1. Правова система ipLex360
  2. Законодавство
  3. Наказ


ДЕРЖАВНЕ АГЕНТСТВО З ЕНЕРГОЕФЕКТИВНОСТІ
ТА ЕНЕРГОЗБЕРЕЖЕННЯ УКРАЇНИ
Н А К А З
15.06.2011 N 51
Про затвердження Методичних рекомендацій із застосування Технічних регламентів енергетичного маркування електрообладнання побутового призначення
З метою сприяння застосуванню підприємствами вимог Технічного регламенту енергетичного маркування побутових холодильників, морозильників та їх комбінацій, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 16.02.2011 N 107, а також Технічного регламенту енергетичного маркування побутових пральних машин, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 16.02.2011 N 108,
НАКАЗУЮ:
1. Затвердити Методичні рекомендації із застосування Технічного регламенту енергетичного маркування побутових холодильників, морозильників та їх комбінацій та Методичні рекомендації із застосування Технічного регламенту енергетичного маркування побутових пральних машин (додаються).
2. Директору Департаменту нормативно-правового забезпечення НАЕР (Казловцевій О.А.) забезпечити опублікування цього наказу на офіційному веб-сайті Агентства.
3. Контроль за виконанням цього наказу покласти на першого заступника Голови Григоровського В.В.
Голова М.Пашкевич
ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Держенергоефективності
України
15.06.2011 N 51
МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ
із застосування Технічного регламенту енергетичного маркування побутових холодильників, морозильників та їх комбінацій ( 107-2011-п )
1. Вступ
Методичні рекомендації із застосування Технічного регламенту енергетичного маркування побутових холодильників, морозильників та їх комбінацій (далі - Рекомендації) розроблені з метою створення належних умов для його застосування.
Технічний регламент енергетичного маркування побутових холодильників, морозильників та їх комбінацій, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 16.02.2011 N 107 (далі - Технічний регламент), розроблено на основі Директиви Комісії 94/2/ЄС від 21 січня 1994 року про імплементацію Директиви Ради 92/75/ЄЕС щодо енергетичного маркування побутових холодильників, морозильників та їх комбінацій з урахуванням чинного законодавства України, зокрема:
- Закону України "Про енергозбереження";
- Закону України "Про стандарти, технічні регламенти та процедури оцінки відповідності".
Ці Рекомендації не є юридично обов'язковим тлумаченням Технічного регламенту (юридично обов'язковим є тільки текст Технічного регламенту), а призначені для полегшення застосування Технічного регламенту та забезпечення узгодженого його застосування усіма заінтересованими сторонами.
Рекомендації не є вичерпними, а зосереджені на таких питаннях, як:
- сфера поширення Технічного регламенту;
- вимоги до енергетичної етикетки та листівки до холодильних приладів, а також їх використання;
- вимоги до технічної документації холодильних приладів;
- визначення класу енергетичної ефективності холодильних приладів.
Постановою Кабінету Міністрів України від 16.02.2011 N 107 встановлено добровільне застосування Технічного регламенту з 2012 року та обов'язкове його застосування з 2014 року.
По закінченні 2013 року холодильні прилади (для розмитнення та уведення в обіг) мають супроводжуватись нанесеною на кожну одиницю продукції енергетичною етикеткою. Тому виробникам та продавцям холодильних приладів рекомендується здійснити необхідні підготовчі заходи щодо запровадження енергетичного маркування холодильних приладів у 2011-2012 роках та добровільно розпочати застосувати Технічний регламент.
Ці Рекомендації розроблені НАЕР (м. Київ, пров. Музейний, 12), яке визначено вищезазначеною постановою Кабінету Міністрів України відповідальним за застосування Технічного регламенту.
Функції нагляду за додержанням вимог Технічного регламенту віднесено до сфери відповідальності Державної служби технічного регулювання, як одного з органів ринкового нагляду.
З питань впровадження цього Технічного регламенту та Рекомендацій можна звертатися до НАЕР за телефонами (044) 456-18-14, 456-47-82.
Згідно з наказом НАЕР від 07.04.2011 N 29 на НАЕР покладено функції консультативно-методичного центру з питань застосування цього Технічного регламенту. Тому, у разі виникнення питань, за роз'ясненнями можна звертатися за телефонами (044) 456-18-14, 456-47-82, електронна адреса naer.standart@gmail.com або за адресою: 04112, м. Київ-112, вул. І.Гонти, 1, кім. 314.
