1. Правова система ipLex360
  2. Законодавство
  3. Наказ


СЛУЖБА БЕЗПЕКИ УКРАЇНИ
Центральне управління
НАКАЗ
03.08.2023 № 307
Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
18 серпня 2023 р.
за № 1438/40494
Про затвердження Норм забезпечення столово-кухонним посудом, інвентарем, обладнанням та іншими необхідними засобами і матеріалами в системі Служби безпеки України та Порядку застосування Норм забезпечення столово-кухонним посудом, інвентарем, обладнанням та іншими необхідними засобами і матеріалами в системі Служби безпеки України
( Із змінами, внесеними згідно з Наказами Служби безпеки № 337 від 25.08.2023 № 272 від 10.06.2024 )
Відповідно до статей 10, 13 Закону України "Про Службу безпеки України", розділу II Положення про порядок комплектування, матеріально-технічного, військового та фінансового забезпечення Служби безпеки України, затвердженого Постановою Верховної Ради України від 25 березня 1992 року № 2231-XII, та з метою належного забезпечення столово-кухонним посудом, інвентарем, обладнанням та іншими необхідними засобами і матеріалами в системі Служби безпеки України НАКАЗУЮ:
1. Затвердити такі, що додаються:
Норми забезпечення столово-кухонним посудом, інвентарем, обладнанням та іншими необхідними засобами і матеріалами в системі Служби безпеки України;
Порядок застосування Норм забезпечення столово-кухонним посудом, інвентарем, обладнанням та іншими необхідними засобами і матеріалами в системі Служби безпеки України.
2. Начальникам Управління правового забезпечення та Департаменту господарського забезпечення Служби безпеки України забезпечити подання цього наказу на державну реєстрацію до Міністерства юстиції України в установленому законодавством порядку.
3. Цей наказ набирає чинності з дня його офіційного опублікування.

Голова Служби
генерал-майор


В. Малюк
ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Центрального управління
Служби безпеки України
03 серпня 2023 року № 307
Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
18 серпня 2023 р.
за № 1438/40494
НОРМИ
забезпечення столово-кухонним посудом, інвентарем, обладнанням та іншими необхідними засобами і матеріалами в системі Служби безпеки України
Норма № 1 забезпечення столово-кухонним посудом, інвентарем та обладнанням залів офіційних прийомів, їдалень та буфетів Служби безпеки України
I. Столовий посуд та інвентар
№ з/п Найменування предметів Одиниці виміру Кількість предметів
Зал офіційних прийомів Їдальня
(на 100 осіб,
що харчуються)
Буфет
(на 100 осіб,
що харчуються)
1 2 3 4 5 6
1 Ваза для квітів скляна або кришталева шт. 15 - -
2 Ваза для фруктів скляна або кришталева шт. 15 - -
3 Ваза для кондитерських виробів скляна або кришталева шт. 15 - -
4 Виделка столова з нержавіючої сталі шт. - 100 100
5 Глечик для напоїв скляний шт. 15 - -
6 Ложка столова з нержавіючої сталі шт. - 100 100
7 Ложка чайна з нержавіючої сталі шт. - 100 100
8 Набір для спецій (скляний, фарфоровий, пластмасовий, з нержавіючої сталі) к-т 15 25 25
9 Набір столового приладдя з нержавіючої сталі на 12 осіб: ложка столова; виделка столова; ніж столовий; ложка десертна; виделка десертна; ніж десертний; ложка чайна; ложка кавова к-т 10 - -
10 Ніж столовий з нержавіючої сталі шт. - 100 100
11 Оселедниця фарфорова шт. 20 50 50
12 Піднос:
з нержавіючої сталі шт. 10 - -
пластмасовий шт. - 100 100
13 Полотно скатертне лляне м 30 120 120
14 Розетка (блюдце) фарфорова шт. 50 - -
15 Салатник однопорційний фарфоровий шт. 50 125 100
16 Серветка лляна шт. 100 - -
17 Серветка паперова шт. 1
(на одну особу на один прийом їжі)
300
(на 1 день)
300
(на 1 день)
18 Серветниця (скляна, фарфорова, пластмасова, з нержавіючої сталі) шт. 25 25 25
19 Сервіз столовий на 12 осіб фарфоровий к-т 10 - -
20 Сервіз чайний на 12 осіб фарфоровий к-т 5 - -
21 Сервіз кавовий на 12 осіб фарфоровий к-т 5 - -
22 Склянка чайна шт. - 250 150
23 Тарілка глибока фарфорова шт. - 125 100
24 Тарілка десертна фарфорова шт. - 125 100
25 Тарілка мілка фарфорова шт. - 125 100
26 Тарілка напівпорційна фарфорова шт. - 125 -
27 Тарілка пиріжкова фарфорова шт. - 125 100
28 Чашка бульйонна з блюдцем фарфорова к-т 50 - -
29 Чашка кавова з блюдцем фарфорова шт. - 100 100
30 Чашка чайна з блюдцем фарфорова шт. - 100 100
31 Зубочистка дерев’яна шт. 1
(на одну особу на один прийом їжі)
300
(на 1 день)
300
(на 1 день)
32 Підставка для зубочисток (пластмасова або з нержавіючої сталі) шт. 25 25 25
33 Фольга харчова
(шириною 250-300 мм)
м 0,25
(на одну особу на один прийом їжі)
- -

__________
Примітки:


1. Зубочистки дерев’яні та серветки паперові використовуються із розрахунку 1 шт. на одну особу на один прийом їжі, але не більше кількості особового складу, який забезпечується харчуванням.
