- Правова система ipLex360
- Законодавство
- Наказ
МІНІСТЕРСТВО АГРАРНОЇ ПОЛІТИКИ ТА ПРОДОВОЛЬСТВА УКРАЇНИ
НАКАЗ
Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
22 травня 2025 року
за № 791/44197
Про затвердження Методів відбору зразків та лабораторних досліджень (випробувань) для визначення рівнів нітратів у деяких харчових продуктах для цілей державного контролю
Відповідно до частини четвертої
статті 21 Закону України "Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин", пункту 23 Всеохоплюючої стратегії імплементації Глави IV (Санітарні та фітосанітарні заходи) Розділу IV "Торгівля і питання, пов’язані з торгівлею" Угоди про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським Співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони, схваленої
розпорядженням Кабінету Міністрів України від 24 лютого 2016 року № 228-р, пункту 250 Плану заходів з виконання Угоди про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони, затвердженого
постановою Кабінету Міністрів України від 25 жовтня 2017 року № 1106, пункту 8 Положення про Міністерство аграрної політики та продовольства України, затвердженого
постановою Кабінету Міністрів України від 17 лютого 2021 року № 124, НАКАЗУЮ:
1. Затвердити Методи відбору зразків та лабораторних досліджень (випробувань) для визначення рівнів нітратів у деяких харчових продуктах для цілей державного контролю, що додаються.
3. Департаменту державної політики у сфері санітарних та фітосанітарних заходів і продовольчої безпеки забезпечити в установленому законодавством порядку подання цього наказу на державну реєстрацію до Міністерства юстиції України.
4. Цей наказ набирає чинності через один місяць з дня його офіційного опублікування.
5. Контроль за виконанням цього наказу покласти на заступника Міністра згідно з розподілом обов’язків.
Перший заступник Міністра |
Тарас ВИСОЦЬКИЙ |
ПОГОДЖЕНО: Міністр охорони здоров’я України Голова Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів |
Віктор ЛЯШКО Сергій ТКАЧУК |
ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Міністерства
аграрної політики
та продовольства України
23 квітня 2025 року № 1690
Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
22 травня 2025 року
за № 791/44197
Методи
відбору зразків та лабораторних досліджень (випробувань) для визначення рівнів нітратів у деяких харчових продуктах для цілей державного контролю
I. Загальні положення
1. Ці Методи встановлюють:
процедури, за якими відбираються зразки харчових продуктів для лабораторних досліджень (випробувань) на вміст нітратів;
процедури, за якими відбувається підготовка зразків та методи лабораторних досліджень (випробувань), що використовуються для державного контролю рівнів нітратів у харчових продуктах.
2. У цих Методах терміни вживаються у таких значеннях:
1) відносне стандартне відхилення (RSDr ) — стандартне відхилення, розраховане на основі результатів, отриманих в умовах повторюваності див. зображення ; |
2) відносне стандартне відхилення (RSDR ) — стандартне відхилення розраховане на основі результатів, отриманих за умов відтворюваності див. зображення ; |
3) відтворюваність (R) — значення, нижче якого можна очікувати, що абсолютна різниця між окремими результатами лабораторних досліджень (випробувань), отриманими в умовах відтворюваності (тобто, на ідентичному матеріалі, отриманому операторами в різних лабораторіях із застосуванням стандартизованого методу лабораторного дослідження (випробування)), буде знаходитися в межах певної ймовірності (як правило, 95 %), R = 2,8 x sR;
4) крита ділянка — земельна ділянка (її частина), вкрита теплицею (з використанням скла, пластику чи поліетиленової плівки), в межах якої вирощується один сорт рослин, що має однакову стадію зростання та врожай якого планується зібрати одночасно;
5) лабораторний зразок — призначений для лабораторного дослідження (випробування) зразок, виділений з об’єднаного зразка, або цілий об’єднаний зразок, якщо згідно з цими Методами він не підлягає поділу на кілька лабораторних зразків;
6) об’єднаний зразок — комбінована загальна кількість всіх точкових зразків, відібраних із партії або частини партії; об’єднані зразки вважаються репрезентативними для партій або частини партій, з яких вони були взяті;
7) партія — будь-яка визначена оператором ринку кількість харчового продукту, що походить з одного поля чи критої ділянки, одного врожаю або охоплюється одним вантажем, з однаковими назвою, властивостями (походження, сорт рослин або тип ґрунту в межах максимальної площі у два гектари), типом пакування, пакувальником, відправником або маркуванням;
8) повторюваність (r) — значення, нижче якого можна очікувати, що абсолютна різниця між окремими результатами лабораторних досліджень (випробувань), отриманими в умовах відтворюваності (тобто той самий зразок, той самий оператор, той самий прилад, та сама лабораторія і короткий інтервал часу), буде знаходитися в межах певної ймовірності (як правило, 95 %), r = 2,8 x sr;
9) поле — земельна ділянка (її частина), в межах якої однаковий тип ґрунту, на якій вирощується один сорт рослин за однаковими методами та стадією вирощування;
10) стандартне відхилення (sr ) — відхилення, розраховане на основі результатів, отриманих в умовах повторюваності;
11) стандартне відхилення (sR ) — відхилення, розраховане на основі результатів за умов відтворюваності;
12) точковий зразок — певна кількість матеріалу, довільно відібраного з одного місця партії або частини партії (наприклад, окрема голівка салату або шпинату, невелика кількість молодих листків або упаковка нарізаних листків);
13) частина партії — фізично відокремлена та ідентифікована частина визначеної партії, щодо якої застосовується відповідний метод відбору зразків.
