- Правова система ipLex360
- Законодавство
- Наказ
МІНІСТЕРСТВО АГРАРНОЇ ПОЛІТИКИ ТА ПРОДОВОЛЬСТВА УКРАЇНИ
НАКАЗ
05.12.2022 № 975
Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
20 грудня 2022 р.
за № 1635/38971
Про затвердження Вимог щодо реалізації м’яса великої рогатої худоби віком до 12 місяців
( Із змінами, внесеними згідно з Наказом Міністерства
аграрної політики та продовольства
№ 1055 від 22.12.2022 )
( Преамбула із змінами, внесеними згідно з Наказом Міністерства аграрної політики та продовольства
№ 1055 від 22.12.2022 )
1. Затвердити Вимоги щодо реалізації м’яса великої рогатої худоби віком до 12 місяців, що додаються.
2. Департаменту аграрного розвитку забезпечити в установленому порядку подання цього наказу на державну реєстрацію до Міністерства юстиції України.
3. Цей наказ набирає чинності з дня його офіційного опублікування та вводиться в дію з 01 січня 2026 року.
4. Установити, що м’ясо великої рогатої худоби віком до 12 місяців, яке відповідає вимогам законодавства у сфері безпечності та окремих показників якості харчових продуктів, що діяло до введення в дію цього наказу, та було введено в обіг до 01 січня 2026 року, може перебувати в обігу до закінчення мінімального терміну придатності.
5. Контроль за виконанням цього наказу покласти на заступника Міністра згідно з розподілом обов’язків.
ПОГОДЖЕНО: Голова Державної регуляторної служби України Перший заступник Міністра цифрової трансформації України Т.в.о. Голови Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів Перший віце-прем’єр-міністр України - Міністр економіки України Міністр охорони здоров’я України | О. Кучер О. Вискуб А. Лордкіпанідзе Ю. Свириденко В. Ляшко |
ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Міністерства
аграрної політики
та продовольства України
05 грудня 2022 року № 975
Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
20 грудня 2022 р.
за № 1635/38971
Вимоги
щодо реалізації м’яса великої рогатої худоби віком до 12 місяців
( Заголовок із змінами, внесеними згідно з Наказом Міністерства аграрної політики та продовольства
№ 1055 від 22.12.2022 )
1. Ці Вимоги встановлюють правила щодо реалізації м’яса великої рогатої худоби віком до 12 місяців.
Ці Вимоги застосовують до м’яса великої рогатої худоби віком до 12 місяців, забитої з 01 січня 2026 року, призначеного для реалізації та експорту, а також імпортованого на митну територію України.
2. У цих Вимогах наведені нижче терміни вживають у такому значенні:
1) молода яловичина - м’ясо великої рогатої худоби у віці від 8 до 12 місяців;
2) м’ясо - їстівна частина забитої великої рогатої худоби, вирощеної на фермі (у господарстві), включаючи кров;
3) напівтуша - продукт, отриманий шляхом симетричного розділення туші тварини по центру кожного шийного, грудного, поперекового та крижового хребців та по центру грудини і лобково-сідничного зрощення;
4) субпродукти - свіже м’ясо, включно з нутрощами та кров’ю, крім м’яса туші;
5) телятина - м’ясо великої рогатої худоби у віці не старше 8 місяців;
6) туша тварини - тіло забитої тварини до, під час та після знімання шкіри, скобління, нутрування, відокремлювання голови, ніг та хвоста;
7) яловичина - м’ясо великої рогатої худоби.
3. Під час забою велику рогату худобу віком до 12 місяців оператори ринку харчових продуктів, що здійснюють діяльність із забою свійських копитних тварин, відносять до однієї з наступних двох категорій:
1) категорія V: велика рогата худоба у віці до 8 місяців. Літера позначення категорії: V;
2) категорія Z: велика рогата худоба у віці понад 8 місяців, але не більше ніж 12 місяців. Літера позначення категорії: Z.
Загальні назви категорій можуть бути доповнені зазначенням назви або зазначенням відповідних відрубів м’яса або субпродуктів.
Загальні назви продуктів, віднесених до категорії V, та будь-які нові назви, похідні від таких загальних назв, повинні використовуватися, тільки якщо буде виконано викладені у цьому пункті вимоги.
4. Після забою на зовнішній поверхні туші тварини проставляють літерну позначку, що відповідає одній з категорій, зазначених у пункті 3 цих Вимог, з використанням клейма або штампа. Розмір клейма повинен становити щонайменше 50 см-2. Літерне позначення категорії повинне бути максимально розбірливим на маркуванні. У випадку використання штампа, висота літерного позначення повинна становити не менше двох сантиметрів. Літерний штамп проставляють незмивною фарбою безпосередньо на поверхню м’яса. Клеймо або познач на задній четвертині наносять на поперекову частину на рівні четвертого поперекового хребця та на передній четвертині - на грудну частину на відстані від 10 до 30 см від гострого краю грудної кістки.
................Перейти до повного тексту