- Правова система ipLex360
- Законодавство
- Наказ
ДЕРЖАВНА СЛУЖБА СТАТИСТИКИ УКРАЇНИ
НАКАЗ
Про затвердження Програми Першого всеукраїнського загального сільськогосподарського перепису (пробного сільськогосподарського перепису), Основних методологічних та організаційних положень проведення пробного сільськогосподарського перепису
1. Затвердити Програму Першого всеукраїнського загального сільськогосподарського перепису (пробного сільськогосподарського перепису) Роздiл , що додається.
2. Затвердити Основні методологічні та організаційні положення проведення пробного сільськогосподарського перепису (далі - Положення), що додаються.
3. Департаменту статистики сільського господарства та навколишнього середовища (Прокопенко О.М.):
3.1. Здійснювати методологічне та організаційне керівництво щодо застосування на практиці зазначених Положень та забезпечення проведення пробного сільськогосподарського перепису за Програмою Першого всеукраїнського сільськогосподарського перепису.
3.2. З метою забезпечення доступності, гласності та відкритості статистичної методології розмістити затверджені документи на веб-сайті Держстату України.
4. Департаменту адміністративно-господарського забезпечення (Кобзар О.К.) довести цей наказ до відома заступників Голови, керівників самостійних структурних підрозділів апарату Держстату України та територіальних органів державної статистики.
5. Контроль за виконанням цього наказу покласти на заступника Голови Власенко Н.С.
ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Державної
служби статистики України
21.05.2012 № 223
ПРОГРАМА
Першого всеукраїнського загального сільськогосподарського перепису (пробного сільськогосподарського перепису)
Сільськогосподарський перепис - періодичне державне статистичне спостереження, що включає в себе збирання даних, які на встановлену дату характеризують стан та структуру сільського господарства, явища і процеси в цій галузі, а також оброблення, узагальнення, поширення та використання його результатів.
Відповідно до міжнародних стандартів статистичною одиницею (об'єктом) для збирання даних у рамках Першого всеукраїнського загального сільськогосподарського перепису (далі - ЗСП) є аграрне господарство, під яким розуміється технічно й економічно самостійна одиниця незалежно від правового статусу, форми господарювання чи розміру, що займається сільськогосподарським виробництвом під єдиним управлінням, яке поширюється на вирощування всієї худоби, що утримується, та використання всіх земель, повністю або частково, для цілей сільськогосподарського виробництва.
Залежно від організаційної форми та структури, місця розташування статистична одиниця ЗСП - аграрне господарство - може бути підприємством, місцевою одиницею або домогосподарством, а залежно від правового статусу - юридичною особою, відокремленим підрозділом юридичної особи (далі - відокремлений підрозділ), фізичною особою - підприємцем, а також домогосподарством (як сукупність фізичних осіб).
Згідно з рекомендаціями Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (ФАО) та Євростату переписом повинні бути охоплені виробники, що забезпечують у сумі не менше 95-98 % валового випуску сільськогосподарської продукції.
Оскільки в Україні ще жодного разу не проводилося суцільне структурне обстеження сільського господарства, респондентами сільськогосподарського перепису є всі виробники сільськогосподарської продукції - юридичні особи, відокремлені підрозділи юридичних осіб усіх організаційно-правових форм господарювання незалежно від основного виду економічної діяльності (далі - сільськогосподарські підприємства), фізичні особи - підприємці, домогосподарства, які займаються сільськогосподарською діяльністю, класифікованою за кодами 01.1-01.6
КВЕД-2010 .
В основу Програми Першого всеукраїнського загального сільськогосподарського перепису (далі - Програма сільськогосподарського перепису) покладені рекомендації ФАО щодо Програми Всесвітнього сільськогосподарського перепису раунду 2010 року (WCA 2010), Євростату. При її складанні також використано досвід інших країн у проведенні сільськогосподарського перепису.
Рекомендованими ФАО типовими даними, що збираються під час сільськогосподарського перепису, є розмір господарства, форми володіння землею, землекористування, зрошення, поголів'я худоби, трудові та інші ресурси сільського господарства.
З урахуванням цього та відповідно до Закону України
"Про сільськогосподарський перепис" Програма Першого всеукраїнського загального сільськогосподарського перепису, яка буде опрацьована під час проведення пробного сільськогосподарського перепису, включає такі запитання:
Роздiл 1. Основні відомості.
1. Правовий статус:
1) юридична особа;
2) відокремлений підрозділ;
3) фізична особа - підприємець.