2. Фольга харчова використовується для приготування страв, які передбачають її використання
II. Кухонний посуд та інвентар
№ з/п Найменування предметів Одиниці виміру Кількість предметів при кількості осіб, що харчуються
Їдальня Буфет
до 250 осіб від 251 до 500 осіб від 501 до 1000 осіб від 1001 до 1500 осіб більше 1500 осіб на 100 осіб
1 2 3 4 5 6 7 8 9
1 Бак для харчових відходів шт. 1 2 3 3 4 1
2 Велика дерев’яна кухарська лопатка шт. 2 3 4 5 6 1
3 Відро емальоване з кришкою шт. 4 5 6 7 8 1
4 Відро оцинковане шт. 4 5 6 7 8 2
5 Відро пластмасове шт. 4 5 6 7 8 2
6 Вінець металевий шт. 2 2 2 3 3 -
7 Виделка для виймання м’яса шт. 2 2 3 3 4 -
8 Виделка транжирна шт. 3 3 4 5 6 1
9 Гастроємність з нержавіючої сталі, 20 мм шт. 15 30 50 65 80 -
10 Гастроємність з нержавіючої сталі, 40 мм шт. 15 30 50 65 80 -
11 Гастроємність з нержавіючої сталі, 65 мм шт. 10 20 30 40 50 2
12 Гастроємність з нержавіючої сталі, 100 мм шт. 5 10 15 20 25 4
13 Гастроємність з нержавіючої сталі, 1/2 - 65 мм шт. - - - - - 4
14 Гастроємність з нержавіючої сталі, 1/2 - 120 мм шт. - - - - - 4
15 Гастроємність з нержавіючої сталі, 1/2 - 140 мм шт. - - - - - 15
16 Гастроємність з нержавіючої сталі, 1/2 - 200 мм шт. - - - - - 10
17 Дошка для обробки продуктів шт. 6 8 10 12 12 5
18 Друшляк алюмінієвий або з нержавіючої сталі шт. 2 3 4 5 6 -
19 Екстрактор для заварювання чаю шт. 1 1 2 2 3 -
20 Казан наплитний алюмінієвий або з нержавіючої сталі 20-40 л шт. 4 5 6 7 8 2
21 Казан наплитний алюмінієвий або з нержавіючої сталі 50-60 л шт. 5 6 7 8 9 -
22 Каструля алюмінієва або з нержавіючої сталі 8-10 л шт. 8 10 12 14 16 4
23 Качалка дерев’яна шт. 2 3 3 4 4 -
24 Колода для рубання м’яса шт. 1 1 1 1 1 -
25 Консервовідкривач шт. 2 3 4 5 6 1
26 Котломір металевий шт. По одному на кожен тип котла -
27 Кружка мірна шт. 1 1 2 2 3 -
28 Лист з нержавіючої сталі шт. 6 8 10 12 14 -
29 Лист кондитерський шт. 1 2 3 4 5 2
30 Лійка шт. 1 1 2 2 3 -
31 Ложка гарнірна алюмінієва або з нержавіючої сталі шт. 2 3 3 5 7 1
32 Ложка розливна алюмінієва або з нержавіючої сталі шт. 4 5 6 7 8 2
33 Лопатка для твердих жирів шт. 3 4 4 5 6 -
34 Лопатка кухарська шт. 4 6 8 10 15 2
35 Молоток (тяпка) для відбивання м’яса шт. 2 3 3 3 3 -
36 Ніж овочевий шт. 8 10 16 20 22 1
37 Ніж хліборізний шт. 2 3 4 5 6 -
38 Ніж-сікач шт. 2 3 3 3 3 -
39 Ножі "Кухарська трійка" к-т Один комплект на штатного кухаря,
але не менше ніж три комплекти на їдальню
40 Сито металеве шт. 2 2 3 3 4 2
41 Сковорода чавунна (чи з іншого сплаву) шт. 6 8 10 12 14 2
42 Сковородень чавунний (чи з іншого сплаву) шт. 1 2 2 3 3 2
43 Совок металевий шт. 2 3 3 4 4 -
44 Сокира для рубання м’яса шт. 1 1 1 1 1 -
45 Сотейник алюмінієвий або з нержавіючої сталі шт. 4 5 6 7 8 1
46 Терка металева шт. 2 3 3 4 4 2
47 Товкачик дерев’яний шт. 2 2 2 3 3 -
48 Черпак алюмінієвий або з нержавіючої сталі шт. 3 4 5 6 8 2
49 Шумівка з нержавіючої сталі шт. 3 4 5 5 6 1
50 Щипці багатофункціональні шт. 2 2 3 3 4 2
51 Щітка для миття туш м’яса шт. 2 3 4 5 6 -
52 Яйцерізка шт. 2 2 3 3 4 -
Примітка. Для доставки готової їжі використовуються термоси 6 л, 12 л, 36 л із розрахунку 1,5 л на кожну особу, що харчується.
