1. Правова система ipLex360
  2. Законодавство
  3. Регламент


02008R1334 - UA - 03.12.2020. - 021.001
Цей текст слугує суто засобом документування і не має юридичної сили. Установи Союзу не несуть жодної відповідальності за його зміст. Автентичні версії відповідних актів, включно з їхніми преамбулами, опубліковані в Офіційному віснику Європейського Союзу і доступні на EUR-Lex.
(До Розділу IV : Торгівля і питання, пов'язані з торгівлею
Глава 4 . Санітарні та фітосанітарні заходи)
РЕГЛАМЕНТ ЄВРОПЕЙСЬКОГО ПАРЛАМЕНТУ І РАДИ (ЄС) № 1334/2008
від 16 грудня 2008 року
про смако-ароматичні добавки та деякі харчові інгредієнти зі смако-ароматичними властивостями, призначені для використання в та на харчових продуктах, і внесення змін до Регламенту Ради (ЄЕС) № 1601/91, Регламентів (ЄС) № 2232/96 та (ЄС) № 110/2008 та Директиви 2000/13/ЄС
(Текст стосується ЄЕП)
(ОВ L 354, 31.12.2008, с. 34)
Зі змінами, внесеними: Офіційний вісник
сторінка дата
РЕГЛАМЕНТОМ ЄВРОПЕЙСЬКОГО ПАРЛАМЕНТУ І РАДИ (ЄС) № 1169/2011
від 25 жовтня 2011 року
L 304 18 22.11.2011
ІМПЛЕМЕНТАЦІЙНИМ РЕГЛАМЕНТОМ КОМІСІЇ (ЄС) № 872/2012
від 1 жовтня 2012 року
L 267 1 02.10.2012
РЕГЛАМЕНТОМ КОМІСІЇ (ЄС) № 545/2013 від 14 червня 2013 року L 163 15 15.06.2013
РЕГЛАМЕНТОМ КОМІСІЇ (ЄС) № 985/2013 від 14 жовтня 2013 року L 273 18 15.10.2013
РЕГЛАМЕНТОМ КОМІСІЇ (ЄС) № 246/2014 від 13 березня 2014 року L 74 58 14.03.2014
РЕГЛАМЕНТОМ ЄВРОПЕЙСЬКОГО ПАРЛАМЕНТУ І РАДИ (ЄС) 251/2014
від 26 лютого 2014 року
L 84 14 20.03.2014
РЕГЛАМЕНТОМ КОМІСІЇ (ЄС) № 1098/2014 від 17 жовтня 2014 року L 300 41 18.10.2014
РЕГЛАМЕНТОМ КОМІСІЇ (ЄС) 2015/648 від 24 квітня 2015 року L 107 15 25.04.2015
РЕГЛАМЕНТОМ КОМІСІЇ (ЄС) 2015/1102 від 8 липня 2015 року L 181 54 09.07.2015
РЕГЛАМЕНТОМ КОМІСІЇ (ЄС) 2015/1760 від 1 жовтня 2015 року L 257 27 02.10.2015
РЕГЛАМЕНТОМ КОМІСІЇ (ЄС) 2016/54 від 19 січня 2016 року L 13 40 20.01.2016
РЕГЛАМЕНТОМ КОМІСІЇ (ЄС) 2016/55 від 19 січня 2016 року L 13 43 20.01.2016
РЕГЛАМЕНТОМ КОМІСІЇ (ЄС) 2016/178 від 10 лютого 2016 року L 35 6 11.02.2016
РЕГЛАМЕНТОМ КОМІСІЇ (ЄС) 2016/637 від 22 квітня 2016 року L 108 24 23.04.2016
РЕГЛАМЕНТОМ КОМІСІЇ (ЄС) 2016/692 від 4 травня 2016 року L 120 7 05.05.2016
РЕГЛАМЕНТОМ КОМІСІЇ (ЄС) 2016/1244 від 28 липня 2016 року L 204 7 29.07.2016
РЕГЛАМЕНТОМ КОМІСІЇ (ЄС) 2017/378 від 3 березня 2017 року L 58 14 04.03.2017
РЕГЛАМЕНТОМ КОМІСІЇ (ЄС) 2017/1250 від 11 липня 2017 року L 179 3 12.07.2017
РЕГЛАМЕНТОМ КОМІСІЇ (ЄС) № 2018/678 від 3 травня 2018 року L 114 13 04.05.2018
РЕГЛАМЕНТОМ КОМІСІЇ (ЄС) № 2018/1246 від 18 вересня 2018 року L 235 3 19.09.2018
РЕГЛАМЕНТОМ КОМІСІЇ (ЄС) 2018/1482 від 4 жовтня 2018 року L 251 19 05.10.2018
