1. Правова система ipLex360
  2. Законодавство
  3. Наказ


МІНІСТЕРСТВО АГРАРНОЇ ПОЛІТИКИ УКРАЇНИ
ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Міністерства
аграрної політики
України
27.03.2003
ПОГОДЖЕНО
Міністерством праці
та соціальної
політики України
ДОВІДНИК
кваліфікаційних характеристик професій працівників
ВИПУСК 67
Водний транспорт
Розділ "Плавсклад виробничого флоту рибної промисловості" Видання друге, доповнене, перепрацьоване
Станом на 10.05.2005 р.
КВАЛІФІКАЦІЙНІ ХАРАКТЕРИСТИКИ
КЕРІВНИКИ
1. КАПІТАН-ДИРЕКТОР
Завдання та обов'язки. Здійснює керівництво судном, у тому числі судноводінням, промисловими операціями, всією виробничою діяльністю. Вживає заходів для забезпечення безпеки мореплавання; запобігання забрудненню навколишнього середовища, підтримання порядку на судні, запобігання будь-якій шкоді судну, людям, вантажу й знаряддям лову. Забезпечує захист інтересів судновласника й власника вантажів. Контролює порядок ведення суднової документації фінансово-господарської діяльності судна. Забезпечує організацію загально-суднової служби. Контролює наявність необхідних для рейсу навігаційних карт, лоцій та інших посібників для плавання, здійснює опрацювання шляху майбутнього плавання. Контролює несення ходової й стоянкової вахт під час рейсу. Забезпечує технічну і навігаційну готовність судна до безпечного плавання й ведення промислу, укомплектування екіпажу всіма видами постачання. Забезпечує готовність екіпажу до керування судном і його технічними засобами, до виконання дій з боротьби за живучість судна під час пожеж і в екстремальних умовах. Контролює готовність екіпажу до виконання виробничих завдань. Забезпечує безперервний контроль остійності судна, правильність складування й розміщення, збереження вантажів. Особисто керує судном під час заходу до порту або виходу із нього, у разі, коли судно розходиться з іншими кораблями у вузьких місцях, районах інтенсивного руху, за обмеженої видимості та з інших складних умов плавання. Контролює одержання навігаційної та гідро-метеорологічної інформації, а також інформації щодо переміщення інших суден. Аналізує погодні та океанографічні умови. Контролює додержання правил під час буксирування та плавання в льодових умовах. Використовує радіолокаційні лоцманські проведення та інформацію служби регулювання руху суден згідно з портовими правилами, рекомендаціями лоцмана і навігаційними посібниками. Організовує й контролює технічне навчання командного складу і суднової команди, здійснює керівництво плавальною практикою практикантів, яких направлено на судно. Контролює наявність і терміни дії суднових документів, дипломів, сертифікатів та посвідчень членів екіпажу. Пред'являє судно, його обладнання та постачання для огляду й перевірки відповідно до встановлених термінів. Вживає заходів щодо правильного оформлення документації у разі аварійних ситуацій, а також у випадках псування, ушкодження та втрати вантажів, заподіяння травм людям і в інших випадках у порядку, встановленому чинним законодавством України. Проводить попереднє розслідування аварійних випадків незалежно від їх класифікації. Контролює осідання, остійність та подовжню міцність судна. Забезпечує надання допомоги потерпілим від лиха на морі, а також допомогу іншому судну, його пасажирам і екіпажу після зіткнення, наскільки це можливо без загрози для свого екіпажу і судна. Організовує надання невідкладної медичної допомоги. У разі воєнних дій вживає всіх заходів щодо недопущення захоплення судна, людей, документів, вантажів та іншого майна. Дає дозвіл залишити судно екіпажу в разі загрози неминучої загибелі судна. Залишає судно останнім, якщо вжито всіх можливих заходів щодо порятунку морських карт цього рейсу, суднового радіо - і машинного журналів, документів, цінностей. Виконує свої обов'язки стосовно екіпажу незалежно від його місцезнаходження у разі загибелі судна. Підтримує порядок на судні відповідно до чинного законодавства України про працю. Виконує функції органів дізнання, керуючись при цьому чинним кримінально-процесуальним законодавством України. Приймає рішення на проведення ревізії продовольства й вантажів. Вживає заходів для придбання коштів на продовження плавання, ремонт судна або утримання екіпажу у випадку виникнення непередбаченої потреби в коштах. Засвідчує акти цивільного стану, факт смерті та заповіт.