2. Сфера поширення
Технічний регламент поширюється на холодильники, морозильні камери, а також комбінації такого обладнання;
Технічний регламент поширюється на електрообладнання, яке класифікується за кодами УКТ ЗЕД та ДКПП, а саме:
------------------------------------------------------------------
| Обладнання | Коди ДКПП |Коди УКТ ЗЕД ( 2371а-14 ), |
| | | ( 2371б-14, 2371в-14 ), |
| | | ( 2371г-14 ) |
|--------------------+------------------+------------------------|
|Холодильники, |29.71.11 |8418 10, 8418 21, 8418 |
|морозильні камери, а| |22, 8418 29, 8418 30, |
|також комбінації | |8418 40 |
|цього обладнання | | |
------------------------------------------------------------------
Технічний регламент поширюється тільки на нові холодильні прилади вітчизняного та іноземного виробництва, що живляться від мережі електричного струму.
За рівнем споживання електроенергії холодильні прилади поділяються на такі категорії:
перша - холодильники без низькотемпературного відділення;
друга - холодильники з відділеннями, температура повітря в яких становить +5 град.C та/або +10 град.C;
третя - холодильники з низькотемпературним відділенням, не позначені зірочкою;
четверта - холодильники з низькотемпературним відділенням, позначені однією зірочкою (*);
п'ята - холодильники з низькотемпературним відділенням, позначені двома зірочками (**);
шоста - холодильники з низькотемпературним відділенням, позначені трьома зірочками (***);
сьома - холодильники-морозильники з морозильним відділенням, позначені чотирма зірочками *(***);
восьма - морозильники-шафи;
дев'ята - морозильники-скрині;
десята - холодильники-морозильники з більш як двома дверцятами чи інші прилади.
Низькотемпературним відділенням холодильного приладу є будь-яке відділення, температура повітря в якому становить -6 град.C і нижче.
3. Загальні вимоги щодо енергетичного маркування
Пункт 2 Технічного регламенту встановлює, що дотримання вимог цього Технічного регламенту є обов'язковим для усіх виробників холодильних приладів.
Технічним регламентом визначено, що холодильні прилади, на які поширюється його дія, повинні мати енергетичну етикетку та листівку, інформація на яких зазначається українською мовою.
Енергетична етикетка прикріплюється на зовнішньому боці або кришці холодильного приладу. Ніщо не повинно закривати або зменшувати її видимість.
Холодильні прилади іноземного виробництва, що надходять на внутрішній ринок, можуть мати енергетичні етикетки, інформація на яких зазначається українською мовою та мовою держави - виробника холодильного приладу.
Інформація на листівці, що додається до холодильного приладу іноземного виробництва, може зазначатися мовою держави - виробника холодильного приладу.
У разі коли холодильний прилад пропонується для продажу, у прокат або прокат з подальшим викупом за письмовою пропозицією, поштовим замовленням, каталогом, через Інтернет чи в інший спосіб і споживач не має змоги побачити холодильний прилад, він гарантовано забезпечується інформацією про:
клас енергетичної ефективності;
річний обсяг енергоспоживання;
корисну місткість відділення для зберігання свіжих продуктів;
корисну місткість відділення для зберігання заморожених продуктів;
символи, нанесені на найхолоднішому відділенні;
скоригований рівень звукової потужності.
Інформація, яка зазначається на енергетичній етикетці та листівці відповідно до цього Технічного регламенту, отримується в результаті вимірювань, виконаних згідно з національними стандартами енергетичного маркування та методів вимірювання характеристик побутових холодильників, морозильників та їх комбінацій.
Технічна документація повинна бути достатньою для оцінювання точності інформації, зазначеної на енергетичній етикетці, та давати можливість оцінити її відповідність вимогам цього Технічного регламенту. Технічна документація складається українською мовою.
Технічна документація повинна включати:
інформацію про повне найменування та адресу виробника холодильного приладу;
загальний опис моделі холодильного приладу, достатній для її однозначної ідентифікації;
інформацію (у тому числі рисунки) про основні конструктивні особливості моделі холодильного приладу, зокрема ті, що істотно впливають на рівень енергоспоживання;
підтвердження відповідності стандартам (протоколи випробувань холодильного приладу);
інструкцію з експлуатації холодильного приладу.
Якщо інформація, що стосується певної моделі холодильного приладу, отримана шляхом проведення розрахунків, зокрема за методом екстраполяції, технічна документація повинна включати дані (показники) таких розрахунків та випробувань, виконаних з метою перевірки їх точності, математичну модель для визначення експлуатаційних якостей та характеристик холодильного приладу.
Пунктом 14 Технічного регламенту передбачено, що контроль за дотриманням відповідності енергетичного маркування холодильних приладів вимогам цього Технічного регламенту здійснюється в установленому законом порядку.
4. Вимоги до енергетичної етикетки
Енергетична етикетка оформляється за зразком, зазначеним у додатку 1.
На енергетичній етикетці зазначається така інформація:
найменування та товарний знак виробника холодильного приладу;
модель холодильного приладу;
клас енергетичної ефективності. Літера, що означає клас енергетичної ефективності, розміщується на тому самому рівні, що і відповідна стрілка;
річний обсяг енергоспоживання;
корисна місткість відділення для зберігання свіжих продуктів, куб. дециметрів;
корисна місткість відділення для зберігання заморожених продуктів, куб. дециметрів;
символи, нанесені на найхолоднішому відділенні;
скоригований рівень звукової потужності, дБА.
