- Правова система ipLex360
- Законодавство
- Наказ
МІНІСТЕРСТВО АГРАРНОЇ ПОЛІТИКИ ТА ПРОДОВОЛЬСТВА УКРАЇНИ
НАКАЗ
( Наказ втратив чинність на підставі Наказу Міністерства аграрної політики та продовольства
№ 1693 від 31.05.2024 )
Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
12 червня 2019 р.
за № 608/33579
Про затвердження Методів відбору зразків для визначення максимально допустимих рівнів мікотоксинів у харчових продуктах для цілей державного контролю
Відповідно до частини четвертої
статті 21 Закону України "Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин", пункту 23
Всеохоплюючої стратегії імплементації Глави IV (Санітарні та фітосанітарні заходи) Розділу IV "Торгівля і питання, пов’язані з торгівлею" Угоди про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським Співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони, схваленої розпорядженням Кабінету Міністрів України від 24 лютого 2016 року № 228-р, НАКАЗУЮ:
1. Затвердити Методи відбору зразків для визначення максимально допустимих рівнів мікотоксинів у харчових продуктах для цілей державного контролю, що додаються.
2. Директорату безпечності та якості харчової продукції забезпечити у встановленому порядку подання цього наказу на державну реєстрацію до Міністерства юстиції України.
3. Цей наказ набирає чинності через один місяць з дня його офіційного опублікування.
4. Контроль за виконанням цього наказу залишаю за собою.
В.о. Міністра |
О. Трофімцева |
ПОГОДЖЕНО: Заступник Міністра охорони здоров’я України з питань європейської інтеграції Голова Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів В.о. Голови Державної регуляторної служби України |
О. Стефанишина В. Лапа В. Загородній |
ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Міністерства
аграрної політики
та продовольства України
22 травня 2019 року № 264
Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
12 червня 2019 р.
за № 608/33579
МЕТОДИ
відбору зразків для визначення максимально допустимих рівнів мікотоксинів у харчових продуктах для цілей державного контролю
I. Загальні положення
1. Ці Методи відбору розроблено відповідно до Законів України
"Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів",
"Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин", розпорядження Кабінету Міністрів України від 24 лютого 2016 року
№ 228-р "Про схвалення Всеохоплюючої стратегії імплементації Глави IV (Санітарні та фітосанітарні заходи) Розділу IV "Торгівля і питання, пов’язані з торгівлею" Угоди про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським Співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони", з урахуванням вимог Регламенту Європейського Парламенту та Ради (ЄС) № 401/2006 від 23 лютого 2006 року, яким встановлюються методи відбору зразків та їх дослідження, з метою здійснення офіційного контролю за рівнями мікотоксинів у харчових продуктах.
2. Ці Методи відбору встановлюють процедури, за якими відбираються зразки харчових продуктів для лабораторних досліджень (випробувань) на вміст мікотоксинів.
3. У цих Методах відбору терміни вживаються у таких значеннях:
лабораторний зразок - призначений для лабораторного дослідження (випробування) зразок, довільно виділений з об’єднаного зразка, або цілий об’єднаний зразок, якщо згідно із цими Методами відбору він не підлягає поділу на кілька лабораторних зразків;
об’єднаний зразок - комбінована загальна кількість усіх точкових зразків, відібраних із партії або частини партії (об’єднані зразки вважаються репрезентативними для партій або частини партій, з яких вони були взяті);
партія - будь-яка визначена оператором ринку кількість харчового продукту з однаковою назвою, властивостями, який вироблений за визначений цим оператором період часу за однакових умов виробництва на одній і тій самій потужності;
точковий зразок - певна кількість матеріалу, довільно відібраного з одного місця партії або частини партії;
частина партії - фізично відокремлена та ідентифікована частина визначеної партії, щодо якої застосовується відповідний метод відбору зразків.
4. Ці Методи відбору є обов’язковими для:
державних ветеринарних інспекторів (державних інспекторів) Держпродспоживслужби;
акредитованих лабораторій;
операторів ринку.
5. Зразки для визначення вмісту мікотоксинів у харчових продуктах для цілей державного контролю відбираються відповідно до процедур, установлених у розділах II-ХV цих Методів відбору.
6. Під час відбору зразків необхідно вживати заходів з метою уникнення будь-якого впливу на:
вміст мікотоксинів у харчових продуктах та негативно позначитися на результатах лабораторних досліджень (випробувань);
репрезентативність об’єднаного зразка;
безпечність харчових продуктів партій, від яких відбирають зразки.
Також мають вживатися запобіжні заходи, необхідні для забезпечення безпеки осіб, які відбирають зразки.
7. Кожний лабораторний зразок поміщають у чистий інертний контейнер, який забезпечує належний захист від забруднення (контамінації), впливу на склад зразка та пошкодження під час транспортування. Потрібно забезпечити усі необхідні умови та запобіжні заходи для унеможливлення змін у складі зразка під час його зберігання та/або транспортування.
II. Процедури відбору зразків харчових продуктів
1. Зразки відбираються окремо від кожної партії, яка підлягає державному контролю. Для визначення вмісту різних видів мікотоксинів, що вимагає використання різних методів відбору зразків, у разі потреби партія поділяється на частини партії, від кожної з яких відповідні зразки відбираються окремо.
2. Відбір точкових зразків здійснюється з різних місць, розподілених максимально рівномірно по всій партії або частині партії, крім випадків, коли це неможливо з певних причин. Про причини відхилення від процедури відбору зразків зазначається в акті відбору зразків.
3. Об’єднаний зразок утворюється шляхом об’єднання точкових зразків та їх ретельного перемішування.
4. Однорідний (гомогенізований) об’єднаний зразок розділяється на два лабораторні зразки (крім випадків, коли це не можна здійснити через недостатню кількість відповідного матеріалу або внаслідок того, що харчові продукти є швидкопсувними), один з яких направляється для проведення основного лабораторного дослідження (випробування), а другий вручається оператору ринку і зберігається ним на випадок проведення арбітражного лабораторного дослідження (випробування).
5. Для різних видів харчових продуктів, у тому числі тих, що реалізуються насипом, контейнерами, або у габаритній транспортній упаковці (мішки, коробки тощо), або роздрібній (індивідуальній) упаковці, ці Методи відбору застосовуються однаково.
