1. Правова система ipLex360
  2. Законодавство
  3. Наказ


МІНІСТЕРСТВО АГРАРНОЇ ПОЛІТИКИ ТА ПРОДОВОЛЬСТВА УКРАЇНИ
НАКАЗ
31.05.2024 № 1691
Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
04 липня 2024 р.
за № 1000/42345
Про затвердження Методів відбору зразків та лабораторних досліджень (випробувань) для визначення перфторалкільних речовин у деяких харчових продуктах для цілей державного контролю
Відповідно до частини четвертої статті 21 Закону України "Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин", пункту 23 Всеохоплюючої стратегії імплементації Глави IV (Санітарні та фітосанітарні заходи) Розділу IV "Торгівля і питання, пов’язані з торгівлею" Угоди про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським Співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони, схваленої розпорядженням Кабінету Міністрів України від 24 лютого 2016 року № 228-р, пункту 8 Положення про Міністерство аграрної політики та продовольства України, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 17 лютого 2021 року № 124, НАКАЗУЮ:
1. Затвердити Методи відбору зразків та лабораторних досліджень (випробувань) для визначення перфторалкільних речовин у деяких харчових продуктах для цілей державного контролю, що додаються.
2. Департаменту державної політики у сфері санітарних та фітосанітарних заходів і продовольчої безпеки забезпечити подання цього наказу в установленому законодавством порядку на державну реєстрацію до Міністерства юстиції України.
3. Цей наказ набирає чинності через один рік з дня його офіційного опублікування.
4. Контроль за виконанням цього наказу покласти на заступника Міністра згідно з розподілом обов’язків.

Виконуючий обов’язки
Міністра


Т. Висоцький

ПОГОДЖЕНО:

В.о. Голови Державної служби України
з питань безпечності харчових продуктів
та захисту споживачів