Літери, що означають класи енергетичної ефективності А+ і А++, повинні мати вигляд відповідно до рисунка та розміщуватися на тому самому рівні, що і індикатор А.
Для друкування кольорової енергетичної етикетки слід використовувати блакитний, пурпуровий, жовтий і чорний кольори.
Колір будь-якого елемента енергетичної етикетки складається сполученням зазначених основних кольорів у відсотковому складі кожного з них.
Для позначення кольору елемента використовується комбінація з чотирьох знаків (цифр), які означають відсотковий склад кольорів у такій послідовності: блакитний, пурпуровий, жовтий, чорний.
Наприклад: позначення кольору елемента енергетичної етикетки "07X0" вказує на те, що він складається з 0 відсотків блакитного кольору, 70 - пурпурового, 100 - жовтого і 0 відсотків чорного кольору.
Кольори стрілок, якими позначаються класи енергетичної ефективності холодильних приладів:
A - X0X0: 100 відсотків - блакитний, 0 - пурпуровий,
100 - жовтий, 0 відсотків - чорний;
B - 70X0: 70 відсотків - блакитний, 0 - пурпуровий,
100 - жовтий, 0 відсотків - чорний;
C - 30X0: 30 відсотків - блакитний, 0 - пурпуровий,
100 - жовтий, 0 відсотків - чорний;
D - 00X0: 0 відсотків - блакитний, 0 - пурпуровий,
100 - жовтий, 0 відсотків - чорний;
E - 03X0: 0 відсотків - блакитний, 30 - пурпуровий,
100 - жовтий, 0 відсотків - чорний;
F - 07X0: 0 відсотків - блакитний, 70 - пурпуровий,
100 - жовтий, 0 відсотків - чорний;
G - 0XX0: 0 відсотків - блакитний, 100 - пурпуровий,
100 - жовтий, 0 відсотків - чорний.
Колір тексту - чорний. Фон - білий.
Колір літери, що означає клас енергетичної ефективності, - білий.
5. Вимоги до листівки
У листівці зазначається така інформація:
найменування або товарний знак виробника холодильного приладу;
модель холодильного приладу;
категорія холодильного приладу;
клас енергетичної ефективності;
річний обсяг енергоспоживання;
корисна місткість відділення для зберігання свіжих продуктів, крім холодильних приладів восьмої та дев'ятої категорії;
корисна місткість відділення для зберігання заморожених продуктів, крім холодильних приладів першої та другої категорії, для холодильного приладу третьої категорії - корисна місткість морозильника, для другої та десятої категорії - корисна місткість кожного відділення;
символи, нанесені на найхолоднішому відділенні, зокрема на відділенні, що не обмерзає (no frost);
відомості щодо захисту холодильного приладу від перепаду напруги;
швидкість заморожування;
скоригований рівень звукової потужності;
модель вбудованого холодильного приладу.
У разі коли холодильний прилад має додаткові відділення, крім відділень для зберігання свіжих та заморожених продуктів, інформація про такі відділення зазначається окремо.
Якщо температура низькотемпературного відділення холодильного приладу не відповідає символам, нанесеним на даному відділенні, а температура відділення для зберігання свіжих продуктів - стандартній температурі (+5 град.C), слід зазначити таку температуру.
6. Визначення класу енергетичної ефективності холодильного приладу
6.1. Клас енергетичної ефективності холодильного приладу визначається за індексом енергетичної ефективності шляхом співвідношення фактичного річного обсягу споживання електроенергії холодильним приладом і річного обсягу споживання електроенергії холодильним приладом даної категорії.
Індекс енергетичної ефективності визначається за такою формулою:
W
факт
I = ----- х 100,
W
річн
де I - індекс енергетичної ефективності, відсотків;
W - фактичний річний обсяг споживання електроенергії
факт
холодильним приладом, кВт·г./рік;
W - річний обсяг споживання електроенергії холодильним
річн
приладом даної категорії, кВт·г./рік.
