- Правова система ipLex360
- Законодавство
- Наказ
МІНІСТЕРСТВО ОХОРОНИ ЗДОРОВ’Я УКРАЇНИ
НАКАЗ
Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
25 серпня 2023 р.
за № 1491/40547
Про затвердження Вимог до харчових продуктів та харчових інгредієнтів, що піддаються дії іонізуючого випромінювання
Відповідно до частини другої
статті 6 та частини першої
статті 15 Закону України "Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів",
статті 16 Закону України "Про захист людини від впливу іонізуючого випромінювання", підпункту 14 пункту 4, пункту 8 Положення про Міністерство охорони здоров’я України, затвердженого
постановою Кабінету Міністрів України від 25 березня 2015 року № 267 (у редакції постанови Кабінету Міністрів України від 24 січня 2020 року № 90), пунктів 385, 386
плану заходів з виконання Угоди про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 25 жовтня 2017 року № 1106, з метою встановлення вимог до харчових продуктів та харчових інгредієнтів, що піддаються іонізуючому опроміненню та попередження їх шкідливого впливу на здоров’я населення, НАКАЗУЮ:
1. Затвердити Вимоги до харчових продуктів та харчових інгредієнтів, що піддаються дії іонізуючого випромінювання, що додаються.
2. Департаменту громадського здоров’я (Олексію Даниленку) забезпечити:
1) подання цього наказу в установленому законодавством порядку на державну реєстрацію до Міністерства юстиції України;
2) оприлюднення цього наказу на офіційному вебсайті Міністерства охорони здоров’я України після його державної реєстрації Міністерством юстиції України.
3. Контроль за виконанням цього наказу покласти на заступника Міністра охорони здоров’я України - головного державного санітарного лікаря України Ігоря Кузіна.
4. Цей наказ набирає чинності через шість місяців з дня його офіційного опублікування.
ПОГОДЖЕНО: Виконуючий обов’язки Голови - Головного державного інспектора з ядерної та радіаційної безпеки України Т.в.о. Голови Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів Перший заступник Міністра аграрної політики та продовольства України Виконувач обов’язків Міністра економіки України Уповноважений Верховної Ради України з прав людини |
О. Коріков О. Шевченко Т. Висоцький Т. Качка Д. Лубінець |
ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Міністерства охорони
здоров’я України
15 липня 2023 року № 1280
Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
25 серпня 2023 р.
за № 1491/40547
ВИМОГИ
до харчових продуктів та харчових інгредієнтів, що піддаються дії іонізуючого випромінювання
I. Загальні положення
1. Ці Вимоги встановлюють заходи та особливості виробництва, обігу та використання харчових продуктів та харчових інгредієнтів (далі - харчові продукти), що піддаються дії іонізуючого випромінювання.
2. Ці Вимоги не поширюються на:
1) харчові продукти, що піддаються дії іонізуючого випромінювання, що утворюється за допомогою засобів вимірювальної техніки або контрольних приладів, за умови, що поглинута доза не перевищує 0,01 Гр для контрольних приладів, які використовують нейтрони, та 0,5 Гр в інших випадках, при максимальному рівні енергії випромінювання 10 МеВ у випадку рентгенівських променів, 14 МеВ у разі нейтронів та 5 МеВ в інших випадках;
2) опромінення харчових продуктів, що виробляються для пацієнтів, які потребують спеціальних дієт та знаходяться під медичним наглядом.
II. Вимоги до опромінення харчових продуктів та харчових інгредієнтів
1. Харчові продукти, що піддаються дії іонізуючого випромінювання, не можуть використовуватись та вводитись в обіг, якщо вони не відповідають цим Вимогам.
2. Опромінення харчових продуктів може здійснюватися після надсилання оператором ринку харчових продуктів (далі - оператор ринку) до Держпродспоживслужби повідомлення про намір виробництва харчових продуктів, що піддаються дії іонізуючого випромінювання, відповідно до форми, наведеної в додатку 1 до цих Вимог, за умови дотримання цих Вимог.
Опромінення харчових продуктів може здійснюватися у випадку, якщо:
наявна технологічна потреба;
таке опромінення не несе небезпеки для здоров’я споживачів та проводиться за умови введення безпечної практичної діяльності;
результат опромінення є корисним для споживача;
таке опромінення не використовується як заміна гігієнічних вимог та/або належної виробничої або сільськогосподарської практики.
3. Опромінення харчових продуктів іонізуючим випромінюванням можна використовувати лише для:
знищення патогенних організмів з метою забезпечення безпечності харчових продуктів;
зменшення псування харчових продуктів шляхом уповільнення або припинення процесів гниття та знищення мікроорганізмів, що викликають псування;
зменшення втрат харчових продуктів через передчасне дозрівання та/або проростання;
очищення харчових продуктів від мікроорганізмів, шкідливих для рослин та/або рослинних продуктів.
4. Під час обробки харчові продукти повинні бути безпечними та перебувати у належному та непошкодженому стані.
6. Розрахунок загальної середньої поглинутої дози опромінення здійснюється оператором ринку відповідно до процедури дозиметрії, наведеної в додатку 3 до цих Вимог.
7. Перелік харчових продуктів, які можуть бути оброблені іонізуючим випромінюванням, та максимально дозволені дози опромінення наведено у додатку 4 до цих Вимог.
8. Обробка харчових продуктів іонізуючим випромінюванням може здійснюватися частковими дозами, при цьому повинна бути дотримана максимальна загальна середня поглинута доза іонізуючого випромінювання, що наведена в додатку 4 до цих Вимог.
Обробка іонізуючим випромінюванням не може застосовуватися в поєднанні з будь-якою хімічною обробкою, що має ту саму мету, що і обробка іонізуючим випромінюванням.
III. Особливості маркування харчових продуктів, що піддавались дії іонізуючого випромінювання
1. Маркування харчових продуктів, що піддались іонізуючому випромінюванню повинно здійснюватися відповідно до вимог
Закону України "Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів" з урахуванням вимог, встановлених цим розділом.
Додатково при маркуванні харчових продуктів, що піддавались дії іонізуючого випромінювання необхідно врахувати:
1) при введенні в обіг та реалізації харчових продуктів, призначених для кінцевих споживачів та закладів громадського харчування:
якщо харчові продукти реалізуються у вигляді одиничних упаковок, на етикетці, повинні бути зазначені слова "опромінені" або "оброблені іонізуючим випромінюванням".
У випадку якщо харчові продукти реалізуються оптом, слова "опромінені" або "оброблені іонізуючим випромінюванням" повинні бути зазначені разом із найменуванням товару на дисплеї чи повідомленні над/або поруч із контейнером, у який розміщено такі харчові продукти;
якщо опромінений харчовий продукт використовується в якості інгредієнта слова "опромінені" або "оброблені іонізуючим випромінюванням" зазначаються поруч з цим харчовим продуктом у списку інгредієнтів.
У випадку якщо харчові продукти, в яких у якості інгредієнта використовується опромінений харчовий продукт, реалізується оптом, слова "опромінені" або "оброблені іонізуючим випромінюванням" повинні бути зазначені разом із найменуванням товару на дисплеї чи повідомленні над/або поруч із контейнером, у який розміщено такі харчові продукти;
слова "опромінені" або "оброблені іонізуючим випромінюванням" застосовуються також для позначення опромінених харчових продуктів, що використовуються як інгредієнт у складних інгредієнтах харчових продуктів, навіть якщо вони становлять менше 25 % готового продукту;
................Перейти до повного тексту