1. Правова система ipLex360
  2. Законодавство
  3. Наказ


МІНІСТЕРСТВО АГРАРНОЇ ПОЛІТИКИ ТА ПРОДОВОЛЬСТВА УКРАЇНИ
НАКАЗ
05.07.2023 № 1344
Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
21 липня 2023 р.
за № 1244/40300
Про затвердження Порядку проведення кваліфікаційної експертизи сорту
( Із змінами, внесеними згідно з Наказом Міністерства аграрної політики та продовольства № 1738 від 02.10.2023 )
Відповідно до абзацу двадцять сьомого частини першої статті 8, статті 27 Закону України "Про охорону прав на сорти рослин", пункту 405 Плану заходів з виконання Угоди про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 25 жовтня 2017 року № 1106, пункту 8 Положення про Міністерство аграрної політики та продовольства України, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 17 лютого 2021 року № 124, НАКАЗУЮ:
1. Затвердити Порядок проведення кваліфікаційної експертизи сорту, що додається.
2. Департаменту аграрного розвитку забезпечити в установленому законодавством порядку подання цього наказу на державну реєстрацію до Міністерства юстиції України.
3. Цей наказ набирає чинності з дня його офіційного опублікування.
4. Контроль за виконанням цього наказу покласти на заступника Міністра згідно з розподілом обов’язків.

Перший заступник Міністра

Т. Висоцький
ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Міністерства
аграрної політики
та продовольства України
05 липня 2023 року № 1344
Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
21 липня 2023 р.
за № 1244/40300
ПОРЯДОК
проведення кваліфікаційної експертизи сорту
І. Загальні положення
1. Цей Порядок визначає процедуру проведення кваліфікаційної експертизи сорту (далі - кваліфікаційна експертиза), яка включає комплекс польових і лабораторних досліджень з метою встановлення відмінності, однорідності та стабільності сорту (далі - ВОС) і, у випадках, встановлених Законом України "Про охорону прав на сорти рослин" (далі - Закон), показників придатності сорту для поширення в Україні (далі - ПСП), необхідних для підготовки експертного висновку за заявкою на сорт з метою прийняття центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику у сфері охорони прав на сорти рослин (далі - Компетентний орган), рішення про державну реєстрацію прав на сорт та/або державну реєстрацію сорту або про відмову у державній реєстрації прав на сорт та/або у державній реєстрації сорту.
2. У цьому Порядку термін вживається у такому значенні:
особистий електронний кабінет - електронний сервіс-офіс, який є компонентом автоматизованої інформаційної системи Компетентного органу для забезпечення інформаційної електронної взаємодії між Компетентним органом, експертним закладом та заявником.
Інші терміни, які використовуються у цьому Порядку, вживаються у значеннях, які наведені в Законі.
II. Організація проведення кваліфікаційної експертизи
1. Організацію та проведення кваліфікаційної експертизи, призначення експертів сорту та дотримання ними вимог з організації та проведення кваліфікаційної експертизи за відповідними методиками, затвердженими Компетентним органом, забезпечує експертний заклад.
2. Кваліфікаційна експертиза розпочинається після сплати збору за її проведення та за наявності в експертного закладу дослідних зразків сорту та офіційного зразка.
3. Сплата зборів за проведення кваліфікаційної експертизи здійснюється відповідно до Порядку сплати зборів за дії, пов’язані з охороною прав на сорти рослин, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 19 серпня 2002 року № 1183 (у редакції постанови Кабінету Міністрів України від 04 серпня 2023 року № 813). Сплата зборів здійснюється за дослідження, які фактично проводяться експертним закладом.
( Пункт 3 розділу II із змінами, внесеними згідно з Наказом Міністерства аграрної політики та продовольства № 1738 від 02.10.2023 )
4. Кваліфікаційна експертиза проводиться експертним закладом самостійно або експертний заклад:
надає заявнику дозвіл здійснювати необхідні дослідження під контролем такого експертного закладу та враховує результати таких досліджень як результати кваліфікаційної експертизи;
на вимогу заявника враховує результати досліджень, передбачених для проведення кваліфікаційної експертизи, проведених компетентним органом будь-якої іншої договірної сторони Міжнародної конвенції з охорони нових сортів рослин від 02 грудня 1961 року, до якої Україна приєднана відповідно до Закону України від 02 серпня 2006 року № 60-V "Про приєднання України до Міжнародної конвенції з охорони нових сортів рослин" (далі - Конвенція).
