- Правова система ipLex360
- Законодавство
- Наказ
МІНІСТЕРСТВО ЕКОНОМІКИ УКРАЇНИ
Н А К А З
Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
3 листопада 2009 р.
за N 1015/17031
Про затвердження Нормативів забезпеченості місцями в закладах ресторанного господарства та Порядку застосування нормативів забезпеченості місцями в закладах ресторанного господарства
1. Затвердити такі, що додаються:
Нормативи забезпеченості місцями в закладах ресторанного господарства;
2. Директору департаменту внутрішньої торгівлі та споживчого ринку Литвиненку С.В. забезпечити подання цього наказу на державну реєстрацію до Міністерства юстиції України.
3. Цей наказ набирає чинності через десять днів після його державної реєстрації у Міністерстві юстиції України.
Міністр ПОГОДЖЕНО: Голова Державного комітету України з питань технічного регулювання та споживчої політики Заступник голови Правління Центральної спілки споживчих товариств України Міністр регіонального розвитку та будівництва України | Б.М.Данилишин Л.Лосюк В.М.Горгут В.С.Куйбіда |
ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Міністерства
економіки України
12.10.2009 N 1111
Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
3 листопада 2009 р.
за N 1015/17031
НОРМАТИВИ
забезпеченості місцями в закладах ресторанного господарства
1. Нормативи забезпеченості місцями в загальнодоступній мережі ресторанного господарства (місць на 1000 осіб населення)
Контингент населення |
Норматив забезпеченості місцями в закладах ресторанного господарства(1) |
друга черга розвитку загальнодоступної мережі ресторанного господарства |
перша черга розвитку загальнодоступної мережі ресторанного господарства |
Населення міст з чисельністю: до 50,0 тис. осіб від 50,1 до 100,0 тис. осіб від 100,1 до 250,0 тис. осіб від 250,1 до 500,0 тис. осіб від 500,1 до 1000,0 тис. осіб понад 1000,0 тис. осіб Населення сільських населених пунктів |
34 39 45 52 60 75 15 (20)(2) |
25 35 40 46 53 61 12 |
_______________
(1) Визначений норматив забезпеченості місцями в закладах ресторанного господарства в планах розвитку мережі ресторанного господарства міст коригується залежно від коефіцієнта диференціації. Перша черга розвитку мережі ресторанного господарства - перші 5-10 років; друга - наступні 10 років. Тривалість розвитку за умови обґрунтування соціально-економічної необхідності може бути переглянута.
(2) У дужках наведено норматив для густонаселених сільських населених пунктів, де частка населення пенсійного віку менше 30 відсотків.
2. Коефіцієнти диференціації та нормативи забезпеченості місцями в загальнодоступних закладах ресторанного господарства залежно від адміністративних функцій та чисельності населення міст
Адміністративні функції та чисельність населення міст |
Друга черга розвитку загальнодоступної мережі ресторанного господарства |
Перша черга розвитку загальнодоступної мережі ресторанного господарства |
Коефіцієнти диференціації(1): |
для міст (крім: районних і обласних центрів, центру Автономної Республіки Крим та столиці (м. Київ)) з населенням: до 50,0 тис. осіб від 50,1 до 100,0 тис. осіб від 100,1 до 250,0 тис. осіб для районних центрів з населенням: до 50,0 тис. осіб від 50,1 до 100,0 тис. осіб від 100,1 до 250,0 тис. осіб від 250,1 до 500,0 тис. осіб для обласних центрів та центру Автономної Республіки Крим з населенням: від 50,1 до 100,0 тис. осіб від 100,1 до 250,0 тис. осіб від 250,1 до 500,0 тис. осіб від 500,1 до 1000,0 тис. осіб понад 1000,0 тис. осіб Коефіцієнт диференціації для столиці (м. Київ) |
0,91 0,93 0,88 1,00 0,96 0,92 0,90 1,00 1,00 1,00 1,00 1,00 1,87 |
0,90 0,92 0,86 1,00 0,94 0,90 0,88 1,00 1,00 1,00 1,00 1,00 1,80 |
Нормативи забезпеченості місцями в загальнодоступних закладах ресторанного господарства (місць на 1000 осіб населення)(2): |
у містах (крім: районних і обласних центрів, центру Автономної Республіки Крим та столиці (м. Київ)) з населенням: до 50,0 тис. осіб від 50,1 до 100,0 тис. осіб від 100,1 до 250,0 тис. осіб у районних центрах з населенням: до 50,0 тис. осіб від 50,1 до 100,0 тис. осіб від 100,1 до 250,0 тис. осіб від 250,1 до 500,0 тис. осіб в обласних центрах та центрі Автономної Республіки Крим з населенням: від 50,1 до 100,0 тис. осіб від 100,1 до 250,0 тис. осіб від 250,1 до 500,0 тис. осіб від 500,1 до 1000,0 тис. осіб понад 1000,0 тис. осіб у столиці (м. Київ) |
31 36 40 34 37 41 47 39 45 52 60 75 140 |
23 32 34 25 33 36 40 35 40 46 53 61 110(3) |
_______________
(1) Коефіцієнти диференціації встановлені експериментальним шляхом на основі результатів дослідження задоволеного та незадоволеного попиту на послуги ресторанного господарства в різних містах України.