РЕГЛАМЕНТОМ КОМІСІЇ (ЄС) 2018/1649 від 5 листопада 2018 року L 275 7 06.11.2018
РЕГЛАМЕНТОМ КОМІСІЇ (ЄС) 2019/36 від 10 січня 2019 року L 9 85 11.01.2019
РЕГЛАМЕНТОМ КОМІСІЇ (ЄС) 2019/799 від 17 травня 2019 року L 132 12 20.05.2019
РЕГЛАМЕНТОМ КОМІСІЇ (ЄС) 2020/1681 від 12 листопада 2020 року L 379 27 13.11.2020
РЕГЛАМЕНТ ЄВРОПЕЙСЬКОГО ПАРЛАМЕНТУ І РАДИ (ЄС) № 1334/2008
від 16 грудня 2008 року
про смако-ароматичні добавки та деякі харчові інгредієнти зі смако-ароматичними властивостями, призначені для використання в та на харчових продуктах, і внесення змін до Регламенту Ради (ЄЕС) № 1601/91, Регламентів (ЄС) № 2232/96 та (ЄС) № 110/2008 та Директиви 2000/13/ЄС
(Текст стосується ЄЕП)
ГЛАВА I
ПРЕДМЕТ, СФЕРА ЗАСТОСУВАННЯ, ТЕРМІНИ ТА ОЗНАЧЕННЯ
Стаття 1. Предмет
У цьому Регламенті встановлено правила щодо смако-ароматичних добавок та харчових інгредієнтів зі смако-ароматичними властивостями, призначених для використання в та на харчових продуктах, з метою забезпечення ефективного функціонування внутрішнього ринку й водночас гарантування високого рівня охорони здоров’я людини та високого рівня охорони споживачів, у тому числі охорони інтересів споживачів і добросовісних практик у торгівлі харчовими продуктами з урахуванням, у відповідних випадках, охорони довкілля.
Для таких цілей, цей Регламент передбачає:
(a) список смако-ароматичних добавок Співтовариства та вихідних матеріалів, затверджених для використання в та на харчових продуктах, наведений у додатку I (далі "список Співтовариства");
(b) умови використання смако-ароматичних добавок та харчових інгредієнтів зі смако-ароматичними властивостями в та на харчових продуктах;
(c) правила щодо маркування смако-ароматичних добавок.
Стаття 2. Сфера застосування
1. Цей Регламент застосовується до:
(a) смако-ароматичних добавок, які використовують, або що є призначеними для використання в або на харчових продуктах, без обмеження конкретніших положень, передбачених Регламентом (ЄС) № 2065/2003;
(b) харчових інгредієнтів зі смако-ароматичними властивостями;
(c) харчових продуктів, що містять смако-ароматичні добавки та/або харчові інгредієнти зі смако-ароматичними властивостями;
(d) вихідних матеріалів для смако-ароматичних добавок та/або вихідних матеріалів для харчових інгредієнтів зі смако-ароматичними властивостями.
2. Цей Регламент не застосовується до:
(a) речовин, що мають лише солодкий, кислий або солоний смак;
(b) сирих харчових продуктів;
(c) одноінгрідієнтних харчових продуктів та сумішей, таких як (але не обмежуючись лише ними) свіжі, сушені або заморожені прянощі та/або трави, суміші чаїв та суміші для настоювання як такі, якщо їх не було використано як харчові інгредієнти.
