- Правова система ipLex360
- Законодавство
- Наказ
МІНІСТЕРСТВО ЕКОНОМІКИ УКРАЇНИ
НАКАЗ
Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
28 жовтня 2021 р.
за № 1393/37015
( Наказ втратив чинність на підставі Наказу Міністерства аграрної політики та продовольства
№ 326 від 02.06.2022 )
Про затвердження Порядку підтвердження спеціальних знань інспектора з органічного виробництва та/або обігу органічної продукції у сфері органічного виробництва
Відповідно до частини четвертої
статті 30 Закону України "Про основні принципи та вимоги до органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції", постанови Кабінету Міністрів України від 28 грудня 1992 року
№ 731 "Про затвердження Положення про державну реєстрацію нормативно-правових актів міністерств та інших органів виконавчої влади", абзацу шостого пункту 1 та підпункту 321 пункту 4 Положення про Міністерство економіки України, затвердженого
постановою Кабінету Міністрів України від 20 серпня 2014 року № 459 (із змінами), НАКАЗУЮ:
1. Затвердити Порядок підтвердження спеціальних знань інспектора з органічного виробництва та/або обігу органічної продукції у сфері органічного виробництва, що додається.
3. Директорату державної політики у сфері санітарних та фітосанітарних заходів у встановленому порядку забезпечити подання цього наказу на державну реєстрацію до Міністерства юстиції України.
4. Цей наказ набирає чинності з дня його офіційного опублікування.
5. Контроль за виконанням цього наказу покласти на заступника Міністра економіки України згідно з розподілом обов'язків.
Перший віце-прем'єр-міністр України - Міністр економіки України |
О. Любченко |
ПОГОДЖЕНО: Голова Державного агентства лісових ресурсів України Т.в.о. Голови Державного агентства меліорації та рибного господарства України В.о. Голови Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів Міністр аграрної політики та продовольства України Міністр захисту довкілля а природних ресурсів України |
Ю. Болоховець А. Забуга А. Лордкіпанідзе Р. Лещенко Р. Абрамовський |
ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Міністерства
економіки України
11 жовтня 2021 року № 723
Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
28 жовтня 2021 р.
за № 1393/37015
ПОРЯДОК
підтвердження спеціальних знань інспектора з органічного виробництва та/або обігу органічної продукції у сфері органічного виробництва
I. Загальні положення
1. Цей Порядок визначає процедуру підтвердження спеціальних знань інспектора з органічного виробництва та/або обігу органічної продукції у сфері органічного виробництва та отримання свідоцтва інспектора з органічного виробництва та/або обігу органічної продукції шляхом складання кваліфікаційного іспиту.
2. У цьому Порядку терміни вживаються в таких значеннях:
кандидат - фізична особа, яка має намір скласти кваліфікаційний іспит та отримати свідоцтво інспектора з органічного виробництва та/або обігу органічної продукції;
кваліфікаційний іспит - письмовий іспит, який проводиться для перевірки та підтвердження наявності в кандидата спеціальних знань у сфері органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції, що передбачає перевірку теоретичних знань загальних вимог законодавства України у сфері органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції та спеціальних знань у відповідній галузі органічного виробництва, обраній кандидатом;
свідоцтво інспектора з органічного виробництва та/або обігу органічної продукції - документ, який визначає кваліфікаційну придатність інспектора з органічного виробництва та/або обігу органічної продукції для проведення визначених у ньому видів робіт із перевірки відповідності виробництва та/або обігу продукції вимогам законодавства у сфері органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції;
систематичне грубе порушення інспектором з органічного виробництва та/або обігу органічної продукції вимог законодавства - порушення законодавства у сфері органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції під час перевірки відповідності виробництва та/або обігу продукції вимогам законодавства у сфері органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції, за результатами якого не можна здійснити заходи щодо його усунення та яке було вчинено два і більше рази протягом одного календарного року.
Інші терміни вживаються у значеннях, наведених у
Законі України "Про основні принципи та вимоги до органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції".
II. Вимоги до кандидата на отримання свідоцтва інспектора з органічного виробництва та/або обігу органічної продукції
1. Кандидат повинен відповідати таким вимогам:
мати, як мінімум, перший (бакалаврський) рівень аграрної освіти, досвід роботи в аграрній сфері та/або сфері харчової (переробної) промисловості не менше трьох років, а також спеціальні знання у сфері органічного виробництва або
мати перший (бакалаврський) рівень освіти, досвід роботи в аграрній сфері та/або сфері харчової чи переробної промисловості не менше п'яти років та спеціальні знання у сфері органічного виробництва.
