- Правова система ipLex360
- Законодавство
- Лист
МІНІСТЕРСТВО АГРАРНОЇ ПОЛІТИКИ ТА ПРОДОВОЛЬСТВА УКРАЇНИ
Л И С Т
13.07.2011 N 37-38-7/10681 |
Державна митна служба
України
Щодо надання роз'яснення
Міністерством розглянуто листа Державної митної служби України від 24 червня 2011 року N 11.1/2.15.1/9374 щодо надання роз'яснення стосовно віднесення визначення виноматеріалів, що ввозяться на митну територію України, до сировини для виробництва підакцизних товарів, та їх відмінних ознак від готової продукції (вин, коньяків, шампанських вин), і повідомляється.
Закон України
"Про виноград та виноградне вино" регулює правові відносини у сфері виноградарства та виноробства України, пов'язані з веденням виноградників та виробництвом винограду, вина та інших продуктів виноробства, визначає регламентацію і контроль в цих галузях виробництва, права обов'язки виробників, повноваження органів виконавчої влади і спрямований на посилення боротьби з фальсифікацією виноробної продукції в Україні. Дія цього Закону поширюється на юридичних та фізичних осіб, господарська діяльність яких включає виробництво, реалізацію, експорт та імпорт товарної продукції в галузі виноградарства і виноробства.
У статті
1 вищезазначеного
Закону України визначенні основні терміни, а саме: сусло - свіжо віджатий сік, що одержується при подрібненні та пресуванні винограду чи мезги, призначений для виробництва виноматеріалів, бродіння якого здійснюється у місці переробки винограду;
виноматеріали виноградні - продукти первинної переробки винограду, призначені для виробництва вин та іншої виноробної продукції;
вино - алкогольний напій, вироблений з винограду, міцність якого набувається внаслідок спиртового бродіння роздушених ягід або свіжо віджатого соку, а в разі виготовлення вин кріплених - підвищується шляхом додавання спирту етилового. Міцність вин може становити від 9 до 20 відсотків об'ємних. Органолептичні якості вина повинні відповідати природному складу винограду або відтворювати особливості, набуті внаслідок купажування чи спеціальної технологічної обробки виноматеріалів.
Разом з тим, ДСТУ 2163-93 "Виноробство. Терміни та позначення", ДСТУ 4805:2007 "Виноматеріали оброблені. Технічні умови" та ДСТУ 4806:2007 "Вина. Загальні технічні умови" визначено терміни виноматеріал, необроблений виноматеріал, оброблений виноматеріал, встановлено перелік "сировини" та "допоміжних матеріалів", використовується для виготовлення вин.
Відповідно до зазначених державних стандартів України можна виділити відмінні ознаки виноматеріалів і готової продукції (вина), які є підставою для визначення виноматеріалів сировиною для виробництва і готової підакцизної продукції.
Показник |
ДСТУ 4805:2007 "Виноматеріали оброблені. Технічні умови" |
ДСТУ 4806:2007 "Вина. Загальні технічні умови" |
СФЕРА ЗАСТОСУВАННЯ |
Цей стандарт поширюється на виноматеріали оброблені продукти первинної переробки винограду, які призначені для виготовлення вин, що не містять діоксид вуглецю (вин тихих), вин газованих та напоїв. |
Цей стандарт поширюється на вина, що не містять діоксид вуглецю, які виробляють з виноградних оброблених виноматеріалів, розлиті у спожиткову тару і призначені для реалізації у сфері торгівлі та громадського харчування. |
Прозорість |
Виноматеріали оброблені повинні бути прозорими. Допускається легка опалесценція. |
Прозорі з блиском, без осаду і сторонніх включень |
Об'ємна частка етилового спирту, % - Сухі, Напівсухі - Напівсолодкі |
9.5-14,0 9,5-13,5 |
9,0-14.0 9,0-13,0 |
Масова концентрація титрованих кислот, в перерахунку на винну кислоту, г/дм |
5-8 |
5-7 |
Масова концентрація летких кислот, в перерахунку на оцтову кислоту, г/дм , не більше - білі - рожеві - червоні |
0,8 0,8 1,0 |
1,2 1,3 1,5 |
Масова концентрація приведеного екстракту, г/дм, не менше - білі - рожеві - червоні |
15 15 15 |
15,0 17,0 17,0 |
Вимоги до сировини і матеріалів |
Для виготовлення оброблених виноматеріалів використовують таку сировину і матеріали: - виноград свіжий технічний; - виноматеріали виноградні для закладки на витримку; - містель (кріплене сусло); - купажні виноматеріали; - сусло консервоване; - кріоконцентрат виноградного соку; - концентрати виноградного соку; - спирт етиловий ректифікований - спирт етиловий ректифікований виноградний згідно з чинними нормативними документами. - Допоміжні освітлювальні та стабілізувальні матеріали |
Для виготовлення вин використовують: - виноматеріали оброблені; - спирт етиловий ректифікований - спирт етиловий ректифікований виноградний - допоміжні матеріали щодо оклеювання і фільтрації. |
................Перейти до повного тексту