- Правова система ipLex360
- Законодавство
- Наказ
МІНІСТЕРСТВО АГРАРНОЇ ПОЛІТИКИ УКРАЇНИ
Н А К А З
Про затвердження Положення та складу дегустаційної комісії Закритого акціонерного товариства "Завод марочних вин та коньяків "Коктебель"
На виконання пункту 11 Положення про енотеку у Закритому акціонерному товаристві "Завод марочних вин та коньяків "Коктебель", затвердженого наказом Мінагрополітики від 13 вересня 2006 року
N 518,
НАКАЗУЮ:
1. Затвердити Положення про дегустаційну комісію Закритого акціонерного товариства "Завод марочних вин та коньяків "Коктебель", що додається.
2. Затвердити дегустаційну комісію Закритого акціонерного товариства "Завод марочних вин та коньяків "Коктебель" у складі згідно з додатком.
3. Контроль за виконанням наказу покласти на заступника Міністра Мельника С.І.
ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Міністерства аграрної
політики України
14.02.2008 N 53
ПОЛОЖЕННЯ
про дегустаційну комісію Закритого акціонерного товариства "Завод марочних вин та коньяків "Коктебель"
Загальні положення
1.1. Дегустаційна комісія Закритого акціонерного товариства "Завод марочних вин та коньяків "Коктебель" (далі - дегустаційна комісія) у своїй діяльності керується
Конституцією України, Законом України
"Про виноград та виноградне вино", цим Положенням та іншими нормативно-правовими актами.
1.2. Дегустаційна комісія проводить органолептичну оцінку якості сировини, яка використовується підприємством для виготовлення колекційних вин.
1.3. Організаційно-технічне і методичне керівництво роботою дегустаційної комісії здійснює структурний підрозділ Мінагрополітики з питань виноградарства та виноробства.
1.4. До складу дегустаційної комісії включаються кваліфіковані спеціалісти заводу, які мають технологічну освіту з виноробства та член Центральної дегустаційної комісії виноробної промисловості.
1.5. Персональний склад дегустаційної комісії затверджується наказом Міністерства аграрної політики України за поданням Закритого акціонерного товариства "Завод марочних вин та коньяків "Коктебель".
1.6. При підрахунку середньоарифметичної оцінки по кожному зразку враховуються тільки оцінки, дані членами дегустаційної комісії. Особи, запрошені на дегустацію можуть оцінювати якість виноробної продукції, брати участь в обговоренні представлених зразків без урахування їх при підрахунку середньої арифметичної оцінки.
2. Функції дегустаційної комісії
2.1. Дегустаційна комісія проводить оцінку якості:
- виноматеріалів та вина для закладки в енотеку;
- вин з колекційного фонду згідно із "Положенням про енотеку у Закритому акціонерному товаристві "Завод марочних вин та коньяків "Коктебель", затвердженого наказом Мінагрополітики від 13 вересня 2006 року
N 518.
3. Порядок та умови проведення дегустації
3.1. Засідання дегустаційної комісії скликаються головою або заступником голови дегустаційної комісії. На засідання можуть запрошуватися інші спеціалісти підприємства, спеціалісти виноробної галузі і зацікавлених організацій.
3.2. Засідання дегустаційної комісії є правомочним, якщо на ньому присутні не менше сімдесяти п'яти відсотків членів комісії.
3.3. Рішення дегустаційної комісії приймається в результаті не менше, як 2/3 голосів присутніх членів дегустаційної комісії.
У разі рівної кількості голосів голос голови, а у разі його відсутності - заступника голови дегустаційної комісії - є ухвальним.
Рішення дегустаційної комісії оформлюється протоколом, на підставі дегустаційних листів членів дегустаційної комісії, який підписується головою дегустаційної комісії, а у разі його відсутності - заступником голови та секретарем.
3.4. Засідання дегустаційної комісії проводиться згідно із затвердженим графіком проведення дегустацій. При необхідності дегустаційна комісія може скликатися додатково головою комісії, а за його відсутності - заступником голови.
