- Правова система ipLex360
- Законодавство
- Наказ
ДЕРЖАВНИЙ КОМІТЕТ УКРАЇНИ ПО ВОДНОМУ ГОСПОДАРСТВУ
Н А К А З
Про затвердження Порядку атестації робочих місць у вимірювальних лабораторіях
Відповідно до Закону України від 11.02.98
N 113/98-ВР "Про метрологію та метрологічну діяльність" (в редакції Закону від 15.06.2004
N 1765-IV) , наказу Держспоживстандарту України від 29.03.2005
N 71 "Про затвердження Правил уповноваження та атестації у державній метрологічній системі", зареєстрованого у Міністерстві юстиції України 13.04.2005 за N 392/10672, наказу Держводгоспу від 14.04.2008 N 105 "Про затвердження плану з науки і нової техніки на 2008 рік", державним підприємством "Укрводсервіс" на замовлення Комітету розроблено Порядок атестації робочих місць у вимірювальних лабораторіях. Зазначений нормативний документ розглянутий та схвалений секцією "Комплексне використання водних ресурсів" науково-технічної ради Держводгоспу.
З метою упорядкування метрологічної діяльності у водогосподарсько-меліоративному комплексі
НАКАЗУЮ:
1. Затвердити Порядок атестації робочих місць у вимірювальних лабораторіях (додається).
2. Техвідділу (Жовтоног) довести до відома водогосподарських організацій інформацію про затвердження Порядку атестації робочих місць у вимірювальних лабораторіях.
3. Визнати таким, що втратив чинність, наказ Держводгоспу від 12.08.2002 N 194 "Про затвердження Порядку атестації робочих місць, на яких проводяться вимірювання, для акредитації лабораторій галузі".
4. Контроль за виконанням цього наказу покласти на заступника Голови Комітету М.Яцюка.
ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Держводгоспу
23.02.2009 N 31
ПОРЯДОК
атестації робочих місць у вимірювальних лабораторіях
Цей порядок розроблений на підставі вимог Закону України "Про метрологію та метрологічну діяльність" від 11.02.98
N 113/98-ВР (в редакції Закону від 15.06.2004
N 1765-IV) , Правил уповноваження та атестації у державній метрологічній системі, затверджених наказом Держспоживстандарту України 29.03.2005
N 71, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 13.04.2005 за N 392/10672, та Порядку атестації вимірювальних лабораторій Державного комітету України по водному господарству (НД 33-1.1-18-2008), затвердженого наказом Держводгоспу 15.10.2008 N 221, за погодженням із Держспоживстандартом України (лист від 25.09.2008 N 9143-5-11/19) і встановлює організацію, порядок проведення і оформлення результатів атестації робочих місць, на яких проводяться вимірювання в лабораторіях організацій, установ, підприємств (далі - організацій), що належать до сфери управління Держводгоспу. Вимоги цього порядку є обов'язковими для вимірювальних лабораторій Держводгоспу.
1. Загальні положення
1.1. Метою атестації робочих місць вимірювальних лабораторій є забезпечення єдності та достовірності вимірювань, підвищення ефективності проведення вимірювань на основі раціонального використання вимірювального обладнання, поліпшення умов праці.
1.2. Атестація робочих місць включає облік та комплексну оцінку відповідності кожного робочого місця вимогам стандартів, методикам виконання вимірювань (далі - МВВ), санітарним нормам і правилам, правилам техніки безпеки та пожежної безпеки. Під час перевірки робочих місць аналізується фактичний технічний, організаційно-економічний і ергономічний рівень показників робочого місця для проведення вимірювань показників об'єктів у вимірювальних лабораторіях.
1.3. Атестація робочих місць - комплексна оцінка робочих місць щодо можливості проведення вимірювань згідно з вимогами чинних нормативних документів. Результати атестації робочих місць використовуються під час проведення атестації лабораторії на право проведення вимірювань.
1.4. Вимоги нормативних документів щодо виконання вимірювань або підготовки проб до вимірювань, а також вимоги експлуатаційних документів на засоби вимірювальної техніки (далі - ЗВТ), випробувального обладнання (далі - ВО) є обов'язковим.
У разі виявлення факту невідповідності цим вимогам, робоче місце атестації не підлягає.