Міністр охорони здоров’я України





С. Захарін

В. Ляшко
ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Міністерства
аграрної політики
та продовольства України
31 травня 2024 року № 1691
Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
04 липня 2024 р.
за № 1000/42345
МЕТОДИ
відбору зразків та лабораторних досліджень (випробувань) для визначення перфторалкільних речовин у деяких харчових продуктах для цілей державного контролю
I. Загальні положення
1. Ці Методи встановлюють:
процедури, за якими відбирають зразки деяких харчових продуктів для лабораторних досліджень (випробувань) з метою визначення вмісту перфторалкільних речовин у деяких харчових продуктах для цілей державного контролю;
методики підготовки зразків та лабораторних досліджень (випробувань) для визначення рівнів перфторалкільних речовин у деяких харчових продуктах для цілей державного контролю.
2. У цих Методах вживаються такі скорочення:
PFAS - перфторалкільна речовина;
PFOS - перфтороктансульфанат;
PFOA - перфтороктанова кислота;
PFNA - перфторнонанова кислота;
PFHxS - перфторгексан-сульфанова кислота.
3. У цих Методах терміни вживаються в таких значеннях:
1) комбінована стандартна невизначеність вимірювання ("u") - невід’ємний параметр, пов’язаний з результатом вимірювання, який характеризує розкид значень, які можна обґрунтовано віднести до вимірюваної величини на основі використаної інформації. Його отримують з використанням індивідуальних стандартних невизначеностей вимірювання, пов’язаних із вхідними величинами в моделі вимірювання;
2) лабораторна відтворюваність або проміжна точність (RSDR ) - точність за низки внутрішньолабораторних умов у конкретній лабораторії;
3) лабораторний зразок - репрезентативна частина або кількість об’єднаного зразка, призначеного для лабораторного дослідження (випробування);
4) межа кількісного визначення (LOQ) - найнижчий вміст аналіту, який можна виміряти з достатньою статистичною точністю, тобто найнижчу концентрацію або масу аналіту, яка була перевірена з прийнятною точністю шляхом застосування повного аналітичного методу та критеріїв ідентифікації;
5) об’єднаний зразок - комбінована загальна кількість всіх точкових зразків, відібраних з партії або частини партії;
6) партія - ідентифікована кількість харчових продуктів, доставлених одночасно та визначених як такі, що мають загальні характеристики, такі як походження, сорт, вид, зона вилову, тип упаковки, пакувальник, вантажовідправник або маркування;
7) порівняний розмір або маса - різниця в розмірі або масі, що не має перевищувати 50%;
8) розширена невизначеність вимірювання (U) - значення, отримане з використанням коефіцієнта охоплення 2, що дає рівень довіри приблизно 95% (U = 2u);
9) точність - близькість узгодженості між результатами незалежних досліджень (випробувань), отриманими за встановлених умов. Точність виражається як стандартне відхилення або коефіцієнт варіації результатів дослідження (випробування);
10) точковий зразок - певна кількість матеріалу, довільно відібраного з одного місця партії або частини партії;
11) частина партії - фізично відокремлена та ідентифікована частина великої партії, призначена для застосування методу відбору зразків.
Інші терміни вживаються у значеннях, наведених у Законах України "Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів", "Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин", "Про мисливське господарство та полювання" та Гігієнічних вимогах до виробництва та обігу харчових продуктів тваринного походження, затверджених наказом Міністерства аграрної політики та продовольства України від 20 жовтня 2022 року № 813, зареєстрованих у Міністерстві юстиції України 15 листопада 2022 року за № 1409/38745.
4. Ці Методи є обов’язковими для:
державних ветеринарних інспекторів, державних інспекторів компетентного органу;
уповноважених лабораторій;
операторів ринку.
II. Методи відбору зразків
1. Загальні вимоги до процедур відбору лабораторних зразків деяких харчових продуктів
1. Зразки для визначення вмісту перфторалкільних речовин у деяких харчових продуктах для цілей державного контролю відбирають відповідно до процедур, установлених у цьому розділі.
2. Відбір зразків здійснюється державними ветеринарними інспекторами, державними інспекторами компетентного органу з урахуванням вимог Порядку відбору зразків та їх перевезення (пересилання) до уповноважених лабораторій для цілей державного контролю, затвердженого наказом Міністерства аграрної політики та продовольства України від 11 жовтня 2018 року № 490, зареєстрованого у Міністерстві юстиції України 26 грудня 2018 року за № 1464/32916, та засвідчується актом відбору зразків.
3. Зразки відбирають окремо від кожної партії або частини партії харчових продуктів які підлягають лабораторним дослідженням (випробуванням) в цілях державного контролю.
4. Під час відбору зразків з великих партій харчових продуктів такі партії фізично розділяють на частини партії.
Для харчових продуктів, які вводяться в обіг великими партіями (наприклад, рослинні олії), застосовується Розподіл партій на частини партій для харчових продуктів, які вводяться в обіг великими партіями, наведений у додатку 1 до цих Методів. Для інших харчових продуктів застосовується Розподіл партій на частини партій для харчових продуктів, які вводяться в обіг невеликими партіями, наведений у додатку 2 до цих Методів.
При цьому враховують, що маса партії харчових продуктів не завжди є точною сумою маси частин партії. Маса частини партії може перевищувати зазначену масу не більше ніж на 20%.
5. Відбір точкових зразків здійснюють з різних місць, розподілених максимально рівномірно по всій партії харчових продуктів або частині партії, крім випадків, коли це неможливо з певних причин. Про причини відхилення від процедури відбору зразків зазначають в акті відбору зразків.
Мінімальна кількість точкових зразків, які необхідно відібрати з партії або частини партії харчових продуктів, якщо партія або частина партії не складається з окремих упаковок або одиниць харчових продуктів, та Кількість упаковок або одиниць (точкових зразків), які необхідно відібрати для формування об’єднаного зразка, якщо партія або частина партії складається з окремих упаковок або одиниць харчових продуктів, наведені в додатках 3 і 4 до цих Методів.
