1. Правова система ipLex360
  2. Законодавство
  3. Наказ


МІНІСТЕРСТВО АГРАРНОЇ ПОЛІТИКИ ТА ПРОДОВОЛЬСТВА УКРАЇНИ
НАКАЗ
19.03.2019  № 143
Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
09 квітня 2019 р.
за № 375/33346
( Наказ втратив чинність на підставі Наказу Міністерства економіки № 723 від 11.10.2021 )
Про затвердження Порядку підтвердження спеціальних знань інспектора з органічного виробництва та/або обігу органічної продукції у сфері органічного виробництва
( Із змінами, внесеними згідно з Наказом Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства № 742 від 12.04.2021 )
Відповідно до частини четвертої статті 30 Закону України "Про основні принципи та вимоги до органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції", пункту 8 Положення про Міністерство аграрної політики та продовольства України, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 25 листопада 2015 року № 1119 (зі змінами), НАКАЗУЮ:
1. Затвердити Порядок підтвердження спеціальних знань інспектора з органічного виробництва та/або обігу органічної продукції у сфері органічного виробництва, що додається.
2. Департаменту продовольства у встановленому законодавством порядку забезпечити подання цього наказу на державну реєстрацію до Міністерства юстиції України.
3. Цей наказ набирає чинності з дня його офіційного опублікування, але не раніше введення в дію Закону України "Про основні принципи та вимоги до органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції".
4. Контроль за виконанням цього наказу покласти на заступника Міністра В. Топчія.

В.о. Міністра

О. Трофімцева

ПОГОДЖЕНО:

Голова Державного агентства
рибного господарства України

Заступник Голови Державного агентства
лісових ресурсів України

Голова Державної служби України
з питань безпечності харчових продуктів
та захисту споживачів




