1. Правова система ipLex360
  2. Законодавство
  3. Регламент


02008R1333 - UA - 23.12.2020 - 046.001
Цей текст слугує суто засобом документування і не має юридичної сили. Установи Союзу не несуть жодної відповідальності за його зміст. Автентичні версії відповідних актів, включно з їхніми преамбулами, опубліковані в Офіційному віснику Європейського Союзу і доступні на EUR-Lex
(До Розділу IV: Торгівля і питання, пов'язані з торгівлею
Глава 4. Санітарні та фітосанітарні заходи)
РЕГЛАМЕНТ ЄВРОПЕЙСЬКОГО ПАРЛАМЕНТУ І РАДИ (ЄС) № 1333/2008
від 16 грудня 2008 року
про харчові добавки
(Текст стосується ЄЕП)
(OB L 354, 31.12.2008, с. 16)
Зі змінами, внесеними: Офіційний вісник
сторінка дата
РЕГЛАМЕНТОМ КОМІСІЇ (ЄС) № 238/2010 від 22 березня 2010 року L 75 17 23.03.2010
РЕГЛАМЕНТОМ КОМІСІЇ (ЄС) № 1129/2011 від 11 листопада 2011 року L 295 1 12.11.2011
Зі змінами, внесеними: РЕГЛАМЕНТОМ КОМІСІЇ (ЄС) № 1152/2013 від 19 листопада 2013 року L 311 1 20.11.2013
РЕГЛАМЕНТОМ КОМІСІЇ (ЄС) № 1130/2011 від 11 листопада 2011 року L 295 178 12.11.2011
РЕГЛАМЕНТОМ КОМІСІЇ (ЄС) № 1131/2011 від 11 листопада 2011 року L 295 205 12.11.2011
РЕГЛАМЕНТОМ КОМІСІЇ (ЄС) № 232/2012 від 16 березня 2012 року L 78 1 17.03.2012
РЕГЛАМЕНТОМ КОМІСІЇ (ЄС) № 380/2012 від 3 травня 2012 року L 119 14 04.05.2012
РЕГЛАМЕНТОМ КОМІСІЇ (ЄС) № 470/2012 від 4 червня 2012 року L 144 16 05.06.2012
РЕГЛАМЕНТОМ КОМІСІЇ (ЄС) № 471/2012 від 4 червня 2012 року L 144 19 05.06.2012
РЕГЛАМЕНТОМ КОМІСІЇ (ЄС) № 472/2012 від 4 червня 2012 року L 144 22 05.06.2012
РЕГЛАМЕНТОМ КОМІСІЇ (ЄС) № 570/2012 від 28 червня 2012 року L 169 43 29.06.2012
РЕГЛАМЕНТОМ КОМІСІЇ (ЄС) № 583/2012 від 2 липня 2012 року L 173 8 03.07.2012
РЕГЛАМЕНТОМ КОМІСІЇ (ЄС) № 675/2012 від 23 липня 2012 року L 196 52 24.07.2012
РЕГЛАМЕНТОМ КОМІСІЇ (ЄС) № 1049/2012 від 8 листопада 2012 року L 310 41 09.11.2012
РЕГЛАМЕНТОМ КОМІСІЇ (ЄС) № 1057/2012 від 12 листопада 2012 року L 313 11 13.11.2012
РЕГЛАМЕНТОМ КОМІСІЇ (ЄС) № 1147/2012 від 4 грудня 2012 року L 333 34 05.12.2012
РЕГЛАМЕНТОМ КОМІСІЇ (ЄС) № 1148/2012 4 грудня 2012 року L 333 37 05.12.2012
РЕГЛАМЕНТОМ КОМІСІЇ (ЄС) № 1149/2012 від 4 грудня 2012 року L 333 40 05.12.2012
РЕГЛАМЕНТОМ КОМІСІЇ (ЄС) № 1166/2012 від 7 грудня 2012 року L 336 75 08.12.2012
