- Правова система ipLex360
- Законодавство
- Лист
ДЕРЖАВНА МИТНА СЛУЖБА УКРАЇНИ
ЛИСТ
30.01.2013 № 19/2-9.3/797-ЕП |
Начальникам митниць
Відповідно до вимог наказу Міністерства фінансів України від 31.05.2012
№ 654 щодо обміну інформацією, визначальною для ідентифікації та класифікації товарів, надаємо для використання у роботі методичні рекомендації "Щодо відбору проб тютюнової сировини та зразків тютюнових виробів", введені в дію наказом Управління від 11.12.12 № 225.
Т.в.о. начальника Управління |
І.М. Базалійський |
Додаток 1
до наказу Центрального
митного управління
лабораторних досліджень
та експертної роботи
11.12.2012 № 225
ЗАТВЕРДЖЕНО
Рішення навчально-методичної ради
Центрального митного управління
лабораторних досліджень
та експертної роботи
22.11.2012 № 12
МЕТОДИЧНI РЕКОМЕНДАЦIЇ
щодо відбору проб тютюнової сировини та зразків тютюнових виробів
Вступ
Методичні рекомендації по відбору зразків тютюнових виробів та проб тютюнової сировини розроблено для використання в роботі підрозділів митних органів та експертних підрозділів Центрального митного управління лабораторних досліджень та експертної роботи. У методичних рекомендаціях зібрані методи відбору зразків тютюнових виробів та проб тютюнової сировини залежно від виду виробів та сировини, способу та умов постачання.
Основною метою дослідження проб і зразків товарів є ідентифікація товарів та встановлення відповідності визначених показників (параметрів) заявленому у документації для митного оформлення товару.
Для ідентифікації тютюнових виробів та тютюнової сировини з метою їх подальшої класифікації, згідно з
УКТ ЗЕД , необхідною умовою є правильний відбір проб (зразків) відповідно до вимог ГОСТ, ДСТУ, інших чинних нормативних документів тощо.
1. Загальні положення
1.1 Сфера застосування
Методичні рекомендації призначені для посадових осіб митних органів, які здійснюють відбір проб (зразків) та надають їх для проведення досліджень до експертних підрозділів Центрального митного управління лабораторних досліджень та експертної роботи, а також посадових осіб експертних підрозділів, які беруть участь у відборі проб (зразків).
1.2 Нормативні посилання
У цих методичних рекомендаціях є посилання на наступні законодавчі та нормативні документи, а також довідникову літературу:
1. Збірник методичних рекомендацій щодо відбору проб і зразків товарів для лабораторного дослідження та митної експертизи. Лист Центрального митного управління лабораторних досліджень та експертної роботи від 20.09.2007 № 29/1-10.2/5629-ЕП.
2. Справочник по товароведению продовольственных товаров / Т.Г. Родина, М.А. Николаева, Л.Г. Елисеева и др.; Под ред. Т.Г. Родиной. - М.: Колос, 2003. - 608 с.: ил.
3. Митний кодекс України від 13.03.2012
№ 4495-VI .
4. Наказ Міністерства фінансів України від 31.05.2012
№ 654 "Про затвердження Порядку взаємодії митних органів із Центральним митним управлінням лабораторних досліджень та експертної роботи при проведенні митного контролю та митного оформлення товарів і транспортних засобів, Нормативів взяття проб (зразків) товарів для проведення дослідження (аналізу, експертизи) та форми акта про взяття проб (зразків) товарів", зареєстрований в Міністерстві юстиції України 26.06.2012 за № 1071/21383,1072/21384.
5. ГОСТ 8699-76. Сигары. ТУ.
6. ДСТУ ISO 8243 (ISO 8243:2006, IDT). Сигарети. Відбирання проб.
7. ГОСТ 1505-2001. Папиросы. Общие ТУ.
8. ГОСТ 858-2000. Табак курительный. Общие ТУ.
9. ГОСТ 7823-2000. Табак трубочный. Общие ТУ.
10. ГОСТ 8073-77. Табак-сырье неферментированное. ТУ.
