- Правова система ipLex360
- Законодавство
- Наказ
МІНІСТЕРСТВО ОХОРОНИ ЗДОРОВ’Я УКРАЇНИ
НАКАЗ
Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
05 червня 2025 року
за № 866/44272
Про внесення змін до наказу Міністерства охорони здоров’я України від 23 червня 2022 року № 1084
Відповідно до частини другої
статті 6 Закону України "Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів", абзацу шостого підпункту 14 пункту 4, пункту 8 Положення про Міністерство охорони здоров’я України, затвердженого
постановою Кабінету Міністрів України від 25 березня 2015 року № 267 (у редакції постанови Кабінету Міністрів України від 24 січня 2020 року № 90), пунктів 1, 23
Всеохоплюючої стратегії імплементації Глави IV (Санітарні та фітосанітарні заходи) Розділу IV "Торгівля і питання, пов’язані з торгівлею" Угоди про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським Співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони, схваленої розпорядженням Кабінету Міністрів України від 24 лютого 2016 року № 228-р, з метою приведення вимог до дитячого харчування у відповідність до вимог Європейського Союзу, НАКАЗУЮ:
"Установити, що дитяче харчування, яке відповідає вимогам, що діяли до набрання чинності цим наказом, але не відповідає вимогам пункту 6 розділу V додатка 1 та пункту 6 розділу IV додатка 3 до Вимог, затверджених пунктом 1 цього наказу, може вироблятися та/або вводитись в обіг протягом двох років з дня припинення або скасування воєнного стану. Таке дитяче харчування може перебувати в обігу до настання кінцевої дати споживання або закінчення строку придатності, або мінімального терміну придатності, або дати "вжити до".".
3. Установити, що дитяче харчування, яке відповідає вимогам, що діяли до набрання чинності цим наказом, але не відповідає Змінам до додатків до Вимог до безпечності та окремих показників якості дитячого харчування, затверджених наказом Міністерства охорони здоров’я України від 23 червня 2022 року № 1084, зареєстрованих в Міністерстві юстиції України 08 липня 2022 року за № 755/38091, затвердженим пунктом 2 цього наказу, може ввозитися на митну територію України, вироблятися та/або вводитися в обіг протягом трьох років після набрання чинності цим наказом. Таке дитяче харчування може перебувати в обігу до настання кінцевої дати споживання або закінчення строку придатності, або мінімального терміну придатності, або дати "вжити до".
4. Департаменту громадського здоров’я (Тетяні Скапі) забезпечити:
1) подання цього наказу в установленому законодавством порядку на державну реєстрацію до Міністерства юстиції України;
2) оприлюднення цього наказу на офіційному вебсайті Міністерства охорони здоров’я України після його державної реєстрації Міністерством юстиції України.
5. Контроль за виконанням цього наказу покласти на заступника Міністра охорони здоров’я України — головного державного санітарного лікаря України Ігоря Кузіна.
6. Цей наказ набирає чинності через три місяці з дня його офіційного опублікування.
ПОГОДЖЕНО: Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Міністр аграрної політики та продовольства України Голова Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів В.о. Президента Національної академії медичних наук України |
Дмитро ЛУБІНЕЦЬ Віталій КОВАЛЬ Сергій ТКАЧУК Василь ЛАЗОРИШИНЕЦЬ |
ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Міністерства
охорони здоров’я України
21 квітня 2025 року № 685
Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
05 червня 2025 року
за № 866/44272
Зміни
до додатків до Вимог до безпечності та окремих показників якості дитячого харчування, затверджених наказом Міністерства охорони здоров’я України від 23 червня 2022 року № 1084, зареєстрованих в Міністерстві юстиції України 08 липня 2022 року за № 755/38091
1. У розділі II додатка 1:
1) у пункті 4 цифри та слово "5 або 6" замінити цифрами та словом "5, 6, 7 або 8";
2) в абзаці другому підпункту 3 пункту 6 слова "ферментної", "ферменти" замінити словами "ензимної", "ензими" відповідно;
3) після пункту 6 доповнити пунктами 7, 8 такого змісту:
"7. Вимоги до білка, група C.
1) Вміст білка наведено в таблиці 6.
Таблиця 6
Мінімум |
Максимум |
0,45 г / 100 кДж (1,9 г / 100 ккал) |
0,67 г / 100 кДж (2,8 г / 100 ккал) |
2) джерело білка.
Білок сироватки, отриманий з коров’ячого молока, що складається з 100 % концентрату білка солодкої сироватки з мінімальним вмістом білка 80 %;
3) переробка білка.
Сировинний матеріал зволожують та нагрівають. Перед початком гідролізу pH коригують до 6,5–7,5 при температурі від 50 до 65 °C. Гідроліз проводять із використанням ензимної суміші серинової ендопептидази та металопротеази. Харчові ензими інактивуються на стадії термічної обробки (від 2 до 10 секунд при температурі 110–140 °C) під час виробничого процесу;
4) незамінні та умовно незамінні амінокислоти, L-карнітин.
Для набуття відповідного значення енергетичної цінності дитяча суміш початкова, виготовлена на основі гідролізату білка, повинна містити доступні як незамінні, так і умовно незамінні амінокислоти в кількості, як мінімум, рівній їх вмісту в еталонному білку (грудне молоко, амінокислотний склад якого наведений у додатку 2 до Вимог).
................Перейти до повного тексту