- Правова система ipLex360
- Законодавство
- Наказ
МІНІСТЕРСТВО АГРАРНОЇ ПОЛІТИКИ ТА ПРОДОВОЛЬСТВА УКРАЇНИ
НАКАЗ
27.03.2023 № 625
Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
05 квітня 2023 р.
за № 579/39635
Про внесення змін до наказу Міністерства аграрної політики та продовольства України від 20 жовтня 2022 року № 813 та затвердження Вимог до окремих показників якості для м’яса свійської птиці
Відповідно до абзаців другого та сьомого частини першої
статті 7 Закону України "Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів", пунктів 2, 5, 6, 8, 10
Всеохоплюючої стратегії імплементації Глави IV (Санітарні та фітосанітарні заходи) Розділу IV "Торгівля і питання, пов’язані з торгівлею" Угоди про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським Співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони, схваленої розпорядженням Кабінету Міністрів України від 24 лютого 2016 року № 228-р, пунктів 221, 232, 233, 316, 346, 391, 1285-1297
Плану заходів з виконання Угоди про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 25 жовтня 2017 року № 1106, пункту 8 Положення про Міністерство аграрної політики та продовольства України, затвердженого
постановою Кабінету Міністрів України від 17 лютого 2021 року № 124, НАКАЗУЮ:
"2. Установити, що:
1) Гігієнічні вимоги до виробництва та обігу харчових продуктів тваринного походження, затверджені цим наказом, застосовуються до операторів ринку харчових продуктів (крім операторів ринку харчових продуктів, зазначених в підпункті 2 цього пункту), що здійснюють експорт або заявили компетентному органу про готовність до здійснення такого експорту, з дня набрання чинності цим наказом;
2) до операторів ринку харчових продуктів, що здійснюють виробництво та обіг м’яса свійської птиці, у тому числі подрібненого (січеного або рубленого) м’яса (м’ясного фаршу), м’ясних напівфабрикатів та м’яса механічного обвалювання, а також м’ясних продуктів з м’яса свійської птиці, Гігієнічні вимоги до виробництва та обігу харчових продуктів тваринного походження, затверджені цим наказом, застосовуються з 01 січня 2024 року;
3) до всіх інших операторів ринку харчових продуктів Гігієнічні вимоги до виробництва та обігу харчових продуктів тваринного походження, затверджені цим наказом, застосовуються через три роки з дня припинення або скасування воєнного стану".
4. Установити, що м’ясо свійської птиці, яке відповідало вимогам законодавства про безпечність та окремі показники якості харчових продуктів, що діяло до 01 січня 2024 року, але не відповідає усім чи окремим положенням Вимог до окремих показників якості м’яса свійської птиці, затверджених пунктом 3 цього наказу, може перебувати в обігу до закінчення мінімального терміну придатності або граничного терміну споживання (дати "вжити до").
6. Цей наказ набирає чинності з дня його офіційного опублікування, крім пунктів 3-5 цього наказу, які набирають чинності з 01 січня 2024 року.
7. Департаменту державної політики у сфері санітарних та фітосанітарних заходів забезпечити в установленому порядку подання цього наказу на державну реєстрацію до Міністерства юстиції України.
8. Контроль за виконанням цього наказу покласти на заступника Міністра згідно з розподілом обов’язків.
Міністр аграрної політики та продовольства України | М. Сольський |
ПОГОДЖЕНО: Т.в.о. Голови Державного агентства меліорації та рибного господарства України Перший віце-прем’єр-міністр України - Міністр економіки України Т.в.о. Голови Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів Перший заступник Міністра цифрової трансформації України Міністр охорони здоров’я України | І. Клименок Ю. Свириденко О. Шевченко О. Вискуб В. Ляшко |
ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Міністерства
аграрної політики
та продовольства України
27 березня 2023 року № 625
Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
05 квітня 2023 р.
за № 579/39635
ЗМІНИ
до Гігієнічних вимог до виробництва та обігу харчових продуктів тваринного походження
1. У розділі I:
1) у пункті 1:
у підпункті 1 після слів "копитних тварин" доповнити словами "свійської птиці (далі - птиці),";
у підпункті 2 слова та цифри "крім тих, що визначені підпунктом 2 пункту 3 цього розділу" виключити;
підпункт 10 викласти в такій редакції:
"10) високоочищені продукти тваринного походження";
2) у пункті 3:
підпункт 2 виключити.