4. Ці Методи є обов’язковими для:
державних ветеринарних інспекторів, державних інспекторів компетентного органу;
уповноважених лабораторій;
операторів ринку з виробництва та/або обігу харчових продуктів.
6. Зразки відбирають окремо з кожної партії або частини партії, яка підлягає державному контролю. Партії, маса яких більше 30 т або які походять з полів площею більше 3 га, розділяють на частини партії, з кожної з яких відповідні зразки відбирають окремо.
7. Під час відбору зразків необхідно вживати заходів з метою уникнення будь-якого впливу на:
вміст максимально допустимих рівнів нітратів у деяких харчових продуктах та результати лабораторних досліджень (випробувань);
репрезентативність об’єднаного зразка (у зв’язку з наявністю ґрунту на салаті або шпинаті тощо);
безпечність харчових продуктів або цілісність партій, з яких відбирають зразки.
Також необхідно вживати запобіжних заходів, необхідних для забезпечення безпеки осіб, які відбирають зразки.
8. Відбір точкових зразків здійснюється з різних місць, розподілених максимально рівномірно по всій партії або частині партії, крім випадків, коли це неможливо з певних причин. Про причини відхилення від процедури відбору зразків зазначається в акті відбору зразків.
9. Об’єднаний зразок утворюється шляхом об’єднання точкових зразків.
10. Об’єднаний зразок підлягає гомогенізації. Для кращого змішування точкові зразки можуть бути заморожені та подрібнені. Залежно від розміру обладнання (подрібнювача), яке (який) використовується для гомогенізації, подрібнюється (змішується) один або більше точкових зразків. Для забезпечення високого рівня екстрагування нітратів необхідна максимально ретельна гомогенізація об’єднаного зразка. Поводження зі зразками має бути однаковим незалежно від того, як їх було відібрано: з поля (критої ділянки) чи на стадії роздрібної торгівлі.
11. Кожний лабораторний зразок поміщають в чистий, інертний герметичний непрозорий контейнер, що забезпечує належний захист від забруднення (контамінації) і пошкодження та запобігає втраті вологи. Також забезпечуються усі необхідні умови та вживаються запобіжні заходи для унеможливлення змін у складі зразка під час його зберігання та/або транспортування.
12. Відбір зразків оформлюється актом відбору зразків (кожний зразок, відібраний для цілей державного контролю, підлягає реєстрації із зазначенням дати і місця відбору зразків, опису поля (критої ділянки) та партії або частини партії, з якої було відібрано зразки, кількості та загальної маси відібраних точкових, об’єднаних та лабораторних зразків, сорту рослин, типу ґрунту, методу та стадії вирощування). Зразки опечатуються в місці відбору зразка, на упаковку обов’язково наноситься ідентифікаційний код, який відповідає ідентифікаційному коду акта відбору зразків і дає змогу чітко ідентифікувати партію або частини партії харчових продуктів, від яких було відібрано зразки.
13. Ці Методи застосовуються однаково до різних видів харчових продуктів, у тому числі й до тих, що реалізуються без упаковки, у контейнерах, габаритній транспортній упаковці (мішки, коробки тощо) або роздрібній упаковці.
14. Відбір та підготовка зразків для визначення рівнів нітратів у деяких харчових продуктах для цілей державного контролю здійснюється відповідно до методів, викладених у розділах II, III цих Методів.
II. Методи відбору зразків
1. Методи відбору зразків салату та шпинату у полі
1. Точкові зразки не відбирають на ділянках, які не забезпечують репрезентативності поля (критої ділянки).
2. Поля з різними типами ґрунту та поля, де вирощують різні сорти рослин та на яких застосовують різні методи вирощування або на яких збирання врожаю проводиться в різний час, вважаються окремими полями, а відповідні харчові продукти належать до різних партій.
3. Якщо площа поля перевищує 3 га, поле ділиться на частини по 2 га, і з кожної частини відбираються зразки окремо.
4. Точкові зразки відбирають шляхом проходження через поле у напрямках, що відображають літери W або Х. Відбір зразків рослин, що вирощують на вузьких грядках чи критих ділянках, здійснюють шляхом проходження декількох грядок у напрямках, що відображають літери W або Х.
5. Рослини зрізуються на рівні ґрунту.
6. Об’єднаний зразок має містити не менше 10 рослин, а його маса — становити не менше 1 кг. Зразки відбирають лише з рослин товарного розміру. З кожної рослини видаляються ґрунт, неїстівне та пошкоджене листя.
2. Методи відбору зразків великої кількості шпинату, листя салату, дитячого харчування та харчових продуктів на основі зернових для дітей грудного та раннього віку
1. Метод відбору зразків, встановлений цією главою, застосовується до партій, маса яких не більше 25 т.
2. У випадку великих партій (партії > 30 т), партія повинна бути поділена на підпартії по 25 тонн за умови, що підпартію можна фізично відокремити. Беручи до уваги, що маса партії не завжди є кратною 25 т, маса частини партії може перевищувати зазначену масу максимум на 20 %. Це означає, що частина партії може мати масу від 15 до 30 т. Якщо партія не розділена або не може бути фізично розділена на підпартії, зразок відбирається з партії.
................Перейти до повного тексту