1.5. Атестація робочих місць проводиться не рідше, ніж один раз на п'ять років (обов'язково перед черговою атестацією лабораторії), в терміни, які встановлюються за наказом керівника водогосподарської організації. Атестації підлягають всі робочі місця лабораторії, на яких проводяться вимірювання або здійснюється підготовка проб до проведення вимірювань.
2. Нормативні посилання
У цьому порядку є посилання на такі нормативні акти:
Закон України "Про метрологію та метрологічну діяльність" від 11.02.98
N 113/98-ВР (в редакції Закону від 15.06.2004
N 1765-IV) .
Правила уповноваження та атестації у державній метрологічній системі, затверджені наказом Держспоживстандарту України 29.03.2005
N 71, зареєстровані в Міністерстві юстиції України 13.04.2005 за N 392/10672.
Рекомендації. Порядок атестації робочих місць вимірювальних лабораторій. Український державний науково-виробничий центр стандартизації, метрології та сертифікації, м. Київ, 2004 р.
Порядок атестації вимірювальних лабораторій Державного комітету України по водному господарству (НД 33-1.1-18-2008), затверджені наказом Держводгоспу 15.10.2008 N 221 за погодженням із Держспоживстандартом України (лист від 25.09.2008 N 9143-5-11/19).
3. Оцінювання стану робочих місць
3.1. Робоче місце - це комплекс технічних та допоміжних засобів, необхідний і достатній для проведення вимірювань однієї або кількох фізичних величин згідно з вимогами нормативних документів (далі - НД).
3.2. Організація робочого місця - це система заходів з оснащення робочого місця необхідним обладнанням та укомплектування його необхідними НД.
3.3. Організація робочого місця повинна задовольняти наступним основним вимогам:
- забезпечення проведення вимірювань згідно з НД та забезпечення єдності вимірювань;
- раціональне використання виробничих площ відповідно до затверджених норм;
- широке застосування більш ефективних методів та прийомів вимірювань, цільове використання робочих місць, максимальне завантаження всього обладнання;
- умови проведення вимірювань повинні відповідати експлуатаційним вимогам на ЗВТ.
3.4. Оцінка при атестації робочих місць визначається за такими факторами:
- рівень оснащення та стан ЗВТ, основним та допоміжним обладнанням, їх технічний стан - К1;
- забезпеченість НД на ЗВТ, МВВ, експлуатаційною документацією - К2;
- відповідність умов проведення вимірювань вимогам НД, естетичні та санітарно-гігієнічні умови - К3;
- рівень кваліфікації фахівців лабораторії, наявність дублюючих фахівців - К4.
3.5. Рівень оснащення та стан ЗВТ, основного та допоміжного обладнання (К1) повинен відповідати таким критеріям:
- відповідність та стан елементів оснащення робочих місць характеру проведення вимірювань;
- відповідність характеристик елементів оснащення робочих місць характеристикам, наведеним в експлуатаційних документах;
- умови зберігання елементів оснащення робочих місць повинні відповідати вимогам НД.
3.6. Забезпеченість НД на ЗВТ, МВВ, експлуатаційною документацією (К2) повинна відповідати таким критеріям:
- НД повинні бути в наявності та мати задовільний стан;
- НД повинні бути актуалізовані з відмітками про її актуалізацію;
- МВВ повинні бути атестовані;
- експлуатаційні документи на ЗВТ, випробувальне обладнання (далі - ВО) і допоміжне обладнання повинні бути в наявності, а ЗВТ та ВО повинні мати діючі свідоцтва про повірку або атестацію;
- перелік ЗВТ, що перебувають в експлуатації та підлягають повірці, повинен бути складений та узгоджений з територіальним органом Держспоживстандарту;
- всі ЗВТ та ВО, які використовуються при проведенні вимірювань, повинні бути внесені в журнал технічного обліку.
3.7. Умови проведення вимірювань (К3) повинні відповідати таким критеріям:
- умови проведення вимірювань повинні відповідати вимогам НД (кліматичні умови, освітленість, звуко- та віброізоляція, рівень зовнішніх завад, параметри мереж живлення, наявність водопостачання та каналізації, заземлення тощо);
- доступ в приміщення, де проводяться вимірювання, повинен контролюватись;
- на робочому місці повинні бути попереджувальні знаки.
