- Правова система ipLex360
- Законодавство
- Наказ
МІНІСТЕРСТВО АГРАРНОЇ ПОЛІТИКИ ТА ПРОДОВОЛЬСТВА УКРАЇНИ
НАКАЗ
Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
19 липня 2012 р.
за № 1217/21529
Про затвердження положень щодо проведення апробації та реєстрації селекційних досягнень у тваринництві
1. Затвердити такі, що додаються:
1.1. Положення з проведення апробації селекційних досягнень у тваринництві.
2. Департаменту тваринництва (Гетя А.А.) забезпечити в установленому порядку подання цього наказу на державну реєстрацію до Міністерства юстиції України.
3. Департаменту тваринництва, Департаменту фінансово-кредитної політики (Ахіджанов Б.Р.) забезпечити видання вищевказаних положень.
4. Визнати таким, що втратило чинність, Положення про апробацію селекційних досягнень у тваринництві, затверджене Міністерством сільського господарства і продовольства України та Українською академією аграрних наук 3 липня 1992 року.
5. Контроль за виконанням наказу покласти на заступника Міністра Сеня О.В.
6. Цей наказ набирає чинності з дня його офіційного опублікування.
ПОГОДЖЕНО: Голова Державної служби України з питань регуляторної політики та розвитку підприємництва Голова Державного агентства рибного господарства України Голова Державної ветеринарної та фітосанітарної служби України В.о. президента Національної академії аграрних наук України |
М.Ю. Бродський В.С. Дроник І.Ю. Бісюк В.Ф. Петриченко |
ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Міністерства
аграрної політики
та продовольства України
02.07.2012 № 385
Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
19 липня 2012 р.
за № 1217/21529
ПОЛОЖЕННЯ
з проведення апробації селекційних досягнень у тваринництві
І. Загальні положення
1.1. Це Положення визначає правила та порядок оцінки племінних і продуктивних якостей нових створених і поліпшених існуючих порід, внутрішньопородних (зональних) типів та інших вітчизняних селекційних досягнень у тваринництві (далі - селекційні досягнення).
( Пункт 1.1 розділу I в редакції Наказу Міністерства аграрної політики та продовольства
№ 1759 від 06.06.2024 )
1.2. Це Положення поширюється на суб’єктів господарювання у тваринництві незалежно від форми власності, які беруть участь у створенні селекційних досягнень.
( Пункт 1.2 розділу I із змінами, внесеними згідно з Наказом Міністерства аграрної політики та продовольства
№ 1759 від 06.06.2024 )
1.3. Терміни, що вживаються у цьому Положенні, мають таке значення:
авторський колектив - колектив фахівців, які брали участь у створенні селекційного досягнення;
апробація - комісійна оцінка селекційних досягнень у тваринництві;
базові суб’єкти господарювання - власники племінних тварин, які брали безпосередню участь у створенні та розведенні селекційного досягнення відповідно до програм селекції;
( Абзац четвертий пункту 1.3 розділу I із змінами, внесеними згідно з Наказом Міністерства аграрної політики та продовольства
№ 412 від 26.07.2019 )
видатна тварина - тварина певної породи, типу, лінії, стада, що оцінена за походженням, власною продуктивністю і спадковими якостями та має значні переваги за проявом морфологічних, продуктивних та інших господарсько-корисних ознак;
( Абзац п'ятий пункту 1.3 розділу I в редакції Наказу Міністерства аграрної політики та продовольства
№ 412 від 26.07.2019 )
видатні матки - це матки з рекордною продуктивністю, що в два і більше рази перевищує стандарт відповідної породи і залишили в стаді або породі цінне племінне потомство;
видатні плідники - це "лідери" породи з високим індексом племінної цінності, що використовуються як батьки наступного покоління плідників та їх матерів;
внутрішньопородний (зональний) тип - група тварин, яка є частиною породи, створена в результаті тривалої творчої роботи селекціонерів, має, крім загальних для даної породи властивостей, деякі характерні специфічні особливості в напрямі продуктивності, типі будови тіла і конституції, кращу пристосованість до місцевих умов, резистентність до захворювань та інших несприятливих факторів зовнішнього середовища;
заводська лінія - група високопродуктивних племінних тварин, яка бере початок від одного або декількох видатних родоначальників, відрізняється якісною своєрідністю та успадкувала характерні для родоначальника властивості, які підтримуються цілеспрямованим добором та підбором. До заводської лінії належать усі тварини, що відповідають вимогам стандартів (типів) лінії та пов’язані з родоначальником як через його чоловіче, так і жіноче потомство;
заводський тип - обмежена група тварин, яка є частиною породи, створена в певних племінних стадах в результаті тривалої творчої роботи селекціонерів шляхом розведення за лініями та родинами. Тваринам властиві спадково-стійка специфічність у морфологічних, продуктивних та інших господарсько-корисних ознаках, які притаманні даному племінному стаду;
крос - комплекс високопродуктивних відселекціонованих ліній, які при використанні певних схем схрещування дають потомство з позитивним гетерозисом за продуктивними ознаками та життєдіяльністю;
