1. Правова система ipLex360
  2. Законодавство
  3. Наказ


МІНІСТЕРСТВО АГРАРНОЇ ПОЛІТИКИ ТА ПРОДОВОЛЬСТВА УКРАЇНИ
НАКАЗ
05.02.2019 № 34
Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
28 лютого 2019 р.
за № 207/33178
Про затвердження Методів відбору зразків для визначення максимально допустимих рівнів нітратів у деяких харчових продуктах для цілей державного контролю
Відповідно до частини четвертої статті 21 Закону України "Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин" , пункту 23 Всеохоплюючої стратегії імплементації Глави IV (Санітарні та фітосанітарні заходи) Розділу IV "Торгівля і питання, пов’язані з торгівлею" Угоди про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським Співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони" , схваленої розпорядженням Кабінету Міністрів України від 24 лютого 2016 року № 228,
НАКАЗУЮ:
1. Затвердити Методи відбору зразків для визначення максимально допустимих рівнів нітратів у деяких харчових продуктах для цілей державного контролю, що додаються.
2. Директорату безпечності та якості харчової продукції забезпечити в установленому порядку подання цього наказу на державну реєстрацію до Міністерства юстиції України.
3. Цей наказ набирає чинності з дня його офіційного опублікування.
4. Контроль за виконанням цього наказу залишаю за собою.
В.о. Міністра М. Мартинюк
ПОГОДЖЕНО:

В.о. Голови
Державної регуляторної служби України

Голова Державної служби України
з питань безпечності харчових продуктів
та захисту споживачів