2. Ідентифікаційні відомості та місцезнаходження/адреса проживання:
1) найменування (для юридичної особи, відокремленого підрозділу);
3) адреси місцезнаходження (для юридичної особи, відокремленого підрозділу, фізичної особи - підприємця), адреси проживання (для домогосподарства);
4) кількість відокремлених підрозділів юридичної особи, що здійснюють сільськогосподарську діяльність, адреси їх місцезнаходження та ідентифікаційні коди ЄДРПОУ (для юридичної особи);
5) кількість виробничих структурних підрозділів, що здійснюють сільськогосподарську діяльність і розміщені за межами місцезнаходження підприємства (для юридичної особи, відокремленого підрозділу, фізичної особи - підприємця);
6) ідентифікаційний код ЄДРПОУ головного підприємства (для відокремленого підрозділу);
7) кількість територіально відокремлених домоволодінь і земельних ділянок, у т. ч. за межами місцевої ради місця проживання домогосподарства (для домогосподарства).
3. Здійснення безпосереднього управління аграрним господарством (для юридичної особи, відокремленого підрозділу):
1) власником;
2) найманим керівником;
3) юридичною собою.
4. Кількість осіб, що мешкають у домогосподарстві, у т. ч. за статтю та віком (для домогосподарства).
5. Загальна площа землі (у т. ч. сільськогосподарських угідь, ріллі) та підстави користування земельними ділянками (для юридичної особи, відокремленого підрозділу, фізичної особи - підприємця, домогосподарства):
1) на праві власності;
2) на праві постійного користування (для юридичної особи, відокремленого підрозділу, фізичної особи - підприємця);
3) на умовах оренди;
4) на інших підставах.
6. Строк оренди земельних ділянок (для юридичної особи, відокремленого підрозділу, фізичної особи - підприємця, домогосподарства):
1) до 1 року;
2) до 5 років;
3) до 10 років;
4) понад 10 років.
7. Наявність земельних ділянок, у т. ч. з цільовим призначенням "для ведення особистого селянського господарства", здійснення діяльності особистого селянського господарства (для домогосподарства).
8. Наявність сільськогосподарських тварин (для юридичної особи, відокремленого підрозділу, фізичної особи - підприємця, домогосподарства).
9. Призначення сільськогосподарського виробництва (для домогосподарства):
1) лише для особистого споживання;
2) переважно для особистого споживання;
3) переважно для продажу (напрямок і місце продажу).
10. Участь в об'єднанні (спілці, товаристві) виробників сільськогосподарської продукції (для домогосподарства):
1) із продажу (збуту) сільськогосподарської продукції;
2) із забезпечення матеріальними ресурсами;
3) із переробки сільськогосподарської продукції;
4) із надання послуг у сільськогосподарському виробництві;
5) із кредитування;
6) зі страхування.
11. Отримання коштів державної підтримки з розвитку рослинництва і тваринництва (для юридичної особи, відокремленого підрозділу, фізичної особи - підприємця, домогосподарства).
12. Користування кредитами банків для потреб сільського господарства (для юридичної особи, відокремленого підрозділу, фізичної особи - підприємця, домогосподарства).
Роздiл 2. Використання земельних ділянок (для юридичної особи, відокремленого підрозділу, фізичної особи - підприємця, домогосподарства).
1. Загальна площа землі, що знаходиться в користуванні.
2. Рілля:
1) посівна площа під сільськогосподарськими культурами, включаючи насінники та маточники (за видами культур);
2) площа під квітковими і декоративними культурами (за видами культур);
3) площа під розсадою та іншим посадковим матеріалом квітів і декоративних культур;
4) землі під паром;
5) площа закритого ґрунту (за видами культур).
3. Багаторічні насадження:
1) сіножаті та культурні пасовища;
2) природні пасовища;
3) багаторічні культури.
4. Інші землі:
1) сільськогосподарська земля, що не використовувалася;
2) ліси та інші лісовкриті землі;
3) природні та штучні водойми;
4) решта земель.
5. Площа під грибами.
6. Основні характеристики багаторічних культур (за видами культур площа насаджень і кількість дерев, кущів, у т. ч. у плодоносному віці; кількість дерев, кущів у плодоносному віці, які ростуть окремо).
7. Застосування зрошення; зрошена площа (за основними видами культур).
8. Методи зрошення:
1) поверхневе зрошення;
2) затоплення;
3) дощування;
4) крапельне зрошення;
5) внутрішньоґрунтове зрошення;
6) інші методи.
9. Способи зрошення:
1) із використанням обладнання для підводу води;
2) вручну з використанням відер, лійок, інших пристосувань.
10. Джерела води для зрошення:
1) ґрунтові води у межах господарства;
2) поверхневі води у межах господарства;
3) поверхневі води за межами господарства;
4) інші джерела.
