- Правова система ipLex360
- Законодавство
- Наказ
ДЕРЖАВНИЙ КОМІТЕТ ВЕТЕРИНАРНОЇ МЕДИЦИНИ УКРАЇНИ
НАКАЗ
09.12.2010 м. Київ № 547
Зареєстровано в Міністерстві юстиції України
10 січня 2011 р. за № 16/18754
Про внесення змін до Ветеринарних та санітарних вимог до особистих підсобних господарств населення - виробників сирого товарного молока
( Наказ втратив чинність у зв'язку з втратою чинності наказом Державного департаменту ветеринарної медицини Міністерства аграрної політики України від 21 березня 2002 року
№ 17 згідно з наказом Міністерства аграрної політики та продовольства України від 7 квітня 2022 року
№ 209 )
Відповідно до Законів України "Про безпечність та якість харчових продуктів" та "Про ветеринарну медицину", з метою гармонізації законодавства України з питань ветеринарної медицини до законодавства ЄС, а також забезпечення здійснення державної ветеринарно-санітарної експертизи молока згідно з міжнародними вимогами
НАКАЗУЮ:
1. Внести зміни до наказу Державного департаменту ветеринарної медицини Міністерства аграрної політики України від 21.03.2002 № 17 "Про затвердження Ветеринарних та санітарних вимог до особистих підсобних господарств населення - виробників сирого товарного молока", зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 05.04.2002 за
№ 336/6624, такі зміни:
у назві та тексті наказу слова "особистих підсобних господарств населення" у всіх відмінках замінити словами "особисті селянські господарства" у відповідних відмінках.
2. Затвердити Зміни до Ветеринарних та санітарних вимог до особистих підсобних господарств населення - виробників сирого товарного молока, затверджених наказом Державного департаменту ветеринарної медицини Міністерства аграрної політики України від 21.03.2002 № 17, зареєстрованих у Міністерстві юстиції України 05.04.2002 за
№ 336/6624, що додаються.
3. Управлінню ветеринарно-санітарної експертизи та безпечності харчових продуктів Державного комітету ветеринарної медицини (Семенчук О. С.):
3.1. Подати цей наказ на державну реєстрацію до Міністерства юстиції України.
3.2. Довести цей наказ до відома головних управлінь ветеринарної медицини в Автономній Республіці Крим, областях, містах Києві та Севастополі.
4. Наказ набирає чинності через шість місяців після його офіційного опублікування.
5. Контроль за виконанням цього наказу покласти на заступника Голови Державного комітету ветеринарної медицини України Башинського В. В.
В. о. Голови | В. М. Горжеєв |
ПОГОДЖЕНО: | |
Міністр аграрної політики України | М. В. Присяжнюк |
Перший заступник Міністра - головний державний санітарний лікар України | С. А. Риженко |
Голова Державного комітету України з питань технічного регулювання та споживчої політики | О. С. Матвійчук |
Голова Державного комітету України з питань регуляторної політики та підприємництва | М. Бродський |
ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Державного комітету ветеринарної медицини України
09.12.2010 № 547
Зареєстровано
в Міністерстві юстиції України
10 січня 2011 р. за № 16/18754
Зміни
до Ветеринарних та санітарних вимог до особистих підсобних господарств населення - виробників сирого товарного молока
1. Главу 2 викласти у такій редакції:
"2. Терміни та їх визначення
У цих Вимогах терміни вживаються у такому значенні:
ветеринарна картка - документ, виданий державним лікарем ветеринарної медицини або уповноваженим лікарем ветеринарної медицини, до якого заносяться дані щодо ветеринарно-санітарного стану господарства, діагностики, вакцинації, лікування та інших протиепізоотичних заходів стосовно певної тварини, який є додатком до паспорта цієї тварини;
вільний продаж молока - форма реалізації молока, що здійснюється на агропродовольчому ринку;
знезараження (знешкодження) - технологічна обробка продукції (пастеризація, кип'ятіння тощо), що забезпечує її безпеку для людей і тварин та охорону довкілля;
первинна обробка молока - фільтрація та охолодження сирого товарного молока;
реалізація молока за прямими зв'язками - реалізація молока за договорами молокопереробним підприємствам через пункти закупівлі молока або безпосередньо з молочних ферм сільськогосподарських підприємств усіх форм власності та сільськогосподарських (фермерських) господарств;
сире молоко - означає молоко, що є продуктом молочних залоз домашніх тварин, яке не було підігріто до температури понад 40° C та не було оброблено у такий спосіб, який дає аналогічний ефект.".
2. Пункт 3.3 глави 3 доповнити реченням такого змісту: "За необхідності мають проводитися заходи з боротьби з гризунами та комахами згідно з інструкціями із застосування дератизаційних та дезінсекційних засобів.".
3. У главі 4:
3.1. Пункт 4.4 викласти у такій редакції:
"4.4. Перед доїнням проводять масаж вимені. Доять корову сухими руками. Перші цівки молока з кожної дійки здоюють в окремий посуд. Таке молоко допускається згодовувати тваринам.
Молоко перших цівок ретельно оглядається на наявність органолептичних невідповідностей (згустки молока, крові, зміна кольору тощо). Наявність згустків і пластівців свідчить про запалення тієї чверті вимені, з якої видоєне молоко. Таке молоко здоюється в окремий посуд та не допускається до споживання людьми, реалізації за прямими зв'язками та у вільний продаж.
Після видоювання корови дійки витирають сухим рушником. Обробка дійок здійснюється розчинами або спреями, зареєстрованими у встановленому законодавством порядку, та у такий спосіб, що не призводить до потрапляння залишкових кількостей забруднювачів у молоко.".
3.2. Пункт 4.8 викласти у такій редакції:
"4.8. Сире молоко має бути отримано від здорових тварин, які:
утримуються на територіях, благополучних щодо інфекційних хвороб тварин;
не мають клінічних ознак інфекційних хвороб тварин, що передаються людині через молоко;
мають задовільний стан здоров'я та у яких не виявлено ознак недугів, що можуть призвести до забруднення молока, зокрема не мають виділень із статевих органів, ентеритів з діареєю і лихоманкою, кровотеч;
не мають запалення вимені (мастити) та ран на вимені, які могли б вплинути на якість молока;
не лікувалися забороненими ветеринарними препаратами;
піддавалися лікуванню ветеринарними препаратами, але з дотриманням термінів очікування, що встановлені інструкціями із застосування цих препаратів.
Молоко для реалізації повинно бути незбираним, за органолептичними, фізико-хімічними, бактеріологічними й іншими показниками якості та безпеки відповідати вимогам нормативно-правових актів. Не допускається у процесі зберігання змішування молока різних надоїв (охолодженого і свіжовидоєного).".
4. У главі 5:
4.1. Пункт 5.1 доповнити новими абзацами такого змісту:
"Після завершення проведення ветеринарно-санітарних заходів власники тварин протягом трьох днів мають надати спеціалістам державної служби ветеринарної медицини ветеринарну картку для внесення результатів діагностичних досліджень та даних, що підтверджують проведення відповідних щеплень.
................Перейти до повного тексту