враховує дані дореєстраційного сортовивчення за один незалежний вегетаційний цикл як результати кваліфікаційної експертизи, якщо таке дореєстраційне сортовивчення проведено експертним закладом або заявником під контролем експертного закладу.
5. У разі врахування результатів досліджень для цілей кваліфікаційної експертизи додаткові дослідження проводяться лише на вимогу заявника.
6. Компетентний орган визначає перелік родів і видів рослин, сорти яких проходять кваліфікаційну експертизу у експертному закладі.
( Абзац перший пункту 6 розділу II із змінами, внесеними згідно з Наказом Міністерства аграрної політики та продовольства № 1738 від 02.10.2023 )
Щодо сортів родів і видів рослин, не віднесених до переліку родів і видів рослин, сорти яких проходять кваліфікаційну експертизу на ПСП в експертному закладі та кваліфікаційну експертизу на ВОС на підставі інформації, наданої заявником, кваліфікаційна експертиза розпочинається після подання заявником відомостей про результати польових досліджень експертизи на ПСП та на відповідність критеріям ВОС за формою, встановленою Компетентним органом.
7. Кваліфікаційна експертиза включає проведення комплексу польових та лабораторних досліджень, які проводяться відповідно до статей 27 та 29 Закону.
Кваліфікаційну експертизу ВОС проводять у двох пунктах досліджень експертного закладу (основному та додатковому).
Кваліфікаційна експертиза на додатковому пункті дослідження здійснюється на вимогу заявника для врахування результатів досліджень другого незалежного вегетаційного циклу та на випадок виникнення форс-мажорних обставин на основному пункті дослідження відповідно до статті 14-1 Закону України "Про торгово-промислові палати в Україні".
8. При поданні заявки на сорт заявник зазначає експертний заклад для проведення кваліфікаційної експертизи. експертний заклад визначає службову особу (службових осіб), відповідальну (відповідальних) за проведення кваліфікаційної експертизи (далі - експерти сорту), яка (які) повинна (повинні):
мати спеціальні знання для проведення кваліфікаційної експертизи;
не мати будь-якої заінтересованості у результатах розгляду заявки та кваліфікаційної експертизи (зокрема конфлікту інтересів);
здійснювати окремі експертні дії, пов’язані з виконанням завдань Компетентного органу щодо розгляду заявки на сорт;
дотримуватися вимог щодо нерозголошення інформації, яка є конфіденційною і яку вони використовують при виконанні повноважень.
9. Компетентний орган видає організаційно-розпорядчий акт, в якому зазначаються перелік філій або відокремлених підрозділів (далі - структурні підрозділи), які проводять кваліфікаційну експертизу в експертному закладі у розрізі ботанічних таксонів.
10. В залежності від ботанічного таксону та визначених методик експертним закладом формується програма кваліфікаційної експертизи та погоджується Компетентним органом.
( Пункт 10 розділу II із змінами, внесеними згідно з Наказом Міністерства аграрної політики та продовольства № 1738 від 02.10.2023 )
11. З метою встановлення ВОС за погодженням з Компетентним органом та/або заявником, або за клопотанням заявника можуть застосовуватись додаткові біохімічні та молекулярні методи ідентифікації.
12. Результати кваліфікаційної експертизи вважаються конфіденційною інформацією. Компетентний орган організовує опублікування на своєму офіційному вебсайті щорічних даних за результатами кваліфікаційної експертизи у знеособленому вигляді.
13. Відомості про походження сорту, у тому числі методи та вихідні форми, про конфіденційність яких заявник повідомив при поданні заявки на сорт, вважаються конфіденційною інформацією та не підлягають розкриттю Компетентним органом та/або експертним закладом, крім випадків, передбачених законодавством. Доступ третіх осіб до цих відомостей забороняється.
14. Інформація щодо етапів проведення та результатів кваліфікаційної експертизи накопичується і зберігається в базі даних сортів та відображається в особистому електронному кабінеті.
15. Листування з заявником здійснюється за поштовою або електронною адресами, вказаними у заяві про визнання прав на сорт та відображається в особистому електронному кабінеті.
III. Особливості проведення кваліфікаційної експертизи в експертному закладі
1. Заявник може брати участь у розгляді питань, які виникли під час проведення кваліфікаційної експертизи. В такому випадку експертний заклад невідкладно інформує заявника про обставини, що склалися, та дії, які здійснюються в період проведення кваліфікаційної експертизи. Про результати врегулювання із заявником питань, які виникали при проведенні кваліфікаційної експертизи сорту, експертний заклад інформує Компетентний орган.