(2) Нормативи розраховані з урахуванням коефіцієнтів диференціації.
(3) За даними маркетингових досліджень у структурі загальнодоступної мережі ресторанного господарства частка місць ресторанів повинна становити 21,3 відсотка, кафе - 24,8 відсотка, їдалень - 9,3 відсотка, барів - 18,2 відсотка, закусочних - 8,5 відсотка, закладів швидкого обслуговування різних типів - 17,9 відсотка.
3. Нормативи забезпеченості місцями у закладах ресторанного господарства при готелях на 1000 місць (місць)
Категорія готелю(1) |
Норматив забезпеченості місцями в закладах ресторанного господарства (друга черга розвитку) |
Допустимий мінімальний норматив місць у закладах ресторанного господарства (перша черга розвитку) |
*(2) **(2) *** **** ***** |
1110(3) 1160(5) 1195(7) 1260(9) 1290(11) |
960(3) - 1000(4) 960(6) - 1000(4) 1045(8) 1200(10) 1225(12) |
_______________
(1) Відповідно до ДСТУ 4269:2003 "Послуги туристичні. Класифікація готелів".
(2) Згідно з ДСТУ 4269:2003 "Послуги туристичні. Класифікація готелів", якщо кількість номерів у готелях категорій "*" та "**" більша 30, то в них повинен бути мінімум один з таких типів закладів ресторанного господарства, як "ресторан", "кафе", "їдальня", "бар".
(3) Оптимальний розподіл часток місць кафе, їдалень, буфетів та барів у відсотках до місткості готелю - 50, 50, 10 та 1 відсоток відповідно, згідно з ДБН В.2.2-20:2008 "Будинки і споруди. Готелі".
(4) Крім закладів ресторанного господарства з місцями, доцільно введення в експлуатацію закладів ресторанного господарства без місць (буфетів, кафетеріїв, закусочних) з метою повного задоволення попиту проживаючих у готелі за умови 100-відсоткової завантаженості номерного фонду.
(5) Частка місць ресторанів, кафе, буфетів та барів у відсотках до місткості готелю - 60, 40, 15 та 1 відсоток відповідно.
(6) Частка місць ресторанів, кафе, буфетів та барів у відсотках до місткості готелю - 60, 25, 10 та 1 відсоток відповідно, згідно з ДБН В.2.2-20:2008 "Будинки і споруди. Готелі".
(7) Частка місць ресторанів, кафе, буфетів та барів у відсотках до місткості готелю - 75, 30, 5 та 9,5 відсотка відповідно.
(8) Частка місць ресторанів, кафе, буфетів та барів у відсотках до місткості готелю) - 75, 15, 5 та 9,5 відсотка відповідно, згідно з ДБН В.2.2-20:2008 "Будинки і споруди. Готелі".
(9) Частка місць ресторанів, кафе, буфетів та барів у відсотках до місткості готелю - 90, 10, 5 та 21 відсоток відповідно, згідно з ДБН В.2.2-20:2008 "Будинки і споруди. Готелі".
(10) Частка місць ресторанів, кафе, буфетів та барів у відсотках до місткості готелю - 90, 10, 5 та 21 відсоток відповідно, згідно з ДБН В.2.2-20:2008 "Будинки і споруди. Готелі". Крім закладів ресторанного господарства з місцями, можливе введення в експлуатацію закладів ресторанного господарства без місць.
(11) Частка місць ресторанів, кафе та барів у відсотках до місткості готелю - 95, 10 та 24 відсотки відповідно, згідно з ДБН В.2.2-20:2008 "Будинки і споруди. Готелі".
(12) Частка місць ресторанів, кафе та барів у відсотках до місткості готелю - 95, 10 та 24 відсотки відповідно, згідно з ДБН В.2.2-20:2008 "Будинки і споруди. Готелі". Крім закладів ресторанного господарства з місцями, можливе введення в експлуатацію закладів ресторанного господарства без місць.
4. Нормативи забезпеченості місцями в закладах ресторанного господарства загальнокурортного обслуговування при проектуванні курортних зон (місць на 1000 відпочиваючих та тих, що лікуються)
Курорти та зони відпочинку |
Норматив забезпеченості місцями в закладах ресторанного господарства(1) |
Кліматичні курорти та зони відпочинку Бальнеологічні курорти |
120(2) 90(2) |
_______________
(2) Норматив забезпеченості місцями в таких типах закладів ресторанного господарства, як "їдальня", "ресторан", "кафе".
5. Нормативи забезпеченості місцями в закладах ресторанного господарства відвідувачів клубних комплексів (місць)
Місткість клубної частини(1) |
Норматив забезпеченості відвідувачів клубних комплексів місцями в закладах ресторанного господарства(2) |
на 75 осіб на 150 (175)(3) осіб на 300 (350)(3) осіб на 600 (675)(3) осіб на 900 (1000)(3) осіб на 1200 осіб |
10(4) 10(4) 20(4) 20(4) 30(4) 50(5) |
................Перейти до повного тексту