11. Застосування осушення, осушувана площа.
Роздiл 3. Сільськогосподарські тварини (для юридичної особи, відокремленого підрозділу, фізичної особи - підприємця, домогосподарства).
1. Чисельність поголів'я:
1) великої рогатої худоби (за статево-віковими групами та напрямами продуктивності);
2) свиней (за статево-віковими та ваговими групами);
3) овець (за основними статево-віковими та породними групами);
4) кіз (за основними статево-віковими групами);
5) коней (за основними статево-віковими групами та використанням);
6) кролів, у тому числі кролематок;
7) птиці (за видами, віковими групами та напрямами продуктивності);
8) хутрових звірів кліткового утримання (за видами);
9) бджолосімей;
10) віслюків, мулів, лошаків, верблюдів, інших сільськогосподарських тварин (указує респондент).
2. Розведення інших тварин:
1) шовковичного шовкопряду;
2) черв'яка червоного каліфорнійського та інших вермикультур;
3) жаб, равликів їстівних тощо.
3. Здійснення виробництва:
1) молочка маточного бджолиного;
2) сперми сільськогосподарських тварин;
3) біогумусу.
Роздiл 4. Методи виробництва сільськогосподарської продукції (для юридичної особи, відокремленого підрозділу, фізичної особи - підприємця, домогосподарства).
1. Способи обробки землі:
1) трактором;
2) мотокультиваторами, мотоблоками тощо;
3) конями, волами;
4) вручну.
2. Використання у сільськогосподарському виробництві:
1) добрив і засобів захисту рослин (за видами);
2) безплужного основного обробітку землі;
3) вапнування та гіпсування ґрунту;
4) рекомендованої сівозміни;
5) районованих сортів сільськогосподарських культур;
6) племінних плідників для запліднення сільськогосподарських тварин;
7) штучного запліднення сільськогосподарських тварин;
8) ветеринарних перевірок сільськогосподарських тварин;
9) санітарної обробки тваринницьких приміщень;
10) санітарного контролю якості молока.
3. Застосування методів органічного землеробства.
4. Використання генно-модифікованих культур і організмів.
5. Отримання/надання послуг для ведення сільськогосподарської діяльності:
1) підготовка ґрунту;
2) унесення добрив і засобів захисту рослин;
3) сівба та садіння сільськогосподарських культур;
4) постачання та передпосівна підготовка насіння та посадкового матеріалу;
5) збирання врожаю сільськогосподарських культур і заготівля кормів;
6) підготовка продукції до первинної реалізації;
7) утримання та догляд за сільськогосподарськими тваринами;
8) природне і штучне запліднення сільськогосподарських тварин;
9) очищення та дезинфікування тваринницьких приміщень;
10) постачання молодняку сільськогосподарських тварин, кормів;
11) ветеринарне обслуговування;
12) консультаційна допомога агрономів;
13) закупка, переробка сільськогосподарської продукції;
14) транспортні послуги;
15) послуги сільськогосподарської дорадчої служби;
16) інші види послуг.
Роздiл 5. Територіальне розміщення сільськогосподарського виробництва (для юридичної особи, відокремленого підрозділу, фізичної особи - підприємця, домогосподарства; за кожним виробничим структурним підрозділом (відокремленим виробництвом), який розташовано за межами місцезнаходження сільськогосподарського підприємства/фізичної особи - підприємця, за межами місцевої ради місця проживання домогосподарства).
1. Адреса знаходження виробництва.
2. Загальна площа землі.
3. Площа ріллі.
4. Посівна площа під сільськогосподарськими культурами (за основними видами культур).
5. Багаторічні насадження (за основними видами).
6. Площа інших земель.
7. Поголів'я сільськогосподарських тварин (за основними видами).
Роздiл 6. Споруди, техніка, обладнання та інфраструктура (для юридичної особи, відокремленого підрозділу, фізичної особи - підприємця, домогосподарства).
1. Споруди та їхня площа (за видами та цільовим призначенням):
1) власні, у т. ч. споруджені в останні 10 років;
2) орендовані або використовувані на інших умовах;
3) у спільному використанні.
2. Техніка сільськогосподарського призначення (за видами):
1) власні, у т. ч. віком до 5 років;
2) орендовані або використовувані на інших умовах;
3) у спільному використанні.
3. Наявність обладнання для переробки сільськогосподарської продукції (за призначенням) та виробництва відновлюваної енергії (за джерелом енергії).
