- Правова система ipLex360
- Законодавство
- Наказ
МІНІСТЕРСТВО АГРАРНОЇ ПОЛІТИКИ ТА ПРОДОВОЛЬСТВА УКРАЇНИ
НАКАЗ
25.06.2018 № 288
Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
11 вересня 2018 р.
за № 1039/32491
Про затвердження Методів відбору зразків для визначення максимально допустимих рівнів певних забруднюючих речовин у харчових продуктах для цілей державного контролю
На виконання частини четвертої
статті 21 Закону України "Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин", розпорядження Кабінету Міністрів України від 24 лютого 2016 року
№ 228-р "Про схвалення Всеохоплюючої стратегії імплементації Глави IV (Санітарні та фітосанітарні заходи) Розділу IV "Торгівля і питання, пов’язані з торгівлею" Угоди про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським Співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони" НАКАЗУЮ:
1. Затвердити Методи відбору зразків для визначення максимально допустимих рівнів певних забруднюючих речовин у харчових продуктах для цілей державного контролю, що додаються.
2. Департаменту аграрної політики та сільського господарства забезпечити у встановленому порядку подання цього наказу на державну реєстрацію до Міністерства юстиції України.
3. Цей наказ набирає чинності з дня його офіційного опублікування.
4. Контроль за виконанням цього наказу залишаю за собою.
Перший заступник Міністра | М. Мартинюк |
ПОГОДЖЕНО: В.о. Міністра охорони здоров’я України Голова Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів Голова Державної регуляторної служби України | У. Супрун В. Лапа К.М. Ляпіна |
ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Міністерства
аграрної політики
та продовольства України
25 червня 2018 року № 288
Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
11 вересня 2018 р.
за № 1039/32491
МЕТОДИ
відбору зразків для визначення максимально допустимих рівнів певних забруднюючих речовин у харчових продуктах для цілей державного контролю
І. Загальні положення
1. Ці Методи відбору розроблено відповідно до Законів України
"Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів",
"Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин", розпорядження Кабінету Міністрів України від 24 лютого 2016 року
№ 228-р "Про схвалення Всеохоплюючої стратегії імплементації Глави IV (Санітарні та фітосанітарні заходи) Розділу IV "Торгівля і питання, пов’язані з торгівлею"
Угоди про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським Співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони" з урахуванням вимог Регламенту Європейського Парламенту та Ради (ЄС) № 333/2007 від 28 березня 2007 року, яким встановлюються методи відбору зразків та аналізу в рамках офіційного контролю рівнів свинцю, кадмію, ртуті, неорганічного олова, 3-MCPD та бенз(а)пірену у харчових продуктах.
2. Ці Методи відбору встановлюють загальні процедури, за якими відбираються зразки харчових продуктів для лабораторних досліджень (випробувань) на вміст свинцю, кадмію, ртуті, олова (неорганічного) та арсену (неорганічного), 3-монохлорпропан-1,2-діолу (3-MCDP) та бенз(а)пірену (поліциклічних ароматичних вуглеводнів).
3. У цих Методах відбору терміни вживаються в таких значеннях:
лабораторний зразок - призначений для лабораторного дослідження (випробування) зразок, довільно виділений з об’єднаного зразка, або цілий об’єднаний зразок, якщо згідно з цими Методами відбору він не підлягає поділу на кілька лабораторних зразків;
об’єднаний зразок - комбінована загальна кількість всіх точкових зразків, відібраних з партії або частини партії; об’єднані зразки вважаються репрезентативними для партій або частини партій, з яких їх було взято;
партія - будь-яка визначена оператором ринку кількість харчового продукту з однаковими назвою, властивостями, та/або маркуванням, що вироблений за визначений цим оператором період часу за однакових умов виробництва на одній і тій самій потужності;
точковий зразок - певна кількість матеріалу, довільно відібраного з одного місця партії або частини партії;
частина партії - фізично відокремлена та ідентифікована частина великої партії, щодо якої застосовується відповідний метод відбору зразків.
4. Ці Методи відбору є обов’язковими для:
державних ветеринарних інспекторів (державних інспекторів) Держпродспоживслужби;
акредитованих лабораторій;
операторів ринку з виробництва та/або обігу харчових продуктів.
5. Зразки для визначення максимально допустимих рівнів вмісту певних забруднюючих речовин (свинець, кадмій, ртуть, олово (неорганічне) та арсен (неорганічний), 3-монохлорпропан-1,2-діол (3-MCDP) та бенз(а)пірен (поліциклічні ароматичні вуглеводні)) у харчових продуктах для цілей державного контролю відбираються відповідно до процедур, установлених у розділі ІІ цих Методів відбору.
6. Під час відбору зразків вживаються заходи з метою уникнення будь-якого впливу на:
вміст максимально допустимого рівня певних забруднюючих речовин (свинець, кадмій, ртуть, олово (неорганічне) та арсен (неорганічний), 3-монохлорпропан-1,2-діол (3-MCDP) та бенз(а)пірен (поліциклічні ароматичні вуглеводні)) у харчових продуктах;
результати лабораторних досліджень (випробувань);
репрезентативність об’єднаного зразка;
безпечність харчових продуктів партій, від яких відбирають зразки.
Також мають вживатися запобіжні заходи, необхідні для забезпечення безпеки осіб, які відбирають зразки.
7. Кожний лабораторний зразок поміщають в чистий інертний контейнер, що забезпечує належний захист від забруднення (контамінації), впливу на склад зразка та пошкодження під час транспортування. Також забезпечуються усі необхідні умови та вживаються запобіжні заходи для унеможливлення змін у складі зразка під час його зберігання та/або транспортування.
Зразки для проведення лабораторних досліджень (випробувань) рівнів поліциклічних ароматичних вуглеводнів відбираються лише у чистий інертний скляний контейнер. У випадках неможливості використати такий контейнер, потрібно уникнути контакту зразка з пластиком у будь-який інший доступний спосіб (наприклад, здійснювати пакування зразка в алюмінієву фольгу перед поміщенням його в контейнер для відбору зразків). Зразок захищають від світла.
8. Відбір зразків оформляється актом відбору зразків (кожний зразок, відібраний для цілей державного контролю, підлягає реєстрації із зазначенням дати і місця відбору зразків). Зразки опечатуються в місці відбору зразка, на упаковку обов’язково наноситься ідентифікаційний код, який відповідає ідентифікаційному коду акта відбору зразків і дає змогу ідентифікувати партію або частину партії харчових продуктів, від яких було відібрано зразки.
................Перейти до повного тексту