- Правова система ipLex360
- Законодавство
- Індивідуальна податкова консультація
ДЕРЖАВНА ФІСКАЛЬНА СЛУЖБА УКРАЇНИ
ІНДИВІДУАЛЬНА ПОДАТКОВА КОНСУЛЬТАЦІЯ
27.04.2018 N 1919/6/99-99-12-01-01-15/ІПК |
Щодо використання імпортних коньячних спиртів для виробництва алкогольних напоїв
Державна фіскальна служба України розглянула звернення платника податків щодо надання податкової консультації відповідно до статті
52 Податкового кодексу України (далі - Кодекс) про використання імпортних коньячних спиртів для виробництва алкогольних напоїв і в межах компетенції повідомляє.
Платника податків цікавить питання щодо використання у виробництві алкогольних напоїв (коньяків України) імпортних спиртових дистилятів, які відносяться до коду УКТ ЗЕД 2208 20 89 00, та фактично є коньячними спиртами, але за супроводжувальними документами постачальників - нерезидентів не містять назви "коньячні спирти" і мають назву відповідно до законодавства вимог країни-імпортера, віднесення алкогольних напоїв, виготовлених з використанням таких спиртів, до фальсифікатів і відповідальність за їх використання.
Щодо використання імпортних коньячних спиртів для виробництва алкогольних напоїв.
Основні засади державної політики щодо регулювання виробництва, експорту, імпорту, оптової і роздрібної торгівлі спиртом етиловим, коньячним і плодовим, спиртом етиловим ректифікованим виноградним, спиртом етиловим ректифікованим плодовим, дистилятом виноградним спиртовим, спиртом-сирцем плодовим, алкогольними напоями та тютюновими виробами, забезпечення їх високої якості та захисту здоров'я громадян, а також посилення боротьби з незаконним виробництвом та обігом алкогольних напоїв і тютюнових виробів на території України визначені
Законом України від 19 грудня 1995 року N 481 "Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів" (далі - Закон N 481).
Статтею
2 Закону N 481 визначено, що виробництво коньяку України здійснюється суб'єктами господарювання незалежно від форми власності шляхом купажу коньячних спиртів, витриманих не менше трьох років у дубовій тарі або нержавіючих чи емальованих ємностях з дубовою клепкою.
Закон України від 16 червня 2005 року N 2662 (далі - Закон N 2662) регулює правові відносини у сфері виноградарства та виноробства України, пов’язані з веденням виноградників та виробництвом винограду, вина та інших продуктів виноробства, визначає регламентацію і контроль в цих галузях виробництва, права і обов'язки виробників, повноваження органів виконавчої влади і спрямований на посилення боротьби з фальсифікацією виноробної продукції в Україні.
Дія цього Закону поширюється на юридичних та фізичних осіб, господарська діяльність яких включає виробництво, реалізацію, експорт та імпорт товарної продукції в галузі виноградарства і виноробства.
Згідно зі статтею
1 Закону N 2662 коньяки України - міцні алкогольні напої з характерним букетом і смаком, виготовлені шляхом купажу спиртів коньячних, отриманих методом дистиляції коньячних виноматеріалів на спеціальних мідних апаратах з фракціонуванням, витриманих не менше трьох років у дубовій тарі або нержавіючих чи емальованих ємностях з дубовою клепкою. Залежно від строку витримки спиртів коньячних і їх якості коньяки України поділяються на ординарні, марочні і колекційні. Коньяки України можуть випускатися під власною назвою.
Пунктом 2.3.2 "Основних правил виробництва і зберігання коньяків України" КД У 00011050-15.91.10:2008, затвердженими Міністерством аграрної політики України від 19 травня 2008 року передбачено, що при виробництві ординарних коньяків України допустимо використання імпортних витриманих коньячних спиртів і коньяків.
................Перейти до повного тексту