4. Наявність інфраструктури та доступ до неї:
1) наявність автомобільних доріг;
2) підключення до центральної мережі електричного, теплового забезпечення, водопостачання, газопостачання, каналізації;
3) наявність автономних джерел електричного, теплового забезпечення, водозабезпечення;
4) наявність очисних споруд на тваринницьких фермах (для юридичної особи, відокремленого підрозділу, фізичної особи - підприємця);
5) наявність системи водовідведення та очищення виробничих стоків (для юридичної особи, відокремленого підрозділу, фізичної особи - підприємця);
6) наявність обладнаної паливно-заправної станції, пункту заправлення скрапленим газом (для юридичної особи, відокремленого підрозділу, фізичної особи - підприємця);
7) наявність телефонного, факсимільного зв'язку;
8) наявність комп'ютерів, виходу до комп'ютерної комунікаційної мережі (Інтернет).
Роздiл 7. Трудові ресурси.
1. Кількість працівників, зайнятих у сільському господарстві:
1) середньорічна кількість працюючих, у т. ч. власники та наймані працівники, зайняті на постійній і нерегулярній основі сільськогосподарською та іншими дохідними видами діяльності (для юридичної особи, відокремленого підрозділу, фізичної особи - підприємця);
2) кількість працівників, праця яких оплачується не з фонду оплати праці (за статтю, віком, освітою) (для юридичної особи, відокремленого підрозділу, фізичної особи - підприємця);
3) кількість найманих працівників на постійній і нерегулярній основі (за статтю, віком, освітою, професією та кваліфікацією) та відпрацьований ними час (для юридичної особи, відокремленого підрозділу, фізичної особи - підприємця);
4) члени домогосподарства, особи, залучені на безоплатній основі (за статтю, віком, статусом), та наймані працівники на постійній і нерегулярній основі (за статтю) та відпрацьований ними час (для домогосподарства).
2. Відомості про керівника господарства (стать, вік, статус, освіта, обізнаність у веденні сільського господарства) (для юридичної особи, відокремленого підрозділу, фізичної особи - підприємця).
3. Відомості про голову домогосподарства (стать, вік, статус, освіта, обізнаність у веденні сільського господарства) та час, витрачений на ведення сільського господарства (для домогосподарства).
4. Зайнятість членів домогосподарства іншою, ніж сільськогосподарська, діяльністю для отримання доходу (для домогосподарства).
Роздiл 8. Статутний та пайовий капітал (для юридичної особи, відокремленого підрозділу, фізичної особи - підприємця).
1. Розподіл статутного капіталу між засновниками (учасниками):
1) держава в особі органів, уповноважених управляти державним майном;
2) підприємства-резиденти (вітчизняні підприємства), у тому числі підприємства з переробки сільськогосподарської продукції;
3) територіальна громада в особі органів, уповноважених управляти комунальним майном;
4) фізичні особи - резиденти, у т. ч. працівники підприємства;
5) підприємства та фізичні особи - нерезиденти (іноземні підприємства та фізичні особи).
2. Наявність вкладів у статутному капіталі інших суб'єктів господарювання (юридичних осіб):
1) з переробки сільськогосподарської продукції;
2) фінансового сектору;
3) з обслуговування сільського господарства;
4) інших.
3. Участь у кооперативі (спілці, об'єднанні):
1) виробничому сільськогосподарському;
2) обслуговуючому сільськогосподарському (переробному, заготівельно-збутовому, постачальницькому, сервісному);
3) іншому сільськогосподарському;
4) іншому несільськогосподарському.
Роздiл 9. Інша дохідна діяльність (для юридичної особи, відокремленого підрозділу, фізичної особи - підприємця, домогосподарства).
1. Види іншої дохідної діяльності, безпосередньо пов'язаної з аграрним господарством:
1) перероблення продукції рослинництва, у т. ч. виробництво виноматеріалів і вина;
2) перероблення продукції тваринництва;
3) роботи за договорами з використанням потужностей господарства у сільському та не в сільському господарстві;
4) мисливство і розведення диких тварин, включаючи надання послуг;
5) лісове господарство;
6) розведення і вилов риби, інших водних біоресурсів;
7) будівництво;
8) перероблення деревини;
9) виробництво відновлюваної енергії;
10) надання послуг з монтажу, ремонту та технічного обслуговування машин і устаткування для сільського господарства;
11) туризм, інші види діяльності, пов'язані з організацією відпочинку;
12) художні промисли;
13) здавання землі та майна в оренду;
14) інші види несільськогосподарської діяльності.