III. Обладнання

з/п
Найменування предметів Одиниці виміру Кількість предметів при кількості осіб, що харчуються
Їдальня Буфет
до 250 осіб від 251 до 500 осіб від 501 до 1000 осіб від 1001 до 1500 осіб більше 1500 осіб на 100 осіб
1 2 3 4 5 6 7 8 9
1. Технологічне обладнання
1 Автомат котлетний шт. - - 1 1 1 -
2 Блендер-міксер шт. - 1 1 2 2 -
3 Кавоварка електрична на дві чашки шт. - - - - - 1
4 Кавомолка електрична шт. - - - - - 1
5 Казан харчоварочний електричний або газовий шт. з розрахунку 1,5 л на одну особу, що харчується -
6 Кип’ятильник електричний або газовий шт. 2 3 4 6 8 1
7 Марміт електричний для перших страв шт. 1 1 1 2 2 1
8 Марміт електричний для других страв шт. 1 1 1 2 2 1
9 Машина для приготування картопляного пюре шт. 1 1 1 2 2 -
10 Машина для чищення картоплі шт. 1 1 2 2 2 -
11 Машина овочерізальна механічна шт. 1 1 1 1 1 -
12 Машина овочерізальна універсальна шт. 1 1 1 1 2 -
13 Машина посудомийна продуктивністю:
700 тарілок/год. шт. 1 - - - - 1
1000 тарілок/год. шт. - 1 1 - - -
2000 тарілок/год. шт. - - - 1 2 -
14 Машина протирочна шт. - 1 1 1 1 -
15 Машина тістомісильна з однією діжею шт. 1 1 1 1 1 -
16 Машина універсальна кухонна
для м’ясо-рибних цехів
шт. 1 1 1 1 1 -
17 М’ясорубка електрична шт. 1 1 1 1 1 1
18 М’ясорубка ручна шт. 1 1 1 1 1 -
19 Пароконвекційна піч електрична для випічки гастрономії шт. 1 1 2 2 2 -
20 Піч мікрохвильова шт. - - - - - 1
21 Плита електрична або газова з площею жарочної поверхні 0,48 м-2 шт. 2 4 6 8 10 1
22 Пристрій для чищення риби шт. 1 1 1 1 1 -
23 Сковорода електрична шт. 1 1 2 2 2 -
24 Слайсер шт. 1 1 1 1 2 1
25 Сосисковарка шт. - - - - - 1
26 Фритюрниця електрична шт. 1 1 1 1 1 1
27 Хліборізка механічна шт. 1 1 1 2 2 -
28 Хліборізка ручна або ніж важільний шт. 1 1 1 1 1 -
29 Чайник електричний шт. - - - - - 1
30 Шафа жарочна електрична або шафа пекарська шт. 1 1 2 2 4 1
31 Теплова вітрина шт. - - - - - 1
32 Гриль прижимний шт. - - - - - 1
33 Гриль роликовий шт. - - - - - 1
34 Соковижималка шт. - - - - - 2
35 Лампа для підігріву готових страв шт. - - - - - 2
2. Холодильне обладнання
1 Вітрина холодильна шт. - - - - - 2
2 Камера холодильна (збірно-розбірна з підлогою та агрегатом) шт. - 1 2 3 4 -
3 Прилавок низькотемпературний шт. 1 1 2 3 3 1
4 Холодильник побутовий шт. 1 1 2 2 2 1
5 Шафа холодильна однодверна/дводверна шт. 3 5 10 10 15 -
6 Морозильна камера/скриня шт. - - - - - 1
3. Ваговимірювальні прилади
1 Ваги настільні шт. 4 5 6 6 6 1
2 Ваги товарні шт. 2 3 3 3 4 -
4. Немеханічне обладнання
1 Ванна для миття посуду:
двосекційна шт. 2 2 2 2 2 1
трисекційна шт. 1 1 1 1 2 1
2 Ванна для очищеної картоплі шт. 1 2 2 3 3 -
3 Ванна для промивання та вимочування риби шт. 1 1 1 1 1 -
4 Візок для підвезення їжі та збору посуду шт. 3 4 5 6 7 -
5 Контейнер з нержавіючої сталі або алюмінію з кришкою та ручками шт. 6 6 6 10 10 1
6 Стелаж для зберігання кухонного посуду шт. 2 2 3 3 4 3
7 Стелаж для зберігання столового посуду шт. 2 2 3 3 4 -
8 Стелаж пересувний шт. 1 1 2 3 4 -
9 Стелаж для зберігання продуктів шт. 1 1 1 2 2 3
10 Стелаж для зберігання хліба в лотках шт. 2 3 5 8 10 -
11 Стійка для зберігання кухонного інвентарю шт. 1 1 2 2 2 -
12 Стійка чи кронштейн для підвішування м’ясних туш шт. 1 1 1 1 1 -
13 Стіл виробничий шт. 10 12 16 20 24 4
14 Стіл для встановлення хліборізки шт. 1 1 1 2 2 -
15 Стіл для доочищення картоплі шт. 1 1 2 3 3 -