Частота відбору точкових зразків від партій, які реалізуються окремими упаковками, наприклад мішками, коробками чи в роздрібній упаковці, за винятком випадків, передбачених у розділах III-ХV цих Методів відбору, може бути орієнтовно визначена за такою формулою:
де |
- |
маса визначається в кг; |
|
- |
частота відбору (SF) - кожен n-й мішок або упаковка, від яких має бути відібрано точковий зразок (десяткові цифри мають бути округлені до найближчого цілого числа). Наприклад, якщо маса партії становить 100 т, маса точкового та об’єднаного зразків відповідно 200 г і 20 кг, маса роздрібної упаковки - 30 кг, значення n, розраховане згідно із зазначеною формулою, дорівнює 33,3. Відбір точкового зразка здійснюється з кожної тридцять третьої упаковки. |
III. Методи відбору зразків зерна та зернових харчових продуктів
1. Метод відбору зразків, встановлений цим розділом, застосовується для визначення рівня афлатоксину В1, загальної кількості афлатоксинів, а також охратоксину А і мікотоксинів виду Fusarium у зерні та зернових харчових продуктах.
2. Поділ партій зерна та зернових харчових продуктів на частини партії наведено у додатку 1 до цих Методів відбору.
3. Кількість точкових зразків, що відбираються від партії або частини партії зерна та зернових харчових продуктів, наведено у додатку 2 до цих Методів відбору.
4. Маса точкового зразка становить 100 г ± 20 %.
5. У партіях, де пакування має роздрібну упаковку, маса точкового зразка залежить від маси роздрібної упаковки.
Якщо маса окремої роздрібної упаковки перевищує 100 г, маса об’єднаного зразка має становити більше ніж 10 кг. У такому разі від кожної роздрібної упаковки відбирають по 100 г як точковий зразок (може здійснюватися під час відбору зразка або у разі надходження його до лабораторії).
Якщо використання такого методу відбору призводить до неприйнятних для оператора ринку наслідків комерційного характеру через порушення цілісності партії (у зв’язку з особливостями виду упаковки, способу транспортування тощо), допускається використання альтернативного методу відбору зразків за умови, що він забезпечує достатню репрезентативність об’єднаного зразка партії, з якої здійснюється відбір зразків, і детально описаний в акті відбору зразків. Наприклад, якщо цінний харчовий продукт реалізовується в роздрібній упаковці по 500 г або 1 кг, об’єднаний зразок можна отримати способом об’єднання кількох точкових зразків за кількістю менших, ніж зазначено в додатках 1, 2 до цих Методів відбору, за умови, що маса об’єднаного зразка дорівнюватиме масі об’єднаного зразка, зазначеній у додатках 1, 2 до цих Методів відбору.
Якщо маса роздрібної упаковки менше ніж 100 г, тоді роздрібна упаковка вважається як один точковий зразок, а маса об’єднаного зразка має становити менше ніж 10 кг.
6. Партії, маса яких більше або дорівнює 50 т, поділяються на частини партії (за умови, що частину партії можна відокремити фізично) відповідно до додатка 1 до цих Методів відбору. При цьому враховується, що:
маса частини партії не може перевищувати показників, зазначених у додатку 1 до цих Методів відбору, більше ніж на 20 відсотків;
якщо партію не можна фізично поділити на частини партії, з такої партії відбирається не менше ніж 100 точкових зразків. Для партій більше ніж 500 т кількість точкових зразків визначається відповідно до пункту 3 розділу ХIV цих Методів відбору;
від кожної частини партії зразки відбирають окремо;
кількість точкових зразків має бути 100, а маса об’єднаного зразка дорівнювати 10 кг.
Якщо використання такого методу відбору призводить до неприйнятних для оператора ринку наслідків комерційного характеру через порушення цілісності партії (у зв’язку з особливостями виду упаковки, способу транспортування тощо), допускається використання альтернативного методу відбору зразків за умови, що він забезпечує достатню репрезентативність об’єднаного зразка партії, з якої здійснюється відбір зразків, і детально описаний в акті відбору зразків. Наприклад, великі партії зерна, що зберігаються на складах або в баштах, силосах (відбір зразків таких партій здійснюється відповідно до положень, визначених урозділі ХIV цих Методів відбору).
7. Для партій менше ніж 50 т кількість точкових зразків має бути від 10 до 100 відповідно до маси партії, а маса об’єднаного зразка - від 1 до 10 кг. Для дуже малих партій (менше ніж 0,5 т) може відбиратись менша кількість точкових зразків. У такому разі об’єднаний зразок, який є сумою всіх точкових зразків, повинен мати масу мінімум 1 кг.
8. Якщо на стадії роздрібної торгівлі не можна здійснити відбору зразків відповідно до положень, визначених у цьому розділі, застосовується альтернативний метод відбору зразків за умови, що він забезпечує достатню репрезентативність об’єднаного зразка партії, з якої здійснюється відбір зразків, і детально описаний в акті відбору зразків. У будь-якому разі маса об’єднаного зразка має становити не менше ніж 1 кг (якщо частка точкового зразка під час відбору є настільки малою, що не можна отримати об’єднаний зразок масою 1 кг, загальна маса об’єднаного зразка може бути меншою ніж 1 кг).
9. Визначення відповідності (оцінка) партії або частин партії за результатами лабораторних досліджень (випробувань) проводиться відповідно до пункту 4 розділу ХVI цих Методів відбору.
IV. Методи відбору зразків сухофруктів, сушеного винограду та харчових продуктів з них, крім сушеного інжиру
1. Метод відбору зразків, встановлений цим розділом, застосовується для визначення максимально допустимих рівнів:
афлатоксину В1 та загальної кількості афлатоксинів у сухофруктах, крім сушеного інжиру;
охратоксину А в сушеному винограді (кишмиш, родзинки тощо).
2. Поділ партій сухофруктів, сушеного винограду та харчових продуктів з них, крім сушеного інжиру, на частини партії наведено в додатку 3 до цих Методів відбору.
3. Кількість точкових зразків, що відбираються від партії або частини партії сухофруктів, сушеного винограду та харчових продуктів з них, крім сушеного інжиру, наведено у додатку 4 до цих Методів відбору.
4. Маса точкового зразка становить 100 г ± 20 %.
5. У партіях, де пакування має роздрібну упаковку, маса точкового зразка залежить від маси роздрібної упаковки.
Якщо маса окремої роздрібної упаковки перевищує 100 г, маса об’єднаного зразка буде більше ніж 10 кг. У такому разі від кожної роздрібної упаковки відбирають по 100 г як точковий зразок (може здійснюватися під час відбору зразка або у разі надходження його до лабораторії).
Якщо використання такого методу відбору призводить до неприйнятних для оператора ринку наслідків комерційного характеру через порушення цілісності партії (у зв’язку з особливостями виду упаковки, способу транспортування тощо), допускається використання альтернативного методу відбору зразків за умови, що він забезпечує достатню репрезентативність об’єднаного зразка партії, з якої здійснюється відбір зразків, і детально описаний в акті відбору зразків. Наприклад, якщо цінний харчовий продукт реалізовується у роздрібній упаковці по 500 г або 1 кг, об’єднаний зразок можна отримати способом об’єднання кількох точкових зразків за кількістю менших, ніж зазначено в додатках 3, 4 до цих Методів відбору, за умови, що маса об’єднаного зразка дорівнюватиме потрібній масі об’єднаного зразка, зазначеній у додатках 3, 4 до цих Методів відбору.