2. Розведення і вилов риби, інших водних біоресурсів:
1) наявність водойм для здійснення рибогосподарської діяльності (за видами водойм), загальна площа водного дзеркала, у т. ч. яку використовують на праві власності та постійного користування;
2) використання водойм для рибогосподарської діяльності та інших цілей;
3) види посадкового матеріалу, використаного для відновлення риби та інших водних біоресурсів;
4) види розведеної (вирощеної) риби та інших водних біоресурсів;
5) знаряддя лову риби та інших водних біоресурсів.
Роздiл 10. Інша інформація (для юридичної особи, відокремленого підрозділу, фізичної особи - підприємця, домогосподарства).
1. Кількість часу, витраченого на заповнення форми.
2. Довідкова технологічна інформація, необхідна для контролю за проведенням перепису.
З урахуванням національних особливостей ведення сільського господарства і складу виробників сільськогосподарської продукції на основі Програми сільськогосподарського перепису формуються три основні переписні листи (анкети):
1 - Переписний лист сільськогосподарського підприємства, фізичної особи - підприємця (форма № 1-перепис);
2 - Переписний лист домогосподарства (форма № 2-перепис);
3 - Переписний лист домогосподарства, члени якого мають земельну ділянку для колективного чи індивідуального садівництва або городництва (форма № 3-перепис).
Зазначені переписні листи включають такі розділи Програми сільськогосподарського перепису:
Форма № 1-перепис
Роздiл 1. Основні відомості.
Роздiл 2. Використання земельних ділянок.
Роздiл 3. Сільськогосподарські тварини.
Роздiл 4. Методи виробництва сільськогосподарської продукції.
Роздiл 5. Територіальне розміщення сільськогосподарського виробництва.
Роздiл 6. Споруди, техніка, обладнання та інфраструктура.
Роздiл 7. Трудові ресурси.
Роздiл 8. Статутний та пайовий капітал.
Роздiл 9. Інша дохідна діяльність.
Роздiл 10. Інша інформація.
Форма № 2-перепис
Роздiл 1. Основні відомості.
Роздiл 2. Використання земельних ділянок.
Роздiл 3. Сільськогосподарські тварини.
Роздiл 4. Методи виробництва сільськогосподарської продукції.
Роздiл 5. Територіальне розміщення сільськогосподарського виробництва.
Роздiл 6. Споруди, техніка, обладнання та інфраструктура.
Роздiл 7. Трудові ресурси.
Роздiл 9. Інша дохідна діяльність.
Роздiл 10. Інша інформація.
Форма № 3-перепис
Роздiл 1. Основні відомості.
Роздiл 2. Використання земельних ділянок.
Роздiл 3. Сільськогосподарські тварини.
Роздiл 4. Методи виробництва сільськогосподарської продукції.
Роздiл 6. Споруди, техніка, обладнання та інфраструктура.
Роздiл 10. Інша інформація.
Крім того, для організації перепису домогосподарств, члени яких мають земельні ділянки для колективного садівництва або городництва, створюється додаткова анкета - Переписний лист об'єднань громадян - колективних садівничих і городницьких товариств (форма № 4-перепис). Ця форма включає такі запитання:
Роздiл 1. Основні відомості про колективне товариство.
1. Ідентифікаційні відомості та місцезнаходження:
1) найменування;
2) ідентифікаційний код ЄДРПОУ, коди за
КВЕД ,
КОПФГ ;
3) адреси місцезнаходження товариства та розміщення землі;
4) дата утворення;
5) кількість членів і земельних ділянок, їхня площа;
6) участь у об'єднанні колективних товариств.
Роздiл 2. Інфраструктура колективного товариства.
1. Наявність інфраструктури та доступ до неї:
1) наявність автомобільних доріг;
2) підключення до центральної мережі електричного, теплового забезпечення, водопостачання, газопостачання, каналізації;
3) наявність автономних джерел електричного, теплового забезпечення, водозабезпечення;
4) наявність телефонного, факсимільного зв'язку;
5) наявність комп'ютерів, виходу до комп'ютерної комунікаційної мережі (Інтернет).
Роздiл 3. Інша інформація.
1. Кількість часу, витраченого на заповнення форми.
2. Довідкова технологічна інформація, необхідна для контролю за проведенням перепису.
ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Державної
служби статистики України
21.05.2012 № 223
ОСНОВНІ МЕТОДОЛОГІЧНІ ТА ОРГАНІЗАЦІЙНІ ПОЛОЖЕННЯ
проведення пробного сільськогосподарського перепису 2012 року
ВСТУП
Загальний сільськогосподарський перепис є обов'язковим елементом аграрної статистики, оскільки без суцільного обліку неможливо отримати найбільш повну та детальну інформацію про процеси, що відбуваються у сільському господарстві країни, і відповідно сформувати ефективну аграрну та продовольчу політику.
