- Правова система ipLex360
- Законодавство
- Наказ
МІНІСТЕРСТВО АГРАРНОЇ ПОЛІТИКИ УКРАЇНИ
Н А К А З
N 33 від 05.02.2002 м. Київ |
Про затвердження та надання чинності ГСТУ 46.017-2001 "Консерви м'ясні. Яловичина тушкована, свинина тушкована, що постачаються на експорт. Технічні умови"
Відповідно до наказу Мінагрополітики України від 15.12.2000 р.
N 251 "Про чинність галузевих стандартів та технічних умов колишнього СРСР" та враховуючи необхідність їх перегляду,
НАКАЗУЮ:
1. Затвердити галузевий стандарт України ГСТУ 46.017-2001 "Консерви м'ясні. Яловичина тушкована, свинина тушкована, що постачаються на експорт. Технічні умови", що додається, і ввести його в дію з 01.02.2002 р.
2. Установити, що цей стандарт поширюється на всій території України і використовується всіма органами державної влади та суб'єктами господарювання незалежно від форм власності та видів діяльності за погодженням з Мінагрополітики України.
3. Вважати такими, що втратили чинність на території України, ТУ 49148-82 "Консервы мясные. Говядина тушеная, свинина тушеная, поставляемые для экспорта. Технические условия" з 01.02.2002 р.
Державний секретар | С.Рижук |
ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Міністерства аграрної
політики України
від 05.02.2002 N 33
ГАЛУЗЕВИЙ СТАНДАРТ УКРАЇНИ
КОНСЕРВИ М'ЯСНІ.
Яловичина тушкована, свинина тушкована, що постачаються на експорт.
Технічні умови
ГСТУ 46.017-2001
Чинний від 01.02.2002
1. ГАЛУЗЬ ВИКОРИСТАННЯ
Цей стандарт розповсюджується на м'ясні консерви (далі за текстом - консерви), які виготовляються з яловичого або свинячого м'яса з наявністю міжм'язового жиру з додаванням цибулі, солі та перцю, фасовані в банки, герметично закупорені та стерилізовані, що постачаються на експорт.
Вимоги цього стандарту є обов'язковими.
Обов'язкові вимоги до якості консервів, що забезпечують їх безпеку для життя і здоров'я населення, охорони навколишнього середовища, викладені у п. 3.3.2 - 3.3.5 та розділі 4.
Стандарт придатний для цілей сертифікації.
2. НОРМАТИВНІ ПОСИЛАННЯ
У цьому стандарті є посилання на такі нормативні документи:
ДСТУ 2296-93 Національний знак відповідності. Форма, розміри, технічні вимоги та правила застосування
ДСТУ 3146-95 Коди та кодування інформації. Штрихове кодування. Маркування об'єктів ідентифікації. Штрихкодові позначки EAN. Вимоги до побудови
ДСТУ 3234-95 Цибуля ріпчаста свіжа. Технічні умови
ДСТУ 3583-97 (ГОСТ 13830-97) Сіль кухонна. Загальні технічні умови
ГОСТ 12.1.004-91 ССБТ. Пожарная безопасность. Общие требования
ГОСТ 12.1.005-88 ССБТ. Общие санитарно-гигиенические требования к воздуху рабочей среды
ГОСТ 12.2.003-91 ССБТ. Оборудование производственное. Общие требования безопасности
ГОСТ 12.3.002-75 ССБТ. Процессы производственные. Общие требования безопасности
ГОСТ 17.2.3.02-78 Охрана природы. Атмосфера. Правила установления допустимых выбросов вредных веществ промышленными предприятиями
ГОСТ 779-55 Мясо. Говядина в полутушах и четвертинах. Технические условия
ГОСТ 1341-97 Пергамент растительный. Технические условия
ГОСТ 1760-86 Подпергамент. Технические условия
ГОСТ 5981-88 (ИСО 1361-83, ИСО 3004.1-86) Банки металлические для консервов. Технические условия
ГОСТ 7587-71 Лук репчатый сушеный. Технические условия
ГОСТ 7724-77 Мясо. Свинина в тушах и полутушах. Технические условия
ГОСТ 8756.0-70 Продукты пищевые консервированные. Отбор проб и подготовка их к испытанию
ГОСТ 8756.1-79 Продукты пищевые консервированные. Методы определения органолептических показателей, массы нетто или объема и массовой доли составных частей
ГОСТ 8756.4-70 Продукты пищевые консервированные. Метод определения содержания минеральных примесей (песка)
ГОСТ 8756.18-70 Продукты пищевые консервированные. Метод определения внешнего вида, герметичности тары и состояния внутренней поверхности металлической тары
ГОСТ 10444.1-84 Консервы. Приготовление растворов, реактивов, красок, индикаторов и питательных сред, применяемых в микробиологическом анализе
ГОСТ 10444.2-94 Продукты пищевые. Методы выявления и определения количества Staphylococcus aureus
ГОСТ 10444.7-86 Продукты пищевые. Методы выявления ботулинических токсинов и Clostridium botulinum
ГОСТ 10444.8-88 Продукты пищевые. Методы определения Bacilus cereus
ГОСТ 10444.9-88 Продукты пищевые. Метод определения Clostridium perfringens
ГОСТ 10444.15-94 Продукты пищевые. Методы определения количества мезофильных аэробных и факультативно-анаэробных микроорганизмов
ГОСТ 13534-89 Консервы мясные и мясорастительные. Упаковка, маркировка и транспортирование
ГОСТ 17594-81 Лист лавровый сухой. Технические условия
ГОСТ 24297-87 Входной контроль продукции. Основные положения
ГОСТ 26186-84 Продукты переработки плодов и овощей, консервы мясные и мясорастительные. Методы определения хлоридов
ГОСТ 26668-85 Продукты пищевые и вкусовые. Методы отбора проб для микробиологических анализов
ГОСТ 26669-85 Продукты пищевые и вкусовые. Подготовка проб для микробиологических анализов
ГОСТ 26670-91 Продукты пищевые. Методы культивирования микроорганизмов
ГОСТ 26671-85 Продукты переработки плодов и овощей. Консервы мясные и мясорастительные. Подготовка проб для лабораторных анализов
ГОСТ 26927-86 Сырье и продукты пищевые. Метод определения ртути
ГОСТ 26929-94 Сырье и продукты пищевые. Подготовка проб.