16 Стіл для збирання залишків їжі шт. 1 1 2 2 3 -
17 Стіл для перебирання круп шт. 1 1 1 1 1 -
18 Стіл кондитерський шт. 1 1 1 2 2 -
19 Стіл пересувний для видачі перших та других страв шт. 1 1 2 3 3 1
20 Стіл-шафа для чистого посуду шт. 1 1 1 1 1 -
21 Шафа для зберігання цукру шт. 1 1 1 1 2 -
22 Ящик дерев’яний для солі шт. 1 1 1 2 2 -
23 Ящик-носилки дерев’яний, ґратчастий, каркас з залізних кутів шт. 3 3 3 4 4 -
24 Ящик-носилки з нержавіючої сталі або алюмінію з щіткаою шт. 2 2 2 6 6 -
( Норма № 1 із змінами, внесеними згідно з Наказами Служби безпеки № 337 від 25.08.2023, № 272 від 10.06.2024 )
Норма № 2 забезпечення столово-кухонним посудом, інвентарем та обладнанням їдалень та буфетів закладів освіти Служби безпеки України
I. Столовий посуд та інвентар
№ з/п Найменування предметів Одиниці виміру Кількість предметів при кількості осіб, що харчуються
Їдальня Буфет
на 100 осіб на 100 осіб
1 2 3 4 5
1 Ваза для квітів шт. - 10
2 Ваза для фруктів шт. - 20
3 Ваза (кошик) для хліба пластмасова шт. 30 -
4 Виделка столова з нержавіючої сталі шт. 100 100
5 Клейонка столова без основи (на кожен обідній стіл) м-2 0,3 0,3
6 Кухоль шт. 150 -
7 Ложка столова з нержавіючої сталі
(в тому числі для роздачі м’ясних (рибних) порцій та соусу)
шт. 150 120
8 Ложка розливна алюмінієва або з нержавіючої сталі шт. 25 -
9 Ложка кавова з нержавіючої сталі шт. - 120
10 Ложка чайна з нержавіючої сталі шт. - 100
11 Набір для спецій шт. 25 25
12 Ніж столовий з нержавіючої сталі шт. 100 100
13 Піднос пластмасовий шт. 100 100
14 Підставка під каструлю з нержавіючої сталі шт. 50 -
15 Розетка (блюдце) фарфорова або напівфарфорова шт. - 150
16 Салатник однопорційний фарфоровий шт. 30 150
17 Салатник (миска) фарфоровий (напівфарфоровий) або фаянсовий місткістю не менше 500 мл шт. 60 -
18 Серветниця (скляна, фарфорова, пластмасова, з нержавіючої сталі) шт. 25 25
19 Серветка паперова шт. 300
(на 1 день)
300
(на 1 день)
20 Скатертина лляна (бавовняна) або змішаного тканого матеріалу (на кожен обідній стіл) шт. 3 3
21 Склянка чайна шт. 250 150
22 Тарілка глибока фарфорова шт. 150 150
23 Тарілка напівпорційна фарфорова шт. 125 125
24 Тарілка десертна фарфорова шт. 125 100
25 Тарілка мілка фарфорова шт. 250 450
26 Тарілка пиріжкова фарфорова шт. 125 100
27 Цукорниця шт. - 10
28 Чашка бульйонна з блюдцем фарфорова (напівфарфорова) або фаянсова шт. - 72
29 Чашка кавова з блюдцем фарфорова шт. - 120
30 Чашка чайна з блюдцем фарфорова шт. - 120
31 Зубочистка дерев’яна шт. 300
(на 1 день)
300
(на 1 день)
32 Підставка для зубочисток (пластмасова або з нержавіючої сталі) шт. 25 25

__________
Примітки:


1. Для використання у польових умовах курсантам вищих військових навчальних закладів Служби безпеки України та військових навчальних підрозділів Служби безпеки України закладів вищої освіти додатково до норми видається із розрахунку на одну особу на строк навчання:
ложка столова алюмінієва - 1 шт.;
кухоль емальований або пластмасовий - 1 шт.
Зберігаються видані предмети у речовому мішку.
2. У їдальнях, де їжа відпускається кухарем безпосередньо у тарілки, ложка розливна, каструля або бачок для подачі їжі на столи і підставка під каструлю або бачок не видаються. За наявності лінії самообслуговування видаються підноси 11 штук на 10 осіб.
3. Скатертини лляні (бавовняні) або змішаного тканого матеріалу видаються за відсутності столів з гігієнічним покриттям.