Якщо маса роздрібної упаковки менше ніж 100 г, тоді роздрібну упаковку вважають одним точковим зразком, а маса об’єднаного зразка має становити менше ніж 10 кг.
6. Партії, маса яких більше або дорівнює 15 т, поділяють на частини партії (за умови, що частину партії можна відокремити фізично) відповідно до додатка 3 до цих Методів відбору. При цьому враховується, що:
маса частини партії не може перевищувати показників, зазначених у додатку 4 до цих Методів відбору, більше ніж на 20 відсотків;
від кожної частини партії зразки відбирають окремо;
кількість точкових зразків має бути 100, а маса об’єднаного зразка дорівнювати 10 кг.
Якщо використання такого методу відбору призводить до неприйнятних для оператора ринку наслідків комерційного характеру через порушення цілісності партії (у зв’язку з особливостями виду упаковки, способу транспортування тощо), допускається використання альтернативного методу відбору зразків за умови, що він забезпечує достатню репрезентативність об’єднаного зразка партії, з якої здійснюється відбір зразків, і детально описаний в акті відбору зразків.
7. Від партії менше ніж 15 т відбирається від 10 до 100 точкових зразків відповідно до маси партії, а маса об’єднаного зразка має становити від 1 до 10 кг.
8. Якщо на стадії роздрібної торгівлі не можна здійснити відбір зразків відповідно до положень, визначених у цьому розділі, застосовується альтернативний метод відбору зразків за умови, що він забезпечує достатню репрезентативність об’єднаного зразка партії, з якої здійснюється відбір зразків, і детально описаний в акті відбору зразків. У будь-якому разі маса об’єднаного зразка має становити не менше ніж 1 кг (якщо частка точкового зразка під час відбору є настільки малою, що не можна отримати об’єднаний зразок масою 1 кг, загальна маса об’єднаного зразка може бути менше ніж 1 кг).
9. Спеціальні вимоги до відбору зразків для сухофруктів, за винятком сушеного інжиру, які реалізуються у вакуумній упаковці:
1) від партій, маса яких більше або дорівнює 15 т, відбирають не менше ніж 25 точкових зразків, а маса об’єднаного зразка становить 10 кг;
2) від партій, маса яких менше ніж 15 т, відбирають 25 відсотків від кількості точкових зразків, зазначених у додатку 4 до цих Методів відбору, і маса об’єднаного зразка відповідатиме масі партії, від якої відбирають зразки, як зазначено в додатку 4 до цих Методів відбору.
10. Визначення відповідності (оцінка) партії або частин партії за результатами лабораторних досліджень (випробувань) проводиться відповідно до пункту 4 розділу ХVI цих Методів відбору.
V. Методи відбору зразків сушеного інжиру
1. Метод відбору зразків, встановлений цим розділом, застосовується для визначення максимально допустимих рівнів афлатоксину В1 та загальної кількості афлатоксинів у сушеному інжирі.
2. Поділ партій сушеного інжиру на частини партії наведено в додатку 5 до цих Методів відбору.
3. Кількість точкових зразків, що відбираються від партії або частини партії сушеного інжиру, наведено у додатку 6 до цих Методів відбору.
4. Кількість точкових зразків, що відбираються від партій (менше ніж 50 т) сушеного інжиру, наведено у додатку 7 до цих Методів відбору;
5. Маса точкового зразка становить 300 г ± 20 %.
6. У партіях, де пакування має роздрібну упаковку, маса точкового зразка залежить від маси роздрібної упаковки.
Якщо маса окремої роздрібної упаковки перевищує 300 г, маса об’єднаного зразка становитиме більше ніж 30 кг. У такому разі від кожної роздрібної упаковки відбирають по 300 г як точковий зразок (може здійснюватися під час відбору зразка або у разі надходження його до лабораторії).
Якщо використання такого методу відбору призводить до неприйнятних для оператора ринку наслідків комерційного характеру через порушення цілісності партії (у зв’язку з особливостями виду упаковки, способу транспортування тощо), допускається використання альтернативного методу відбору зразків за умови, що він забезпечує достатню репрезентативність об’єднаного зразка партії, з якої здійснюється відбір зразків, і детально описаний в акті відбору зразків. Наприклад, якщо цінний харчовий продукт реалізовується в роздрібній упаковці по 500 г або 1 кг, об’єднаний зразок можна отримати способом об’єднання кількох точкових зразків, кількість яких є меншою, ніж зазначено у додатках 5-7 до цих Методів відбору, за умови, що маса об’єднаного зразка дорівнюватиме потрібній масі об’єднаного зразка, зазначеній у додатках 5-7 до цих Методів відбору.
Якщо маса роздрібної упаковки менше ніж 300 г, тоді роздрібну упаковку вважають одним точковим зразком, а маса об’єднаного зразка має становити менше ніж 30 кг.
7. Партії, маса яких більше або дорівнює 15 т, поділяють на частини партії (за умови, що частину партії можна відокремити фізично) відповідно до додатка 5 цих Методів відбору. При цьому враховується, що:
маса частини партії не може перевищувати показників, зазначених у додатку 5 до цих Методів відбору, більше ніж на 20 відсотків;
від кожної частини партії зразки відбирають окремо;
кількість точкових зразків має бути 100;
маса об’єднаного зразка має дорівнювати 30 кг; зразок перед подрібненням необхідно змішати й розділити на три рівні лабораторні зразки по 10 кг (таке розділення на три лабораторні зразки не потрібне, якщо буде здійснено подальше сортування чи інший спосіб фізичної обробки, та за наявності обладнання, на якому можна гомогенізувати зразок масою 30 кг);
кожний окремий зразок масою 10 кг, призначений для лабораторних досліджень, потрібно ретельно перемішати та подрібнити до отримання однорідної маси відповідно до положень, зазначених у розділі ХVI цих Методів відбору.
Якщо використання такого методу відбору призводить до неприйнятних для оператора ринку наслідків через порушення цілісності партії (у зв’язку з особливостями виду упаковки, способу транспортування тощо), допускається використання альтернативного методу відбору зразків за умови, що він забезпечує достатню репрезентативність об’єднаного зразка партії, з якої здійснюється відбір зразків, і детально описаний в акті відбору зразків.
8. Для партій менше ніж 15 т кількість точкових зразків має бути від 10 до 100 відповідно до маси партії, а маса об’єднаного зразка - від 1 до 10 кг.