Основними складовими успішного проведення сільськогосподарського перепису є правильно вибрана методологія, якісно відпрацьовані організаційні заходи та належне фінансове забезпечення.
Перший всеукраїнський загальний сільськогосподарський перепис проводиться в рамках дев'ятого Всесвітнього раунду сільськогосподарських переписів, який охоплює сільськогосподарські переписи, що будуть проведені між 2006 та 2015 роками. Координацію проведення сільськогосподарських переписів у світі та розробку їх стандартних програм здійснює Продовольча та сільськогосподарська організація (ФАО) ООН.
Ці Положення розроблені відповідно до рекомендацій ФАО, Євростату, інших міжнародних організацій, з урахуванням досвіду статистичних служб інших країн (у першу чергу Російської Федерації, Казахстану, Румунії, США, Італії), а також національних особливостей сільського господарства.
Методологічні та організаційні положення будуть апробовані під час проведення пробного сільськогосподарського перепису 2012 року (далі - пробний перепис). З урахуванням підсумків проведення пробного перепису будуть розроблені Основні методологічні та організаційні положення проведення Першого всеукраїнського загального сільськогосподарського перепису 2014 року.
ВИЗНАЧЕННЯ ТА СКОРОЧЕННЯ
ЗСП - загальний сільськогосподарський перепис.
КВЕД - Класифікація видів економічної діяльності.
ЄДРПОУ - Єдиний державний реєстр підприємств та організацій України.
КОПФГ - Класифікація організаційно-правових форм господарювання.
АГРО - статистичний Реєстр сільськогосподарських товаровиробників.
РСО-ЄДРПОУ - реєстр статистичних одиниць у частині Єдиного державного реєстру підприємств та організацій України.
РСО-СРФОП - реєстр статистичних одиниць у частині статистичного реєстру фізичних осіб - підприємців.
ЗМІ - засоби масової інформації.
ГУРС - Головне управління регіональної статистики.
1. Мета і завдання пробного перепису
Пробний перепис є одним з основних підготовчих етапів до проведення Першого всеукраїнського загального сільськогосподарського перепису 2014 року (далі - ЗСП). Відповідно до ст.
8 Закону України
"Про сільськогосподарський перепис" у процесі проведення пробного перепису опрацьовуються проект Програми сільськогосподарського перепису (далі - Програма), методи його проведення та інструментарій, основні організаційні заходи, а також технологія оброблення даних.
Його мета полягає також у тому, щоб перевірити прийнятність запитань переписних листів, їх формулювання та придатність схеми побудови переписного листа.
Проведення пробного перепису надасть можливість отримати дані щодо витрат часу, фінансових і матеріальних ресурсів на цей захід для вибору найбільш економічно обґрунтованого та раціонального варіанта проведення ЗСП.
У цілому пробний перепис доцільно розглядати як джерело отримання даних лише для практичного використання органами статистики, а не для широкого використання сторонніми користувачами.
Основними завданнями пробного перепису є:
1) перевірка прийнятності проекту Програми, переписного інструментарію для підготовки і проведення ЗСП, методичних та інструктивних вказівок щодо його заповнення;
2) визначення оптимальної дати та тривалості проведення ЗСП;
3) відпрацювання методів збирання відомостей про сільськогосподарських виробників (методи опитування, самозаповнення (самообчислення), вибіркові методи);
4) оцінка надійності результатів застосування вибіркового обстеження для окремих категорій респондентів;
5) визначення основних напрямів та способів проведення спеціального тематичного інформування населення з питань ЗСП, інформаційного супроводження та поширення його підсумків;
6) відпрацювання процедури охоплення ЗСП домогосподарств, які відсутні в період проведення перепису або відмовляються від участі в ньому;
7) відпрацювання заходів для забезпечення збереження конфіденційності отриманих відомостей під час ЗСП;
8) перевірка можливості використання адміністративних джерел інформації під час підготовки і проведення ЗСП;
9) перевірка Порядку організації та проведення навчання працівників апарату Держстату України, територіальних органів державної статистики, міністерств та інших центральних органів виконавчої влади, тимчасового переписного персоналу з метою успішного проведення ЗСП;
10) визначення оптимальних норм навантаження на тимчасовий переписний персонал;
11) перевірка організаційних заходів, які забезпечать доступ тимчасового переписного персоналу до респондентів;
12) перевірка нормативів забезпечення тимчасового переписного персоналу приміщеннями, транспортними засобами, зв'язком і засобами матеріально-технічного призначення;
13) перевірка методів та порядку залучення тимчасового переписного персоналу, оплати його праці, схем організації виплат грошової винагороди;
14) відпрацювання процедури взаємодії органів державної статистики з уповноваженими місцевими органами виконавчої влади та органами місцевого самоврядування;
15) перевірка норм навантаження на кодувальників;
16) перевірка технологічного процесу автоматизованого оброблення матеріалів ЗСП.