У зв’язку з цим підпункти 3-8 вважати відповідно підпунктами 2-7;
у підпункті 5 слова "м’яса зайцеподібних" замінити словами "м’яса птиці та/або зайцеподібних";
у підпункті 6 після слова "туш" доповнити словами "(тушок) (далі - туш)";
3) у пункті 4:
у підпункті 21 після слів "після обвалювання" доповнити словами "або від туш птиці";
у підпункті 41 слова "на фермі" замінити словами "в господарстві";
після підпункту 51 доповнити підпунктом 52 такого змісту:
"52) cуперохолодження (для цілей розділу VIII цих Вимог) - процес, за допомогою якого температура свіжих рибних продуктів знижується до рівня, що знаходиться між початковою точкою замерзання риби та температурою приблизно на 1-2°C нижче";
У зв’язку з цим підпункти 52-61 вважати підпунктами 53-62 відповідно.
у підпункті 57 після слова "нутрощів" доповнити словом "(потрошіння)";
після підпункту 59 доповнити підпунктом 60 такого змісту:
"60) фуа-гра - печінка гусок або качок видів Cairina muschata або Cairina muschata x Anas platyrhynchos, які відгодовувалися у такий спосіб, щоб викликати жирову гіпертрофію клітин печінки. Птахи, з яких така печінка видаляється, повинні повністю стекти кров’ю, а печінка повинна бути однорідного кольору. Печінка повинна мати таку масу нетто: печінка качки - не менше 300 г; печінка гуски - не менше 400 г";
У зв’язку з цим підпункти 60-62 вважати підпунктами 61-63 відповідно.
4) доповнити новим пунктом такого змісту:
"9. М’ясо птиці, оброблене речовинами для утримання у води, дозволяється реалізовувати виключно як м’ясні напівфабрикати або як м’ясо птиці, призначене для безпосереднього виробництва перероблених продуктів".
2. У розділі III:
1) у заголовку після слова "М’ясо" доповнити словом "птиці";
2) у главі 2:
у заголовку після слова "забій" доповнити словом "птиці";
у пункті 1 після слова "забій" доповнити словом "птиці";
у підпункті 2 пункту 3:
після слова "нутрощів" доповнити словом "(потрошіння)";
після слів "обробки туш," доповнити словами "включаючи додавання спецій до цілих туш птиці,";
в абзаці третьому пункту 4 слова "(для безкільових (страусоподібних) (Ratitae), вирощених на фермі)" виключити;
3) у главі 3:
у заголовку після слова "бійні" доповнити словом "птиці";
у пункті 1:
в абзаці другому слово "зайцеподібних" замінити словами "птиці та зайцеподібних";
в абзаці четвертому після слова "Вимог" розділовий знак "." замінити розділовим знаком ";";
доповнити новим абзацом такого змісту:
"птиці, потрошіння якої здійснюється з затримкою, гусок та качок, які розводилися для виробництва фуа-гри, та птахів, що не вважаються свійськими, але вирощуються як свійські, у разі, якщо їх було забито у господарстві походження відповідно до вимог, встановлених главою 6 цього розділу";
у пункті 5:
в абзаці першому слова "(для безкільових (страусоподібних) (Ratitae), вирощених на фермі)" виключити;
в абзацах першому, другому після слова "нутрощів" доповнити словом "(потрошіння)";
у пункті 7 після слова "нутрощів" доповнити словом "(потрошіння)";
4) у главі 4:
у заголовку після слова "м’яса" доповнити словом "птиці";
у пункті 2:
у підпункті 4 після слова "знезараження" розділовий знак "." замінити розділовим знаком ";";
доповнити новим підпунктом такого змісту:
"5) окремими приміщеннями для таких операцій (у разі їх проведення):
потрошіння гусок та качок, які розводилися для виробництва фуа-гри та які були піддані оглушенню, знекровленню та видаленню пір’я в господарстві походження;
потрошіння птиці, яке здійснюється з затримкою";
5) у главі 5:
у заголовку після слова "м’яса" доповнити словом "птиці";
пункт 4 викласти в такій редакції:
"4. Перед транспортуванням та протягом усього періоду транспортування температура м’яса має становити не вище 4°C. За погодженням з територіальним органом компетентного органу транспортування печінки, призначеної для виробництва фуа-гри, можна здійснювати за температури вище 4°C, за умови, що:
................Перейти до повного тексту