Заступник Міністра охорони здоров’я
з питань європейської інтеграції



В. Загородній



В. Лапа


О. Стефанишина
ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Міністерства
аграрної політики
та продовольства України
05 лютого 2019 року № 34
Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
28 лютого 2019 р.
за № 207/33178
МЕТОДИ
відбору зразків для визначення максимально допустимих рівнів нітратів у деяких харчових продуктах для цілей державного контролю
I. Загальні положення
1. Ці Методи відбору розроблені відповідно до Законів України "Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів", "Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин", розпорядження Кабінету Міністрів України від 24 лютого 2016 року № 228 "Про схвалення Всеохоплюючої стратегії імплементації Глави IV "Торгівля і питання, пов’язані з торгівлею" з урахуванням вимог Регламенту Європейського Парламенту та Ради (ЄС) № 1882/2006 від 19 грудня 2006 року, яким встановлюються методи відбору зразків та їх дослідження в рамках державного контролю рівнів нітратів в деяких харчових продуктах.
2. Ці Методи відбору встановлюють процедури, за якими відбираються зразки харчових продуктів для лабораторних досліджень (випробувань) на вміст нітратів.
3. У цих Методах відбору терміни вживаються у таких значеннях:
крита ділянка - земельна ділянка (її частина), вкрита теплицею (з використанням скла, пластику чи поліетиленової плівки), в межах якої вирощується один сорт рослин, що має однакову стадію зростання та врожай якого планується зібрати одночасно;
лабораторний зразок - призначений для лабораторного дослідження (випробування) зразок, виділений з об’єднаного зразка, або цілий об’єднаний зразок, якщо згідно з цими Методами відбору він не підлягає поділу на кілька лабораторних зразків;
об’єднаний зразок - комбінована загальна кількість всіх точкових зразків, відібраних із партії або частини партії; об’єднані зразки вважаються репрезентативними для партій або частини партій, з яких вони були взяті;
партія - будь-яка визначена оператором ринку кількість харчового продукту, що походить з одного поля чи критої ділянки, одного врожаю або охоплюється одним вантажем, з однаковими назвою, властивостями (походження, сорт рослин або тип ґрунту в межах максимальної площі у два гектари), типом пакування, пакувальником, відправником або маркуванням;
поле - земельна ділянка (її частина), в межах якої однаковий тип ґрунту, на якій вирощується один сорт рослин за однаковими методами та стадією вирощування;
точковий зразок - певна кількість матеріалу, довільно відібраного з одного місця партії або частини партії (наприклад, окрема голівка салату або шпинату, невелика кількість молодих листків або упаковка нарізаних листків);
частина партії - фізично відокремлена та ідентифікована частина визначеної партії, щодо якої застосовується відповідний метод відбору зразків.
Інші терміни вживаються у значеннях, наведених у Законах України "Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів", "Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти та корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин".
4. Ці Методи відбору є обов’язковими для:
державних ветеринарних інспекторів (державних інспекторів) Держпродспоживслужби;
акредитованих лабораторій;
операторів ринку з виробництва та/або обігу харчових продуктів.
5. Зразки для визначення вмісту нітратів у деяких харчових продуктах для цілей державного контролю слід відбирати відповідно до вимог, встановлених у розділах II-V цих Методів відбору.
6. Під час відбору зразків необхідно вживати заходів з метою уникнення будь-якого впливу на:
вміст максимально допустимих рівнів нітратів у деяких харчових продуктах та результати лабораторних досліджень (випробувань);
репрезентативність об’єднаного зразка (у зв’язку з наявністю ґрунту на салаті або шпинаті тощо);
безпечність харчових продуктів або цілісність партій, з яких відбирають зразки.
Також слід вживати запобіжних заходів, необхідних для забезпечення безпеки осіб, які відбирають зразки.
7. Кожний лабораторний зразок або об’єднаний зразок поміщають в чистий непрозорий інертний контейнер, який забезпечує належний захист від забруднення (контамінації), впливу на склад зразка та пошкодження під час транспортування.
8. Потрібно забезпечити належні умови та вжити запобіжних заходів для унеможливлення змін у складі зразка під час його зберігання та/або транспортування.
9. Відбір зразків оформлюється актом відбору зразків (кожний зразок, відібраний для цілей державного контролю, підлягає реєстрації із зазначенням дати і місця відбору зразків, опису поля (критої ділянки) та партії або частини партії, з якої було відібрано зразки, кількості та загальної маси відібраних точкових, об’єднаних та лабораторних зразків, сорту рослин, типу ґрунту, методу та стадії вирощування). Зразки опечатуються в місці відбору зразка, на упаковку обов’язково наноситься ідентифікаційний код, який відповідає ідентифікаційному коду акта відбору зразків і дає змогу чітко ідентифікувати партію або частини партії харчових продуктів, від яких було відібрано зразки.
II. Процедури відбору зразків харчових продуктів
1. Зразки відбирають окремо з кожної партії або частини партії, яка підлягає державному контролю. Партії, маса яких більше 30 т або які походять з полів площею більше 3 га, розділяють на частини партії, з кожної з яких відповідні зразки відбирають окремо.
2. Відбір точкових зразків здійснюється з різних місць, розподілених максимально рівномірно по всій партії або частині партії, крім випадків, коли це неможливо з певних причин. Про причини відхилення від процедури відбору зразків зазначається в акті відбору зразків. З кожної рослини видаляються ґрунт, неїстівне та пошкоджене листя. З метою унеможливлення штучного зменшення вмісту нітратів категорично забороняється мити зразки.
3. Об’єднаний зразок утворюється шляхом об’єднання точкових зразків.
4. Об’єднаний зразок підлягає гомогенізації. Для кращого змішування точкові зразки можуть бути заморожені та подрібнені. Залежно від розміру обладнання (подрібнювача), яке (який) використовується для гомогенізації, подрібнюється (змішується) один або більше точкових зразків. Для забезпечення високого рівня екстрагування нітратів необхідна максимально ретельна гомогенізація об’єднаного зразка. Поводження зі зразками має бути однаковим незалежно від того, як їх було відібрано: з поля (критої ділянки) чи на стадії роздрібної торгівлі.

................
Перейти до повного тексту