6.2. У разі коли індекс енергетичної ефективності становить не більш як 42 відсотки, холодильні прилади відносяться до таких класів енергетичної ефективності:
------------------------------------------------------------------
|Клас енергетичної ефективності |Індекс енергетичної ефективності|
|-------------------------------+--------------------------------|
| А++ | I < 30 |
|-------------------------------+--------------------------------|
| А+ | 30 <= I < 42 |
------------------------------------------------------------------
Річний обсяг споживання електроенергії холодильним приладом, що відноситься до зазначених класів, визначається за такою формулою:
25 - T
n ві
W = M x S (V x -------- x FF x CC x BI) + N + CH,
річн i=1 ві 20
де S - знак суми;
T - температура, встановлена для кожного відділення
ві
холодильного приладу, град.C;
V - місткість кожного відділення холодильного приладу,
ві
куб. дециметрів;
n - кількість відділень холодильного приладу;
M, N - коефіцієнти, що визначаються залежно від категорії
холодильного приладу:
------------------------------------------------------------------
| Категорія холодильного | Температура | M | N |
| приладу | найхолоднішого | | |
| | відділення | | |
|------------------------+-----------------------+---------+-----|
|Перша | > -6 град.C | 0,233 | 245 |
|------------------------+-----------------------+---------+-----|
|Друга | > -6 град.C | 0,233 | 245 |
|------------------------+-----------------------+---------+-----|
|Третя | > -6 град.C | 0,233 | 245 |
|------------------------+-----------------------+---------+-----|
|Четверта | <= -6 град.C | 0,643 | 191 |
|------------------------+-----------------------+---------+-----|
|П'ята | <= -12 град.C | 0,45 | 245 |
|------------------------+-----------------------+---------+-----|
|Шоста |<= -18 град.C***/*(***)| 0,777 | 303 |
|------------------------+-----------------------+---------+-----|
|Сьома |<= -18 град.C***/*(***)| 0,777 | 303 |
|------------------------+-----------------------+---------+-----|
|Восьма | <= -18 град.C*(***) | 0,539 | 315 |
|------------------------+-----------------------+---------+-----|
|Дев'ята | <= -18 град.C*(***) | 0,472 | 286 |
------------------------------------------------------------------
Коефіцієнти M і N для холодильних приладів десятої категорії
визначаються залежно від температури найхолоднішого відділення
холодильного приладу, позначеного відповідними зірочками;
FF, CC, BI, CH - поправкові коефіцієнти, що визначаються
залежно від типу холодильного приладу або його відділення:
------------------------------------------------------------------
| Поправковий | Значення | Тип холодильного приладу або |
| коефіцієнт | | його відділення |
|-----------------+--------------+-------------------------------|
| FF | 1,2 |відділення для зберігання |
| | |заморожених продуктів, які |
| | |вентилюються |
|-----------------+--------------+-------------------------------|
| | 1 |інші відділення холодильного |
| | |приладу |
|-----------------+--------------+-------------------------------|
| CC | 1,2 |холодильні прилади тропічного |
| | |кліматичного класу |
|-----------------+--------------+-------------------------------|
| | 1,1 |холодильні прилади |
| | |субтропічного кліматичного |
| | |класу |
|-----------------+--------------+-------------------------------|
| | 1 |холодильні прилади інших |
| | |кліматичних класів |
|-----------------+--------------+-------------------------------|
| BI | 1,2 |вбудовані холодильні прилади(1)|
| | |завширшки до 58 сантиметрів |
|-----------------+--------------+-------------------------------|
| | |інші холодильні прилади |
|-----------------+--------------+-------------------------------|
| CH | 50 кВт·г./рік|холодильні прилади з |
| | |відділенням для швидкого |
| | |заморожування місткістю більш |
| | |як 15 куб. дециметрів |
|-----------------+--------------+-------------------------------|
| | 0 |інші холодильні прилади |
------------------------------------------------------------------
_______________
(1) - Холодильні прилади є вбудованими у разі, коли вони призначені виключно для встановлення в спеціальне заглиблення, потребують кінцевого оздоблення та проходять відповідні випробування.
6.3. У разі коли індекс енергетичної ефективності становить більш як 42 відсотки, холодильні прилади відносяться до таких класів енергетичної ефективності:
------------------------------------------------------------------
|Клас енергетичної ефективності |Індекс енергетичної ефективності|
|-------------------------------+--------------------------------|
| A | I < 55 |
|-------------------------------+--------------------------------|
| B | 55 <= I < 75 |
|-------------------------------+--------------------------------|
| C | 75 <= I < 90 |
|-------------------------------+--------------------------------|
| D | 90 <= I < 100 |
|-------------------------------+--------------------------------|
| E | 100 <= I < 110 |
|-------------------------------+--------------------------------|
| F | 110 <= I < 125 |
|-------------------------------+--------------------------------|
| G | 125 <= I |
------------------------------------------------------------------
Річний обсяг споживання електроенергії холодильним приладом визначається за такою формулою:
W = M х V + N,
річн скор
де V - скоригована місткість холодильного приладу, що
скор
визначається за такою формулою:
V = V + Q х V ,
скор 1 2
де V - місткість відділення для зберігання свіжих продуктів,
1
куб. дециметрів;
V - місткість відділення для зберігання заморожених
2
продуктів, куб. дециметрів;
Q - коефіцієнт, що визначається залежно від категорії

................
Перейти до повного тексту