3.8. Персонал лабораторії (К4) повинен:
- мати на робочому місці посадові інструкції та бути ознайомлений з ними;
- відповідати вимогам НД за рівнем кваліфікації;
- бути взаємозамінним.
В лабораторії повинен бути в наявності план підвищення кваліфікації співробітників.
3.9. Виходячи з вищевказаних факторів робиться загальна оцінка стану робочих місць.
Оцінка робочих місць визначається як сумарна величина оцінок за кожним фактором окремо (К1, К2, К3, К4), кожний з яких оцінюється за критеріями в балах. Діапазон оцінок кожного з факторів і діапазон оцінок кожного з критеріїв вказані в таблиці 1, а максимальна сумарна оцінка дорівнює одиниці. Атестаційна комісія в залежності від рівня невідповідності робочого місця вимогам, що пред'являються до нього, числового значення оцінки кожного з критеріїв (також і оцінки фактора та загальної оцінки) зменшує, а при повній невідповідності - зводить до нуля.
Таблиця 1
Оцінка робочих місць
N п/п |
Назва факторів при оцінці робочих місць |
Діапазон оцінок (в балах) |
Критерії оцінки |
Діапазон оцінок (в балах) |
Відповідальний за оцінку |
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
6 |
К1 |
Рівень оснащеності та стан ЗВТ, основним та допоміжним обладнанням, їх технічний стан |
Від 0 до 0,4 |
Відповідність та стан елементів оснащення робочих місць характеру проведення вимірювань |
(*) Від 0 до 0,3 |
Атестаційна комісія |
Відповідність характеристик елементів оснащення робочих місць характеристикам, наведеним в експлуатаційних документах |
Від 0 до 0,06 |
Умови зберігання елементів оснащення робочих місць |
Від 0 до 0,03 |
Створення умов для послідовного проведення вимірювань |
Від 0 до 0,01 |
К2 |
Забезпеченість НД на ЗВТ, МВВ, експлуатаційною документацією |
Від 0 до 0,2 |
Наявність та стан НД |
Від 0 до 0,03 |
Наявність відміток про актуалізацію НД |
Від 0 до 0,02 |
Атестовані МВВ чи ні |
Від 0 до 0,1 |
Наявність експлуатаційних документів на ЗВТ та ВО. Наявність діючих тавр, свідоцтв про повірку та атестацію |
(**) Від 0 до 0,02 |
Наявність узгодженого територіальним органом Держспоживстандарту переліку ЗВТ, які перебувають в експлуатації та підлягають повірці |
Від 0 до 0,02 |
Наявність технічного обліку ЗВТ, ВО, які використовуються при проведенні вимірювань |
Від 0 до 0,01 |
К3 |
Відповідність умов проведення вимірювань вимогам НД, санітарно- гігієнічні умови |
Від 0 до 0,2 |
Відповідність умов проведення вимірювань вимогам НД (кліматичні умови, освітленість, наявність водопостачання та каналізації, заземлення і т.інш.) |
Від 0 до 0,14 |
Атестаційна комісія |
Наявність контролю доступу в приміщення, де проводяться вимірювальні роботи |
Від 0 до 0,03 |
Наявність попереджувальних знаків на робочих місцях |
Від 0 до 0,03 |
К4 |
Рівень кваліфікації співробітників лабораторії, наявність дублюючих співробітників |
Від 0 до 0,2 |
посадові інструкції повинні бути в наявності на робочому місці, а персонал ознайомлений з ними |
Від 0 до 0,08 |
рівень кваліфікації фахівців повинен відповідати вимогам НД |
(***) Від 0 до 0,1 |
повинна бути передбачена можливість взаємозамінності функцій фахівців |
Від 0 до 0,02 |
Загальна оцінка |
Від 0 до 1,00 |
|
Від 0 до 1,00 |
|
Примітки:
(*) У разі невідповідності елементів оснащення робочих місць характеру проведення вимірювань (критерій фактора К1) значення оцінки за фактором дорівнює 0 і подальша атестація робочого місця призупиняється до усунення недоліків.
(*) Якщо на робочому місці використовуються неповірені або не атестовані ЗВТ чи ВО, то оцінка по критерію невідповідності елементів оснащення робочих місць і характеру проведення вимірювань дорівнює 0 та проводиться подальша його атестація.
(**) При використанні не атестованих МВВ, оцінка за цим критерієм зменшується пропорційно кількості не атестованих МВВ відносно до загальної кількості МВВ.