4. Зубочистки дерев’яні та серветки паперові використовуються із розрахунку 1 шт. на одну особу на один прийом їжі, але не більше кількості особового складу, який забезпечується харчуванням
II. Кухонний посуд та інвентар
№ з/п Найменування предметів Одиниці виміру Кількість предметів при кількості осіб,
що харчуються
Їдальня Буфет
до 250 осіб від 251 до 500 осіб від 501 до 1000 осіб від 1001 до 1500 осіб більше 1500 осіб на 100 осіб
1 2 3 4 5 6 7 8 9
1 Бак для харчових відходів шт. 5 10 15 16 18 1
2 Велика дерев’яна кухарська лопатка шт. 2 3 4 5 6 1
3 Відро емальоване з кришкою шт. 4 5 6 7 8 1
4 Відро оцинковане шт. 4 5 6 7 8 2
5 Відро пластмасове шт. 4 5 6 7 8 2
6 Вінець металевий шт. 2 2 2 3 3 -
7 Виделка для виймання м ’яса шт. 2 2 3 3 4 1
8 Виделка транжирна шт. 3 3 4 5 6 1
9 Гастроємність з нержавіючої сталі, 20 мм шт. 15 30 50 65 80 -
10 Гастроємність з нержавіючої сталі, 40 мм шт. 15 30 50 65 80 -
11 Гастроємність з нержавіючої сталі, 65 мм шт. 10 20 30 40 50 2
12 Гастроємність з нержавіючої сталі, 100 мм шт. 5 10 15 20 25 4
13 Гастроємність з нержавіючої сталі, 1/2 - 65 мм шт. - - - - - 4
14 Гастроємність з нержавіючої сталі, 1/2 - 140 мм шт. - - - - - 15
15 Гастроємність з нержавіючої сталі, 1/2 - 200 мм шт. - - - - - 10
16 Дошка для обробки продуктів шт. 6 8 10 12 12 5
17 Друшляк алюмінієвий
або з нержавіючої сталі
шт. 2 3 4 5 6 2
18 Екстрактор для заварювання чаю шт. 1 1 2 2 3 -
19 Казан наплитний алюмінієвий або з нержавіючої сталі 20-40 л шт. 4 5 6 7 8 2
20 Казан наплитний алюмінієвий або з нержавіючої сталі 50-60 л шт. 5 8 10 12 15 -
21 Каструля алюмінієва
або з нержавіючої сталі 3-6 л
шт. 50 70 90 120 150 4
22 Каструля алюмінієва
або з нержавіючої сталі 8-10 л
шт. 8 10 12 14 16 4
23 Качалка дерев ’яна шт. 2 3 3 4 4 -
24 Колода для рубання м ’яса шт. 1 1 1 1 1 -
25 Консервовідкривач шт. 2 3 4 5 6 1
26 Котломір металевий шт. По одному на кожен тип котла -
27 Кружка мірна шт. 1 1 2 2 3 -
28 Лист з нержавіючої сталі шт. 6 8 10 12 14 -
29 Лист кондитерський шт. 1 2 3 4 5 2
30 Лійка шт. 1 1 2 2 3 -
31 Ложка гарнірна алюмінієва або з нержавіючої сталі шт. 2 3 4 5 7 1
32 Ложка розливна алюмінієва або з нержавіючої сталі шт. 4 5 6 7 8 2
33 Лопатка для твердих жирів шт. 3 4 4 5 6 -
34 Лопатка кухарська шт. 2 3 3 4 4 2
35 Молоток (тяпка) для відбивання м ’яса шт. 2 3 3 3 3 -
36 Ніж овочевий шт. 16 18 24 28 32 1
37 Ніж хліборізний шт. 2 3 4 5 6 1
38 Ніж-сікач шт. 2 3 3 3 3 -
39 Ножі "Кухарська трійка" к-т Один комплект на штатного кухаря,
але не менше ніж три комплекти на їдальню
40 Деко алюмінієве шт. 20 40 40 60 70 -
41 Сито металеве шт. 2 2 3 3 4 2
42 Сковорода чавунна (чи з іншого сплаву) шт. 6 8 10 12 14 5
43 Сковородень чавунний
(чи з іншого сплаву)
шт. 1 2 2 3 3 2
44 Совок металевий шт. 2 3 3 4 4 -
45 Сокира для рубання м ’яса шт. 1 1 1 1 1 -
46 Сотейник алюмінієвий або з нержавіючої сталі шт. 4 5 6 7 8 3
47 Таз оцинкований або пластмасовий шт. 4 5 6 7 8 2
48 Терка металева шт. 2 3 3 4 4 2
49 Товкачик дерев ’яний шт. 2 2 2 3 3 -
50 Шумівка з нержавіючої сталі шт. 3 4 5 5 6 1
51 Щипці багатофункціональні шт. 2 2 3 3 4 10
52 Щітка для миття туш м ’яса шт. 2 3 4 5 6 -
53 Яйцерізка шт. 2 2 3 3 4 -
Примітка. Для доставки готової їжі використовуються термоси 6 л, 12 л, 36 л із розрахунку 1,5 л на кожну особу, що харчується.