9. Якщо маса об’єднаного зразка менше або дорівнює 30 кг, зразок перед подрібненням потрібно змішати і розділити на два або три рівні лабораторні зразки масою меншою або яка дорівнює 10 кг (таке розділення на два або три лабораторні зразки не потрібне, якщо буде здійснено подальше сортування чи інший спосіб фізичної обробки та за наявності обладнання, на якому можна гомогенізувати зразок масою 30 кг).
10. Якщо маса об’єднаного зразка менше ніж 30 кг, об’єднаний зразок потрібно розділити на лабораторні зразки відповідно до такого:
менше ніж 12 кг - немає розділення на лабораторні зразки;
більше або дорівнює 12 кг - менше ніж 24 кг - розділення на два лабораторні зразки;
більше або дорівнює 24 кг - розділення на три лабораторні зразки.
Кожний лабораторний зразок потрібно подрібнити і ретельно перемішати окремо до отримання однорідної маси відповідно до умов, зазначених у розділі ХVI цих Методів відбору.
Якщо це неможливо, на стадії роздрібної торгівлі може застосовуватись альтернативний метод відбору зразків за умови, що він забезпечує достатню репрезентативність об’єднаного зразка партії, з якої здійснюється відбір зразків, і детально описаний в акті відбору зразків.
11. Під час відбору зразків оброблених або перероблених харчових продуктів із сушеного інжиру та композитних харчових продуктів з дуже малим(ою) розміром (масою) часток (гомогенізоване розподілення забруднення афлатоксинами) потрібно дотримуватися такого:
1) кількість точкових зразків має бути 100; для партій менше ніж 50 т кількість точкових зразків має бути від 10 до 100 відповідно до додатка 7 до цих Методів відбору;
2) маса точкових зразків має бути 100 г ± 20 %. У партіях, де пакування має роздрібну упаковку, маса точкового зразка залежить від маси роздрібної упаковки;
3) об’єднаний зразок має бути ретельно перемішаний (однорідний) та становити від 1 до 10 кг.
12. Під час відбору зразків інших оброблених або перероблених харчових продуктів із сушеного інжиру та композитних харчових продуктів із великим(ою) розміром (масою) частинок (гетерогенне розподілення забруднення афлатоксинами) потрібно дотримуватися вимог, зазначених у пунктах 3, 8 цього розділу.
13. Якщо на стадії роздрібної торгівлі не можна здійснити відбору зразків відповідно до положень, визначених у цьому розділі, застосовується альтернативний метод відбору зразків, за умови, що він забезпечує достатню репрезентативність об’єднаного зразка партії, з якої здійснюється відбір зразків, і детально описаний в акті відбору зразків. У будь-якому разі маса об’єднаного зразка має становити не менше ніж 1 кг (якщо частка точкового зразка під час відбору є настільки малою, що не можна отримати об’єднаний зразок масою 1 кг, загальна маса об’єднаного зразка може бути менше ніж 1 кг).
14. Спеціальні вимоги до відбору зразків для сушеного інжиру, оброблених або перероблених харчових продуктів із сушеного інжиру, які реалізуються у вакуумній упаковці:
1) від партій сушеного інжиру, маса яких більше або дорівнює 15 т, відбирають не менше ніж 50 точкових зразків, а об’єднаний зразок становитиме 30 кг; для партій менше ніж 15 т відбирають 50 відсотків від кількості точкових зразків, зазначених у додатку 6 до цих Методів відбору, тобто маса об’єднаного зразка відповідатиме партії, від якої відбиралися зразки;
2) від партій оброблених або перероблених харчових продуктів із сушеного інжиру з малим розміром часток, маса яких більше або дорівнює 50 т, відбирають не менше ніж 25 точкових зразків, і об’єднаний зразок становитиме 10 кг; для партій менше ніж 50 т відбирають 25 відсотків від кількості точкових зразків, зазначених у додатку 7 до цих Методів відбору, тобто маса об’єднаного зразка партії відповідатиме масі партії, від якої відбиралися зразки, як зазначено в додатку 7 до цих Методів відбору.
15. Для сушеного інжиру, що буде підданий сортуванню чи іншій фізичній обробці, визначення відповідності (оцінка) партії або частин партії за результатами лабораторних досліджень (випробувань) проводиться так:
партія або частини партії відповідають встановленим вимогам законодавства, якщо результат лабораторного дослідження (випробування) об’єднаного зразка або середнього лабораторного зразка не перевищує максимально допустимого рівня мікотоксинів з урахуванням коефіцієнта відновлення і невизначеності вимірювання, які зазначає лабораторія, що провела дослідження (випробування), в експертному висновку (протоколі, звіті або іншому аналогічному документі);
партія або частини партії не відповідають встановленим вимогам законодавства, якщо результат лабораторного дослідження (випробування) об’єднаного зразка або середнього лабораторного зразка перевищує максимально допустимий рівень мікотоксинів з урахуванням коефіцієнта відновлення та невизначеності вимірювання, які зазначає лабораторія, що провела дослідження (випробування), в експертному висновку (протоколі, звіті або іншому аналогічному документі).
16. Для сушеного інжиру, призначеного для споживання людиною, визначення відповідності (оцінка) партії або частин партії за результатами лабораторних досліджень (випробувань) проводиться так:
партія або частини партії відповідають встановленим вимогам законодавства, якщо результат лабораторного дослідження (випробування) лабораторного зразка не перевищує максимально допустимого рівня мікотоксинів з урахуванням коефіцієнта відновлення і невизначеності вимірювання, які зазначає лабораторія, що провела дослідження (випробування), в експертному висновку (протоколі, звіті або іншому аналогічному документі);
партія або частини партії не відповідають встановленим вимогам законодавства, якщо результат лабораторного дослідження (випробування) одного або більше лабораторних зразків перевищує максимально допустимий рівень мікотоксинів з урахуванням коефіцієнта відновлення і невизначеності вимірювання, які зазначає лабораторія, що провела дослідження (випробування), в експертному висновку (протоколі, звіті або іншому аналогічному документі).
У випадках, коли маса об’єднаного зразка менше або дорівнює 12 кг:
партія або частини партії відповідають встановленим вимогам законодавства, якщо результат лабораторного дослідження (випробування) лабораторного зразка не перевищує максимально допустимого рівня мікотоксинів з урахуванням коефіцієнта відновлення і невизначеності вимірювання, які зазначає лабораторія, що провела дослідження (випробування), в експертному висновку (протоколі, звіті або іншому аналогічному документі);
партія або частини партії не відповідають встановленим вимогам законодавства, якщо результат лабораторного дослідження (випробування) лабораторного зразка перевищує максимально допустимий рівень мікотоксинів з урахуванням коефіцієнта відновлення і невизначеності вимірювання, які зазначає лабораторія, що провела дослідження (випробування), в експертному висновку (протоколі, звіті або іншому аналогічному документі).