(***) Якщо на робочому місці працює тільки один співробітник і його кваліфікація не відповідає вимогам НД, то оцінка за цим критерієм дорівнює 0.
3.10. Робоче місце вважається атестованим, якщо загальна оцінка за всіма факторами не нижче 0,9.
3.11. На основі аналізу по кожному робочому місцю приймається одне з таких рішень:
- по не атестованих робочих місцях:
1. перенести проведення вимірювань з даного робочого місця на одне з атестованих;
2. здійснити заходи з покращання умов праці на робочому місці.
- по атестованих робочих місцях:
1. дозавантажити, закріпивши на даному робочому місці операції, які виконувались на ліквідованих робочих місцях;
2. раціоналізувати з метою доведення всіх критеріїв до нормального рівня;
3. продовжити експлуатацію без внесення змін.
3.12. Розроблені заходи зі скорочення та раціоналізації робочих місць включаються в план роботи вимірювальних лабораторій. При необхідності в план роботи включаються завдання зі створення нових робочих місць, що відповідають новим прогресивним рішенням.
4. Організація роботи по проведенню атестації робочих місць
4.1. Підставою для проведення атестації робочих місць є наказ керівника водогосподарської організації, яким затверджується склад атестаційної комісії та склад робочої групи з атестації робочих місць у лабораторії, а також терміни підготовки матеріалів і проведення атестації робочих місць.
4.2. До складу атестаційної комісії з атестації робочих місць включаються: заступник керівника організації, головний інженер, провідні фахівці лабораторії, працівник планово-економічного відділу, метролог організації (або відповідальний за метрологічне забезпечення), відповідальний за техніку безпеки (охорону праці) та член профспілкового комітету (або представник трудового колективу).
4.3. З метою підготовки матеріалів для атестаційної комісії в вимірювальній лабораторії (далі - лабораторії) створюється робоча група з атестації робочих місць, яку очолює завідувач лабораторії.
4.4. Робоча група лабораторії:
- заповнює паспорт робочого місця;
- проводить техніко-економічний аналіз і готує проект рішення щодо атестації або обґрунтованої відмови в атестації робочого місця;
- подає атестаційній комісії на розгляд і затвердження узагальнені матеріали з висновками щодо атестації робочих місць.
4.5. Атестаційна комісія організації:
- розглядає подані матеріали щодо атестації робочих місць і готує відповідні пропозиції проведення атестації чи обґрунтованої відмови в атестації робочих місць;
- складає акт атестації робочого місця і видає свідоцтво про його атестацію;
- встановлює терміни повторної атестації робочого місця.
5. Характеристика, облік і паспортизація робочих місць
5.1. Робочі місця класифікуються за такими основними ознаками:
- характер використання (постійне, тимчасове);
- за числом виконавців (індивідуальне, групове);
- за рівнем рухомості (стаціонарне, пересувне);
- за місцем розташування (у приміщенні лабораторії чи в іншому місці).
5.1.1. Постійне робоче місце характеризується наявністю закріпленого за ним ЗВТ, обладнання, виробничих площ; тимчасове робоче місце створюється за необхідністю виконання певного виробничого завдання.
5.1.2. Індивідуальне робоче місце передбачає можливість роботи на ньому лише одного фахівця. Групове робоче місце - можливість одночасної роботи двох і більше фахівців.
5.1.3. Стаціонарне робоче місце розміщується на виробничих площах лабораторії. Пересувне робоче місце призначене для проведення вимірювань на місці відбору проб або вимірювання фізичних величин за межами лабораторії, якщо це передбачено МВВ або нормативними документами.
5.2. Облік робочих місць.
5.2.1. Облік робочих місць здійснюється на початковому (підготовчому) етапі атестації з метою:
- визначення загальної кількості робочих місць у лабораторії;
- присвоєння індивідуального номера робочому місцю.
5.3. Кожне робоче місце підлягає індивідуальному обліку за видами вимірювань або підготовкою проб для проведення вимірювань.
5.4. Обліку і нумерації у лабораторії підлягають усі наявні робочі місця незалежно від того, закріплені за ними фахівці чи ні, які проводяться робочою групою з атестації робочих місць.
5.4.1. Нові робочі місця атестуються за окремим додатковим графіком.