Минерализация для определения содержания токсичных элементов
ГОСТ 26930-86 Сырье и продукты пищевые. Метод определения мышьяка
ГОСТ 26931-86 Сырье и продукты пищевые. Методы определения меди
ГОСТ 26932-86 Сырье и продукты пищевые. Методы определения свинца
ГОСТ 26933-86 Сырье и продукты пищевые. Методы определения кадмия
ГОСТ 26934-86 Сырье и продукты пищевые. Метод определения цинка
ГОСТ 26935-86 Продукты пищевые консервированные. Метод определения олова
ГОСТ 29050-91 Пряности. Перец черный и белый. Технические условия
ГОСТ 30425-97 Консервы. Метод определения промышленной стерильности
СанПиН 42-123-4540-87 Максимально допустимые уровни содержания пестицидов в пищевых продуктах и методы их определения
"Методические рекомендации по обнаружению, идентификации и определению содержания афлатоксинов в пищевых продуктах" N 2273-80
"Инструкция по проведению ветеринарно-токсикологических, медико-биологических исследований стимуляторов роста сельскохозяйственных животных и гигиенической оценки продуктов животноводства" N 3202-85
"Инструкция о порядке санитарно-технического контроля консервов на производственных предприятиях, оптовых базах, в розничной торговле и на предприятиях общественного питания", затверджена у встановленому порядку
"Временные гигиенические нормативы содержания М-нитрозаминов в пищевых продуктах" N 4228-85
МВ
N 5.08.07/1232 від 11.10.95 Порядок і періодичність контролю продовольчої сировини та харчових продуктів за показниками безпеки
ДСП 201-97 "Державні санітарні правила охорони атмосферного повітря населених місць (від забруднення хімічними та біологічними речовинами)", затверджені Міністерством охорони здоров'я України 09.07.97 р.
N 201ДР-97 Допустимі рівні вмісту радіонуклідів Cs-137 і Sr-90 в продуктах харчування та питній воді
СанПиН 4630-88 Санитарные правила и нормы по охране поверхностных вод от загрязнения
СанПиН 42-128-4690-88 Санитарные правила содержания территорий населенных мест
Инструкция N 123-5/990-11 от 07.12.84 "Инструкция по мойке и профилактической дезинфекции на предприятиях мясной и птицеперерабатывающей промышленности "Правила ветеринарного осмотра убойных животных и ветеринарно-санитарной экспертизы мяса и мясных продуктов", затверджені у встановленому порядку
3. ТЕХНІЧНІ ВИМОГИ
3.1. Консерви повинні відповідати вимогам цього стандарту та вироблятися за технологічною інструкцією з додержанням "Правил ветеринарного осмотра убойных животных и ветеринарно-санитарной экспертизы мяса и мясных продуктов", "Санитарных правил для предприятий мясной промышленности" та "Инструкции по мойке и профилактической дезинфекции на предприятиях мясной и птицеперерабатывающей промышленности", затверджених у встановленому порядку.
3.2. Асортимент
3.2.1. Консерви випускають таких найменувань та сортів:
- яловичина тушкована вищого сорту;
- яловичина тушкована першого сорту;
- свинина тушкована.
3.2.2. Позначення консервів під час замовлення:
"Консерви м'ясні. Яловичина тушкована вищого сорту, що постачається на експорт" згідно з ГСТУ 46.017-2001".
3.3. Характеристики
3.3.1. За органолептичними та фізико-хімічними показниками консерви повинні відповідати вимогам, що наведені в таблиці 1.
Таблиця 1
Назва показника |
Характеристика і норми |
Яловичина тушкована |
Свинина тушкована |
Зовнішній вигляд |
М'ясо тушковане без кісток, хрящів, судинних пучків і грубої сполучної тканини |
Консистенція |
М'ясо соковите, не переварене |
Запах та смак |
Властиві тушкованій яловичині або свинині без стороннього запаху та присмаку |
Масова частка м'яса з жиром, %, не менше |
54,0 |
59,0 |
Масова частка кухонної солі, % |
1,0 |
1,5 |
Сторонні домішки |
Не допускаються |
3.3.2. Вміст токсичних елементів в консервах не повинен перевищувати рівнів, встановлених "Медико-биологическими требованиями и санитарными нормами качества продовольственного сырья и пищевых продуктов", затвердженими Міністерством охорони здоров'я 01.08.89 р.
N 5061-89, вказаними в таблиці 2.
Таблиця 2
Назва показника |
Граничнодопустимий рівень, мг/кг, не більше |
в алюмінієвій або суцільнотягнутій бляшаній банці |
в збірній бляшаній банці |
Масова частка: |
|
|
свинець |
0,50 |
1,00 |
кадмій |
0,05 |
0,10 |
миш'як |
0,10 |
0,10 |
ртуть |
0,03 |
0,03 |
мідь |
5,00 |
5,00 |
цинк |
70,00 |
70,00 |
олово |
- |
200,00 |
................Перейти до повного тексту