VI. Методи відбору зразків арахісу, іншого насіння олійних рослин, абрикосових кісточок та лісових горіхів
1. Метод відбору зразків, встановлений цим розділом, застосовується для визначення вмісту афлатоксину В1 та загальної кількості афлатоксинів у арахісі, іншому насінні олійних рослин, абрикосових кісточках та лісових горіхах.
2. Поділ партій арахісу, іншого насіння олійних рослин, абрикосових кісточок та лісових горіхів на частини партії наведено у додатку 8 до цих Методів відбору.
3. Кількість точкових зразків, що відбираються від партій (менше ніж 15 т) арахісу, іншого насіння олійних рослин, абрикосових кісточок та лісових горіхів, наведено у додатку 9 до цих Методів відбору;
4. Кількість точкових зразків, що відбираються від партій (менше ніж 50 т) арахісу, іншого насіння олійних рослин, абрикосових кісточок та лісових горіхів, наведено у додатку 10 до цих Методів відбору;
5. Маса точкового зразка становить 200 г ± 20 %.
6. У партіях, де пакування має роздрібну упаковку, маса точкового зразка залежить від маси роздрібної упаковки.
Якщо маса окремої роздрібної упаковки більше ніж 200 г, маса об’єднаного зразка становитиме більше ніж 20 кг. У такому разі від кожної роздрібної упаковки відбирають по 200 г як точковий зразок (може здійснюватися під час відбору зразка або у разі надходження його до лабораторії).
Якщо використання такого методу відбору призводить до неприйнятних для оператора ринку наслідків через порушення цілісності партії (у зв’язку з особливостями виду упаковки, способу транспортування тощо), допускається використання альтернативного методу відбору зразків за умови, що він забезпечує достатню репрезентативність об’єднаного зразка партії, з якої здійснюється відбір зразків, і детально описаний в акті відбору зразків. Наприклад, якщо цінний харчовий продукт реалізовується в роздрібній упаковці по 500 г або 1 кг, об’єднаний зразок можна отримати способом об’єднання кількох точкових зразків за кількістю менших, ніж зазначено в додатках 8-10 до цих Методів відбору, за умови, що маса об’єднаного зразка дорівнюватиме потрібній масі об’єднаного зразка, зазначеній у додатках 8-10 до цих Методів відбору.
Якщо маса роздрібної упаковки менше ніж 200 г, тоді роздрібну упаковку вважають одним точковим зразком, а маса об’єднаного зразка має становити менше ніж 20 кг.
7. Партії, маса яких більше або дорівнює 15 т, поділяють на частини партії (за умови, що частину партії можна відокремити фізично) відповідно до додатка 8 до цих Методів відбору. При цьому враховується, що:
маса частини партії не може перевищувати показників, зазначених у додатку 8 до цих Методів відбору, більше ніж на 20 відсотків;
від кожної частини партії зразки відбирають окремо;
кількість точкових зразків має бути 100;
маса об’єднаного зразка має дорівнювати 20 кг; зразок перед подрібненням потрібно змішати і розділити на два рівні лабораторні зразки по 10 кг (таке розділення на два лабораторні зразки не потрібне, якщо буде здійснено подальше сортування чи інший спосіб фізичної обробки та за наявності обладнання, на якому можна гомогенізувати зразок масою 20 кг);
кожний окремий зразок масою 10 кг, призначений для лабораторних досліджень, необхідно ретельно перемішати та подрібнити до отримання однорідної маси відповідно до умов, зазначених у розділі ХVI цих Методів відбору.
Якщо використання такого методу відбору призводить до неприйнятних для оператора ринку наслідків комерційного характеру через порушення цілісності партії (у зв’язку з особливостями виду упаковки, способу транспортування тощо), допускається використання альтернативного методу відбору зразків за умови, що він забезпечує достатню репрезентативність об’єднаного зразка партії, з якої здійснюється відбір зразків, і детально описаний в акті відбору зразків.
8. Для партій менше ніж 15 т кількість точкових зразків має бути від 10 до 100 відповідно до маси партії.
9. Якщо маса об’єднаного зразка менше або дорівнює 20 кг, зразок перед подрібненням потрібно змішати й розділити на два рівні лабораторні зразки масою меншою або яка дорівнює 10 кг (таке розділення на два лабораторні зразки не потрібне, якщо буде здійснено подальше сортування чи інший спосіб фізичної обробки та за наявності обладнання, на якому можна гомогенізувати зразок масою 20 кг).
10. Якщо маса об’єднаного зразка менше ніж 20 кг, об’єднаний зразок потрібно розділити на лабораторні зразки відповідно до такого:
менше ніж 12 кг - немає розділення на лабораторні зразки;
більше або дорівнює 12 кг - розділення на два лабораторні зразки.
Кожний лабораторний зразок потрібно подрібнити і ретельно перемішати окремо до отримання однорідної маси відповідно до умов, зазначених у розділі ХVI цих Методів відбору.
Якщо використання такого методу відбору призводить до неприйнятних для оператора ринку наслідків комерційного характеру через порушення цілісності партії (у зв’язку з особливостями виду упаковки, способу транспортування тощо), допускається використання альтернативного методу відбору зразків за умови, що він забезпечує достатню репрезентативність об’єднаного зразка партії, з якої здійснюється відбір зразків, і детально описаний в акті відбору зразків.
11. Під час відбору зразків оброблених або перероблених харчових продуктів, за винятком олії рослинного походження та композитних харчових продуктів з дуже малим(ою) розміром (масою) часток, наприклад борошна, арахісового масла (гомогенізоване розподілення забруднення афлатоксинами), потрібно дотримуватися такого:
1) кількість точкових зразків має бути 100; для партій менше ніж 50 т кількість точкових зразків має бути від 10 до 100 відповідно до партії, як зазначено в додатку 10 до цих Методів відбору;
2) кількість точкових зразків, які необхідно відібрати від партії оброблених або перероблених харчових продуктів, за винятком олії рослинного походження та композитних харчових продуктів, наведено у додатку 10 до цих Методів відбору;
3) маса точкових зразків має бути 100 г ± 20 %. У партіях, де пакування має роздрібну упаковку, маса точкового зразка залежить від маси роздрібної упаковки;
4) об’єднаний зразок має бути ретельно перемішаний (однорідний) та становити від 1 до 10 кг.
12. Під час відбору зразків інших оброблених або перероблених харчових продуктів із великим(ою) розміром (масою) частинок (гетерогенне розподілення забруднення афлатоксинами) потрібно дотримуватися вимог, зазначених у пунктах 3, 8 цього розділу.