У разі нерозфасованих наливних рідких харчових продуктів перед відбором зразків партію або частину партії потрібно ретельно перемішати так, щоб не вплинути на якість харчового продукту. Розмішувати слід або вручну, або з використанням механічних засобів. У цьому випадку передбачається однорідний розподіл забруднюючих речовин у межах даної партії або частини партії, тому для формування об’єднаного зразка достатньо відібрати від партії три точкові зразки.
У разі якщо партія або частина партії складається з окремих упаковок або одиниць, Кількість упаковок або одиниць (точкових зразків), які необхідно відібрати для формування об’єднаного зразка, якщо партія або частина партії складається з окремих упаковок або одиниць харчових продуктів, наведено у додатку 4 до цих Методів.
Точкові зразки повинні мати однакову масу (об’єм).
Маса (об’єм) точкового зразка має становити щонайменше 100 г (100 мл), а маса (об’єм) об’єднаного зразка має становити щонайменше 1 кг (1 л).
Якщо наявні неприйнятні комерційні наслідки (наприклад, через форми упаковки, пошкодження партії) або якщо неможливо провести відбір зразків відповідно до вимог зазначених в цьому пункті, тоді застосовується альтернативний метод відбору зразків але за умови, що він є достатньо репрезентативним для відібраної партії або частини партії та повністю задокументований.
Про причини відхилення від процедури відбору зразків зазначається в акті відбору зразків.
6. Об’єднаний зразок утворюють шляхом об’єднання точкових зразків, відібраних від партії або частини партії ретельно перемішаних харчових продуктів. Маса (об’єм) об’єднаного зразка становить не менше ніж 1 кг (1 л), за винятком окремих випадків, наприклад, коли був відібраний зразок однієї упаковки або коли продукт має дуже високу комерційну цінність.
7. У разі здійснення повторного відбору зразків з підстав, передбачених чинним законодавством, зразки повинні відбиратися з гомогенізованого об’єднаного зразка.
8. Під час відбору зразків уживають заходів для уникнення будь-яких змін, що впливають на:
1) вміст перфторалкільних речовин;
2) результат лабораторних досліджень (випробувань);
3) репрезентативність об’єднаного зразка.
9. Особа, відповідальна за відбір зразків, повинна вжити таких запобіжних заходів:
1) не використовувати одяг або рукавички, які містять фторполімерну підкладку або оброблені перфторалкільними речовинами для покращення водовідштовхування та відштовхування плям;
2) не використовувати перфторалкільні речовини, які можуть міститися в складі зволожуючих засобів, косметиці, кремах для рук, сонцезахисних кремах та інших продуктах в день відбору.
10. Матеріали, які використовуються під час відбору, зберігання та передачі зразків, не повинні містити перфторалкільних речовин.
11. Зразок не повинен контактувати з будь-якими матеріалами, такими як дошки для нарізання, контейнери для зразків і підкладки кришок контейнерів для зразків, виготовлені з політетрафторетилену, полівініліденфториду або інших фторполімерів. Слід уникати контакту з іншими матеріалами, що містять перфторалкільні речовини.
12. Відбір зразків оформляється актом відбору зразків (кожний зразок, відібраний для цілей державного контролю, підлягає реєстрації, із зазначенням дати і місця відбору зразків). Зразки опечатуються в місці відбору зразка, на упаковку обов’язково наноситься ідентифікаційний код, який відповідає ідентифікаційному коду акта відбору зразків і дає змогу чітко ідентифікувати партію або частину партії харчових продуктів, від яких було відібрано зразки.
13. Кожний зразок повинен бути поміщений в чистий, інертний, виготовлений з поліпропілену, поліетилену або іншого матеріалу контейнер, що не містить в складі перфторалкільних речовин та здатний зберігати цілісність зразка та забезпечувати належний захист від забруднення, втрати аналітів через адсорбцію на внутрішньої стінки контейнера та пошкодження під час транспортування.
14. Використання скляної тари не допускається.
15. Потрібно забезпечити усі необхідні умови та запобіжні заходи для унеможливлення змін у складі зразка під час його зберігання та/або транспортування.
2. Спеціальні вимоги до процедур відбору зразків партій, що містять цілу рибу порівнянного розміру або маси
1. Мінімальна кількість точкових зразків, які необхідно відібрати з партії або частини партії харчових продуктів, якщо партія або частина партії не складається з окремих упаковок або одиниць харчових продуктів, наведено у додатку 3 до цих Методів.
2. Об’єднаний зразок утворюють шляхом об’єднання точкових зразків, відібраних від партії або частини партії ретельно перемішаної цілої риби.
Маса об’єднаного зразка становить не менше ніж 1 кг, за винятком окремих випадків, наприклад, коли продукт має дуже високу комерційну цінність.
3. Якщо партія, містить дрібну рибу (окрема риба масою < 1 кг), всю рибу беруть як точковий зразок для формування об’єднаного зразка. У випадку якщо об’єднаний зразок має масу понад 3 кг, точкові зразки можуть складатися з середньої частин риби масою щонайменше 100 г, утворюючи об’єднаний зразок. Уся частина, до якої застосовний максимальний рівень, використовується для гомогенізації зразка.
4. Центр маси середньої частини риби розташований на рівні спинних плавців (якщо у риби є спинний плавник) або між зябровим отвором і заднім проходом.
5. Якщо партія, містить більшу рибу (окрема риба масою більше або дорівнює 1 кг), точковий зразок складається із середньої частини риби. Кожний точковий зразок має масу не менше 100 г. Для риби середнього розміру (більше або дорівнює 1 кг та < 6 кг) точковий зразок відбирається у вигляді шматка риби від хребта до живота в середній частині риби.
6. Для дуже великої риби (більше або дорівнює 6 кг) точковий зразок відбирається з правого боку (вид спереду) дорсо-латеральна м’язова частина в середній частині риби. Якщо відбір такого шматка середньої частини риби може призвести до значної економічної шкоди, відбір трьох точкових зразків масою щонайменше 350 г кожний вважається достатнім незалежно від розміру партії або, альтернативно, відбір трьох точкових зразків щонайменше 350 г кожний з рівної частини (175 г) м’язового м’яса ближче до хвостової частини та м’язового м’яса ближче до головної частини кожної риби вважається достатнім незалежно від розміру партії.
3. Спеціальні вимоги до процедур відбору зразків партій риби, що містять цілу рибу різного розміру або маси

................
Перейти до повного тексту