Повинен знати: постанови, розпорядження, накази, інструкції, нормативні й інші керівні документи, що стосуються безпеки мореплавання, судноводіння, технічного стану суден, організації загально-суднової служби; правила і нормативні документи Регістру судноплавства України або іншої класифікаційної організації, що здійснює технічний нагляд за судном; положення Статуту служби на суднах флоту України; Кодекс торговельного мореплавства; правила, документи законодавства України, положення міжнародних конвенцій та резолюцій Міжнародної морської організації судноплавства (ЇМО), міжнародного авіаційного і морського пошуку та рятування (МАМПР), щодо запобігання забрудненню із суден (МАРПОЛ), запобігання зіткненню суден (МППСС), охорони життя людини на морі (СОЛАС), підготовки, атестації моряків та несення вахти (ПДНВ); правила користування Глобальною морською системою зв'язку під час лиха і для забезпечення безпеки (ГМЗЛБ), засоби автоматичного радіолокаційного проведення (ЗАРП); Галузеву угоду між Центральним уповноваженим органом рибного господарства і профспілкою; основи управління; суднову організацію; правила та інструкції судновласника; умови Колективного договору щодо свого судна та екіпажу; трудове законодавство; економіку та комерційну експлуатацію морського риболовного і транспортного флоту, етику ділового співробітництва та ведення переговорів; чинні положення про оплату праці; прикордонні та митні правила; морське право; аварійно-рятувальну справу; англійську мову,
Кваліфікаційні вимоги. Повна вища освіта відповідного напряму підготовки (магістр, спеціаліст). Післядипломна освіта в галузі управління. Стаж роботи за професією помічника каштана судна валовою місткістю 3000 і більше - не менше 3 років або не менше 2 років з урахуванням 1 року, у тому числі за професією старшого помічника капітана. Диплом каштана далекого плавання. Підтвердження стандарту компетентності відповідно до вимог Кодексу ПДНВ.
2. ПОМІЧНИК КАПІТАНА-ДИРЕКТОРА З ВИДОБУТКУ
Завдання та обов'язки. Організовує і керує процесом промислового добування риби й морепродуктів. Забезпечує і несе відповідальність за правильну експлуатацію промислових механізмів та устаткування, належну роботу знарядь лову на своїй дільниці роботи. Організовує роботу фахівців і промислових вахт, одержання промислового озброєння, належне зберігання й ремонт знарядь лову. Забезпечує роботу знарядь лову в заданому промисловому режимі, готовність служби до ведення промислу. Забезпечує своєчасний ремонт знарядь лову і промислового спорядження, бере в цьому особисту участь. Організовує перевірки й випробування промислового спорядження. Керує поставленням вантажних блоків на устаткуванні. Контролює дотримання виробничої дисципліни, правил роботи зі знаряддями лову, правил і норм з охорони праці. У разі виявлення небезпеки, що загрожує людям, технічним засобам і знаряддям лову, негайно доповідає вахтовому помічнику капітана й одночасно вживає заходів для їх ліквідації. У складних умовах керує особисто промисловими вахтами під час робіт із тралом і згідно з експериментальними схемами. Аналізує промислову обстановку. Організовує перевірки й випробування блоків, гаків, ланцюгів і скоб із промислової частини. Контролює ведення встановленої документації й звітності, складання заявок на матеріально-технічне постачання, організовує його одержання, раціональне використання й облік. Організовує інструктажі з перевірки знань і підвищення рівня технічних знань матросів.
Повинен знати: накази, розпорядження, керівні матеріали з рибальства, інші нормативні документи і правила; призначення і конструктивні особливості промислового устаткування й спорядження судна, правила його технічної експлуатації; ремонт і розкрій сітьових матеріалів, такелажні й інші роботи зі знаряддями лову; розташування приміщень на судні, промисловий розклад; схеми безпечного розміщення людей під час роботи зі знаряддями лову і промисловими механізмами; правила надання першої допомоги в разі нещасних випадків; основи економіки, організації виробництва і праці; техніко-економічне і виробниче планування, норми і розцінки на роботи; чинні положення щодо оплати праці; правила і норми з охорони праці, суднової і виробничої санітарії та протипожежної безпеки; трудове законодавство; правила охорони навколишнього середовища; прикордонні і митні правила; положення Статуту служби на суднах флоту рибної промисловості.
Кваліфікаційні вимоги. Повна або базова вища освіта відповідного напряму підготовки (магістр, спеціаліст, бакалавр). Стаж роботи за професією майстра з добування риби: для магістра, спеціаліста - не менше 2 років, для бакалавра - не менше 3 років. Наявність відповідного кваліфікаційного посвідчення, свідоцтва або диплома, виданого у встановленому порядку.