13. Якщо на стадії роздрібної торгівлі не можна здійснити відбору зразків відповідно до положень, визначених у цьому розділі, застосовується альтернативний метод відбору зразків за умови, що він забезпечує достатню репрезентативність об’єднаного зразка партії, з якої здійснюється відбір зразків, і детально описаний в акті відбору зразків. У будь-якому разі маса об’єднаного зразка має становити не менше ніж 1 кг (якщо частка точкового зразка під час відбору є настільки малою, що не можна отримати об’єднаний зразок масою 1 кг, загальна маса об’єднаного зразка може бути менше ніж 1 кг).
14. Спеціальні вимоги до відбору зразків арахісу, іншого насіння олійних рослин, абрикосових кісточок та лісових горіхів, а також оброблених та перероблених харчових продуктів, які реалізуються у вакуумній упаковці:
1) від партій арахісу, фісташок, бразильського горіха, маса яких більше або дорівнює 15 т, відбирають не менше ніж 50 точкових зразків, і об’єднаний зразок матиме масу 20 кг; для партій менше ніж 15 т відбирають 50 відсотків від кількості точкових зразків, зазначених у додатку 9 до цих Методів відбору, тобто маса об’єднаного зразка відповідатиме масі партії, від якої відбиралися зразки, як зазначено у додатку 9 до цих Методів відбору;
2) від партій абрикосових кісточок, лісових горіхів, інших горіхів, відмінних від фісташок, бразильських горіхів, іншого насіння олійних рослин, маса яких більше або дорівнює 15 т, відбирають не менше ніж 25 точкових зразків, а об’єднаний зразок повинен мати масу 20 кг; для партій менше ніж 15 т відбирають 25 відсотків від кількості точкових зразків, зазначених у додатку 9 до цих Методів відбору, тобто маса об’єднаного зразка партії відповідатиме масі партії, від якої відбиралися зразки, як зазначено в додатку 9 до цих Методів відбору;
3) від партій харчових продуктів, вироблених із лісових горіхів, абрикосових кісточок та арахісу з дуже малим розміром часток, маса яких більше або дорівнює 50 т, відбирають не менше ніж 25 точкових зразків, і об’єднаний зразок матиме масу 10 кг; для партій менше ніж 50 т відбирають 25 відсотків від кількості точкових зразків, зазначених у додатку 10 до цих Методів відбору, тобто маса об’єднаного зразка партії відповідатиме масі партії, від якої відбиралися зразки, як зазначено у додатку 10 до цих Методів відбору.
15. Для арахісу, іншого насіння олійних рослин, абрикосових кісточок та лісових горіхів, що піддаватимуться сортуванню чи іншій фізичній обробці, визначення відповідності (оцінка) партії або частин партії за результатами лабораторних досліджень (випробувань) проводиться так:
партія або частини партії відповідають встановленим вимогам законодавства, якщо результат лабораторного дослідження (випробування) об’єднаного зразка або середнього лабораторного зразка не перевищує максимально допустимого рівня мікотоксинів з урахуванням коефіцієнта відновлення та невизначеності вимірювання, які зазначає лабораторія, що провела дослідження (випробування), в експертному висновку (протоколі, звіті або іншому аналогічному документі);
партія або частини партії не відповідають встановленим вимогам законодавства, якщо результат лабораторного дослідження (випробування) об’єднаного зразка або середнього лабораторного зразка перевищує максимально допустимий рівень мікотоксинів з урахуванням коефіцієнта відновлення та невизначеності вимірювань, які зазначає лабораторія, що провела дослідження (випробування), в експертному висновку (протоколі, звіті або іншому аналогічному документі).
16. Для арахісу, іншого насіння олійних рослин, абрикосових кісточок та лісових горіхів, призначених для споживання людиною, визначення відповідності (оцінка) партії або частин партії за результатами лабораторних досліджень (випробувань) проводиться так:
партія або частини партії відповідають встановленим вимогам законодавства, якщо результат лабораторного дослідження (випробування) об’єднаного зразка або середнього лабораторного зразка не перевищує максимально допустимого рівня мікотоксинів з урахуванням коефіцієнта відновлення та невизначеності вимірювання, які зазначає лабораторія, що провела дослідження (випробування), в експертному висновку (протоколі, звіті або іншому аналогічному документі);
партія або частини партії не відповідають встановленим вимогам законодавства, якщо результат лабораторного дослідження (випробування) об’єднаного зразка або середнього лабораторного зразка перевищує максимально допустимий рівень мікотоксинів з урахуванням коефіцієнта відновлення та невизначеності вимірювань, які зазначає лабораторія, що провела дослідження (випробування), в експертному висновку (протоколі, звіті або іншому аналогічному документі).
У випадках, коли маса об’єднаного зразка менше або дорівнює 12 кг:
партія або частини партії відповідають встановленим вимогам законодавства, якщо результат лабораторного дослідження (випробування) об’єднаного зразка або середнього лабораторного зразка не перевищує максимально допустимого рівня мікотоксинів з урахуванням коефіцієнта відновлення та невизначеності вимірювання, які зазначає лабораторія, що провела дослідження (випробування), в експертному висновку (протоколі, звіті або іншому аналогічному документі);
партія або частини партії не відповідають встановленим вимогам законодавства, якщо результат лабораторного дослідження (випробування) об’єднаного зразка або середнього лабораторного зразка перевищує максимально допустимий рівень мікотоксинів з урахуванням коефіцієнта відновлення та невизначеності вимірювань, які зазначає лабораторія, що провела дослідження (випробування), в експертному висновку (протоколі, звіті або іншому аналогічному документі).
VII. Методи відбору зразків спецій
1. Метод відбору зразків, встановлений цим розділом, застосовується для визначення максимально допустимих рівнів охратоксину, афлатоксину В1 у спеціях та загальної кількості афлатоксинів у спеціях з великим розміром часток (гетерогенне розподілення забруднення мікотоксинами).
2. Поділ партій спецій на частини партії наведено у додатку 11 до цих Методів відбору.
3. Кількість точкових зразків, що відбираються від партії або частини партії спецій, наведено у додатку 12 до цих Методів відбору.
4. Маса точкового зразка становить 100 г ± 20 %.
5. У партіях, де пакування має роздрібну упаковку, маса точкового зразка залежить від маси роздрібної упаковки.
Якщо маса окремої роздрібної упаковки більше ніж 100 г, маса об’єднаного зразка становитиме більше ніж 10 кг. У такому разі від кожної роздрібної упаковки відбирають по 100 г як точковий зразок (може здійснюватися під час відбору зразка або у разі надходження його до лабораторії).