Стаття 3. Терміни та означення
1. Для цілей цього Регламенту застосовуються терміни та означення, установлені в Регламентах (ЄС) № 178/2002 та (ЄС) № 1829/2003.
2. Для цілей цього Регламенту також застосовуються такі терміни та означення:
(a) "смако-ароматичні добавки" означає продукти:
(i) не призначені для безпосереднього споживання, що їх додають до харчових продуктів, щоб надати або змінити запах та/або смак;
(ii) виготовлені з продуктів або містять продукти таких категорій: смако-ароматичні речовини, смако-ароматичні препарати, термічні технологічні смако-ароматичні добавки, коптильні смако-ароматичні добавки, прекурсори смако-ароматичних добавок або інші смако-ароматичні добавки чи їх суміші;
(b) "смако-ароматична речовина" означає певну хімічну речовину, що має смако-ароматичні властивості;
(c) "натуральна смако-ароматична речовина" означає смако-ароматичну речовину, отриману завдяки відповідним фізичним, бродильним або мікробіологічним процесам із матеріалів рослинного, тваринного або мікробіологічного походження, у незміненому стані або після перероблення, для споживання людиною із застосуванням одного або більше традиційних процесів приготування харчових продуктів, наведених у додатку II. Натуральні смако-ароматичні речовини відповідають речовинам, що природно присутні, та які було виявлено в природі;
(d) "смако-ароматичний препарат" означає продукт, інший ніж смако-ароматична речовина, отриманий:
(i) завдяки фізичним, бродильним або мікробіологічним процесам із харчового продукту в незміненому стані або після перероблення для споживання людиною із застосуванням одного або більше традиційних процесів приготування харчових продуктів, наведених у додатку II;
та/або
(ii) із матеріалу рослинного, тваринного або мікробіологічного походження, іншого ніж харчові продукти, завдяки відповідним фізичним, бродильним або мікробіологічним процесам, при цьому матеріал беруть у незміненому стані або після приготування із застосуванням одного або більше традиційних процесів приготування харчових продуктів, наведених у додатку II;
(e) "термічна технологічна смако-ароматична добавка" означає продукт, отриманий шляхом теплового оброблення, із суміші інгредієнтів, що самі по собі не обов’язково мають смако-ароматичні властивості, з яких принаймні один містить азот (аміно), а інший є редукуючим цукром; інгредієнтами для виготовлення термічних технологічних смако-ароматичних добавок можуть бути:
(i) харчові продукти;
та/або
(ii) вихідні матеріали, інші ніж харчові продукти;
(f) "коптильна смако-ароматична добавка" означає продукт, отриманий шляхом фракціонування та очищення конденсованого диму з утворенням первинних конденсатів диму, первинних фракцій смоли та/або похідних коптильних смако-ароматичних добавок, визначених у пунктах (1), (2) та (4) статті 3 Регламенту (ЄС) № 2065/2003 ;
(g) "прекурсор смако-ароматичної добавки" означає продукт, що сам по собі не обов’язково має смако-ароматичні властивості, який умисно додають до харчових продуктів з єдиною метою - виробити смак та/або аромат завдяки розкладанню інших компонентів або реакції з іншими компонентами під час оброблення харчового продукту; його можна отримувати з:
(i) харчових продуктів;
та/або
(ii) вихідних матеріалів, інших ніж харчові продукти;
(h) "інша смако-ароматична добавка" означає смако-ароматичну добавку, додану або призначену для додавання з метою надання смаку та/або запаху, але яка не підпадає під терміни та означення (b)-(g);
(i) "харчовий інгредієнт зі смако-ароматичними властивостями" означає харчовий інгредієнт, інший ніж смако-ароматичні добавки, який можна додавати до харчових продуктів з основною метою - надати їм смак або аромат, або змінити їхній смак та/або аромат, і який значною мірою впливає на присутність у харчових продуктах природних небажаних речовин;
(j) "вихідний матеріал" означає матеріал рослинного, тваринного, мікробіологічного або мінерального походження, з якого виробляють смако-ароматичні добавки або харчові інгредієнти зі смако-ароматичними властивостями; ним можуть бути:
(i) харчові продукти;
або
(ii) вихідні матеріали, інші ніж харчові продукти;
(k) "відповідний фізичний процес" означає фізичний процес, який не змінює цілеспрямовано хімічну природу компонентів смако-ароматичної добавки, без обмеження списку традиційних процесів приготування харчових продуктів, наведеного в додатку II, та не передбачає, між іншим, використання синглетного кисню, озону, неорганічних каталізаторів, металічних каталізаторів, органометалічних реагентів та/або УФ випромінення.