Для отримання спеціальних знань у сфері органічного виробництва кандидат проходить навчання (підготовку) з питань органічного виробництва, обігу, маркування органічної продукції та сертифікації в цій сфері.
Спеціальні знання інспектора з органічного виробництва та/або обігу органічної продукції у сфері органічного виробництва підтверджуються шляхом складання кваліфікаційного іспиту.
2. Інспектором з органічного виробництва та/або обігу органічної продукції не може бути фізична особа, яка перебуває на державній службі, у трудових та/або цивільно-правових відносинах з операторами та/або з органами виконавчої влади, що здійснюють державне управління та регулювання у сфері органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції.
III. Комісія з підготовки та проведення кваліфікаційного іспиту
1. Для забезпечення підготовки та проведення кваліфікаційних іспитів утворюється постійна комісія з підготовки та проведення кваліфікаційного іспиту (далі - Комісія), персональний склад, у тому числі голову, заступника голови та секретаря якої затверджує Мінекономіки.
До складу Комісії входять представники Мінекономіки, Мінагрополітики, Держпродспоживслужби, Держрибагентства, Держлісагентства, Національної академії аграрних наук України (за згодою), громадських об'єднань у сфері органічного виробництва (за згодою).
Склад Комісії має становити не менше ніж 6 осіб, але не перевищувати 12 осіб.
Засідання Комісії є правоможним, якщо на ньому присутні не менше ніж 2/3 її загального складу.
У разі відсутності голови Комісії та/або секретаря Комісії його/їхні обов'язки виконує заступник голови Комісії.
2. Процедура підготовки до проведення кожного кваліфікаційного іспиту має забезпечити з'ясування відсутності/наявності у членів Комісії потенційного конфлікту інтересів щодо кандидатів, гарантування конфіденційності змісту екзаменаційних тестів, подальшої їх належної перевірки, неупередженого й об'єктивного ставлення до всіх кандидатів, а також недопущення надання окремим кандидатам переваги в будь-якій формі.
3. У разі наявності потенційного конфлікту інтересів щодо кандидата відповідний член Комісії не може брати участі в підготовці та проведенні кваліфікаційного іспиту та протягом двох робочих днів після дня виявлення потенційного конфлікту інтересів (але не пізніше останнього робочого дня перед днем проведення кваліфікаційного іспиту) має бути замінений.
4. Кандидат, який має намір скласти кваліфікаційний іспит, подає в установленому порядку Комісії такі документи:
заяву на складання кваліфікаційного іспиту інспектора з органічного виробництва та/або обігу органічної продукції (далі - заява кандидата) за формою згідно з додатком 1 до цього Порядку;
копію документа про вищу освіту;
копію документа, що підтверджує стаж роботи в аграрній сфері та/або сфері харчової (переробної) промисловості;
копію документа, що підтверджує навчання (підготовку) з питань органічного виробництва, обігу, маркування органічної продукції та сертифікації в цій сфері.
5. Рішення про допуск чи відмову в допуску кандидата до складання кваліфікаційного іспиту приймає голова Комісії, який є уповноваженою особою Мінекономіки. При цьому він робить відповідні відмітки в заяві кандидата.
Підставами для прийняття рішення про відмову в допуску кандидата до складання кваліфікаційного іспиту є:
виявлення в поданій заяві кандидата недостовірної інформації;
відсутність у кандидата першого (бакалаврського) рівня аграрної освіти та стаж роботи в аграрній сфері та/або сфері харчової (переробної) промисловості становить менше ніж три роки;
відсутність у кандидата першого (бакалаврського) рівня освіти та стаж роботи в аграрній сфері та/або сфері харчової (переробної) промисловості становить менше ніж п'ять років;
наявність хоча б одного обмеження та/або заборони, пов'язаних із рішенням суду про обмеження дієздатності чи визнання особи недієздатною та/або умовами, встановленими частиною третьою
статті 30 Закону України "Про основні принципи та вимоги до органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції";
неподання або подання неналежним чином оформлених документів, передбачених пунктом 4 цього розділу.
У разі прийняття рішення про відмову в допуску до складання кваліфікаційного іспиту кандидату надається (надсилається) витяг з такого рішення.
IV. Проведення кваліфікаційного іспиту
1. Процедура проведення кваліфікаційного іспиту складається з трьох етапів:
організаційна підготовка до проведення кваліфікаційного іспиту;
проведення кваліфікаційного іспиту;
оцінювання знань кандидатів та підбиття підсумків кваліфікаційного іспиту.
Організаційну підготовку до проведення кваліфікаційного іспиту здійснює секретар Комісії.
2. Для організації та проведення кваліфікаційного іспиту Комісія не пізніше ніж за десять робочих днів до дня проведення кваліфікаційного іспиту визначає:
................Перейти до повного тексту