Якщо використання такого методу відбору призводить до неприйнятних для оператора ринку наслідків комерційного характеру через порушення цілісності партії (у зв’язку з особливостями виду упаковки, способу транспортування тощо), допускається використання альтернативного методу відбору зразків за умови, що він забезпечує достатню репрезентативність об’єднаного зразка партії, з якої здійснюється відбір зразків, і детально описаний в акті відбору зразків. Наприклад, якщо цінний харчовий продукт реалізовується в роздрібній упаковці по 500 г або 1 кг, об’єднаний зразок можна отримати способом об’єднання кількох точкових зразків, кількість яких є меншою, ніж зазначено в додатках 11, 12 до цих Методів відбору, за умови, що маса об’єднаного зразка дорівнюватиме потрібній масі об’єднаного зразка, зазначеній у додатках 11, 12 до цих Методів відбору.
Якщо маса роздрібної упаковки менше ніж 100 г, тоді роздрібну упаковку вважають одним точковим зразком, а маса об’єднаного зразка має становити менше ніж 10 кг.
6. Партії, маса яких більша або дорівнює 15 т, поділяють на частини партії (за умови, що частину партії можна відокремити фізично) відповідно до додатка 11 до цих Методів відбору. При цьому враховується, що:
маса частини партії не може перевищувати показників, зазначених у додатку 11 до цих Методів відбору, більше ніж на 20 відсотків;
від кожної частини партії зразки відбирають окремо;
кількість точкових зразків має бути 100, а маса об’єднаного зразка дорівнювати 10 кг.
Якщо використання такого методу відбору призводить до неприйнятних для оператора ринку наслідків через порушення цілісності партії (у зв’язку з особливостями виду упаковки, способу транспортування тощо), допускається використання альтернативного методу відбору зразків за умови, що він забезпечує достатню репрезентативність об’єднаного зразка партії, з якої здійснюється відбір зразків, і детально описаний в акті відбору зразків.
7. Від партій спецій, маса яких менше ніж 15 т, відбирається від 5 до 100 точкових зразків залежно від маси партії, а маса об’єднаного зразка має становити від 0,5 до 10 кг.
8. Якщо на стадії роздрібної торгівлі не можна здійснити відбору зразків відповідно до положень, визначених у цьому розділі, застосовується альтернативний метод відбору зразків за умови, що він забезпечує достатню репрезентативність об’єднаного зразка партії, з якої здійснюється відбір зразків, і детально описаний в акті відбору зразків. У будь-якому разі маса об’єднаного зразка має становити не менше ніж 0,5 кг (якщо частка точкового зразка під час відбору є настільки малою, що не можна отримати об’єднаний зразок масою 0,5 кг, загальна маса об’єднаного зразка може бути менше ніж 0,5 кг).
9. Спеціальні вимоги до відбору зразків спецій, які реалізуються у вакуумній упаковці:
1) від партій, маса яких більше або дорівнює 15 т, відбирають не менше ніж 25 точкових зразків, а маса об’єднаного зразка становить 10 кг;
2) від партій, маса яких менше ніж 15 т, відбирають 25 відсотків від кількості точкових зразків, зазначених у додатку 12 до цих Методів відбору, а маса об’єднаного зразка відповідатиме масі партії, від якої відбирають зразки, як зазначено вдодатку 12 до цих Методів відбору.
10. Визначення відповідності (оцінка) партії або частин партії за результатами лабораторних досліджень (випробувань) проводиться відповідно до пункту 4 розділу ХVI цих Методів відбору.
VIII. Методи відбору зразків молока та молочних продуктів, дитячих сумішей початкових (стартових) та дитячих сумішей для подальшого годування, включаючи продукти прикорму, виготовлені на молочній основі, харчові продукти (молоко та молочні харчові продукти) для спеціальних медичних цілей, призначених для дітей грудного віку
1. Метод відбору зразків, встановлений цим розділом, застосовується для визначення вмісту афлатоксину М1 у молоці та молочних продуктах, дитячих сумішах початкових (стартових) та дитячих сумішах для подальшого годування, включаючи продукти прикорму, виготовлені на молочній основі, харчові продукти (молоко та молочні продукти) для спеціальних медичних цілей, призначених для дітей грудного віку.
2. Маса (об’єм) об’єднаного зразка має становити мінімум 1 кг (1 л), крім випадків, коли зразок не можна поділити (наприклад, зразок становить одну пляшку).
3. Кількість визначених точкових зразків математично залежить від стандартної форми, в якій відбувається серійне виробництво зазначених харчових продуктів. Якщо це наливні рідкі харчові продукти, перед відбором зразків партію потрібно ретельно розмішати так, щоб не вплинути на якість харчового продукту. Розмішувати слід або вручну, або з використанням механічних засобів. У такому разі передбачається, що афлотоксин М1 розподілений у партії рівномірно. Об’єднаний зразок отримується способом об’єднання трьох точкових зразків, відібраних від партії.
Точкові зразки - одна пляшка чи одна упаковка - повинні мати однакову масу. Маса точкового зразка має бути мінімум 100 г, а маса (об’єм) об’єднаного зразка повинна становити 1 кг (1 л). Про причини відхилення від процедури відбору зразків зазначається в акті відбору зразків.
4. Кількість точкових зразків, що відбираються від партії або частини партії молока та молочних продуктів, дитячих сумішей початкових (стартових) та дитячих сумішей для подальшого годування, включаючи продукти прикорму, виготовлені на молочній основі, харчові продукти (молоко та молочні продукти) для спеціальних медичних цілей, призначених для дітей грудного віку, наведено у додатку 13 до цих Методів відбору.
5. Якщо на стадії роздрібної торгівлі не можна здійснити відбору зразків відповідно до положень, визначених у цьому розділі, застосовується альтернативний метод відбору зразків за умови, що він забезпечує достатню репрезентативність об’єднаного зразка партії, з якої здійснюється відбір зразків, і детально описаний в акті відбору зразків. У будь-якому разі маса об’єднаного зразка має становити не менше ніж 1 кг (1 л) (якщо частка точкового зразка під час відбору є настільки малою, що не можна отримати об’єднаний зразок масою 1 кг, загальна маса об’єднаного зразка може бути менше ніж 1 кг).
6. Визначення відповідності (оцінка) партії або частин партії за результатами лабораторних досліджень (випробувань) проводиться відповідно до пункту 4 розділу ХVI цих Методів відбору.
IX. Методи відбору зразків зерен кави, смажених зерен кави, мелених смажених зерен кави та розчинної кави, кореня солодки та екстракту солодки
1. Метод відбору зразків, встановлений цим розділом, застосовується для визначення максимально допустимого рівня охратоксину А в зернах кави, смажених зернах кави, мелених смажених зернах кави та розчинній каві, корені солодки та екстракті солодки.
2. Поділ партій зерен кави, смажених зерен кави, мелених смажених зерен кави та розчинної кави, кореня солодки та екстракту солодки на частини партії, наведено у додатку 14 до цих Методів відбору.