3. Для цілей термінів та означень, наведених у параграфі 2(d), (e), (g) та (j), вихідні матеріали, для використання яких у виробництві смако-ароматичних добавок досі існують значущі підстави, для цілей цього Регламенту вважають харчовими продуктами.
4. Смако-ароматичні добавки можуть містити харчові добавки, дозволені Регламентом (ЄС) № 1333/2008 та/або інші харчові інгредієнти, що їх додають у технологічних цілях.
ГЛАВА II
УМОВИ ВИКОРИСТАННЯ СМАКО-АРОМАТИЧНИХ ДОБАВОК, ХАРЧОВИХ ІНГРЕДІЄНТІВ ЗІ СМАКО-АРОМАТИЧНИМИ ВЛАСТИВОСТЯМИ ТА ВИХІДНИХ МАТЕРІАЛІВ
Стаття 4. Загальні умови використання смако-ароматичних добавок або харчових інгредієнтів зі смако-ароматичними властивостями
Лише смако-ароматичні добавки або харчові інгредієнти зі смако-ароматичними властивостями, що відповідають викладеним нижче умовам, можна використовувати в або на харчових продуктах:
(a) вони, відповідно до наявних наукових доказів, не становлять ризик для здоров’я споживача; та
(b) їх використання не вводить споживача в оману.
Стаття 5. Заборона на смако-ароматичні добавки, що не відповідають вимогам, та/або харчові продукти, що не відповідають вимогам
Ніхто не може вводити в обіг смако-ароматичну добавку або будь-який харчовий продукт, що містить таку смако-ароматичну добавку та/або харчові інгредієнти зі смако-ароматичними властивостями, якщо їх використання не відповідає цьому Регламенту.
Стаття 6. Наявність певних речовин
1. Речовини, перелічені в частині A додатка III, не можна додавати як такі до харчових продуктів.
2. Без обмеження Регламенту (ЄС) № 110/2008, максимальні рівні певних речовин, природно присутніх у смако-ароматичних добавках та/або харчових інгредієнтах зі смако-ароматичними властивостями, у багатоінгрідієнтних харчових продуктах, наведені в частині B додатка III, не можна перевищувати внаслідок використання смако-ароматичних добавок та/або харчових інгредієнтів зі смако-ароматичними властивостями в та на зазначених харчових продуктах. Максимальні рівні речовин, наведені в додатку III, застосовуються до харчових продуктів у тому вигляді, у якому вони реалізуються, якщо не передбачено інше. Як відступ від цього принципу, для висушених та/або концентрованих харчових продуктів, що потребують відновлення, максимальні рівні застосовуються до відновлених харчових продуктів відповідно до інструкції на етикетці з урахуванням мінімального коефіцієнта розбавлення.
3. Детальні правила імплементації параграфа 2 може бути ухвалено відповідно до регуляторної процедури, зазначеної в статті 21(2), після отримання висновку Європейського органу з безпечності харчових продуктів (далі "Орган") у разі необхідності.
Стаття 7. Використання певних вихідних матеріалів
1. Вихідні матеріали, перераховані в частині A додатка IV, не можна використовувати для виробництва смако-ароматичних добавок та/або харчових інгредієнтів зі смако-ароматичними властивостями.