РЕГЛАМЕНТОМ КОМІСІЇ (ЄС) № 25/2013 від 16 січня 2013 року L 13 1 17.01.2013
РЕГЛАМЕНТОМ КОМІСІЇ (ЄС) № 244/2013 від 19 березня 2013 року L 77 3 20.03.2013
РЕГЛАМЕНТОМ КОМІСІЇ (ЄС) № 256/2013 від 20 березня 2013 року L 79 24 21.03.2013
РЕГЛАМЕНТОМ КОМІСІЇ (ЄС) № 438/2013 від 13 травня 2013 року L 129 28 14.05.2013
РЕГЛАМЕНТОМ КОМІСІЇ (ЄС) № 509/2013 від 3 червня 2013 року L 150 13 04.06.2013
РЕГЛАМЕНТОМ КОМІСІЇ (ЄС) № 510/2013 від 3 червня 2013 року L 150 17 04.06.2013
РЕГЛАМЕНТОМ КОМІСІЇ (ЄС) No 723/2013 від 26 липня 2013 року L 202 8 27.07.2013
РЕГЛАМЕНТОМ КОМІСІЇ (ЄС) No 738/2013 від 30 липня 2013 року L 204 32 31.07.2013
РЕГЛАМЕНТОМ КОМІСІЇ (ЄС) № 739/2013 від 30 липня 2013 року L 204 35 31.07.2013
РЕГЛАМЕНТОМ КОМІСІЇ (ЄС) № 816/2013 від 28 серпня 2013 року L 230 1 29.08.2013
РЕГЛАМЕНТОМ КОМІСІЇ (ЄС) № 817/2013 від 28 серпня 2013 року L 230 7 29.08.2013
РЕГЛАМЕНТОМ КОМІСІЇ (ЄС) № 818/2013 від 28 серпня 2013 року L 230 12 29.08.2013
РЕГЛАМЕНТОМ КОМІСІЇ (ЄС) № 913/2013 23 вересня 2013 року L 252 11 24.09.2013
РЕГЛАМЕНТОМ КОМІСІЇ (ЄС) № 1068/2013 від 30 жовтня 2013 року L 289 58 31.10.2013
РЕГЛАМЕНТОМ КОМІСІЇ (ЄС) № 1069/2013 від 30 жовтня 2013 року L 289 61 31.10.2013
РЕГЛАМЕНТОМ КОМІСІЇ (ЄС) № 1274/2013 від 6 грудня 2013 року L 328 79 07.12.2013
РЕГЛАМЕНТОМ КОМІСІЇ (ЄС) № 59/2014 від 23 січня 2014 року L 21 9 24.01.2014
РЕГЛАМЕНТОМ КОМІСІЇ (ЄС) № 264/2014 від 14 березня 2014 року L 76 22 15.03.2014
РЕГЛАМЕНТОМ КОМІСІЇ (ЄС) № 298/2014 від 21 березня 2014 року L 89 36 25.03.2014
РЕГЛАМЕНТОМ КОМІСІЇ (ЄС) № 497/2014 від 14 травня 2014 року L 143 6 15.05.2014
РЕГЛАМЕНТОМ КОМІСІЇ (ЄС) № 505/2014 від 15 травня 2014 року L 145 32 16.05.2014
РЕГЛАМЕНТОМ КОМІСІЇ (ЄС) № 506/2014 від 15 травня 2014 року L 145 35 16.05.2014
РЕГЛАМЕНТОМ КОМІСІЇ (ЄС) № 601/2014 від 4 червня 2014 року L 166 11 05.06.2014
РЕГЛАМЕНТОМ КОМІСІЇ (ЄС) № 685/2014 від 20 червня 2014 року L 182 23 21.06.2014
РЕГЛАМЕНТОМ КОМІСІЇ (ЄС) № 923/2014 від 25 серпня 2014 року L 252 11 26.08.2014
РЕГЛАМЕНТОМ КОМІСІЇ (ЄС) № 957/2014 від 10 вересня 2014 року L 270 1 11.09.2014
РЕГЛАМЕНТОМ КОМІСІЇ (ЄС) № 969/2014 від 12 вересня 2014 року L 272 8 13.09.2014
РЕГЛАМЕНТОМ КОМІСІЇ (ЄС) № 1084/2014 від 15 жовтня 2014 року L 298 8 16.10.2014