оригінатор - суб’єкт господарювання у тваринництві, на виробничій базі якого та за ініціативою якого створювалося селекційне досягнення;
( Абзац дванадцятий пункту 1.3 розділу I із змінами, внесеними згідно з Наказом Міністерства аграрної політики та продовольства
№ 1759 від 06.06.2024 )
поліпшуюча порода - порода, яка використовується для поліпшення племінних і продуктивних якостей тварин інших порід та виведення нових порід, породних типів, ліній, родин;
порода - консолідована група сільськогосподарських тварин одного виду, структурно об’єднаних за походженням, екстер’єрними особливостями, напрямом продуктивності та типом обміну речовин, яка здатна стійко зберігати і успадковувати ці ознаки, кількісно достатня для тривалого розведення "в собі" та вдосконалення без вимушених споріднених спаровувань, має господарську та племінну цінність;
породна група - відносно велика за чисельністю група тварин з певними ознаками, які ще не повністю відповідають встановленим до породи вимогам, яку не можна віднести до породи через недостатню чисельність тварин та неспроможність до тривалого розведення "в собі";
рада по роботі з породою - громадська організація/група фахівців при наукових установах та селекційних центрах у тваринництві, до якої входять вчені і кваліфіковані спеціалісти, здатні визначати відповідність тварин типовим для породи ознакам, аналізувати їх генеалогічну структуру та якісний склад відповідно до вимог чинного законодавства за видами та породами тварин, визначати основні напрями селекційно-племінної роботи з породою;
родина - група тварин, що походять від видатної родоначальниці, типізована на неї в ряді поколінь (не менше трьох) за однією або декількома ознаками, які стійко передаються потомству у породі, породній групі, внутрішньопородному (зональному) або заводському типах, заводській лінії;
селекційне досягнення - створена в результаті цілеспрямованої творчої діяльності група племінних тварин (порода, породний тип, лінія, родина, їх структурні одиниці: внутрішньопородний (зональний) і заводські типи, заводські лінії та родини, спеціалізовані типи та лінії, кроси заводських ліній, а також окрема видатна тварина), що має нові генетичні ознаки, які стійко передає потомству, та за показниками продуктивності перевищує попередні типи тварин;
спеціалізована лінія - генетично відокремлена група тварин, виведена на міжпородній основі, розводиться в ряді поколінь ізольовано від інших масивів тварин і відселекціонована у спеціалізованому напрямі продуктивності. Тварини подібні за типом будови тіла, мають високу комбінаційну здатність при поєднанні із спеціалізованими генотипами іншого напряму продуктивності, що забезпечує високий ефект гетерозису;
спеціалізований тип - самостійна і достатньо велика група тварин, створена на міжпородній або внутрішньопородній основі, відселекціонована за певним напрямом продуктивності, у межах декількох поколінь розводиться "в собі", має характерний тип будови тіла і свою специфічну генеалогічну структуру, що забезпечує підтримання і вдосконалення продуктивності, високу комбінаційну здатність з іншими генотипами при одержанні товарних гібридів;
цільовий стандарт - документально встановлені мінімальні показники до ознак продуктивності, живої маси, екстер’єру і конституції тварин, що висуваються під час добору тварин тієї чи іншої породи з метою її наступного відтворення. Використовується з метою порівняння вихідних даних для всіх племінних стад, де проводиться робота зі створення селекційного досягнення, на основі показників продуктивності кращого повновікового найближчого потомства родоначальника (родоначальників) лінії з урахуванням особливостей господарсько-біологічних якостей;
яйцемаса - загальна маса яєць, занесених за певний період часу.
1.4. Роботи зі створення селекційних досягнень здійснюють спеціалісти базових суб’єктів господарювання (зоотехніки, зоотехніки з племінної справи та спеціалісти ветеринарної медицини), фахівці зі спеціальною підготовкою наукових та навчальних установ, селекційних центрів, підприємств (об’єднань) з племінної справи у тваринництві, рад по роботі з породами, асоціацій, які відповідають кваліфікаційним вимогам і можуть виконувати спеціальні роботи, пов’язані з племінними (генетичними) ресурсами, відповідно до вимог законодавства.
( Пункт 1.4 розділу I в редакції Наказу Міністерства аграрної політики та продовольства
№ 412 від 26.07.2019 )
1.5. Створення нових і поліпшення існуючих порід, породних груп, внутрішньопородних (зональних), заводських і спеціалізованих типів здійснюються за участю селекційного центру певної галузі тваринництва відповідно до програм селекції, розроблених науковими установами за участю фахівців базових суб’єктів господарювання, членів рад по роботі з породами, асоціацій, підприємств (об’єднань) з племінної справи у тваринництві, та затверджуються суб’єктом господарювання.