2. Смако-ароматичні добавки та/або харчові інгредієнти зі смако-ароматичними властивостями, вироблені з вихідних матеріалів, перелічених у частині B додатка IV, можна використовувати лише відповідно до умов, указаних у зазначеному додатку.
Стаття 8. Смако-ароматичні добавки та харчові інгредієнти зі смако-ароматичними властивостями, для яких не потрібне оцінювання та
затвердження
1. Наведені нижче смако-ароматичні добавки та харчові інгредієнти зі смако-ароматичними властивостями можна використовувати в або на харчових продуктах без оцінювання та затвердження відповідно до цього Регламенту, за умови що вони відповідають статті 4:
(a) смако-ароматичні препарати, зазначені в статті 3(2)(d)(i);
(b) термічні технологічні смако-ароматичні добавки, зазначені в статті 3(2)(e)(i), які відповідають умовам виробництва термічних технологічних смако-ароматичних добавок та максимальним рівням певних речовин у згаданих термічних технологічних смако-ароматичних добавках, установленим у додатку V;
(c) прекурсори смако-ароматичних добавок, зазначені в статті 3(2)(g)(i);
(d) харчові інгредієнти зі смако-ароматичними властивостями.
2. Незважаючи на параграф 1, якщо Комісія, держава-член або Орган виражає сумніви щодо безпечності смако-ароматичної добавки або харчового інгредієнта зі смако-ароматичними властивостями, зазначених у параграфі 1, Орган проводить оцінювання ризику щодо такої смако-ароматичної добавки або харчового інгредієнта зі смако-ароматичними властивостями. Статті 4, 5 та 6 Регламенту (ЄС) № 1331/2008 відтак застосовуються mutatis mutandis. За необхідності Комісія, отримавши висновок Органу, ухвалює інструменти, що мають на меті внесення змін до несуттєвих елементів цього Регламенту, між іншим, шляхом його доповнення відповідно до регуляторної процедури з ретельним вивченням, зазначеної в статті 21(3). Такі інструменти встановлюють у додатках III, IV та/або V у відповідних випадках. З огляду на імперативні підстави терміновості Комісія може застосувати екстрену процедуру, зазначену в статті 21(4).
ГЛАВА III
СПИСОК СМАКО-АРОМАТИЧНИХ ДОБАВОК ТА ВИХІДНИХ МАТЕРІАЛІВ СПІВТОВАРИСТВА, ЗАТВЕРДЖЕНИХ ДЛЯ ВИКОРИСТАННЯ В АБО НА ХАРЧОВИХ ПРОДУКТАХ
Стаття 9. Смако-ароматичні добавки та вихідні матеріали, для яких потрібне оцінювання та затвердження
Цю главу застосовують до:
(a) смако-ароматичних речовин;
(b) смако-ароматичних препаратів, зазначених у статті 3(2)(d)(ii);
(c) термічних технологічних смако-ароматичних добавок, які частково або повністю підпадають під дію статті 3(2)(e)(ii), та/або щодо яких не дотримано умови виробництва термічних технологічних смако-ароматичних добавок та/або перевищено максимальні рівні певних небажаних речовин, визначених у додатку V;
(d) прекурсорів смако-ароматичних добавок, зазначених у статті 3(2)(g)(ii);
(e) інших смако-ароматичних добавок, зазначених у статті 3(2)(h);
(f) вихідних матеріалів, інших ніж харчові продукти, зазначені в статті 3(2)(j)(ii).
Стаття 10. Список смако-ароматичних добавок та вихідних матеріалів Співтовариства
З-поміж смако-ароматичних добавок та вихідних матеріалів, зазначених у статті 9, лише ті, що їх включено до списку Співтовариства, можна вводити в обіг як такі та використовувати в або на харчових продуктах відповідно до умов використання, зазначених у згаданому списку, у передбачених випадках.
Стаття 11. Внесення смако-ароматичних добавок та вихідних матеріалів до списку Співтовариства

................
Перейти до повного тексту