РЕГЛАМЕНТОМ КОМІСІЇ (ЄС) № 1092/2014 від 16 жовтня 2014 року L 299 19 17.10.2014
РЕГЛАМЕНТОМ КОМІСІЇ (ЄС) № 1093/2014 від 16 жовтня 2014 року L 299 22 17.10.2014
РЕГЛАМЕНТОМ КОМІСІЇ (ЄС) 2015/537 від 31 березня 2015 року L 88 1 01.04.2015
РЕГЛАМЕНТОМ КОМІСІЇ (ЄС) 2015/538 від 31 березня 2015 року L 88 4 01.04.2015
РЕГЛАМЕНТОМ КОМІСІЇ (ЄС) 2015/639 від 23 квітня 2015 року L 106 16 24.04.2015
РЕГЛАМЕНТОМ КОМІСІЇ (ЄС) 2015/647 від 24 квітня 2015 року L 107 1 25.04.2015
РЕГЛАМЕНТОМ КОМІСІЇ (ЄС) № 2015/649 від 24 квітня 2015 року L 107 17 25.04.2015
РЕГЛАМЕНТОМ КОМІСІЇ (ЄС) 2015/1362 від 6 серпня 2015 року L 210 22 07.08.2015
РЕГЛАМЕНТОМ КОМІСІЇ (ЄС) 2015/1378 від 11 серпня 2015 року L 213 1 12.08.2015
РЕГЛАМЕНТОМ КОМІСІЇ (ЄС) 2015/1739 від 28 вересня 2015 року L 253 3 30.09.2015
РЕГЛАМЕНТОМ КОМІСІЇ (ЄС) 2015/1832 від 12 жовтня 2015 року L 266 27 13.10.2015
РЕГЛАМЕНТОМ КОМІСІЇ (ЄС) 2016/56 від 19 січня 2016 року L 13 46 20.01.2016
РЕГЛАМЕНТОМ КОМІСІЇ (ЄС) 2016/263 від 25 лютого 2016 року L 50 25 26.02.2016
РЕГЛАМЕНТОМ КОМІСІЇ (ЄС) 2016/324 від 7 березня 2016 року L 61 1 08.03.2016
РЕГЛАМЕНТОМ КОМІСІЇ (ЄС) 2016/441 від 23 березня 2016 року L 78 47 24.03.2016
РЕГЛАМЕНТОМ КОМІСІЇ (ЄС) 2016/479 від 1 квітня 2016 року L 87 1 02.04.2016
РЕГЛАМЕНТОМ КОМІСІЇ (ЄС) 2016/683 від 2 травня 2016 року L 117 28 03.05.2016
РЕГЛАМЕНТОМ КОМІСІЇ (ЄС) 2016/691 від 4 травня 2016 року L 120 4 05.05.2016
РЕГЛАМЕНТОМ КОМІСІЇ (ЄС) 2016/1776 від 6 жовтня 2016 року L 272 2 07.10.2016
РЕГЛАМЕНТОМ КОМІСІЇ (ЄС) 2017/335 від 27 лютого 2017 року L 50 15 28.02.2017
РЕГЛАМЕНТОМ КОМІСІЇ (ЄС) 2017/839 від 17 травня 2017 року L 125 7 18.05.2017
РЕГЛАМЕНТОМ КОМІСІЇ (ЄС) 2017/871 від 22 травня 2017 року L 134 3 23.05.2017
РЕГЛАМЕНТОМ КОМІСІЇ (ЄС) 2017/874 від 22 травня 2017 року L 134 18 23.05.2017
РЕГЛАМЕНТОМ КОМІСІЇ (ЄС) № 2017/1270 від 14 липня 2017 року L 184 1 15.07.2017
РЕГЛАМЕНТОМ КОМІСІЇ (ЄС) № 2017/1271 від 14 липня 2017 року L 184 3 15.07.2017
РЕГЛАМЕНТОМ КОМІСІЇ (ЄС) 2017/1399 від 28 липня 2017 року L 199 8 29.07.2017
РЕГЛАМЕНТОМ КОМІСІЇ (ЄС) 2018/74 від 17 січня 2018 року L 13 21 18.01.2018
РЕГЛАМЕНТОМ КОМІСІЇ (ЄС) 2018/97 від 22 січня 2018 року L 17 11 23.01.2018
РЕГЛАМЕНТОМ КОМІСІЇ (ЄС) № 2018/98 від 22 січня 2018 року L 17 14 23.01.2018