2. Нормативно-правова база пробного перепису
Пробний перепис проводиться згідно з такими законодавчими та нормативно-правовими документами:
1). Закон України
"Про державну статистику" (зі змінами) від 13.07.2000 р. № 1922-III, яким встановлено загальні правові відносини в галузі державної статистики, визначено права і функції органів державної статистики, організаційні засади здійснення державної статистичної діяльності з метою отримання всебічної та об'єктивної статистичної інформації щодо економічної, соціальної, демографічної та екологічної ситуації в Україні та її регіонах і забезпечення нею держави та суспільства.
2). Закон України "Про сільськогосподарський перепис" від 23.09.2008 р.
№ 575-VI . Він визначає правові, організаційні та економічні засади підготовки і проведення сільськогосподарських переписів, відносини суб'єктів сільськогосподарських переписів, їх права, обов'язки та відповідальність, гарантії держави щодо захисту конфіденційної інформації, отриманої у процесі проведення переписів тощо.
Цей Закон визначає періодичність проведення загальних сільськогосподарських переписів - один раз на десять років; визначає методи і програму сільськогосподарських переписів, основні методологічно-організаційні принципи їх проведення. Зокрема, передбачена можливість проведення перепису шляхом заповнення переписної документації як безпосередньо респондентами, так і через опитування респондентів інтерв'юерами, які можуть отримувати інформацію через безпосереднє відвідування респондентів, за допомогою поштових відправлень та інших засобів зв'язку тощо. При цьому Держстату України надаються повноваження своїм рішенням визначати конкретні методи проведення перепису та засоби отримання інформації, а також перелік запитань програм сільськогосподарських переписів.
Законом передбачено залучення тимчасового персоналу для підготовки і проведення сільськогосподарських переписів, оброблення та узагальнення їх результатів, а також створення Кабінетом Міністрів України Міжвідомчої комісії сприяння проведенню загального сільськогосподарського перепису.
Окремими статтями встановлені повноваження органів державної статистики, центральних і місцевих органів виконавчої влади, тобто органів, що залучаються до підготовки і проведення сільськогосподарських переписів, оброблення, узагальнення, поширення та використання їх результатів, а також питання фінансування сільськогосподарських переписів.
У Законі визначені основні права, обов'язки та відповідальність суб'єктів сільськогосподарських переписів, закріплена обов'язковість участі в сільськогосподарських переписах для усіх без винятку респондентів, чітко встановлені правила використання результатів цих переписів, а саме: захист первинних та інших даних, отриманих у процесі проведення сільськогосподарських переписів, поширення їх результатів, а також порядок і умови доступу користувачів до даних переписів.
3). Розпорядження Кабінету Міністрів України від 05.10.2011 р.
№ 944-р "Про проведення Першого всеукраїнського загального сільськогосподарського перепису".
Цим розпорядженням:
- установлені дата й строки проведення ЗСП - з 1 по 25 липня 2014 року, а також пробного сільськогосподарського перепису - з 1 по 25 липня 2012 року, що буде проводитись у Баштанському районі Миколаївської області;
- Держстат України та його територіальні органи визначено відповідальними за підготовку і проведення ЗСП, оброблення, узагальнення та поширення його результатів.
4). Постанова Кабінету Міністрів України від 17.07.2009 р.
№ 769 "Про утворення Міжвідомчої комісії сприяння проведенню Першого всеукраїнського загального сільськогосподарського перепису".
Цією постановою було створено Міжвідомчу комісію сприяння проведенню ЗСП, затверджено її посадовий склад та положення про неї.
Ця Міжвідомча комісія створена з метою координації дій центральних і місцевих органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування відповідно до їх компетенції. Відповідні комісії необхідно утворити на рівні Ради міністрів Автономної Республіки Крим, обласних, Київської та Севастопольської міських та районних державних адміністрацій.
Крім того, в апараті Держстату України створено робочу групу з розробки методологічних і організаційних заходів з підготовки та проведення пробного сільськогосподарського перепису.
5). Постанова Кабінету Міністрів України від 18.11.2009 р.
№ 1225 "Про затвердження Порядку залучення тимчасового персоналу до виконання робіт з підготовки і проведення сільськогосподарського перепису, оброблення, узагальнення його результатів та оплати праці такого персоналу".
