1. Правова система ipLex360
  2. Законодавство
  3. Наказ


МІНІСТЕРСТВО АГРАРНОЇ ПОЛІТИКИ ТА ПРОДОВОЛЬСТВА УКРАЇНИ
НАКАЗ
02.06.2022 № 326
Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
16 червня 2022 р.
за № 669/38005
Про затвердження Порядку підтвердження спеціальних знань інспектора з органічного виробництва та/або обігу органічної продукції у сфері органічного виробництва
Відповідно до частини четвертої статті 30 Закону України "Про основні принципи та вимоги до органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції" та пункту 8 Положення про Міністерство аграрної політики та продовольства України, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 17 лютого 2021 року № 124, НАКАЗУЮ:
1. Затвердити Порядок підтвердження спеціальних знань інспектора з органічного виробництва та/або обігу органічної продукції у сфері органічного виробництва, що додається.
2. Визнати таким, що втратив чинність, наказ Міністерства економіки України від 11 жовтня 2021 року № 723 "Про затвердження Порядку підтвердження спеціальних знань інспектора з органічного виробництва та/або обігу органічної продукції у сфері органічного виробництва", зареєстрований у Міністерстві юстиції України 28 жовтня 2021 року за № 1393/37015.
3. Департаменту державної політики у сфері санітарних та фітосанітарних заходів забезпечити подання цього наказу в установленому порядку на державну реєстрацію до Міністерства юстиції України.
4. Цей наказ набирає чинності з дня його офіційного опублікування.
5. Контроль за виконанням цього наказу покласти на заступника Міністра аграрної політики та продовольства України згідно з розподілом обов'язків.

Міністр

М. Сольський
ПОГОДЖЕНО:

Голова Державного агентства
лісових ресурсів України

Голова Державного агентства
меліорації та рибного
господарства України

Т.в.о. Голови Державної служби
України з питань безпечності
харчових продуктів та захисту споживачів

