- Правова система ipLex360
- Законодавство
- Наказ
ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Міністерства аграрної
політики та продовольства
України
Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
19 липня 2012 р.
за № 1218/21530
ПОЛОЖЕННЯ
про Державний реєстр селекційних досягнень у тваринництві
I. Загальні положення
1.1. Це Положення визначає правила і порядок ведення Державного реєстру селекційних досягнень у тваринництві (далі - Селекційний реєстр) та поширюється на суб'єктів племінної справи у тваринництві всіх форм власності, які беруть участь у створенні селекційних досягнень.
1.2. Терміни, що вживаються у цьому Положенні, мають таке значення:
аномалії племінних тварин - спадково обумовлені анатомічні та функціональні (фізіологічні) порушення в організмі тварин, наслідком яких є різке зниження життєздатності, показників гомеостазу та господарсько-корисних властивостей;
рибопродуктивність - загальний приріст живої маси риби, одержаний з одиниці площі водойми за один вегетаційний період;
селекційний реєстр - інформаційна автоматизована база даних, яка містить інформацію про селекційні досягнення, які зареєстровані та використовуються в Україні;
шовконосність - відсоткове відношення ваги оболонки до ваги кокона.
1.3. Об’єктом реєстрації є вітчизняні селекційні досягнення. За бажанням власника чистопородних племінних (генетичних) ресурсів реєструються імпортовані селекційні досягнення, які завезені на територію України для племінного використання.
1.4. Відомості про селекційні досягнення зберігаються на:
електронних носіях - постійно;
паперових носіях - п’ять років.
Один раз на п’ять років Міністерство аграрної політики та продовольства України або наукові установи Національної академії аграрних наук України забезпечують підготовку до друку та видання Селекційного реєстру.
II. Порядок проведення державної реєстрації селекційних досягнень
2.1. Державна реєстрація вітчизняного селекційного досягнення в Селекційному реєстрі проводиться протягом місяця після затвердження селекційного досягнення відповідним наказом Міністерства аграрної політики та продовольства України.
2.2. Селекційний реєстр містить сукупність відомостей щодо реєстрації, апробації, загальної характеристики продуктивних якостей і поширення селекційного досягнення.
Основні відомості:
вид тварин (англійською мовою та латиною);
назва породи, типу, лінії, кросу;
інформація про автора(ів): прізвище, ім’я, по батькові, рік народження, місце роботи, назва та місцезнаходження (місце проживання) оригінатора селекційного досягнення;
копія наказу Міністерства аграрної політики та продовольства України про затвердження селекційного досягнення;
коротка характеристика, опис та фотографії повновікових тварин за статями селекційного досягнення згідно з матеріалами апробації;
рекомендації щодо використання у виробництві селекційного досягнення.
2.3. Опис породи, лінії, типу складається з інформації про методи її створення, генеалогічну структуру, даних про племінну та господарську цінність.
2.4. Господарська цінність характеризується:
показниками продуктивності для певного виду тварин;
технологічними особливостями породи (типу, лінії), які забезпечують підвищення ефективності виробництва і нові якості (якісні переваги) продукції тваринництва;
відсутністю спадкових аномалій і стійкістю до захворювань, що притаманні певному виду тварин.
2.5. Продуктивність вимірюється виходом основних видів продукції на одиницю поголів’я, інтенсивністю росту (приріст живої маси), відтворювальною здатністю самиць (вихід приплоду), а також іншими ознаками, що характеризують призначення певних видів тварин.
За видами тварин враховуються такі показники:
велика рогата худоба молочного та молочно-м’ясного напрямів продуктивності:
удій;
вміст жиру в молоці;
вміст білка в молоці;
приріст живої маси ремонтного молодняку;
велика рогата худоба м’ясного напряму продуктивності:
молочність корів;
приріст живої маси молодняку;
забійний вихід м’ясної продукції;
свині:
вихід молодняку на свиноматку;
приріст живої маси молодняку;
забійний вихід м’яса;
вівці:
вихід молодняку на вівцематку;
настриг вовни в чистому волокні;
приріст живої маси молодняку;
кози:
настриг вовни (збір пуху);
молочна продуктивність (крім вовнового і пухового напрямів);
приріст живої маси молодняку;
коні:
робоча продуктивність;
сила;
витривалість;
молочна продуктивність (для порід відповідного призначення);
м’ясна продуктивність (для порід відповідного призначення);
кролі:
вихід молодняку на матку;
................Перейти до повного тексту