Цією постановою затверджено Порядок залучення тимчасового персоналу, а саме тимчасового переписного персоналу, який залучають на умовах договору, та тимчасового персоналу, що буде залучений у структурні підрозділи органів державної статистики на умовах строкового трудового договору, до виконання робіт з підготовки і проведення сільськогосподарського перепису, оброблення, узагальнення його результатів. Постановою встановлені розміри винагороди, яка нараховується тимчасовому переписному персоналу, та схеми посадових окладів тимчасового персоналу, що залучається в структурні підрозділи органів державної статистики.
3. Сфера охоплення пробним переписом
Основною метою ЗСП є визначення структури сільського господарства. Для її досягнення будуть охоплені усі види сільськогосподарської діяльності, визначені у Класифікації видів економічної діяльності за
КВЕД-2010 , а саме:
01.1-01.30 Рослинництво
01.4-01.49 Тваринництво
01.5-01.50 Змішане сільське господарство
01.6-01.64 Допоміжна діяльність у сільському господарстві та післяурожайна діяльність.
Згідно з рекомендаціями ФАО та Євростату переписом мають бути охоплені виробники, що забезпечують у сумі не менше 95 - 98 % валового випуску сільськогосподарської продукції. Однак в Україні ще жодного разу не проводилося суцільне структурне обстеження сільського господарства. До того ж такі малі за розміром виробники сільськогосподарської продукції, як домогосподарства, в Україні загалом виробляють більше 50 % валової продукції сільського господарства. Саме тому ЗСП підлягатимуть усі виробники сільськогосподарської продукції незалежно від їх розміру, тобто без установлення порогових значень. Відповідно до програми перепису підлягатимуть виробники сільськогосподарської продукції, які знаходяться в районі пробного перепису (Баштанський район Миколаївської області) і відповідають зазначеним критеріям.
4. Методологічні положення пробного перепису
4.1. Об'єкти пробного перепису
Об'єктами пробного перепису є юридичні та фізичні особи, які є власниками, користувачами або орендаторами земельних угідь, що використовуються для виробництва сільськогосподарської продукції, або мають сільськогосподарських тварин.
Пробному перепису підлягають такі категорії об'єктів сільськогосподарського перепису:
- сільськогосподарські підприємства всіх організаційно-правових форм господарювання;
- фізичні особи - підприємці, що здійснюють сільськогосподарську діяльність;
- домогосподарства, члени яких мають земельні ділянки і/або утримують сільськогосподарських тварин;
- домогосподарства, члени яких входять до колективних садівничих і городницьких товариств, а також мають землі для індивідуального садівництва та городництва.
Таким чином, об'єктами (респондентами) пробного перепису є виробники сільськогосподарської продукції, а саме: юридичні особи всіх організаційно-правових форм господарювання та їх відокремлені підрозділи, фізичні особи (фізичні особи - підприємці - зареєстровані та фактично діючі; домогосподарства), які займаються сільськогосподарською діяльністю, передбаченою Класифікацією видів економічної діяльності за
КВЕД-2010 (01.1-01.6), мають у володінні, користуванні або розпорядженні землі сільськогосподарського призначення чи сільськогосподарську худобу і птицю, займаються розведенням і виловом риби, інших водних біоресурсів.
4.2. Складання списків об'єктів пробного перепису
Основою формування генеральної сукупності статистичних одиниць (об'єктів), що підлягають пробному перепису, є списки сільськогосподарських виробників, які складаються відповідно до Порядку складання списків сільськогосподарських виробників.
Передбачається формування таких видів списків об'єктів перепису:
список № 1 "Список сільськогосподарських підприємств";
список № 2 "Список фізичних осіб - підприємців";
список № 3 "Список домогосподарств сільських населених пунктів";
список № 4 "Список домогосподарств міських населених пунктів";
список № 5 "Перелік домоволодінь-1 (виробничих приміщень) та земельних ділянок сільських населених пунктів, господарі яких не зареєстровані на території місцевої ради";
список № 6 "Список садівничих та городницьких товариств";
список № 6-1 "Перелік земельних ділянок членів садівничого/городницького товариства";
список № 7 "Перелік земельних ділянок, які надані громадянам для індивідуального садівництва та городництва".
____________
-1 Під домоволодінням розуміється житловий будинок з прилеглою земельною ділянкою та належними йому господарськими спорудами та будівлями.
Формування списків за кожним типом сільськогосподарських виробників має свою специфіку і свої джерела одержання інформації. Списки складають територіальні органи державної статистики.
................Перейти до повного тексту