( Пункт 1.5 розділу I в редакції Наказу Міністерства аграрної політики та продовольства
№ 412 від 26.07.2019 )
1.6. Створення заводських і спеціалізованих ліній, кросів, родин, видатних тварин здійснюється за участю селекційного центру певної галузі тваринництва відповідно до програм або планів селекційно-племінної роботи, розроблених фахівцями базових суб’єктів господарювання спільно з представниками наукових установ за участю членів рад по роботі з породами, асоціацій, підприємств (об’єднань) з племінної справи у тваринництві, та затверджується суб’єктом господарювання.
( Пункт 1.6 розділу I в редакції Наказу Міністерства аграрної політики та продовольства
№ 412 від 26.07.2019 )
ІІ. Правила та порядок проведення апробації селекційних досягнень
2.1. Апробація селекційного досягнення проводиться за ініціативою автора або оригінатора, який подає заявку на проведення апробації селекційного досягнення у тваринництві (додаток 1 до цього Положення) (далі - заявка) до Мінагрополітики.
Заявка формується електронними засобами ведення реєстру після проходження автором або оригінатором ідентифікації та автентифікації з використанням інтегрованої системи електронної ідентифікації, електронного підпису, що базується на кваліфікованому сертифікаті електронного підпису, та/або інших засобів ідентифікації, які дають змогу встановлювати особу.
Разом з заявкою завантажуються такі документи:
програма селекції селекційного досягнення у тваринництві;
характеристика та опис селекційного досягнення у тваринництві;
інформація про частку авторської участі у створенні селекційного досягнення у тваринництві (додаток 2 до цього Положення);
дані про автора (авторів) селекційного досягнення у тваринництві (додаток 3 до цього Положення);
дані про оригінатора (оригінаторів) селекційного досягнення у тваринництві (додаток 4 до цього Положення).
Формування заявки закінчується накладенням електронного підпису, що базується на кваліфікованому сертифікаті електронного підпису.
Заявка, що подається до Мінагрополітики в електронній формі, повинна відповідати вимогам Закону України "Про електронні документи та електронний документообіг" та реєструється в системі електронного документообігу в день її надходження.
Документи, подані не в повному обсязі та оформлені з порушенням вимог законодавства, повертаються Мінагрополітики суб’єкту господарювання протягом 5 робочих днів.
Автор або оригінатор, який подає заявку забезпечує достовірність інформації, зазначеної у заявці.
( Пункт 2.1 розділу II в редакції Наказу Міністерства аграрної політики та продовольства
№ 1759 від 06.06.2024 )
2.2. Характеристика та опис селекційного досягнення включає:
назву селекційного досягнення;
програму (методику) його виведення та цільові стандарти тварин селекційного досягнення;
опис селекційного досягнення, схеми, малюнки, фотографії повновікових тварин за статями;
результати закінченої селекційної роботи, де наводиться характеристика господарсько-корисних, біологічних, зоотехнічних, екстер’єрно-конституційних особливостей тварин, умови їх годівлі, генеалогічна структура, інформація щодо пристосованості тварин до сучасних технологічних умов виробництва продукції та показники племінної цінності тварин;
результати економічної ефективності продукції.
2.3. Характеристика та опис селекційного досягнення включає:
2.3.1. Кількісні та якісні показники, облік та оцінка яких передбачені чинним законодавством за видами тварин:
кількість особин за статево-віковими групами, наявність бджолиних сімей;
продуктивність (молочна продуктивність корів за 305 днів або за скорочену закінчену 1, 2, 3 і подальші лактації, молочність м’ясних корів у віці 3-5 років, кобил, свиноматок, настриг митої вовни на 1 голову овець за статево-віковими групами, несучість птиці, маса яєць, яйцемаса, жива маса, вивід молодняку та інші показники продуктивності за видами птиці, медова і воскова продуктивність бджолиних сімей за останні 3 роки тощо);
якість продукції (жирно- і білковомолочність корів за три лактації та за останні три роки, довжина, тонина, вирівняність та міцність вовни, сортовий склад вовнових рун, характеристика ягнят за якістю смушку і каракулю, якість пуху та шкурок кіз і кролів, співвідношення білок/жовток у яйці та співвідношення вологи до білка у м’ясі птиці тощо).
2.3.2. Показники, які характеризують:
технологічні і робочі якості (придатність корів до машинного доїння, сила, робоча продуктивність і витривалість коней тощо);
інтенсивність росту молодняку;
живу масу маток і плідників, самок і самців;
забійні та м’ясні якості.