3. ПОМІЧНИК КАПІТАНА-ДИРЕКТОРА З ВИРОБНИЦТВА
Завдання та обов'язки. Здійснює організацію і керівництво всіма процесами оброблення продуктів промислу, зберігання й здавання готової продукції і перевіряє готовність членів служби рибних цехів, ліній з оброблення риби, рибоборошняної установки для роботи на промислі, трюмів для прийому рибопродукції і виконання робіт в порту. Організовує змінну роботу вахт з операції технологічного процесу. Встановлює обсяг робіт за кожною виробничою дільницею. Контролює підготовку й налагодження технологічного устаткування до роботи. Доводить рейсове завдання до членів своєї служби. Видає змінне завдання майстрам з оброблення рибопродукції, контролює його виконання. Забезпечує раціональне використання технологічного устаткування й дотримання правил технічної експлуатації. За погодженням з капітаном розподіляє сировину згідно виду оброблення. Організовує облік рибопродукції, що випускається, готує дані для добового зведення, визначає й оформляє оптимальний каргоплан і контролює його виконання в частині завантаження продуктами промислу. Контролює суворе дотримання норм витрати риби-сирцю, матеріалів, тари, технологічних правил оброблення і зберігання продуктів промислу, санітарних умов виробництва, температури в трюмі, правил охорони праці. Контролює своєчасність обслуговування виробничих дільниць служби оброблення іншими судновими службами і вживає заходів щодо всунення виявлених недоліків. Здійснює контроль за веденням робочих журналів змінними майстрами, машиністами рибоборошняної установки. Організовує навантаження й вивантаження рибопродукції, оформлення товарно-транспортних документів. Погоджує заявки на тару й інше матеріально-технічне забезпечення. Затверджує акти на списання матеріалів, тари та інше. Бере участь у проведенні аналізів якості рибопродукції особами, що інспектують. Подає зразки рибопродукції і відповідні документи інспекції з якості. Пред'являє судно органам санітарного нагляду й іншим особам, які інспектують. Організовує інструктажі з охорони праці та промислової санітарії, виробничі інструктажі на робочих місцях.
Повинен знати: накази, розпорядження, правила й інші керівні матеріали, що стосуються виробничо-господарської діяльності дільниці; технічні вимоги до продукції, що випускається дільницею, технологію її виробництва; видовий асортимент рибопродукції; норми витрат сировини, матеріалів і тари; методи техніко-економІчного і виробничого планування; основи економіки й організації виробництва; види браку й способи запобігання йому; принципи роботи технологічного устаткування і правила його експлуатації; норми й розцінки на роботи, чинні положення щодо оплати праці; правила і норми охорони праці, виробничої санітарії та протипожежної безпеки; основи трудового законодавства; правила охорони навколишнього середовища; прикордонні та митні правила; чинні нормативні документи з безпеки мореплавання і боротьби за живучість судна; аварійно-рятувальну справу; англійську мову (морську специфіку).
Кваліфікаційні вимоги. Повна або базова вища освіта відповідного напряму підготовки (магістр, спеціаліст або бакалавр). Підвищення кваліфікації (щорічна атестація). Стаж роботи за професією майстра з оброблення риби: для магістра, спеціаліста - не менше 2 років, бакалавра - не менше 3 років.
ФАХІВЦІ
1. МЕХАНІК З АВТОМАТИКИ
Завдання та обов'язки. Забезпечує в період рейсу надійну безперебійну роботу, своєчасне технічне обслуговування й ремонт усіх засобів суднової автоматики за винятком засобів автоматизації електростанцій, правильну технічну експлуатацію електричного й електронного устаткування, включаючи діагностику і ремонт. Здійснює контроль за правильністю використання засобів автоматики із дотриманням вимог з охорони праці, протипожежної безпеки й охорони людського життя на морі. Ощадливо використовує і вчасно поповнює запчастини. Інструменти та видаткові матеріали. Перевіряє наявність і виконання графіків профілактичних оглядів та ремонту засобів суднової автоматики. Вживає необхідних заходів у випадку виявлення несправностей у роботі засобів суднової автоматики. Веде документацію з організації технічного обслуговування і ремонту, готує й пред'являє до огляду наглядовим органам засоби суднової автоматики, здійснює приймання нових засобів автоматики після ремонту. Забезпечує своєчасність проведення перевірок контрольно-вимірювальних приладів і апаратури.
Повинен знати: постанови, розпорядження, правила, інструкції, нормативні та інші керівні документи щодо безпечної експлуатації суднових систем і механізмів; організацію суднової служби; технічні характеристики пристроїв і засобів автоматики, принципи їх дії, правила використання, обслуговування; правила й нормативні документи Морського Регістру Судноплавства України або іншої класифікаційної організації, що здійснює технічний нагляд за судном; положення Міжнародних конвенцій (СОЛАС, МАРПОЛ, ПДМНВ) з доповненнями і резолюціями ІМО; процедури безпеки й аварійні процедури; перехід від дистанційного автоматичного до місцевого керування системами; правила використання й призначення ручних інструментів, вимірювального і виробничого устаткування в разі виявлення й усунення несправностей; методи безпечних і невідкладних дій, які необхідно виконувати у випадку пожежі або інциденту; аварійно-рятувальну справу; суднові системи пожежогасіння; англійську мову в обсязі, що дозволяє використовувати технічні посібники і виконувати свої обов'язки; основи економіки й організації праці; основи трудового законодавства.
Кваліфікаційні вимоги. Повна або базова вища освіта, відповідного напряму підготовки (спеціаліст, бакалавр). Стаж роботи за професією електромеханіка - не менше б місяців. Підтвердження стандарту компетентності відповідно до вимог кодексу ПДМНВ.

................
Перейти до повного тексту