Дата засідання дегустаційної комісії визначається головою комісії, а у разі його відсутності - заступником голови і за 10 днів повідомляється секретарем комісії її членам.
3.5. Органолептична оцінка якості колекційних вин та сировини, яка використовується підприємством для виробництва колекційних вин проводиться відкритим або закритим способом. При відкритому способі членам дегустаційної комісії повідомляються всі основні відомості про зразок, його назва, рік урожаю, основні кондиції, виробник та інше. При закритому способі зразки шифруються і дегустуються під номерами. До відома дегустаторів доводиться тільки тип, якому належить цей зразок.
3.6. Шифровка зразків проводиться в день дегустації секретарем комісії або довіреною особою із складу членів комісії. Кожному зразку присвоюється певний номер і складається акт шифровки, в якому вказується номери і найменування зразків, стан зразків (збереження укупорювання, наявність етикетки та інше) та наявність акта відбору проб. Присутність членів дегустаційної комісії та інших спеціалістів, крім довіреної особи, при шифруванні зразків не допускається. Розкривається акт шифровки тільки після закінчення дегустації і обговорення зразків.
3.7. Дегустація колекційних вин повинна проводитись у спеціальному світлому приміщенні, з чистим, без сторонніх запахів повітрям. Температура в приміщенні для дегустації рекомендується в межах 15-16 град.С. На дегустаційному столі повинен стояти графин з чистою водою та посуд, для зливу залишків вина.
Дегустаційні бокали повинні бути простими і легкими, без прикрас, виготовлені з тонкого абсолютно безбарвного скла, яке не має ніяких відтінків, що б могли змінювати забарвлення виноробної продукції та напоїв. Форма дегустаційних бокалів повинна бути тюльпановидна або яйцевидна, місткістю приблизно 150 мм, але під час однієї дегустації у всіх дегустаторів бокали повинні бути однакові.
3.8. Порядок подачі колекційних вин на дегустацію повинен бути таким, щоб не допускати впливу попередньої проби на наступну. Максимальна кількість зразків не повинна перевищувати 50-ти за робочий день.
Загальні правила подачі зразків:
Спочатку подаються менш солодкі, менш спиртуозні і менш екстрактивні вина. При однаковій цукристості подаються вина з меншим вмістом спирту, а при однаковій міцності - менш солодкі. В одній і тій самій категорії спочатку дегустуються білі вина, потім рожеві, а в кінці червоні.
3.9. Зразки подаються на дегустацію за такої температури (град.С):
- білі та рожеві столові вина 12 - 16
- червоні столові вина 16 - 20
- кріплені та десертні вина 16 - 18
3.10. Оцінка якості колекційних вин проводиться за 10-бальною системою. Середній бал визначається як середньоарифметична величина з оцінок членів дегустаційної комісії, які беруть участь у засіданні.
3.11. При одержанні відповідних оцінок, але не нижче, ніж приведені у таблиці 1, що додається:
- готові колекційні вина можуть бути рекомендовані для реалізації,
- нові вина можуть бути рекомендовані Центральній дегустаційній комісії виноробної промисловості до затвердження як новий вид продукції.
3.12. Виноматеріали необроблені, одержані у сезон виноробства використовуються для виробництва готової продукції при отриманні відповідних оцінок не нижче, ніж приведені у таблиці 2, що додається.
3.13. Після закінчення дегустації групи представлених зразків проводиться обговорення дегустованих зразків під керівництвом головуючого. При цьому члени дегустаційної комісії висловлюють своє враження щодо якості і пропозиції її покращення.
3.14. Дегустатор записує в свій дегустаційний лист бальну оцінку по кожному зразку, після закінчення дегустації підписує дегустаційний лист (зразок дегустаційного листа додається) і передає секретареві для обробки результатів та розрахунку середньої оцінки.
3.15. Рішення дегустаційної комісії оформлюються протоколами, в яких зазначаються:
дата і місце проведення дегустації;
................Перейти до повного тексту