III. Обладнання

з/п
Найменування предметів Одиниці виміру Кількість предметів при кількості осіб, що харчуються
Їдальня Буфет
до 250 осіб від 251 до 500 осіб від 501 до 1000 осіб від 1001 до 1500 осіб більше 1500 осіб на 100 осіб
1 2 3 4 5 6 7 8 9
1. Технологічне обладнання
1 Автомат котлетний шт. - - 1 1 1 1
2 Блендер-міксер шт. - 1 1 2 2 -
3 Кавоварка електрична на дві чашки шт. - - - - - 1
4 Кавомолка електрична шт. - - - - - 1
5 Казан харчоварочний електричний або газовий шт. З розрахунку 1,5 л на одну особу, що харчується -
6 Кип’ятильник електричний або газовий шт. 2 3 4 6 8 -
7 Марміт електричний для перших страв шт. 1 1 1 2 2 1
8 Марміт електричний для других страв шт. 1 1 1 2 2 1
9 Машина для приготування картопляного пюре шт. 1 1 1 2 2 -
10 Машина для чищення картоплі шт. 1 1 2 2 2 -
11 Машина овочерізальна механічна шт. 1 1 1 1 1 -
12 Машина універсальна шт. 1 1 2 3 4 -
13 Машина посудомийна продуктивністю:
700 тарілок/год. шт. 1 - - - - 1
1000 тарілок/год. шт. - 1 1 - - -
2000 тарілок/год. шт. - - - 1 2 -
14 Машина протирочна шт. - - - 1 1
15 Машина тістомісильна з однією діжею шт. 1 1 1 1 1 -
16 Машина універсальна кухонна
для м’ясо-рибних цехів
шт. 1 1 1 1 1 -
17 М’ясорубка електрична шт. 1 2 3 4 4 1
18 М’ясорубка ручна шт. 1 1 1 1 1 -
19 Пароконвекційна піч електрична для випічки гастрономії шт. 1 1 2 2 2 -
20 Піч мікрохвильова шт. - - - - - 1
21 Плита електрична
з площею жарочної поверхні 0,48 м-2
шт. 2 4 6 8 10 1
22 Пристрій для чищення риби шт. 1 1 1 1 1 -
23 Сковорода електрична шт. 1 1 2 2 2 -
24 Слайсер шт. - 1 1 1 2 1
25 Сосисковарка шт. - - - - - 1
26 Фритюрниця електрична шт. 1 1 1 1 1 1
27 Хліборізка механічна шт. 1 1 1 2 2 -
28 Хліборізка ручна або ніж важільний шт. 1 1 1 1 1 -
29 Чайник електричний шт. - - - - - 1
30 Шафа жарочна електрична
або шафа пекарська
шт. 1 1 2 2 4 1
31 Теплова вітрина шт. - - - - - 1
32 Гриль прижимний шт. - - - - - 1
33 Гриль роликовий шт. - - - - - 1
34 Соковижималка шт. - - - - - 2
35 Лампа для підігріву готових страв шт. - - - - - 2
2. Холодильне обладнання
1 Вітрина холодильна шт. - - - - - 2
2 Прилавок низькотемпературний шт. 1 1 2 3 3 1
3 Холодильник побутовий шт. 1 1 2 2 2 1
4 Шафа холодильна однодверна/дводверна шт. 3 5 10 10 15 -
5 Морозильна камера/скриня шт. - - - - - 1
3. Ваговимірювальні прилади
1 Ваги настільні шт. 4 5 6 6 6 1
2 Ваги товарні шт. 2 3 3 3 4 -
4. Немеханічне обладнання
1 Ванна для миття посуду: шт.
