- Правова система ipLex360
- Законодавство
- Наказ
МІНІСТЕРСТВО АГРАРНОЇ ПОЛІТИКИ ТА ПРОДОВОЛЬСТВА УКРАЇНИ
НАКАЗ
Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
26 листопада 2024 року
за № 1790/43135
Про внесення змін до наказу Міністерства аграрної політики та продовольства України від 19 червня 2019 року № 330
Відповідно до пункту 6 частини першої
статті 7 Закону України "Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів", пунктів 218, 975-979
Плану заходів з виконання Угоди про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 25 жовтня 2017 року № 1106, пункту 8 Положення про Міністерство аграрної політики та продовольства України, затвердженого
постановою Кабінету Міністрів України від 17 лютого 2021 року № 124, НАКАЗУЮ:
2. Внести зміни до
Вимог до меду, затверджених наказом Міністерства аграрної політики та продовольства України від 19 червня 2019 року № 330, зареєстрованих в Міністерстві юстиції України 04 липня 2019 року за № 725/33696, виклавши їх у новій редакції, що додається.
3. Департаменту державної політики у сфері санітарних та фітосанітарних заходів і продовольчої безпеки забезпечити подання цього наказу в установленому законодавством порядку на державну реєстрацію до Міністерства юстиції України.
4. Цей наказ набирає чинності через шість місяців з дня його офіційного опублікування.
5. Установити, що мед, який відповідає вимогам, що діяли до набрання чинності цим наказом, але не відповідає положенням Вимог до меду, затверджених цим наказом, може вироблятися та/або вводитися в обіг протягом трьох років з дня набрання чинності цим наказом та перебувати в обігу до настання кінцевої дати споживання або закінчення мінімального строку придатності.
6. Контроль за виконанням цього наказу покласти на заступника Міністра аграрної політики та продовольства України згідно з розподілом обов’язків.
Міністр аграрної політики та продовольства України |
Віталій КОВАЛЬ |
ПОГОДЖЕНО: Перший заступник Міністра охорони здоров’я України Виконувач обов’язків Міністра економіки України Голова Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів |
Сергій ДУБРОВ Олексій СОБОЛЕВ Сергій ТКАЧУК |
ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Міністерства
аграрної політики
та продовольства України
19 червня 2019 року № 330
(в редакції наказу Міністерства
аграрної політики
та продовольства України
від 12 листопада 2024 року № 4091)
Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
26 листопада 2024 року
за № 1790/43135
Вимоги до меду
1. Ці Вимоги поширюються на маркування меду для забезпечення належної поінформованості споживачів та запобігання підприємницькій практиці, що вводить споживача в оману, та застосовуються до харчових продуктів, визначених у пункті 2 цих Вимог.
2. У цих Вимогах терміни вживаються в таких значеннях:
1) злитий мед — мед, отриманий завдяки його стіканню з розпечатаних стільників, що не містять розплоду;
2) квітковий (нектарний) мед — мед, отриманий з нектару рослин;
3) мед для кондитерських виробів — мед, придатний для промислового використання як інгредієнт при виробництві інших харчових продуктів, які піддають технологічній обробці. Такий мед може мати сторонній смак, запах, ознаки бродіння, бути перегрітим або перебродженим, або отриманий таким видаленням сторонніх неорганічних або органічних речовин, що призвело до значного видалення пилкових зерен;
4) мед — натуральна солодка речовина, вироблена бджолами Apis mellifera сполученням з власними особливими речовинами нектару рослин або секреції живих частин рослин чи виділень комах, що смокчуть рослинний сік на живих частинах рослин, які збирають бджоли, з подальшим відкладенням, зневодненням, зберіганням для дозрівання у стільниках;
5) падевий мед — мед, переважно отриманий з виділень комах (Hemiptera), які смокчуть рослинний сік на живих частинах рослин або із секреції живих частин рослин;
6) пресований мед — мед, отриманий пресуванням стільників, що не містять розплоду, із застосуванням помірного нагріву не більше ніж до 45 °C або без нього;
7) стільники в меду — мед, що містить один або більше шматків стільникового меду;
8) стільниковий мед — мед, який бджоли зберігають у комірках новозбудованих стільників, що не містять розплоду або вощини, виготовленої лише з бджолиного воску, і який продають у запечатаних цільних стільниках або частинах таких стільників;
9) центрифужний мед — мед, отриманий центрифугуванням розпечатаних стільників, що не містять розплоду.
4. Терміни, визначені в пункті 2 цих Вимог, є назвами харчових продуктів, використання яких можливо тільки за умови виконання відповідних положень цих Вимог.
5. За походженням мед поділяють на квітковий (нектарний) та падевий.
6. За способом виробництва мед поділяють на стільниковий, стільники в меду, злитий, центрифужний, пресований.
7. Мед повинен відповідати критеріям складу, визначених у додатку до цих Вимог, та таким характеристикам:
складається з вуглеводів, переважно із фруктози й глюкози, а також інших речовин, таких як органічні кислоти, ензими, пилкові зерна, що потрапляють у процесі переробки бджолами нектару (паді) на мед;
колір повинен бути від прозорого (безкольорового), білого, світло-жовтого до темно-коричневого;
консистенція може бути рідкою, в’язкою, або частково чи повністю кристалізованою.
................Перейти до повного тексту