11. ГОСТ 8072-77. Табак-сырье ферментированное. ТУ.
12. ГОСТ 3713-79. Табак-сырье сигарное неферментированное. ТУ.
13. ГОСТ 3714-79. Табак-сырье сигарное ферментированное. ТУ.
14. ГОСТ 936-82. Махорка-крупка курительная. Общие ТУ.
15. ГОСТ 7129-79. Махорка-сырье неферментированное. ТУ.
16. ГОСТ 9678-79. Махорка-сырье ферментированное. ТУ.
17. ГОСТ 30040-93 (ИСО 4874-81). Табак. Отбор проб из партий сырья.
18. Большая советская энциклопедия // [Електронний ресурс] (http://www.bse.іnfo-spravka.ru/)
19. Толковый словарь Ушакова // [Електронний ресурс] (http://www.onlіnedіcs.ru/slovar/ushakov/t/tjuk.html)
1.3 Терміни та визначення
1.3.1 Загальні терміни та визначення
1.3.1.1 Партія - кількість товару, однорідного за якістю та найменуванням, виготовленого протягом визначеного інтервалу часу в одних і тих же умовах, призначеного для імпорту/експорту, оформленого одним документом, що засвідчує якість, та однією
ВМД [1].
1.3.1.2 Вибірка - кількість одиниць товару, які відбирають від загальної кількості товарних одиниць, для перевірки [1].
1.3.1.3 Об'єм вибірки - кількість товару, що відбирають із кожної партії [1].
1.3.1.4 Зразок - окрема одиниця досліджуваного об'єкту (товару). У випадку, коли тара герметично запакована в ємності або пакунки для роздрібної торгівлі, то найменший пакунок уважають зразком для дослідження [1].
1.3.1.5 Проба - кількість нештучного товару чи частина зразка, яка відібрана з партії, що досліджується, тотожна складу і ознакам партії [1].
1.3.1.6 Точкова проба - проба, відібрана за один прийом від продукції. Вона характеризує якість товару в одному об'єкті чи тарному місці або на певному заданому рівні резервуару чи транспортного засобу [1].
1.2.1.7 Об'єднана проба - проба, складена з ретельно перемішаних точкових проб, відібраних у відповідному порядку, об'єднаних у вказаному співвідношенні та для якої характерні середні значення характеристик товару [1].
1.3.1.8 Середня проба - частина об'єднаної проби, що складається із двох рівноцінних проб - досліджуваної та контрольної [1].
1.3.1.9 Досліджувана проба - частина середньої проби, яка використовується для лабораторного дослідження [1, 4].
1.3.1.10 Контрольна проба - частина середньої проби, яка зберігається в лабораторії протягом 60 днів і використовується для арбітражних досліджень [1, 4].
1.3.2 Терміни та визначення, які стосуються тютюнової сировини та тютюнових виробів
1.3.2.1 Тютюн (Nicotiana tabacum, жовтий тютюн) - ботанічний вид рослин родини пасльонових, яка в якості сировини використовується для виробництва тютюнових виробів [2].
1.3.2.2 Тютюн-махорка (Nicotiana rustica) - ботанічний вид рослин родини пасльонових, яка в якості сировини використовується для виробництва тютюнових виробів [2].
1.3.2.3 Тютюнова сировина - листя рослини тютюн, яке пройшло обробку після збирання та призначене для промислової переробки [2].
1.3.2.4 Тютюновий виріб - продукція, виготовлена з ферментованої тютюнової сировини, яка оказує фізіологічну дію на організм людини при вживанні [2].
1.3.2.5 Сигари - тютюнові вироби, які складаються з трьох шарів: начинки, підкрутки та сорочки, яка спірально охоплює начинку та підкрутку. Начинка - суміш, приготовлена з листя сигарної та тютюнової сировини. Підкрутка - відрізок сигарного листа, в який закатують начинку. Сорочка - відрізок покривного сигарного листа, в який закатують начинку з підкруткой [2, 5].
1.3.2.6 Сигарили - тонкі сигари [3].
