- Правова система ipLex360
- Законодавство
- Наказ
МІНІСТЕРСТВО РОЗВИТКУ ЕКОНОМІКИ, ТОРГІВЛІ ТА СІЛЬСЬКОГО ГОСПОДАРСТВА УКРАЇНИ
НАКАЗ
Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
19 травня 2021 р.
за № 657/36279
Про затвердження Гігієнічних вимог до виробництва та обігу вод природних мінеральних і вод джерельних
1. Затвердити Гігієнічні вимоги до виробництва та обігу вод природних мінеральних і вод джерельних, що додаються.
2. Директорату державної політики у сфері санітарних та фітосанітарних заходів забезпечити в установленому законодавством порядку подання цього наказу на державну реєстрацію до Міністерства юстиції України.
3. Цей наказ набирає чинності через три місяці з дня його офіційного опублікування.
4. Установити, що:
води природні мінеральні, які відповідали вимогам законодавства про безпечність та окремі показники якості харчових продуктів, що діяло до набрання чинності цим наказом, але не відповідають вимогам цього наказу, можуть вироблятися та/або вводитися в обіг протягом трьох років після набрання чинності цим наказом та перебувати в обігу до настання мінімального терміну придатності або дати "вжити до";
вимоги до транспортування вод природних мінеральних не поширюються на виробників вод природних мінеральних, які транспортували ці води автоцистернами від джерела/свердловини до заводу з виробництва цих вод до дня набрання чинності цим наказом.
5. Контроль за виконанням цього наказу покласти на заступника Міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України згідно з розподілом обов’язків.
Міністр розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України |
І. Петрашко |
ПОГОДЖЕНО: Заступник Голови Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів Голова Державної регуляторної служби України Міністр аграрної політики та продовольства України Міністр захисту довкілля та природних ресурсів України Міністр охорони здоров’я України |
О. Шевченко О. Кучер Р. Лещенко Р. Абрамовський М. Степанов |
ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Міністерства
розвитку економіки,
торгівлі та сільського
господарства України
12 квітня 2021 року № 741
Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
19 травня 2021 р.
за № 657/36279
ГІГІЄНІЧНІ ВИМОГИ
до виробництва та обігу вод природних мінеральних і вод джерельних
I. Загальні положення
1. Гігієнічні вимоги до виробництва та обігу вод природних мінеральних і вод джерельних застосовуються до вод природних мінеральних і вод джерельних, які виробляються, перебувають в обігу, ввозяться (пересилаються) на митну територію України та/або вивозяться (пересилаються) з неї.
2. Ці Гігієнічні вимоги не застосовуються до вод:
2) які є іншими питними водами, ніж води природні мінеральні та води джерельні, зокрема такими, що споживаються людьми в місці їх видобування та/або розташування природного виходу на поверхню;
3) природних мінеральних, які використовуються для лікувальних цілей у термічних, гідромінеральних або інших схожих за профілем установах.
II. Терміни
4. У цих Гігієнічних вимогах терміни вживаються в таких значеннях:
1) виробництво води природної мінеральної - усі стадії технологічного процесу від видобування підземної води до фасування у споживчу тару (герметичні ємності), маркування;
2) власна назва води природної мінеральної - слово або словосполучення, якими позначено окрему мінеральну воду для відокремлення її з ряду інших вод природних мінеральних та які внесено до Державного реєстру вод природних мінеральних;
3) вода джерельна - вода підземна, призначена для споживання людиною у природному стані, що розливається у споживчу тару біля джерела;
4) вода природна мінеральна донасичена газом - природна мінеральна вода, до якої було додано діоксид вуглецю іншого походження, ніж той, що присутній у воді, яка надходить з водоносного пласта або родовища. Залежно від кількості доданого діоксиду вуглецю вода може класифікуватися як сильногазована (вміст СО2 становить 0,4 % та більше) та слабогазована (вміст СО2 становить від 0,2 % до 0,4 %);
5) вода природна мінеральна, насичена газом з джерела,- вода природна мінеральна, вміст діоксиду вуглецю в якій більший, ніж у похідній воді з джерела та/або водоносного пласта, унаслідок додавання діоксиду вуглецю, який отримано з цього самого джерела та/або водоносного пласта. Залежно від кількості доданого діоксиду вуглецю вода класифікується як сильногазована (вміст СО2 становить 0,4 % та більше) та слабогазована (вміст СО2 від 0,2 % до 0,4 %);