РЕГЛАМЕНТОМ КОМІСІЇ (ЄС) № 2018/627 від 20 квітня 2018 року L 104 57 24.04.2018
РЕГЛАМЕНТОМ КОМІСІЇ (ЄС) № 2018/677 від 3 травня 2018 року L 114 10 04.05.2018
РЕГЛАМЕНТОМ КОМІСІЇ (ЄС) № 2018/682 від 4 травня 2018 року L 116 5 07.05.2018
РЕГЛАМЕНТОМ КОМІСІЇ (ЄС) № 2018/1461 від 28 вересня 2018 року L 245 1 01.10.2018
РЕГЛАМЕНТОМ КОМІСІЇ (ЄС) № 2018/1472 від 28 вересня 2018 року L 247 1 03.10.2018
РЕГЛАМЕНТОМ КОМІСІЇ (ЄС) 2018/1481 від 4 жовтня 2018 року L 251 13 05.10.2018
РЕГЛАМЕНТОМ КОМІСІЇ (ЄС) 2018/1497 від 8 жовтня 2018 року L 253 36 09.10.2018
РЕГЛАМЕНТОМ КОМІСІЇ (ЄС) 2019/800 від 17 травня 2019 року L 132 15 20.05.2019
РЕГЛАМЕНТОМ КОМІСІЇ (ЄС) 2019/801 від 17 травня 2019 року L 132 18 20.05.2019
РЕГЛАМЕНТОМ КОМІСІЇ (ЄС) 2019/891 від 28 травня 2019 року L 142 54 29.05.2019
РЕГЛАМЕНТОМ КОМІСІЇ (ЄС) 2019/1676 від 7 жовтня 2019 року L 257 11 08.10.2019
РЕГЛАМЕНТОМ КОМІСІЇ (ЄС) 2020/268 від 26 лютого 2020 року L 56 4 27.02.2020
РЕГЛАМЕНТОМ КОМІСІЇ (ЄС) 2020/279 від 27 лютого 2020 року L 59 6 28.02.2020
РЕГЛАМЕНТОМ КОМІСІЇ (ЄС) 2020/351 Текст стосується ЄЕП від 28 лютого 2020 року L 65 1 04.03.2020
РЕГЛАМЕНТОМ КОМІСІЇ (ЄС) 2020/355 від 26 лютого 2020 року L 67 28 05.03.2020
РЕГЛАМЕНТОМ КОМІСІЇ (ЄС) 2020/356 від 4 березня 2020 року L 67 31 05.03.2020
РЕГЛАМЕНТОМ КОМІСІЇ (ЄС) 2020/771 від 11 червня 2020 року L 184 25 12.06.2020
РЕГЛАМЕНТОМ КОМІСІЇ (ЄС) 2020/1419 від 7 жовтня 2020 року L 326 11 08.10.2020
РЕГЛАМЕНТОМ КОМІСІЇ (ЄС) 2020/1819 від 2 грудня 2020 року L 406 26 03.12.2020
Із виправленнями, внесеними:
Виправленням, OB L 060, 28.02.2019, с. 35 (2018/1497)
РЕГЛАМЕНТ ЄВРОПЕЙСЬКОГО ПАРЛАМЕНТУ І РАДИ (ЄС) № 1333/2008
від 16 грудня 2008 року
про харчові добавки
(Текст стосується ЄЕП)
ГЛАВА I ПРЕДМЕТ, СФЕРА ЗАСТОСУВАННЯ І ТЕРМІНИ ТА ОЗНАЧЕННЯ
Стаття 1. Предмет
У цьому Регламенті встановлено правила щодо харчових добавок, призначених для використання в харчових продуктах, з метою забезпечення ефективного функціонування внутрішнього ринку й водночас гарантування високого рівня охорони здоров’я людини та високого рівня захисту споживачів, у тому числі захисту інтересів споживачів і добросовісних практик у торгівлі харчовими продуктами з урахуванням, у відповідних випадках, охорони довкілля.