1.3.2.7 Сигарети - тютюнові вироби, які складаються з відрізка тютюнового джгута, обгорнутого сигаретним папером, склеєною по поздовжньому шву [2].
1.3.2.8 Цигарки - тютюнові вироби, які складаються з цигаркової гільзи, частина якої заповнена різаним тютюном [2].
1.3.2.9 Тютюн для паління - тютюновий виріб, виготовлений з суміші тютюнової сировини, призначеної для ручної набивки гільз [2].
1.3.2.10 Тютюн трубочний - тютюновий виріб, виготовлений з соусованої та ароматизованої тютюнової сировини [2].
1.3.2.11 Крупка для паління - подрібнена суміш різних сортів ферментованого махоркової та тютюнової сировини [2].
1.3.2.12 Ферментація - процес, при якому у тютюновій сировині проходять біохімічні та хімічні реакції, що супроводжуються розігрівом та виділенням вологи, зниженням активності ферментів, зміною складу та покращенням фізичних та палильних властивостей сировини. В результаті ферментації тютюновий лист стає світло-коричневого кольору, зникає трав'янистий запах, з'являється аромат, покращується смак диму, підвищується здатність до горіння, знижується вологоутримуюча здатність та гігроскопічність [2].
1.3.2.13 "Гомогенізований" або "відновлений" тютюн - це тютюн виготовлений шляхом агломерації добре відділеного від тютюнових листків тютюну, тютюнових відходів чи тютюнового пилу, у тому числі на лотку-підносі (наприклад, лист целюлози з середньої жилки тютюнового листка), зазвичай виготовлений у вигляді прямокутних листів чи стрічок. Він може використовуватися у вигляді листа (як покривний лист, тобто обгортка) або в подрібненому рубаному вигляді (як начинка) [3].
1.3.2.14 Тютюнові відходи, що утворюються, наприклад, під час оброблення тютюнових листків або виробництва тютюнових виробів (стебла, середні жилки, обрізки, пил і т.д.) [3].
1.3.2.15 Папуша - кілька листків тютюну, зв'язаних разом стрічкою або за допомогою іншого тютюнового листка [3].
1.3.2.16 Неферментована тютюнова сировина - тютюнова сировина не піддана ферментації, що отримана з листя тютюну (Nіcotіana tabacum L.) та призначена для тютюнової промисловості [10].
1.3.2.17 Ферментована тютюнова сировина - тютюнова сировина піддана ферментації, що отримана з листя тютюну (Nіcotіana tabacum L.) та призначена для тютюнової промисловості [11].
1.3.2.18 Тютюнова сировина сигарна неферментована - тютюнова сигарна сировина неферментована, отримана з листя сигарного тютюну (Nicotiana tabacum L.), яка пройшла тіньове сушіння та призначена для тютюнової промисловості [12].
1.3.2.19 Тютюнова сировина сигарна ферментирована - тютюнова сигарна сировина ферментована, отримана з листя сигарного тютюну (Nicotiana tabacum L.) та призначена для тютюнової промисловості [13].
1.3.2.20 Махорка-крупка для паління - виріб з махорки, виготовлений з подрібненої суміші різних сортів тютюнової сировини [14].
1.3.2.21 Махоркова сировина неферментована - сушене листя та стебла рослини махорка (Nicotiana rustica L.), призначене для тютюнової промисловості [15].
1.3.2.22 Махоркова сировина ферментована - махоркова неферментована сировина, яка пройшла ферментацію, та призначена для виготовлення виробів для паління [16].
1.3.2.23 Кипа - велика пакувальна міра. Має форму чотирьохгранної призми або (рідше) циліндра. Кипи обшиваються тарною тканиною та стягуються кільцями з дроту [18].
1.3.2.24 Тюк - великий, добре зв'язаний згорток товару [19].
1.4 Загальні правила відбору зразків тютюнових виробів та проб тютюнової сировини групи 24
УКТЗЕД для проведення досліджень з метою ідентифікації та подальшої класифікації згідно з
УКТЗЕД 1.4.2 Проби та зразки товарів беруться у двох примірниках (досліджуваний та контрольний) в мінімальний кількості, яка потрібна для проведення дослідження, з урахуванням положень Нормативів взяття проб (зразків) товарів для проведення дослідження (аналізу, експертизи) та форми акта про взяття проб (зразків) товарів" [4].