5.4.2. Індивідуальний номер робочого місця із зазначенням цільового призначення, заноситься до його паспорта, а етикетка із зазначенням індивідуального номера робочого місця розміщується на робочому місці на видноті.
5.5. Паспортизація робочих місць.
5.5.1. Паспортизація робочих місць за видами вимірювань або підготовкою проб для проведення вимірювань проводиться згідно з вимогами нормативних документів, МВВ, а також експлуатаційними документами заводів-виробників і актами та технічними документами, які визначають вимоги з питань техніки безпеки та охорони праці.
5.5.2. На кожне робоче місце складається паспорт за формою, наведеною в додатку 2.
6. Оформлення результатів атестації
6.1. На підставі узагальнених матеріалів атестації робочих місць, які підготовлені робочою групою з атестації робочих місць, складається акт за формою, наведеною в додатку 3.
6.2. При позитивному рішенні атестаційної комісії та затвердженого керівником водогосподарської організації акта атестації робочого місця оформляється свідоцтво про його атестацію за формою, наведеною в додатку 4.
Додаток 1
до п. 3.10 Порядку
атестації робочих місць,
на яких проводяться
вимірювання, для атестації
лабораторій галузі
ФОРМА
оцінки результатів атестації робочого місця
Вимірювальна лабораторія _____________________
(назва лабораторій)
Робоче місце N _____
Вид вимірювань ____________________ (перелік видів наведено в
додатку 5)
Станом на ________________
N п/п |
Назва факторів при оцінці робочих місць |
Діапазон оцінок (в балах) |
Критерії оцінки |
Діапазон оцінок (в балах) |
Відповідальний за оцінку |
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
6 |
К1 |
Рівень оснащеності та стан ЗВТ, основним та допоміжним обладнанням, їх технічний стан |
Від 0 до 0,4 |
Відповідність та стан елементів оснащення робочих місць характеру проведення вимірювань |
Від 0 до 0,3 |
|
Відповідність характеристик елементів оснащення робочих місць характеристикам, наведеним в експлуатаційних документах |
Від 0 до 0,06 |
|
Умови зберігання елементів оснащення робочих місць |
Від 0 до 0,03 |
|
Створення умов для послідовного проведення вимірювань |
Від 0 до 0,01 |
|
К2 |
Забезпеченість НД на ЗВТ, МВВ, експлуатаційною документацією |
Від 0 до 0,2 |
Наявність та стан НД |
Від 0 до 0,03 |
|
Наявність відміток про актуалізацію НД |
Від 0 до 0,02 |
|
Атестовані МВВ чи ні |
Від 0 до 0,1 |
|
Наявність експлуатаційних документів на ЗВТ та ВО. Наявність діючих тавр, свідоцтв про повірку та атестацію |
Від 0 до 0,02 |
|
Наявність узгодженого територіальним органом Держспоживстандарту переліку ЗВТ, які перебувають в експлуатації та підлягають повірці |
Від 0 до 0,02 |
|
Наявність технічного обліку ЗВТ, ВО, які використовуються при проведенні вимірювань |
Від 0 до 0,01 |
|
К3 |
Відповідність умов проведення вимірювань вимогам НД, санітарно- гігієнічні умови |
Від 0 до 0,2 |
Відповідність умов проведення вимірювань вимогам НД (кліматичні умови, освітленість, наявність водопостачання та каналізації, заземлення і т.інш.) |
Від 0 до 0,14 |
|
Наявність контролю доступу в приміщення, де проводяться вимірювальні роботи |
Від 0 до 0,03 |
|
Наявність попереджувальних знаків на робочих місцях |
Від 0 до 0,03 |
|
К4 |
Рівень кваліфікації співробітників лабораторії, наявність дублюючих співробітників |
Від 0 до 0,2 |
посадові інструкції повинні бути в наявності на робочому місці, а персонал ознайомлений з ними |
Від 0 до 0,08 |
|
рівень кваліфікації фахівців повинен відповідати вимогам НД |
Від 0 до 0,1 |
|
повинна бути передбачена можливість взаємозамінності функцій фахівців |
Від 0 до 0,02 |
|
Загальна оцінка |
|
|
|
|
Голова
атестаційної комісії __________________ _____________________
підпис І.Б.Прізвище
Члени комісії __________________ _____________________
підпис І.Б.Прізвище
................Перейти до повного тексту