Для таких цілей, цей Регламент передбачає:
(a) списки затверджених харчових добавок Співтовариства, наведених у додатках II та III;
(b) умови використання харчових добавок у харчових продуктах, включно з їх використанням у харчових добавках та харчових ензимах, що підпадають під сферу застосування Регламенту (ЄС) № 1332/2008 [про харчові ензими], та в харчових смако-ароматичних добавках, що підпадають під сферу застосування Регламенту Європейського Парламенту і Ради (ЄС) № 1334/2008 від 16 грудня 2008 року про смако-ароматичні добавки та деякі харчові інгредієнти зі смако-ароматичними властивостями, призначені для використання в та на харчових продуктах (-1 );
(c) правила щодо маркування харчових добавок, що їх продають як такі.
Стаття 2. Сфера застосування
1. Регламент застосовується до харчових добавок.
2. Регламент не застосовується до наведених нижче речовин, окрім випадків, коли їх використовують як харчові добавки:
(a) допоміжних технологічних речовин.
(b) речовини, що їх використовують для захисту рослин та рослинних продуктів відповідно до правил Співтовариства щодо здоров'я рослин;
(c) речовини, що їх додають до харчових продуктів як поживні речовини;
(d) речовини, що їх застосовують для обробляння води, призначеної для споживання людиною, які підпадають під сферу застосування Директиви Ради 98/83/ЄС від 3 листопада 1998 року про якість води, призначеної для споживання людиною (-2 );
(e) смако-ароматичні добавки, що підпадають під сферу застосування Регламенту (ЄС) № 1334/2008 [про смако-ароматичні добавки та деякі харчові інгредієнти зі смако-ароматичними властивостями, призначені для використання в або на харчових продуктах].
3. Цей Регламент не застосовується до харчових ензимів, що підпадають під сферу застосування Регламенту (ЄС) № 1332/2008 [про харчові ензими], з дати ухвалення списку харчових ензимів Співтовариства відповідно до статті 17 згаданого регламенту.
4. Цей Регламент застосовується без обмеження будь-яких спеціальних правил Співтовариства стосовно використання харчових добавок:
(a) у певних харчових продуктах;
(b) для цілей, інших ніж цілі, охоплені цим Регламентом.
Стаття 3. Терміни та означення
1. Для цілей цього Регламенту застосовуються терміни та означення, установлені в Регламентах (ЄС) № 178/2002 та (ЄС) № 1829/2003.
2. Для цілей цього Регламенту також застосовуються такі терміни та означення:
(a) "харчова добавка" означає будь-яку речовину, яку зазвичай не споживають саму по собі як харчовий продукт та не використовують як характерний інгредієнт харчового продукту, незалежно від того, чи має вона поживну цінність, і умисне додавання якої до харчового продукту для технологічних цілей під час виготовляння, переробляння, приготування, обробляння, пакування, транспортування або зберігання такого харчового продукту призводить або з обґрунтованою вірогідністю може призвести до того, що вона або її побічні продукти безпосередньо або опосередковано стануть складовою таких харчових продуктів;
Зазначені нижче речовини не вважаються харчовими добавками:
(i) моносахариди, дисахариди або олігосахариди та харчові продукти, що містять ці речовини, використані через їхні підсолоджувальні властивості;
(ii) харчові продукти, у сушеній або концентрованій формі, включно зі смако-ароматичними добавками, які було додано під час виготовляння багатокомпонентних харчових продуктів через їхні ароматичні, смакові або поживні властивості та додатковий ефект забарвлення;
(iii) речовини, використовувані в матеріалах, що слугують покриттям або оболонкою, які не є частиною харчових продуктів та не призначені до споживання разом із такими харчовими продуктами;
(iv) продукти, що містять пектин та які було отримано із сушених яблучних вичавок або шкірки цитрусових чи айви, або з їх суміші завдяки дії розбавленої кислоти, яку потім частково нейтралізують солями натрію або калію (рідкий пектин);
(v) основи жувальних гумок;