2. Заявник має право:
а) відвідувати структурні підрозділи, де проводиться кваліфікаційна експертиза за попереднім погодженням з експертним закладом;
б) отримувати за своїм запитом інформацію про хід та дії, які здійснюються в період проведення кваліфікаційної експертизи, в тому числі отримувати фотографії, витяги з польових журналів та іншої документації стосовно поданих ним сортів.
3. При виявленні розбіжностей між даними, зазначеними заявником в технічній анкеті сорту, та в показниках для визначення ПСП в порівнянні з отриманими даними під час проведення кваліфікаційної експертизи заявник та Компетентний орган невідкладно інформуються експертним закладом та запрошуються в пункт досліджень для узгодження та уточнення виявлених розбіжностей.
Заявник та/або його представник, Компетентний орган не пізніше п’яти днів після отримання інформування повідомляють експертний заклад про участь в оцінці встановлених розбіжностей в пункті досліджень сорту. У разі відсутності погодження (підтвердження) або відмови прийняти участь формується комісія без участі заявника або представника Компетентного органу.
Комісія зобов’язана:
детально вивчити причини розбіжностей у показниках дослідів об’єкта заявки на сорт в пункті дослідження;
здійснити огляд та візуально оцінити стан дослідів;
оформити акт оцінки досліду.
4. Під час проведення кваліфікаційної експертизи об’єкту заявки на сорт експертний заклад інформує Компетентний орган про необхідність направити заявнику обґрунтований запит про надання додаткових матеріалів, інформації, документів, дослідних зразків сорту для встановлення ВОС та щодо ПСП.
( Пункт 4 розділу III із змінами, внесеними згідно з Наказом Міністерства аграрної політики та продовольства № 1738 від 02.10.2023 )
5. Експерт сорту щорічно готує звіт про результати кваліфікаційної експертизи за формою, наведеною у додатку 1 до цього Порядку, з відповідними роз’ясненнями, який направляє заявнику та Компетентному органу.
6. Заявник має право направляти експертному закладу зауваження щодо результатів, отриманих під час проведення досліджень, протягом двох місяців від дати одержання такого звіту.
7. Експерт сорту розглядає зауваження, надані заявником, надає обґрунтовану відповідь заявнику та інформує Компетентний орган.
IV. Кваліфікаційна експертиза сортів, які проходять експертизу на підставі інформації, наданої заявником
1. Кваліфікаційна експертиза сортів, які проходять експертизу на підставі інформації, наданої заявником розпочинається після подання заявником відомостей про результати польових досліджень експертизи на придатність для поширення та на відповідність критеріям відмінності, однорідності та стабільності за формою, наведеною у додатку 2 до цього Порядку.
2. Результати кваліфікаційної експертизи сортів, які проходять експертизу на підставі інформації, наданої заявником експертом сорту заносяться до бази даних сортів протягом тридцяти календарних днів з дати надходження відомостей від заявника до експертного закладу та враховуються при підготовці експертного висновку.
3. У разі виникнення зауважень щодо інформації, наданої заявником стосовно результатів польових досліджень експертизи на ПСП та на відповідність критеріям ВОС експертний заклад інформує Компетентний орган про необхідність направити заявнику обґрунтований запит про надання додаткових матеріалів, інформації, документів, дослідних зразків сорту для встановлення ВОС та щодо ПСП.
V. Кваліфікаційна експертиза під контролем експертного закладу
1. Заявник може виконувати дослідження з кваліфікаційної експертизи об’єкта заявки на сорт самостійно під контролем експертного закладу.
2. Заявник повідомляє експертний заклад про намір самостійного проведення кваліфікаційної експертизи об’єкта заявки на сорт шляхом направлення заяви на проведення кваліфікаційної експертизи у заявника під контролем експертного закладу (далі - Заява) за формою, наведеною у додатку 3 до цього Порядку, не пізніше кінцевого строку постачання дослідних зразків.
3. Експертний заклад розглядає інформацію, вказану в Заяві, не пізніше двадцяти календарних днів з дня отримання Заяви приймає рішення щодо можливості забезпечення заявником самостійного проведення кваліфікаційної експертизи. Експертний заклад направляє експерта сорту до зазначених в Заяві місць проведення досліджень в межах строку, визначеного цим пунктом, для встановлення можливості проведення кваліфікаційної експертизи заявником під контролем експертного закладу.

................
Перейти до повного тексту