Я.С. Бєлов


В.Н. Бондар



В. Лапа
ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Міністерства
аграрної політики
та продовольства України
19 березня 2019 року № 143
Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
09 квітня 2019 р.
за № 375/33346
ПОРЯДОК
підтвердження спеціальних знань інспектора з органічного виробництва та/або обігу органічної продукції у сфері органічного виробництва
( У тексті Порядку та додатках до нього слово "Мінагрополітики" замінено словом "Мінекономіки" згідно з Наказом Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства № 742 від 12.04.2021 )
I. Загальні положення
1. Цей Порядок визначає процедуру підтвердження спеціальних знань інспектора з органічного виробництва та/або обігу органічної продукції у сфері органічного виробництва та отримання свідоцтва інспектора з органічного виробництва та/або обігу органічної продукції шляхом складання кваліфікаційного іспиту.
2. У цьому Порядку терміни вживаються у таких значеннях:
кандидат - фізична особа, яка має намір скласти кваліфікаційний іспит та отримати свідоцтво інспектора з органічного виробництва та/або обігу органічної продукції;
кваліфікаційний іспит - письмовий іспит, який проводиться для перевірки та підтвердження наявності в кандидата спеціальних знань у сфері органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції, що передбачає перевірку теоретичних знань загальних вимог законодавства України у сфері органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції та спеціальних знань у відповідній галузі органічного виробництва, обраній кандидатом;
( Абзац третій пункту 2 розділу I в редакції Наказу Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства № 742 від 12.04.2021 )
свідоцтво інспектора з органічного виробництва та/або обігу органічної продукції - документ, який визначає кваліфікаційну придатність інспектора з органічного виробництва та/або обігу органічної продукції для проведення визначених у ньому видів робіт із перевірки відповідності виробництва та/або обігу продукції вимогам законодавства у сфері органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції;
систематичне грубе порушення інспектором з органічного виробництва та/або обігу органічної продукції вимог законодавства - порушення законодавства у сфері органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції під час перевірки відповідності виробництва та/або обігу продукції вимогам законодавства у сфері органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції, за результатами якого не можна здійснити заходи щодо його усунення та яке було вчинено два і більше рази протягом одного календарного року.
Інші терміни вживаються у значеннях, наведених у Законі України "Про основні принципи та вимоги до органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції".
II. Вимоги до кандидата на отримання свідоцтва інспектора з органічного виробництва та/або обігу органічної продукції
1. Кандидат повинен відповідати таким вимогам:
( Абзац перший пункту 1 розділу II із змінами, внесеними згідно з Наказом Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства № 742 від 12.04.2021 )
мати, як мінімум, перший (бакалаврський) рівень аграрної освіти, досвід роботи в аграрній сфері та/або сфері харчової (переробної) промисловості не менше трьох років; а також спеціальні знання у сфері органічного виробництва або
( Абзац другий пункту 1 розділу II із змінами, внесеними згідно з Наказом Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства № 742 від 12.04.2021 )
мати перший (бакалаврський) рівень освіти, досвід роботи в аграрній сфері та/або сфері харчової чи переробної промисловості не менше п’яти років та спеціальні знання у сфері органічного виробництва.
Для отримання спеціальних знань у сфері органічного виробництва кандидат проходить навчання (підготовку) з питань органічного виробництва, обігу, маркування органічної продукції та сертифікації в цій сфері.
( Пункт 1 розділу II доповнено новим абзацом згідно з Наказом Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства № 742 від 12.04.2021 )
Спеціальні знання інспектора з органічного виробництва та/або обігу органічної продукції у сфері органічного виробництва підтверджуються шляхом складання кваліфікаційного іспиту.
2. Інспектором з органічного виробництва та/або обігу органічної продукції не може бути фізична особа, яка перебуває на державній службі, у трудових та/або цивільно-правових відносинах з операторами та/або з органами виконавчої влади, що здійснюють державне управління та регулювання у сфері органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції.
III. Комісія з підготовки та проведення кваліфікаційного іспиту
1. Для забезпечення підготовки та проведення кваліфікаційних іспитів утворюється постійна комісія з підготовки та проведення кваліфікаційного іспиту (далі - Комісія), персональний склад, у тому числі голову, заступника голови та секретаря якої затверджує Мінекономіки.
( Абзац перший пункту 1 розділу III в редакції Наказу Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства № 742 від 12.04.2021 )
До складу Комісії входять представники Мінекономіки, Держпродспоживслужби, Держрибагентства, Держлісагентства, Національної академії аграрних наук України (за згодою), громадських об’єднань у сфері органічного виробництва (за згодою).
Склад Комісії має становити не менше ніж 6 осіб, але не перевищувати 10 осіб.
Засідання Комісії є правоможним, якщо на ньому присутні не менше ніж 2/3 від її загального складу.
У разі відсутності голови Комісії та/або секретаря Комісії його/їхні обов’язки виконує заступник голови Комісії.
2. Процедура підготовки до проведення кожного кваліфікаційного іспиту має забезпечити з’ясування відсутності/наявності у членів Комісії потенційного конфлікту інтересів щодо кандидатів, гарантування конфіденційності змісту екзаменаційних тестів, подальшої їх належної перевірки, неупередженого й об’єктивного ставлення до всіх кандидатів, а також недопущення надання окремим кандидатам переваги у будь-якій формі.
( Пункт 2 розділу III із змінами, внесеними згідно з Наказом Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства № 742 від 12.04.2021 )
3. У разі наявності потенційного конфлікту інтересів щодо кандидата відповідний член Комісії не може брати участі у підготовці та проведенні кваліфікаційного іспиту та протягом двох робочих днів після дня виявлення потенційного конфлікту інтересів (але не пізніше останнього робочого дня перед днем проведення кваліфікаційного іспиту) має бути замінений.
4. Кандидат, який має намір скласти кваліфікаційний іспит, подає в установленому порядку Комісії такі документи:
заяву на складання кваліфікаційного іспиту інспектора з органічного виробництва та/або обігу органічної продукції (далі - заява кандидата) за формою згідно з додатком 1 до цього Порядку;
копію документа про вищу освіту;
копію документа, що підтверджує стаж роботи в аграрній сфері та/або сфері харчової (переробної) промисловості;
копію документа, що підтверджує навчання (підготовку) з питань органічного виробництва, обігу, маркування органічної продукції та сертифікації в цій сфері.
( Пункт 4 розділу III доповнено новим абзацом згідно з Наказом Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства № 742 від 12.04.2021 )
5. Рішення про допуск чи відмову у допуску кандидата до складання кваліфікаційного іспиту приймає голова Комісії, який є уповноваженою особою Мінекономіки. При цьому він робить відповідні відмітки у заяві кандидата.
Підставами для прийняття рішення про відмову у допуску кандидата до складання кваліфікаційного іспиту є:
виявлення у поданій заяві кандидата недостовірної інформації;
відсутність у кандидата першого (бакалаврського) рівня аграрної освіти та стаж роботи в аграрній сфері та/або сфері харчової (переробної) промисловості менше ніж три роки;
відсутність у кандидата першого (бакалаврського) рівня освіти та стаж роботи в аграрній сфері та/або сфері харчової (переробної) промисловості менше ніж п’ять років;
наявність хоча б одного обмеження та/або заборони, пов’язаних із рішенням суду про обмеження дієздатності чи визнання особи недієздатною та/або умовами, встановленими частиною третьою статті 30 Закону України "Про основні принципи та вимоги до органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції";
неподання або подання неналежним чином оформлених документів, передбачених пунктом 4 цього розділу.
У разі прийняття рішення про відмову у допуску до складання кваліфікаційного іспиту кандидату надається (надсилається) витяг з такого рішення.
( Пункт 5 розділу III із змінами, внесеними згідно з Наказом Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства № 742 від 12.04.2021 )
IV. Проведення кваліфікаційного іспиту
1. Процедура проведення кваліфікаційного іспиту складається з трьох етапів:
організаційна підготовка до проведення кваліфікаційного іспиту;
проведення кваліфікаційного іспиту;
оцінювання знань кандидатів та підбиття підсумків кваліфікаційного іспиту.
Організаційну підготовку до проведення кваліфікаційного іспиту здійснює секретар Комісії.
2. Для організації та проведення кваліфікаційного іспиту Комісія не пізніше ніж за десять робочих днів до дня проведення кваліфікаційного іспиту визначає:
день і час проведення кваліфікаційного іспиту;
місце проведення кваліфікаційного іспиту;
тривалість кваліфікаційного іспиту;
перелік питань, які виносяться на кваліфікаційний іспит;
список кандидатів, допущених до складання кваліфікаційного іспиту.
( Абзац сьомий пункту 2 розділу IV виключено на підставі Наказу Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства № 742 від 12.04.2021 )
3. Рішення Комісії щодо питань організаційної підготовки та проведення кваліфікаційного іспиту, наведених в абзацах другому-п’ятому пункту 2 цього розділу, не пізніше наступного робочого дня після дня його прийняття:
вручається кожному кандидату, допущеному до складання кваліфікаційного іспиту, особисто або надсилається факсом, поштовим відправленням, електронною поштою, в інший спосіб, що забезпечує наявність доказів здійснення такого вручення (надіслання);
оприлюднюється на офіційному веб-сайті Мінекономіки.
4. Кваліфікаційний іспит проводиться у формі тестування (екзаменаційних тестів). На кожен кваліфікаційний іспит формуються:
перелік питань екзаменаційного тесту для перевірки теоретичних знань загальних вимог законодавства України у сфері органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції (далі - загальний тест);

................
Перейти до повного тексту