(vi) білий або жовтий декстрин, смажений або декстринізований крохмаль, крохмаль, змінений шляхом оброблення кислотою або лугом, вибілений крохмаль, фізично модифікований крохмаль та крохмаль, оброблений амілолітичними ензимами;
(vii) амонію хлорид;
(viii) плазма крові, харчовий желатин, білкові гідролізати та їхні солі, білок молока та глютен;
(ix) амінокислоти та їх солі, інші ніж глутамінова кислота, гліцин, цистеїн та цистин і їхні солі, які не мають жодної технологічної функції;
(x) казеїнати та казеїн;
(xi) інулін;
(b) "допоміжна технологічна речовина" означає будь-яку речовину, що:
(i) її не споживають окремо як харчовий продукт;
(ii) її умисно використовують у перероблянні сировини, харчових продуктів або їхніх інгредієнтів для досягнення певної технологічної цілі під час обробляння або переробляння; та
(iii) може призвести до ненавмисної але технічно неуникної наявності в кінцевому продукті залишків речовини або її похідних, за умови що вони не становлять жодного ризику для здоров’я та не несуть жодного технологічного впливу на кінцевий продукт;
(c) "функціональний клас" означає одну з категорій, наведених у додатку I, що базується на технологічній функції, яку харчова добавка виконує в харчовому продукті;
(d) "неперероблений харчовий продукт" означає харчовий продукт, що не пройшов жодного оброблення, яке призводить до істотної зміни первинного стану харчового продукту; таким чином, наведені нижче операції не вважаються такими, що призводять до істотної зміни: розділення, поділ на частини, відтинання, обвалювання м’яса, перемелювання м’яса, білування (зняття шкіри), зрізання, видалення шкірки, подрібнення, нарізання, промивання, видалення небажаних частин, швидке заморожування, заморожування, охолодження, перемелювання, лущення, пакування або розпакування;
(e) "харчовий продукт без додавання цукру" означає харчовий продукт без:
(i) будь-яких доданих моносахаридів або дисахаридів;
(ii) будь-яких доданих харчових продуктів, що містять моносахариди або дисахариди, який використовують через його підсолоджувальні властивості;
(f) "харчовий продукт зі зниженою енергетичною цінністю" означає харчовий продукт з енергетичною цінністю, зниженою щонайменше на 30 % порівняно з початковою формою продукту або зі схожим продуктом;
(g) "столові цукрозамінники" означає препарати дозволених цукрозамінників, що можуть містити інші харчові добавки та/або харчові інгредієнти і які призначені для продажу кінцевому споживачу як цукрозамінники;
(h) "quantum satis" означає, що жодний максимальний числовий рівень не встановлено, і речовини використовують відповідно до належної практики виробництва в кількості, що не перевищує кількість, необхідну для досягнення бажаної мети, і за умови, що споживача не вводять в оману.
ГЛАВА II СПИСОК ЗАТВЕРДЖЕНИХ ХАРЧОВИХ ДОБАВОК СПІВТОВАРИСТВА
Стаття 4. Список харчових добавок Співтовариства
1. Лише харчові добавки, занесені до списку Співтовариства в додатку II, можна вводити в обіг як такі та використовувати в харчових продуктах відповідно до умов використання, зазначених у згаданому додатку.
2. Лише харчові добавки, занесені до списку Співтовариства в додатку III, можна використовувати в харчових добавках, харчових ензимах та смако-ароматичних добавках відповідно до зазначених у згаданому додатку умов.
3. Харчові добавки в додатку II заносять до списку на основі категорій харчових продуктів, до яких їх можна додавати.
4. Харчові добавки в додатку II заносять до списку на основі харчових добавок, харчових ензимів, харчових смако-ароматичних добавок та поживних речовин або їхніх категорій, до яких їх можна додавати.
5. Харчові добавки повинні відповідати специфікаціям, зазначеним у статті 14.
Стаття 5. Заборона невідповідних харчових добавок та/або невідповідних харчових продуктів
Ніхто не може вводити в обіг харчову добавку або харчовий продукт, у якому присутня така харчова добавка, якщо використання такої харчової добавки не відповідає цьому Регламенту.

................
Перейти до повного тексту