Згідно Нормативам взяття проб (зразків) товарів для проведення дослідження (аналізу, експертизи), мінімальна кількість товарів групи 24
УКТЗЕД , яка потрібна для проведення дослідження, складає 0,2 кг, але не менше 1 упаковки для роздрібної торгівлі [4].
1.4.3 Мета відбирання і готування проб полягає в отриманні з партії товару такої зручної в роботі кількості, яка б за своїми властивостями якнайбільше наближалася до властивостей всієї партії товару.
1.4.4 Ємності та упаковка для зберігання проб (зразків) повинні бути чистими, сухими, не мати чужорідних запахів та виготовлені з хімічно інертних матеріалів (матеріалів, які не забруднюватимуть проби). Вони повинні бути герметичними та, бажано, непрозорими. Ємності повинні захищати відібрані проби та зразки від механічних пошкоджень, змін вологості, температури та інших факторів. У якості ємностей для сировини рекомендовано використовувати банки (скляні, полімерні) з кришками які щільно закриваються. Проби беруть обережно, не пошкоджуючи рослинної сировини.
1.4.5 Під час проведення відбору проб (зразків) необхідно дотримуватись вимог техніки безпеки, пожежної безпеки та охорони праці.
1.4.6 Проби (зразки) відбирають таким чином, щоб завдана шкода партії товару була мінімальною.
1.4.7 На кожну (-ий) з відібраних проб (зразків) накладають окреме митне забезпечення для запобігання їх заміни чи підробки.
1.4.8 Маркувальні етикетки прикріплюють до відібраних об'єктів таким чином, щоб вони не могли відірватись або пошкодитись при знятті митного забезпечення та відкритті упаковки при проведенні досліджень.
1.4.9 При транспортуванні проб (зразків) до експертного підрозділу Центрального митного управління лабораторних досліджень та експертної роботи необхідно забезпечити їх збереження в незмінному стані.
2. Процедури відбору зразків тютюнових виробів та проб тютюнової сировини
Процедура відбору проб (зразків) складається з таких етапів:
- загальний огляд партії та оцінка її однорідності візуальним оглядом у разі потреби, та перевіркою супровідних документів;
- визначення об'єму вибірки;
- відбір проб (зразків) для проведення досліджень;
- упаковка та маркування проб чи зразків товарів із накладенням митного забезпечення.
Структура партії рідко є однорідною, навіть у разі непошкодженості партії. Тому необхідно брати достатню кількість проб, щоб забезпечити репрезентативність об'єднаної проби.
2.1 Відбір зразків тютюнових виробів
2.1.1 Відбір зразків сигар та сигарил
Відбір вибірки проводять випадковим чином. При партії не більше 280 ящиків, об'єм вибірки - 3 ящика. З кожного ящика вибірки випадковим чином відбирають по 3 пакувальні одиниці. З пакувальних одиниць утворюють об'єднану вибірку. З об'єднаної вибірки випадковим чином беруть не менше однієї пакувальної одиниці для досліджуваної та контрольної проб, відповідно до Нормативів взяття проб (зразків) товарів для проведення досліджень (аналізу, експертизи) [5].
2.1.2 Відбір зразків сигарет
Відбір зразків сигарет проводиться випадковим методом з урахуванням вимог таблиці 1.
Таблиця 1
Загальна кількість місць відбирання зразків |
Кількість місць відбирання зразків |
Кількість споживчих одиниць, які необхідно взяти в кожному місці відбирання зразків для кожної лабораторної проби (миттєві вибірки) |
>20 |
20 |
2 |
>10 Ј 20 |
10 |
4 |
5 Ј 10 |
5 |
8 |
4 |
4 |
10 |
3 |
3 |
14 |
2 |
2 |
20 |
1 |
1 |
40 |
................Перейти до повного тексту