1. Правова система ipLex360
  2. Законодавство
  3. Лист


ДЕРЖАВНИЙ КОМІТЕТ УКРАЇНИ З ПИТАНЬ
РЕГУЛЯТОРНОЇ ПОЛІТИКИ ТА ПІДПРИЄМНИЦТВА
Л И С Т
07.08.2009 N 9488
Щодо надання роз'яснень
Державний комітет України з питань регуляторної політики та підприємництва розглянув звернення члена робочої групи з питань банківської та фінансової діяльності Ради Інвесторів при Кабінеті Міністрів України Новікова С.Л. від 26.05.2009 N 13/1-218 і повідомляє наступне.
1. Щодо необхідності проходження процедури погодження початку діяльності підприємствами (у тому числі підприємствами ресторанного господарства) із органами санітарно-епідеміологічного нагляду та погодження асортименту пропонованої підприємством продукції
Відповідно до вимог статті 11 Закону України "Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення" (далі - Закон) державній санітарно-епідеміологічній експертизі підлягають, зокрема, проектна документація на відведення земельних ділянок, техніко-економічні обґрунтування і розрахунки; проекти будівництва, розширення, реконструкції об'єктів будь-якого призначення, за винятком тих, для затвердження проектів будівництва яких висновок державної експертизи не є обов'язковим; продукція, напівфабрикати, речовини, матеріали та небезпечні фактори, використання, передача або збут яких може завдати шкоди здоров'ю людей; продукція, напівфабрикати, речовини, матеріали та небезпечні фактори, використання, передача або збут яких може завдати шкоди здоров'ю людей, а також діючі об'єкти.
Державна санітарно-епідеміологічна експертиза полягає у комплексному вивченні документів (проектів, технологічних регламентів, інвестиційних програм тощо), а також діючих об'єктів та пов'язаних з ними небезпечних факторів на відповідність вимогам санітарних норм (ст. 10 Закону) .
Порядок проведення державної санітарно-епідеміологічної експертизи затверджений наказом Міністерства охорони здоров'я України від 09.10.2000 N 247 (у редакції наказу Міністерства охорони здоров'я України від 14.03.2006 N 120) , зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 10.01.2001 за N 4/5195 (далі - Порядок).
Відповідно до пункту 3 цього Порядку державній санітарно-епідеміологічній експертизі підлягають об'єкти, визначені в статті 11 Закону, якщо щодо них раніше не проводилася експертиза і власник об'єкта чи вповноважена ним особа не має діючого позитивного висновку на цей об'єкт.
Забороняється використання або функціонування об'єктів експертизи без наявності позитивного висновку державної санітарно-епідеміологічної експертизи.
Відповідно до п. 1.6 Правил роботи закладів (підприємств) ресторанного господарства, затверджених наказом Міністерства економіки та з питань європейської інтеграції України від 24.07.2002 N 219 (зареєстровано в Міністерстві юстиції України від 20.08.2002 N 680/6968) (далі - Правила роботи закладів ресторанного господарства), відкриття закладу (підприємства) ресторанного господарства узгоджується з органами місцевого самоврядування, установами державної санітарно-епідеміологічної служби в установленому законодавством порядку.
Тобто, підприємство ресторанного господарства має мати позитивний висновок державної санітарно-епідеміологічної служби на цей об'єкт.
Щодо необхідності і погодження асортименту пропонованої підприємствам продукції.
Відповідно до вимог Закону України "Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення" підприємства, установи, організації та громадяни, які виробляють, зберігають, транспортують чи реалізують харчові продукти і продовольчу сировину, несуть відповідальність за їх безпеку для здоров'я і життя населення, відповідність вимогам санітарних норм (ст. 17 Закону) .
Пунктом 1 постанови Головного державного санітарного лікаря України від 23.01.2006 N 2 (далі - постанова Головсанлікаря від 23.01.2006 N 2) встановлено вважати такими, що не застосовуються в Україні, Санітарні правила, які стосуються погодження асортименту харчових продуктів, що виробляються та реалізуються, а саме:
- "пункт 5 Санитарных правил для предприятий продовольственной торговли N 5781-91" от 16.04.91 (далі - СанПін N 5781-91), згідно з яким "ассортимент реализуемой продукции в предприятиях продовольственной торговли утверждается соответствующими органами торговли и согласовываться с учреждениями санитарно-эпидемиологичной службы";
- абзац перший пункту 157 СанПін N 5781-91, відповідно до якого "ассортимент продуктов должен быть (объектами мелкорозничной сети) согласован с учреждениями санитарно-эпидемиологической службы с учетом местных условий".
- "пункт 1.2 та 17.1 Санитарных правил для предприятий общественного питания, включая кондитерские цехи и предприятия, вырабатывающие мягкое мороженое", СанПин N 42-123-5777-91 від 19.03.91 (які є чинними на сьогодні).

................
Перейти до повного тексту