двосекційна шт. 2 2 2 2 2 1
трисекційна шт. 1 1 1 1 2 1
2 Ванна для очищеної картоплі шт. 1 2 2 3 3 -
3 Ванна для промивання та вимочування риби шт. 1 1 1 1 1 -
4 Візок для підвезення їжі та збору посуду шт. 3 4 5 6 7 -
5 Візок-шпилька шт. 2 3 4 5 6 -
6 Контейнер з нержавіючої сталі або алюмінію з кришкою та ручками шт. 6 6 6 10 10 1
7 Контейнер пластиковий з кришкою для зберігання нарізаного хліба шт. 5 10 15 20 20 1
8 Контейнер пластиковий з кришкою для зберігання твердого сиру шт. 1 2 3 4 5 1
9 Контейнер пластиковий з кришкою для зберігання м’ясних продуктів шт. 1 2 3 4 5 1
10 Контейнер пластиковий з кришкою для зберігання масла тваринного шт. 1 2 3 4 5 1
11 Стелаж для зберігання кухонного посуду шт. 2 2 3 3 4 3
12 Стелаж для зберігання столового посуду шт. 2 5 10 12 14 2
13 Стелаж пересувний шт. 1 1 2 3 4 -
14 Стелаж для зберігання продуктів шт. 2 4 6 8 10 3
15 Стелаж для зберігання хліба в лотках шт. 2 3 5 8 10 -
16 Стійка для зберігання кухонного інвентарю шт. 1 1 2 2 2 -
17 Стійка чи кронштейн для підвішування м’ясних туш шт. 1 1 1 1 1 -
18 Стіл виробничий шт. 10 20 30 30 30 4
19 Стіл для встановлення хліборізки шт. 1 1 1 2 2 -
20 Стіл для доочищення картоплі шт. 1 1 2 3 3 -
21 Стіл для збирання залишків їжі шт. 1 1 2 2 3 -
22 Стіл для перебирання круп шт. 1 1 1 1 1 -
23 Стіл кондитерський шт. 1 1 1 2 2 -
24 Стіл пересувний для видачі
перших та других страв
шт. 1 1 2 3 3 1
25 Стіл-шафа для чистого посуду шт. 1 1 1 1 1 -
26 Шафа для зберігання цукру шт. 1 1 1 1 2 -
27 Ящик дерев’яний для солі шт. 1 1 1 2 2 -
28 Ящик-носилки дерев’яний, ґратчастий, каркас з залізних кутів шт. 3 3 3 4 4 -
29 Ящик-носилки з нержавіючої сталі або алюмінію з кришкою шт. 2 2 2 6 6 -
( Норма № 2 із змінами, внесеними згідно з Наказами Служби безпеки № 337 від 25.08.2023, № 272 від 10.06.2024 )
Норма № 3 забезпечення столово-кухонним посудом, інвентарем та обладнанням їдалень закладів охорони здоров’я та оздоровчих закладів Служби безпеки України
I. Столовий посуд та інвентар

з/п
Найменування предметів Одиниці виміру Кількість предметів
на 100 ліжок
На одну кімнату відпочиваючих санаторно-курортного та оздоровчого закладів
у лікарняних закладах у санаторно-
курортних та оздоровчих закладах
на кожну кімнату "Стандарт" на кожну кімнату "Напівлюкс" на кожну кімнату "Люкс"
1 2 3 4 5 6 7 8
1 Ваза для фруктів шт. 30 30 - 1 1
2 Ваза (кошик) для хліба пластмасова шт. 30 30 - - -
3 Ваза для квітів шт. 30 - - 1 1
4 Виделка столова з нержавіючої сталі шт. 130 120 - 6 6
5 Глечик для напоїв скляний шт. 25 25 1 1 1
6 Клейонка столова без основи (за відсутності столів з гігієнічним покриттям) м-2 по 3 на обідній стіл - - -
7 Кавник металевий шт. 10 5 - - -
8 Кільце для серветок шт. 130 110 - - -
9 Кухоль фарфоровий шт. 300 200 - 6 6
10 Ложка столова з нержавіючої сталі (в тому числі для роздачі м’ясних (рибних) страв) шт. 130 110 - 6 6
11 Ложка чайна з нержавіючої сталі шт. 250 110 - 6 6
12 Маслянка фарфорова шт. 30 30 - - -
13 Набір для спецій в металевій оправі шт. 30 30 - 1 1
14 Ніж столовий з нержавіючої сталі шт. 130 120 - 6 6
15 Піднос алюмінієвий або пластмасовий шт. 8 8 - 1 1
16 Підставка під бачок та чайник алюмінієва або пластмасова шт. 12 40 - - -
17 Полоскальниця скляна шт. - - - 1 1
18 Полоскальниця фарфорова шт. - 30 - - -
19 Скатертина лляна (бавовняна) або змішаного тканого матеріалу шт. по 1 на обідній стіл - - -
20 Салатник (миска) фарфоровий (напівфарфоровий) або фаянсовий місткістю не менше 500 мл шт. 30 30 - - -
21 Салатник однопорційний фарфоровий шт. 130 110 - - -
22 Серветниця шт. 30 30 - - -
23 Серветка паперова (на 1 день) шт. по 3 на кожного хворого - - -
24 Склянка чайна шт. 400 225 2 6 6
25 Тарілка глибока фарфорова шт. 200 150 - 6 6
26 Тарілка десертна фарфорова шт. 250 150 - 6 6
27 Тарілка мілка фарфорова шт. 300 150 - 6 6
28 Тарілка пиріжкова фарфорова шт. 250 150 - - -
29 Цукорниця фарфорова шт. 30 30 - 1 1
30 Чайник алюмінієвий або з нержавіючої сталі 3-5 л шт. 12 40 - - -
31 Чайник для заварювання чаю фарфоровий шт. 30 15 - 1 1
32 Чайник електричний шт. 4 4 - - -
33 Чашка чайна з блюдцем фарфорова шт. - - - 6 6
34 Зубочистка дерев’яна (на 1 день) шт. по 3
на кожного хворого
- - -
35 Підставка для зубочисток (пластмасова або з нержавіючої сталі) шт. 30 30 - - -

__________
Примітки:


( Примітку 1 виключено на підставі Наказу Служби безпеки № 337 від 25.08.2023
)
1. У Центральному госпіталі Військово-медичного управління Служби безпеки України (в тому числі лазаретах) за заявками лікувальних відділень дозволяється додатково видавати: кухоль фарфоровий - 1,5 шт. на штатне ліжко; судок з 3 каструль алюмінієвий - 4 шт. на відділення.