6) вода природна мінеральна, насичена газом,- вода природна мінеральна негазована, у яку був доданий діоксид вуглецю для стабілізації природного стану високомінералізованих вод. За рівнем вмісту діоксиду вуглецю така вода класифікується як сильногазована (вміст СО2 становить 0,4 % та більше);
7) вода природна мінеральна - безпечна для здоров’я людини вода, що надходить (видобувається) з підземного водоносного горизонту (родовища) на поверхню за допомогою одного або більше природних джерел або свердловин, якій властива мікробіота, захищена від зовнішнього забруднення та не піддавалася знищенню, зміні та впливу. Вода природна мінеральна характеризується певним та стабільним мікробіологічним і фізико-хімічним складом та віднесена до категорії "вода природна мінеральна" відповідно до вимог законодавства;
8) вода природна мінеральна природно-газована - вода природна мінеральна, вміст діоксиду вуглецю в якій у розфасованому стані є таким самим (з урахуванням технологічних відхилень), як у похідній воді, унаслідок повторно введеної певної кількості діоксиду вуглецю з того самого джерела води або водоносного пласта, яка відновлює втрачений у ході технологічних операцій діоксид вуглецю;
9) основний склад води природної мінеральної (основні аніони та катіони) - кількість кальцію, магнію, калію, натрію, гідрокарбонатів, хлоридів, сульфатів, що зумовлюють притаманні цій воді властивості.
III. Вимоги до виробництва та обігу води природної мінеральної
6. Вода природна мінеральна видобувається та виводиться на поверхню за допомогою водозабірних споруд, які забезпечують максимально можливу швидкість витоку води з джерела (дебіт) та не допускають втрат води.
7. Навколо водозабору встановлюються зони санітарної охорони відповідно до вимог законодавства.
8. Водозабір та устаткування для виробництва води природної мінеральної повинні забезпечувати її захист від забруднення та збереження хімічних, фізико-хімічних і мікробіологічних властивостей, притаманних їй.
9. Обладнання, що контактує з водою природною мінеральною (труби, резервуари тощо), повинно бути виготовлене з матеріалів, дозволених для контакту з харчовими продуктами.
10. Умови виробництва води природної мінеральної, зокрема обладнання для промивки та фасування води природної мінеральної у споживчу тару, повинні відповідати цим Гігієнічним вимогам. Споживча тара повинна виготовлятися та оброблятися в такий спосіб, який унеможливлює її негативний вплив на хімічні та мікробіологічні характеристики води природної мінеральної.
11. Споживча тара, у яку фасується вода природна мінеральна, повинна закриватися у спосіб, що запобігає можливості її фальсифікації або забрудненню.
12. Транспортування води природної мінеральної в тарі, відмінній від тієї, у якій вона реалізується кінцевому споживачу, забороняється. Ця вимога не поширюється на виробників вод природних мінеральних, які автоцистернами транспортували ці води від джерела/свердловини до заводу з виробництва цих вод до дня набрання чинності цим наказом.
13. Зберігання та транспортування води природної мінеральної здійснюються в умовах, що унеможливлюють її забруднення мікроорганізмами та/чи інтенсифікацію їх розмноження, а також пошкодження та забруднення споживчої тари, зокрема в місцях, захищених від впливу прямих сонячних променів.
14. Якщо під час виробництва виявляється, що мікробіологічні параметри (показники) води природної мінеральної не відповідають установленим показникам безпечності, оператор ринку негайно припиняє виробництво води природної мінеральної, зокрема її розлив у споживчу тару, до усунення причин забруднення та приведення показників безпечності у відповідність із вимогами законодавства.
15. Спосіб облаштування підприємств з виробництва вод природних мінеральних та умови їх виробництва визначаються операторами ринку з урахуванням вимог законодавства України. Параметри (показники) безпечності та окремі показники якості води, що використовується для технологічних, санітарно-гігієнічних, господарських, побутових і питних потреб, повинні відповідати вимогам
Державних санітарних норм та правил "Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною" (ДСанПіН 2.2.4-171-10), затверджених наказом Міністерства охорони здоров’я України від 12 травня 2010 року № 400, зареєстрованих у Міністерстві юстиції України 01 липня 2010 року за № 452/17747.
................Перейти до повного тексту