Перший віце-прем'єр-міністр України -
Міністр економіки України
Ю. Болоховець



А. Ріпенко



А. Вовнюк


Ю. Свириденко
ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Міністерства
аграрної політики
та продовольства України
02 червня 2022 року № 326
Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
16 червня 2022 р.
за № 669/38005
ПОРЯДОК
підтвердження спеціальних знань інспектора з органічного виробництва та/або обігу органічної продукції у сфері органічного виробництва
I. Загальні положення
1. Цей Порядок визначає процедуру підтвердження спеціальних знань інспектора з органічного виробництва та/або обігу органічної продукції у сфері органічного виробництва шляхом складання кваліфікаційного іспиту та отримання свідоцтва інспектора з органічного виробництва та/або обігу органічної продукції.
2. У цьому Порядку терміни вживаються в таких значеннях:
кандидат - фізична особа, яка має намір скласти кваліфікаційний іспит;
кваліфікаційний іспит - письмовий іспит, який проводиться для перевірки та підтвердження наявності в кандидата спеціальних знань у сфері органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції, що передбачає перевірку теоретичних знань загальних вимог законодавства України у сфері органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції та спеціальних знань у відповідній галузі (відповідних галузях) органічного виробництва, обраній (обраних) кандидатом;
свідоцтво інспектора з органічного виробництва та/або обігу органічної продукції - документ, який визначає кваліфікаційну придатність інспектора з органічного виробництва та/або обігу органічної продукції для проведення визначених у ньому видів робіт із перевірки відповідності виробництва та/або обігу продукції вимогам законодавства у сфері органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції;
систематичне грубе порушення інспектором з органічного виробництва та/або обігу органічної продукції вимог законодавства - порушення законодавства у сфері органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції під час перевірки відповідності виробництва та/або обігу продукції вимогам законодавства у сфері органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції, за результатами якого не можна здійснити заходи щодо його усунення та яке було вчинено два і більше рази протягом одного календарного року.
Інші терміни вживаються у значеннях, наведених у Законі України "Про основні принципи та вимоги до органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції".
II. Вимоги до кандидата
1. Кандидат повинен відповідати таким вимогам:
мати, як мінімум, перший (бакалаврський) рівень аграрної освіти, досвід роботи в аграрній сфері та/або сфері харчової (переробної) промисловості не менше трьох років та спеціальні знання у сфері органічного виробництва або
мати перший (бакалаврський) рівень освіти, досвід роботи в аграрній сфері та/або сфері харчової чи переробної промисловості не менше п'яти років та спеціальні знання у сфері органічного виробництва.
Для отримання спеціальних знань у сфері органічного виробництва кандидат проходить навчання (підготовку) з питань органічного виробництва, обігу, маркування органічної продукції та сертифікації в цій сфері.
2. Інспектором з органічного виробництва та/або обігу органічної продукції не може бути фізична особа, яка перебуває на державній службі, у трудових та/або цивільно-правових відносинах з операторами та/або з органами виконавчої влади, що здійснюють державне управління та регулювання у сфері органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції.
III. Комісія з підготовки та проведення кваліфікаційного іспиту
1. Для забезпечення підготовки та проведення кваліфікаційних іспитів утворюється комісія з підготовки та проведення кваліфікаційного іспиту (далі - Комісія), персональний склад, у тому числі голову, заступника голови та секретаря, якої затверджує Мінагрополітики.
Голова Комісії є уповноваженою особою Мінагрополітики.
До складу Комісії входять представники Мінагрополітики, Держпродспоживслужби, Держрибагентства, Держлісагентства, громадських об'єднань у сфері органічного виробництва (за згодою).
Склад Комісії має становити не менше ніж 6 осіб, але не перевищувати 12 осіб.
Засідання Комісії є правоможним, якщо на ньому присутні не менше ніж 2/3 її загального складу.
У разі відсутності голови Комісії його обов'язки виконує заступник голови Комісії.
У разі відсутності секретаря Комісії його обов'язки виконує заступник голови Комісії або за дорученням голови Комісії інший член Комісії.
2. Процедура підготовки до проведення кожного кваліфікаційного іспиту має забезпечити з'ясування відсутності/наявності у членів Комісії потенційного конфлікту інтересів щодо кандидатів, гарантування конфіденційності змісту екзаменаційних тестів, подальшої їх належної перевірки, неупередженого й об'єктивного ставлення до всіх кандидатів, а також недопущення надання окремим кандидатам переваги в будь-якій формі.
3. У разі наявності потенційного конфлікту інтересів щодо кандидата відповідний член Комісії не може брати участі в підготовці та проведенні кваліфікаційного іспиту.
4. Кандидат, який має намір скласти кваліфікаційний іспит, подає в установленому порядку Комісії такі документи:
заяву на складання кваліфікаційного іспиту для підтвердження спеціальних знань у сфері органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції (далі - заява) за формою згідно з додатком 1 до цього Порядку;
копію паспорта;
копію документа про вищу освіту;
копію документа, що підтверджує стаж роботи в аграрній сфері та/або сфері харчової (переробної) промисловості;
копію документа, що підтверджує навчання (підготовку) з питань органічного виробництва, обігу, маркування органічної продукції та сертифікації в цій сфері.
Копії документів, які стосуються кандидата, засвідчуються ним особисто шляхом проставляння особистого підпису особи, яка засвідчує копію, її ініціалів та прізвища, з відміткою "Згідно з оригіналом", дати засвідчення копії.
Копії документів, створені в підприємствах, установах, організаціях засвідчуються уповноваженою особою такого підприємства, установи, організації.
5. Рішення про допуск чи відмову в допуску кандидата до складання кваліфікаційного іспиту приймає Комісія. При цьому секретар Комісії робить відповідні відмітки в заяві кандидата.
Підставами для прийняття рішення про відмову в допуску кандидата до складання кваліфікаційного іспиту є:
виявлення недостовірних відомостей у поданих документах;
невідповідність вимогам до кандидата, визначених розділом II;
наявність хоча б одного обмеження та/або заборони, пов'язаних із рішенням суду про обмеження дієздатності чи визнання особи недієздатною та/або умовами, встановленими частиною третьою статті 30 Закону України "Про основні принципи та вимоги до органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції";
неподання або подання неналежним чином оформлених документів, передбачених пунктом 4 цього розділу.
IV. Проведення кваліфікаційного іспиту
1. Процедура проведення кваліфікаційного іспиту складається з трьох етапів:
організаційна підготовка до проведення кваліфікаційного іспиту;
проведення кваліфікаційного іспиту;
оцінювання знань кандидатів та підбиття підсумків кваліфікаційного іспиту.
Організаційну підготовку до проведення кваліфікаційного іспиту здійснює секретар Комісії.
2. Для організації та проведення кваліфікаційного іспиту Комісія не пізніше ніж за 10 робочих днів до дня проведення кваліфікаційного іспиту визначає:
день, час та місце проведення кваліфікаційного іспиту;
тривалість кваліфікаційного іспиту;
перелік питань, які виносяться на кваліфікаційний іспит;
екзаменаційні тести;
список кандидатів, допущених та/або недопущених до складання кваліфікаційного іспиту.
3. Рішення Комісії щодо питань організаційної підготовки та проведення кваліфікаційного іспиту оформлюється протоколом, який підписують усі члени Комісії.
Інформація щодо питань, наведених в абзацах другому-четвертому пункту 2 цього розділу, не пізніше наступного робочого дня після дня прийняття рішення оприлюднюється на офіційному вебсайті Мінагрополітики.
Інформація щодо питань, наведених в абзацах другому третьому пункту 2 цього розділу, не пізніше наступного робочого дня після дня прийняття рішення надсилається кожному кандидату, допущеному до складання кваліфікаційного іспиту, на адресу електронної пошти, зазначену в його заяві.

................
Перейти до повного тексту