2. Окремі види посуду, а також набори столові, передбачені у розділі І, дозволяється в межах потреби заміняти на інші предмети згідно з Таблицею замін столово-кухонного посуду, інвентарю та обладнання, що наведена у додатку 2
до Порядку застосування Норм забезпечення столово-кухонним посудом, інвентарем, обладнанням та іншими необхідними засобами і матеріалами в системі Служби безпеки України, затвердженого наказом Центрального управління Служби безпеки України від 03 серпня 2023 року № 307.
3. Зубочистки дерев’яні та серветки паперові використовуються із розрахунку 1 шт. на одну особу на один прийом їжі, але не більше кількості особового складу, який забезпечується харчуванням
II. Кухонний посуд та інвентар

з/п
Найменування предметів Одиниці виміру Кількість предметів
до 50 ліжок від 51 до 100 ліжок від 101 до 300 ліжок від 301 до 500 ліжок від 501 до 800 ліжок 801 і більше ліжок
1 2 3 4 5 6 7 8 9
1 Бак для харчових відходів шт. 2 2 3 4 5 6
2 Велика дерев’яна кухарська лопатка шт. 1 2 2 3 4 5
3 Відро емальоване з кришкою шт. 3 5 7 8 10 12
4 Відро оцинковане шт. 3 6 8 10 12 14
5 Відро пластмасове шт. 3 6 8 10 12 14
6 Виделка для виймання м’яса шт. 1 2 2 2 2 2
7 Виделка транжирна шт. 1 1 1 2 2 3
8 Вінець металевий шт. 1 1 2 2 2 3
9 Дошка для обробки продуктів шт. 4 6 8 10 12 14
10 Друшляк алюмінієвий або з нержавіючої сталі шт. 1 2 4 5 7 9
11 Казан наплитний алюмінієвий або з нержавіючої сталі 20-40 л шт. 4 8 13 17 25 30
12 Казан наплитний алюмінієвий або з нержавіючої сталі 50-60 л шт. 1 3 4 6 9 11
13 Каструля алюмінієва або з нержавіючої сталі 2,5-3,5 л шт. 4 8 12 14 20 24
14 Каструля алюмінієва або з нержавіючої сталі 8-10 л шт. 6 12 16 19 25 30
15 Качалка дерев’яна шт. 1 2 2 3 4 5
16 Колода для рубання м’яса шт. - 1 1 1 1 2
17 Консервовідкривач шт. 1 2 3 4 5 6
18 Котломір металевий шт. По одному на кожен тип котла
19 Кружка мірна шт. - 2 2 2 3 3
20 Лист з нержавіючої сталі шт. 3 5 10 12 15 2
21 Лист кондитерський шт. 2 2 3 4 5 6
22 Лійка шт. 1 1 1 2 2 3
23 Ложка гарнірна алюмінієва або з нержавіючої сталі шт. 1 2 3 5 5 7
24 Ложка розливна алюмінієва або з нержавіючої сталі шт. 4 8 13 17 20 24
25 Лопатка для твердих жирів шт. 1 2 2 2 3 4
26 Лопатка кухарська шт. 1 2 3 4 5 6
27 Молоток (тяпка) для відбивання м’яса 1 2 2 2 2 2
28 Ніж овочевий шт. 4 6 8 10 15 20
29 Ніж хліборізний шт. 1 2 3 4 5 6
30 Ніж-сікач 1 1 1 2 2 3
31 Ножі "Кухарська трійка" к-т Один комплект на штатного кухаря,
але не менше ніж три комплекти в їдальню
32 Сито металеве шт. 1 2 2 3 4 5
33 Сковорода порційна металева шт. - 40 100 200 300 350
34 Сковорода чавунна (чи з іншого сплаву) шт. 3 5 8 9 12 14
35 Сковородень чавунний (чи з іншого сплаву) шт. 2 2 2 2 3 3
36 Совок металевий шт. 1 2 2 3 4 5
37 Сокира для рубання м’яса шт. - 1 1 1 1 1
38 Сотейник алюмінієвий або з нержавіючої сталі шт. 1 2 4 5 8 10
39 Таз оцинкований шт. 2 2 3 5 7 10
40 Термос ТВН-12 шт. 1 1 2 2 4 4
41 Терка металева шт. 2 2 3 4 5 6
42 Товкачик дерев’яний шт. 1 2 2 3 3 4
43 Фляга (бідон) для молока шт. 1 4 6 8 10 12
44 Форма для заливних страв шт. 60 120 300 500 600 800
45 Черпак алюмінієвий або з нержавіючої сталі шт. 1 2 3 4 6 8
46 Шумівка з нержавіючої сталі шт. 2 2 3 4 6 8
47 Щипці багатофункціональні шт. 1 2 3 5 7 8
48 Щітка для миття туш м’яса шт. 1 1 2 3 4 4
49 Яйцерізка шт. 2 2 3 3 4 4

................
Перейти до повного тексту