3. Кількість точкових зразків, що відбираються від партії або частини партії зерен кави, смажених зерен кави, мелених смажених зерен кави та розчинної кави, кореня солодки та екстракту солодки, наведено у додатку 15 до цих Методів відбору.
4. Маса точкового зразка становить 100 г ± 20 %.
5. У партіях, де пакування має роздрібну упаковку, маса точкового зразка залежить від маси роздрібної упаковки.
Якщо маса окремої роздрібної упаковки більше ніж 100 г, маса об’єднаного зразка становитиме більше ніж 10 кг. У такому разі від кожної роздрібної упаковки відбирають по 100 г як точковий зразок (може здійснюватися під час відбору зразка або у разі надходження його до лабораторії).
Якщо використання такого методу відбору призводить до неприйнятних для оператора ринку наслідків через порушення цілісності партії (у зв’язку з особливостями виду упаковки, способу транспортування тощо), допускається використання альтернативного методу відбору зразків за умови, що він забезпечує достатню репрезентативність об’єднаного зразка партії, з якої здійснюється відбір зразків, і детально описаний в акті відбору зразків. Наприклад, якщо цінний харчовий продукт реалізовується в роздрібній упаковці по 500 г або 1 кг, об’єднаний зразок можна отримати способом об’єднання кількох точкових зразків за кількістю меншою, ніж зазначено в додатках 14, 15 до цих Методів відбору, за умови, що маса об’єднаного зразка дорівнюватиме потрібній масі об’єднаного зразка, зазначеній у додатках 14, 15 до цих Методів відбору.
Якщо маса роздрібної упаковки менше ніж 100 г, тоді роздрібну упаковку вважають одним точковим зразком, а маса об’єднаного зразка має становити менше ніж 10 кг.
5. Партії, маса яких більше або дорівнює 15 т, поділяють на частини партії (за умови, що частину партії можна відокремити фізично) відповідно до додатка 14 до цих Методів відбору. При цьому враховується, що:
маса частини партії не може перевищувати показників, зазначених у додатку 14 до цих Методів відбору, більше ніж на 20 відсотків;
від кожної частини партії зразки відбирають окремо;
кількість точкових зразків має бути 100, а маса об’єднаного зразка становити 10 кг.
Якщо використання такого методу відбору призводить до неприйнятних для оператора ринку наслідків комерційного характеру через порушення цілісності партії (у зв’язку з особливостями виду упаковки, способу транспортування тощо), допускається використання альтернативного методу відбору зразків за умови, що він забезпечує достатню репрезентативність об’єднаного зразка партії, з якої здійснюється відбір зразків, і детально описаний в акті відбору зразків.
6. Від партій менше ніж 15 т відбирається від 10 до 100 точкових зразків залежно від маси партії, а маса об’єднаного зразка має становити від 1 до 10 кг.
7. Спеціальні вимоги до відбору зразків для зерен кави, смажених зерен кави, мелених смажених зерен кави та розчинної кави, кореня солодки та екстракту солодки, які реалізуються у вакуумній упаковці:
1) від партій, маса яких більше або дорівнює 15 т, відбирають не менше ніж 25 точкових зразків, а маса об’єднаного зразка становитиме 10 кг;
2) від партій, маса яких менше ніж 15 т, відбирають 25 відсотків від кількості точкових зразків, зазначених у додатку 15 до цих Методів відбору, а маса об’єднаного зразка відповідатиме масі партії, від якої відбирають зразки, як зазначено в додатку 15 до цих Методів відбору.
8. Якщо на стадії роздрібної торгівлі не можна здійснити відбору зразків відповідно до положень, визначених у цьому розділі, застосовується альтернативний метод відбору зразків за умови, що він забезпечує достатню репрезентативність об’єднаного зразка партії, з якої здійснюється відбір зразків, і детально описаний в акті відбору зразків. У будь-якому разі маса об’єднаного зразка має становити не менше ніж 1 кг (якщо частка точкового зразка під час відбору є настільки малою, що не можна отримати об’єднаного зразка масою 1 кг, загальна маса об’єднаного зразка може бути менше ніж 1 кг).
9. Визначення відповідності (оцінка) партії або частин партії за результатами лабораторних досліджень (випробувань) проводиться відповідно до пункту 4 розділу ХVI цих Методів відбору.
X. Методи відбору зразків вина, виноградних соків, виноградного сусла, фруктових соків, фруктових нектарів, алкогольних напоїв, сидрів та інших ферментованих напоїв, отриманих із яблук або які містять яблучний сік
1. Метод відбору зразків, встановлений цим розділом, застосовується для визначення максимально допустимих рівнів:
охратоксину А у вині, виноградному соку та виноградному суслі;
патуліну у фруктових соках, фруктовому нектарі, алкогольних напоях, сидрі та інших ферментованих напоях, отриманих із яблук або які містять яблучний сік.
2. Об’єм об’єднаного зразка має становити мінімум 1 л, крім випадків, коли зразок не можна поділити (наприклад, зразок становить одну пляшку).
3. Кількість точкових зразків залежить від форми, в якій здійснюється серійне виробництво зазначених харчових продуктів. Якщо рідкі харчові продукти наливні, перед відбором зразків партію потрібно ретельно розмішати настільки, наскільки це можливо, не вплинувши на якість харчового продукту. Розмішувати слід або вручну, або з використанням механічних засобів. У такому випадку передбачається, що охратоксин А і патулін у партії будуть розподілені рівномірно (досить взяти три точкові зразки з партії для формування об’єднаного зразка).
Точкові зразки - одна пляшка чи одна упаковка - повинні мати однакову масу. Маса точкового зразка має бути мінімум 100 г, маса (об’єм) об’єднаного зразка має становити 1 кг (1 л). Про причини відхилення від процедури відбору зразків зазначається в акті відбору зразків.
4. Кількість точкових зразків, що відбираються від партії або частини партії вина, виноградних соків, виноградного сусла, фруктових соків, фруктових нектарів, алкогольних напоїв, сидрів та інших ферментованих напоїв, отриманих із яблук або які містять яблучний сік, наведено у додатку 16 до цих Методів відбору.
5. Якщо на стадії роздрібної торгівлі не можна здійснити відбору зразків відповідно до положень, визначених у цьому розділі, застосовується альтернативний метод відбору зразків за умови, що він забезпечує достатню репрезентативність об’єднаного зразка партії, з якої здійснюється відбір зразків, і детально описаний в акті відбору зразків. У будь-якому разі маса об’єднаного зразка має становити не менше ніж 1 кг (1 л) (якщо частка точкового зразка під час відбору є настільки малою, що не можна отримати об’єднаний зразок об’ємом 1 л, загальний об’єм об’єднаного зразка може бути менше ніж 1 л).
................Перейти до повного тексту