2.3.3. Результативні показники, що були проаналізовані під час створення селекційного досягнення:
затрати корму на одиницю виробленої продукції (на 1 кг молока, на 1 кг приросту живої маси, на 10 штук яєць, на 1 кг бджіл, що перезимували, тощо);
відтворна здатність самок і самців;
результати оцінки самців і самок за якістю потомства;
стійкість до захворювань, життєздатність молодняку, зимостійкість (риб і бджіл) тощо;
поєднуваність при схрещуваннях (кросах);
селекційно-генетичні параметри основних господарсько-корисних ознак тварин селекційних досягнень (успадковуваність, повторюваність, мінливість, кореляція).
2.4. Назва селекційного досягнення повинна містити не більше п’яти слів, забезпечувати максимальну характеристику його ознаки, ідентифікацію, відмінність від будь-якої іншої назви існуючого досягнення, уникнення вживання іншомовних слів.
Після апробації назва селекційного досягнення зберігається протягом усього часу його використання.
2.5. Новостворені або удосконалені існуючі породи, породні групи, внутрішньопородні (зональні) і заводські типи та заводські лінії, що апробуються, повинні бути оцінені за продуктивністю в умовах базових суб’єктів господарювання за участю фахівців, які брали участь у складанні відповідних програм селекції або планів селекційно-племінної роботи.
2.6. Економічна ефективність продукції, яка додатково одержана суб’єктами господарювання у тваринництві від використання у виробництві нового або удосконаленого селекційного досягнення, визначається шляхом порівняння в аналогічних умовах продуктивності тварин цього досягнення або відповідних структурних одиниць у окремих суб’єктів господарювання або в цілому за суб’єктами господарювання певної зони розведення нового селекційного досягнення.
( Абзац перший пункту 2.6 розділу II із змінами, внесеними згідно з Наказом Міністерства аграрної політики та продовольства
№ 1759 від 06.06.2024 )
Економічна ефективність селекційного досягнення визначається за формулою
де |
Е - вартість додатково одержаної продукції, грн; |
|
Ц - закупівельна ціна за одиницю продукції, грн; |
|
Р - середня продуктивність ровесників (ровесниць) у відповідних одиницях; |
|
Н - середня надбавка основної продукції на 1 голову селекційного досягнення, вирахувана у відсотках порівнянo з ровесницями; |
|
Л - постійний коефіцієнт 0,75, пов’язаний з витратами на одержання додаткової продукції; |
|
К - чисельність поголів’я тварин нового або поліпшеного селекційного досягнення. |
Якщо економічний ефект за показниками продукції або у вартісному вираженні визначити важко чи неможливо, встановлюють фактичну цінність селекційного досягнення з урахуванням сукупності біологічних і господарських ознак, якості продукції, стійкості тварин до захворювань, стресостійкості, норову та інших властивостей та особливостей.
ІІІ. Вимоги, що визначають відповідність до визнання селекційних досягнень
3.1. Підставою для визнання селекційного досягнення є мінімальна чисельність тварин у базових господарствах, яка необхідна для визнання селекційного досягнення (голів) (додаток 5 до цього Положення), які мають спільне походження, схожі за екстер’єром і конституцією, характером і рівнем продуктивності та іншими ознаками, що стійко передаються спадково і відповідають цільовим стандартам.
Умовами для початку проведення апробації селекційного досягнення є наявність:
живих плідників, оцінених за якістю потомства або сперми в сховищах на 1 плідника не менше 5 тис. доз;
позитивних результатів генетичної експертизи про достовірність походження плідників і провідних маток;
мінімальної чисельності базових господарств і структурних одиниць у селекційних досягненнях на дату апробації (додаток 6 до цього Положення).
3.2. Апробація нових порід, породних груп і внутрішньопородних (зональних) типів може бути проведена за умови, що виведення частини заводських ліній і родин перебуває на стадії завершення відносно вимог мінімальної чисельності тварин у базових господарствах, яка необхідна для визнання селекційного досягнення.
Апробація нових заводських типів, ліній і родин проводиться при завершенні їх виведення.
3.3. Наявність заводських ліній у:
новій породі бджіл - не менше 4-х;
нових породних групах і внутрішньопородних типах риб та бджіл - не менше 2-х;
новій породі або породній групі по шовковичному шовкопряду - не менше 2-х, апробуються також гібриди першого покоління, якщо їх не менше 25 родин загальною кількістю особин 12500 або 6 г грени.
3.4. Крім кількісних показників, підставою для проведення апробації селекційного досягнення є наявність певних відмінностей його представників порівняно з ровесниками (ровесницями) існуючих порід, породних груп, типів, ліній і родин за продуктивними, екстер’єрними, біологічними та іншими господарсько-корисними ознаками.
................Перейти до повного тексту