / 100 кДж |
Не встановлений |
(4,5 г / 100 ккал) |
Не встановлений |
Положення цього пункту не застосовується до дитячих сумішей для подальшого годування, в яких ізоляти соєвого білка становлять понад 50 % від загального вмісту білка, або до дитячих сумішей для подальшого годування для яких заявлена відсутність лактози як це передбачено додатком 11.
3. Сахароза, фруктоза, мед
Таблиця 12
Мінімум |
Максимум |
- |
Окремо або в сумі: 20 % загального вмісту вуглеводів |
Мед повинен піддаватися обробці, яка знищує спори Chlostridium botulinum.
4. Глюкоза може бути додана тільки до дитячих сумішей для подальшого годування, виготовлених на основі гідролізату білка. Якщо глюкозу додають, її вміст не повинен перевищувати 0,5 г / 100 кДж (2 г / 100 ккал).
5. Глюкозний сироп або сухий глюкозний сироп можна додавати до дитячих сумішей для подальшого годування, виготовлених на основі білка коров'ячого молока або козиного молока, або дитячої суміші для подальшого годування, виготовленої на основі ізолятів соєвих білкових (окремо або в суміші з білками коров'ячого або козиного молока), лише якщо еквівалент декстрози не перевищує 32. Якщо в ці харчові продукти додають глюкозний сироп або сухий глюкозний сироп, вміст глюкози в результаті такого додавання не повинен перевищувати 0,2 г / 100 кДж (0,84 г / 100 ккал).
Максимальні кількості глюкози, встановлені в пункті 4 цього розділу, застосовуються, якщо до складу дитячих сумішей для подальшого годування, виготовлених на основі гідролізатів білка, додають глюкозний сироп або сухий глюкозний сироп.
VII. Фруктоолігосахариди і галактоолігосахариди
1. До складу дитячих сумішей для подальшого годування можуть бути додані фруктоолігосахариди і галактоолігосахариди.
2. У разі додавання фруктоолігосахаридів і галактоолігосахаридів їх вміст не повинен перевищувати: 0,8 г / 100 мл у комбінації з 90 % олігогалактозил-лактози і 10 % олігофруктосилсахарози з високою молекулярною масою. Інші комбінації і максимальні рівні фруктоолігосахаридів і галактоолігосахаридів можуть використовуватися відповідно до пункту 3 розділу II Вимог.
................Перейти до повного тексту